Numărul de copii raportați uciși în doar puțin peste 4 luni în Gaza este mai mare decât numărul de copii uciși în 4 ani de războaie din întreaga lume la un loc, afirmă șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni. Între timp, Josep Borrell, șeful afacerilor externe al UE, a criticat lipsa de ajutor care intră în Gaza, calificând-o drept un dezastru „provocat de om”, declarând în fața Consiliului de Securitate al ONU că foametea este folosită ca „armă de război”. Totodată, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că nu se poate permite ca populația din Gaza să moară de foame.
UPDATE Căutând o alternativă la AP și la regimul terorist al Hamas, pe care a promis că îl va eradica, Israelul vrea clanurile din Gaza să conducă afacerile civile ale Fâșiei, în timp ce IDF-ul va păstra controlul securității. Israelul, deși reticent să concretizeze un scenariu postbelic pentru Gaza, a respins în mod repetat o propunere favorizată de SUA și de o mare parte a comunității internaționale de a restabili stăpânirea Autorității Palestiniene asupra Gazei, potrivit Adevărul.
Unii experți se îndoiesc de fezabilitatea propunerii Israelului; o încercare similară a fost făcută cu decenii în urmă, fără succes. Dar scepticismul experților se datorează în principal influenței diminuate pe care clanurile o au acum în societatea contemporană din Gaza și influenței inevitabile pe care mișcările politice palestiniene stabilite ar exercita-o asupra lor.
Structuri sociale comune în lumea arabă, clanurile sunt ansambluri de familii care încheie alianțe bazate pe o presupusă ascendență comună. În Fâșia Gaza, cele mai mari clanuri - precum Dughmush, Sinwar, Hilles, Radwan și al-Masri - pot ajunge până la 15.000 sau 20.000 de membri, a explicat Dror Zeevi, profesor de studii privind Orientul Mijlociu la Universitatea Ben Gurion. În Gaza, fiecare dintre ele comandă de obicei un anumit sector economic, agricultură, producție sau comerț.
UPDATE Marea Britanie ar trebui să se alăture UE și să ia în considerare posibilitatea de a-și suspenda acordurile comerciale cu Israelul, având în vedere încălcările dreptului umanitar, a solicitat miercuri un grup de ONG-uri pentru drepturile omului, printre care Amnesty International UK, Global Justice Now și ActionAid UK.
Intervenția grupului de opt ONG-uri din Marea Britanie este una dintre primele situații în care militanții au ridicat problema viitorului relațiilor comerciale dintre Marea Britanie și Israel. La sfârșitul lunii trecute, Marea Britanie și Israelul au finalizat cea de-a patra rundă de discuții privind un nou acord de liber schimb, care actualizează un acord semnat în 1995 și care va ridica barierele în domeniul inovării, serviciilor și al comerțului digital.
UPDATE Guvernul condus de Hamas în Gaza a declarat miercuri că trimiterea unei nave de ajutor din Cipru către teritoriul asediat a fost un răspuns inadecvat la nevoile celor 2,4 milioane de locuitori, relatează AFP. „Conform celor anunțate, încărcătura navei nu o depășește pe cea a unui sau două camioane și va dura zile întregi până va ajunge”, a declarat Salama Marouf, purtător de cuvânt al biroului de presă al guvernului.
El a precizat că unele întrebări logistice privind operațiunea au rămas fără răspuns și a exprimat îngrijorări cu privire la inspecțiile israeliene. „Încă nu se știe unde va acosta și cum va ajunge pe țărmurile din Gaza”, a spus Marouf. „În plus, va fi supusă inspecției armatei de ocupație”.
O fostă navă de salvare administrată de organizația caritabilă spaniolă Open Arms a plecat marți dimineață din Cipru, remorcând o barjă încărcată cu 200 de tone de ajutoare, în cadrul unei curse de probă pentru coridorul maritim. Miercuri, relatează AFP, vasul nu terminase încă traversarea celor aproape 400 de kilometri (250 de mile) din estul Mediteranei până la Gaza, unde organizația caritabilă americană World Central Kitchen a declarat că se lucrează la construirea unui dig improvizat.
UPDATE Programul Alimentar Mondial (PAM) a scris marți, pe platforma de socializare X, că a „livrat suficiente alimente pentru 25.000 de persoane în orașul Gaza marți dimineața devreme, în primul convoi din 20 februarie”.
„Având în vedere că oamenii din nordul Gaza sunt în pragul foametei, avem nevoie de livrări în fiecare zi și avem nevoie de puncte de intrare direct în nord”, a adăugat acesta.
UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a dat undă verde forțelor aeriene germane pentru a parașuta ajutoare de urgență deasupra Fâșiei Gaza, alăturându-se astfel altor câteva țări care au parașutat ajutoare pe teritoriul asediat.
UPDATE „Numărul de copii raportați uciși în doar puțin peste 4 luni în Gaza este mai mare decât numărul de copii uciși în 4 ani de războaie din întreaga lume la un loc”, a declarat șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni, Philippe Lazzarini la X. Cifrele ONU arată că 12.193 de copii au fost uciși în conflicte la nivel mondial între 2019 și 2022.
UPDATE Marocul a anunţat că a trimis marţi 40 de tone de ajutoare umanitare în Fâşia Gaza pe uscat, de pe aeroportul din Tel Aviv, într-un moment în care comunitatea internaţională face eforturi pentru diversificarea rutelor de transport către teritoriul aflat la limita foametei, transmite AFP. Ajutorul alimentar a ajuns pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, după care de fost transferat la punctul de trecere Kerem Shalom, între Israel şi Gaza, de unde a fost preluat de Semiluna Roşie Palestiniană, a declarat o sursă diplomatică marocană pentru AFP.
UPDATE Josep Borrell, șeful afacerilor externe al UE, a criticat lipsa de ajutor care intră în Gaza, calificând-o drept un dezastru „provocat de om”, declarând în fața Consiliului de Securitate al ONU că foametea este folosită ca „armă de război”. „Această criză umanitară ... nu este un dezastru natural, nu este o inundație, nu este un cutremur, este provocată de om”, a declarat Borrell marți la sediul ONU din New York, relatează Agenția France-Presse (AFP).
Oficialul european a criticat în repetate rânduri Israelul pentru comportamentul său în timpul războiului din Gaza, care a ucis peste 31.000 de palestinieni, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.
„Foametea este folosită ca armă de război”, a spus el, adăugând că „atunci când condamnăm ceea ce se întâmplă în Ucraina, trebuie să folosim aceleași cuvinte cu ceea ce se întâmplă în Gaza”.
UPDATE Camioane cu ajutoare umanitare au ajuns marţi în nordul Fâşiei Gaza, ameninţată de foamete, ca parte a unui „proiect-pilot” al armatei israeliene, a anunţat aceasta miercuri dimineaţa, informează AFP. „În conformitate cu directivele guvernamentale, şase camioane care transportau ajutor umanitar de la Programul Alimentar Mondial (PAM) au intrat aseară (marţi) în nordul Fâşiei Gaza prin „poarta 96” a barierei de securitate”, a informat armata israeliană într-un scurt comunicat.
UPDATE Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că nu se poate permite ca populația din Gaza să moară de foame, în contextul în care există rapoarte despre copii care mor de malnutriție și mame care nasc copii subponderali din cauza lipsei de alimente. „Situația de pe teren este mai dramatică decât oricând și a ajuns la un punct de inflexiune. Am văzut cu toții rapoartele despre copii care mor de foame. Acest lucru nu se poate”, a declarat ea în fața Parlamentului European în cadrul unui discurs.
UPDATE Loviturile israeliene în estul Libanului au ucis marți două persoane, a declarat o sursă de securitate, în escaladarea schimbului de focuri cu gruparea Hezbollah. O sursă din securitatea libaneză, care a solicitat anonimatul deoarece nu a fost autorizată să vorbească cu presa, a declarat că două persoane au fost ucise și alte 12 au fost rănite în ultimele lovituri. Raidurile au distrus o clădire din Sarain, la mai puțin de 20 de kilometri de Baalbek, un bastion cheie al Hezbollah în apropiere de granița Libanului cu Siria, în timp ce un alt raid a lovit o clădire din orașul vecin Nabi Sheet, a adăugat sursa.
UPDATE Ciocnirile violente cu poliţia israeliană înregistrate în ultimele două zile într-o tabără de refugiaţi din Ierusalimul de Est a cauzat primul deces în rândul palestinienilor de la începerea Ramadanului, un băiat de 12 ani fiind rănit mortal de focurile de armă trase de forţele de ordine, transmite AFP și Agerpres. Rami Hamdan al-Halhouli, rănit de focul de armă tras de un poliţist în timpul „ciocnirilor violente” din tabăra de refugiaţi Shuafat, a decedat la spital, potrivit poliţiei israeliene, care a precizat că băiatul palestinian lansase focuri de artificii în direcţia forţelor de ordine. Este vorba de a doua seară consecutivă de violenţe în tabăra de refugiaţi Shuafat.