Șeful NATO, Jens Stoltenberg, s-a delimitat de comentariile Papei Francisc potrivit cărora Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb” și să negocieze încheierea războiului declanșat de invazia Rusiei.
„Dacă vrem o soluție negociată, pașnică și durabilă, modul de a ajunge acolo este să oferim sprijin militar Ucrainei”, a spus Stoltenberg, scrie Reuters.
Într-un interviu acordat la sediul NATO din Bruxelles, Stoltenberg a declarat că „ceea ce se întâmplă în jurul unei mese de negocieri este legat de forța de pe câmpul de luptă”.
„Nu este momentul să vorbim despre capitularea ucrainenilor. Aceasta va fi o tragedie pentru ucraineni. De asemenea, va fi periculos pentru noi toți”, a spus șeful NATO.
Între timp, Ucraina l-a convocat luni pe trimisul Vaticanului în țară pentru a protesta față de declarațiile Papei Francisc, care sâmbătă a cerut Kievului să aibă „curajul să ridice steagul alb și să negocieze” cu Moscova.
Anterior, îndemnul Papei a fost respins de conducerea de la Kiev. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut aluzie la comentariile Papei afirmând că „adevăraţii lideri spirituali sunt în prima linie şi îi ajută pe oameni cu rugăciuni, vorbe şi fapte” și „nu la două mii şi jumătate de kilometri distanţă”.
Totodată, Stoltenberg, a precizat că NATO nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina.
„NATO nu este parte în conflict, nici aliaţii NATO”, a spus Stoltenberg într-un interviu acordat agenţiei Reuters, potrivit Agerpres.
El a subliniat că inclusiv în situaţia în care state membre ale NATO ar trimite trupe în Ucraina, o asemenea acţiune ar afecta alianţa în ansamblu, întrucât statele membre ale NATO sunt parte a unui pact de apărare colectivă.
Întrebat dacă preşedintele Macron a făcut o greşeală când a criticat ceea ce a descris drept „ambiguitatea strategică” asupra unei posibile desfăşurări de trupe occidentale în Ucraina, Stoltenberg a declarat: „Cred că este important să ne consultăm şi să avem o abordare comună asupra acestor teme, întrucât ele sunt importante pentru noi toţi”.
La 26 februarie, Emmanuel Macron a afirmat că nu exclude trimiterea trupelor terestre occidentale pentru a atinge obiectivul Europei de a învinge Moscova.
„Suntem convinși că înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Rusia arată o atitudine mai agresivă nu doar în Ucraina, ci în general. În timp ce nu există „consens” cu privire la trimiterea trupelor terestre occidentale în Ucraina, „nimic nu ar trebui exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”, a spus el.
Macron a refuzat să ofere detalii despre națiunile care iau în considerare trimiterea de trupe, spunând că preferă să mențină o „ambiguitate strategică”.
Comentariile lui Macron au provocat reacții din partea altor țări europene și membre NATO.
Totodată, președintele american Joe Biden consideră că „calea spre victorie” este furnizarea de ajutor militar „pentru ca trupele ucrainene să aibă armele și muniția de care au nevoie pentru a se apăra”, se arată într-un comunicat al Casei Albe, scrie BBC.