Guvernul mai face o încercare de a determina Primăria Chișinău să-și asume plata salariilor asistenților personali. Ministerul Muncii și Protecției Sociale susține că este gata să ofere bani, dar asta numai atunci când autoritățile locale vor epuiza banii prevăzuți în bugetul pentru acest an, chiar dacă e, deocamdată, unul provizoriu. În plus, autoritățile spun că pregătesc un ajutor financiar unic pentru asistenții personali din Chișinău. În replică, Primăria Chișinău acuză Ministerul de ingerință în treburile autorității publice locale și spune că va merge să-și facă dreptate la Curtea Constituțională.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că, potrivit legii, Primăria Chișinău este responsabilă de plata salariilor asistenților personali, iar până în prezent Guvernul oferea doar o subvenție din Fondul de Susținere al Populației, fără a fi însă obligat să facă asta. Autoritățile spun că suma a variat în funcție de posibilități, anul trecut subvenționarea fiind de aproximativ 30 de milioane de lei. În urma unor modificări legislative de anul trecut, acest fond, care era format din colectarea taxelor aeroportuare și a unor impozite percepute companiilor GSM, a fost anulat. Guvernul spune că Primăria Chișinău a știut despre acest lucru și atunci nu a avut obiecții. În același timp, autoritățile locale au majorat cu 23 de milioane de lei suma alocată în bugetul provizoriu pentru acest an pentru plata salariilor asistenților personali. Este vorba de 177 de milioane de lei.
„În cazul în care ajungem în luna august, în septembrie în toamnă, nu știu când și vin cu calcule, argumente că din 177 de milioane a rămas zero, totul a fost valorificat în scopul salarizării, atunci putem să discutăm identificarea soluțiilor, alocarea mijloacelor financiare suplimentare în acest sens. Nu este corect când din primele zile ale lunii ianuarie, încă nu am început să executăm bugetul, dar știm că nu avem banii”.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale spune că este în căutare de surse financiare pentru a oferi un ajutor financiar unic asistenților personali din Chișinău, care s-au pomenit fără salariu sau cu leafa tăiată în jumătate. Autoritățile nu spun, deocamdată, despre ce sumă este vorba.
„Ne propunem ca până la sfârșitul săptămânii sau cel târziu lunea viitoare să semnăm acest memorandum de înțelegere cu partenerii donatorii și după ce avem listele de la Direcțiile municipiului Chișinău ca să putem ulterior să lucrăm cu ei și să îi ajutăm prin acest program. Sperăm că din aprilie vom avea primele rezultate, primele plăți”.
Precizăm că autoritățile centrale au cerut în judecată anularea ordinelor, prin care au fost reziliate contractele de muncă și au fost reduse salariile a sute de asistenți personali. Deși examinarea în instanță ar putea dura câteva luni, ministerul spune că nu are alte soluții.
„- Asta va dura, care ar fi soluția acum pe moment? Soluția acum este să executăm bugetul Primăriei Chișinău acele 177 de milioane, să anuleze acele ordine ilegale și să își exercite atribuțiile și competențele. Asta e soluția cea mai bună și imediată”.
Reprezentanții Ministerului Muncii anunță că Inspectoratul Social de Stat a realizat mai multe controale la direcțiile Primăriei și a depistat mai multe nereguli și abuzuri. Mai multe contracte de muncă cu asistenții personali ar fi fost modificate, iar unele au fost reziliate contrar legislației și fără a fi efectuată măcar o vizită la domiciliul persoanei cu dizabilități.
„Unul din rapoarte deja a fost transmis CNA deoarece a fost constatat abuz de putere și acesta pentru că nu a fost luată în considerare părerea beneficiarilor”.
De cealaltă parte, Primăria Chișinău insistă că decizia autorităților centrale de a nu mai aloca bani pentru plata salariilor asistenților personali din Chișinău și UTA Găgăuzia a fost discriminatorie și abuzivă.
Precizăm că, în total, în Chișinău, sunt 2 200 de asistenți personali. Peste 700 dintre aceștia sunt părinți care îngrijesc de copiii lor cu dizabilități severe.