Deși lucrările de reabilitare a stației de epurare din Capitală sunt gata în proporție de 90 la sută, proiectul de modernizare s-a împotmolit pe ultima sută de metri. Autoritățile susțin că, în cel mai bun caz, lucrările vor fi gata în 2026. Apă-Canal abia acum se pregătește să anunțe o licitație pentru a selecta compania ce va aduce lucrările la bun sfârșit, după ce în iunie 2023 a fost reziliat contractul cu firma care nu și-a onorat obligațiunile.
„Astăzi lucrăm cu proiectanții pentru elaborarea caietului de sarcini și inițierea procedurii de licitație în condițiile băncilor internaționale BERD și BEI, respectiv suntem la etapa finală. În stația de epurare, evident că lucrările se fac doar cu forțe proprii pentru punerea în funcțiune a utilajelor care sunt în vederea pre-epurării și epurării apelor uzate”.
Administrația Apă-Canal Chișinău susține că, în aceste condiții, vom avea o stație de epurare modernizată în cel mai bun caz peste doi ani.
„În dependență de licitație, condițiile contractuale care vor fi încheiate ne propunem ca în următorii doi ani să finisăm stația de epurare. Este un termen, dar nu putem să spunem cu siguranță pentru că totul depinde de executarea lucrărilor în stația de epurare”.
Termenul de dare în exploatare a unei stații de epurare moderne a tot fost amânat în fiecare an, începând cu 2020. Comentând tergiversarea, primarul Ion Ceban a dat vina pe predecesorii săi, dar și compania care trebuia să execute lucrările. Totuși, edilul susține că de când a venit la primărie, nici în oraș nu mai miroase.
„Nu pute în oraș de patru ani de zile. Nu pute nici la Botanica, nici unde vă aflați dumneavoastră la sediu, nici în altă parte. Asta este unu, doi. Noi avem un concern german falimentat, care era parte contractantă a acestor lucrări pe care nu l-am contractat noi, a fost contractat anterior”.
Oamenii care locuiesc în zonă susțin că lucrurile s-au schimbat puțin, dar mirosul mai persistă.
„Dimineața se simte, nu tare dar se simte. Mama mea trăiește în vale și când mă duc la ea, întotdeauna dimineața la șapte se simte. Un pic s-a rezolvat, câțiva ani în urmă vreo zece, era nevoie mare, acum se rezolvă”.
„Se simte, dar nu întotdeauna și acum iarna se simte. Este deosebire față de anii trecuți și acum”.
„- Acum e iarnă, încă nu este. Vara când se evaporă, acum nu.
- Vara trecută a fost?
- Să vă spun sincer poate de două-trei ori așa puțin, puțin”.
„Nu știu, acum nu simt așa cum era înainte. Anul trecut tot nu prea s-a simțit”.
„Vara de câteva ori a fost, dar în rest e bine”.
„Acum iarna s-a simțit ceva, dar nu chiar ca înainte. Vara trecută a fost cu părere de rău. Este de lucru încă mult”.
„Vecinii care trăiesc aici mai demult spun că da, înainte era groaznic, acum e mai bine”.
Modernizarea stației de epurare din Chișinău a început în 2017. Costul proiectului este de peste 24 de milioane de euro, dintre care 13 au fost împrumutate de la BERD și BEI, iar 11 sunt finanțare nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană. Proiectul prevede construcția a unei noi linii de tratare a nămolului, dar și a unei stații de epurare a apelor uzate.