/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Atacuri masive cu drone, inclusiv asupra Kievului, și navă distrusă! Avertismentul lansat de Estonia

/LIVE TEXT/ Război Israel - Hamas, ziua 159: Germania și Maroc trimit ajutoare în Gaza. Borrell: „Foametea este folosită ca armă de război”

missing
13 martie 2024, ora 15:28

Numărul de copii raportați uciși în doar puțin peste 4 luni în Gaza este mai mare decât numărul de copii uciși în 4 ani de războaie din întreaga lume la un loc, afirmă șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni. Între timp, Josep Borrell, șeful afacerilor externe al UE, a criticat lipsa de ajutor care intră în Gaza, calificând-o drept un dezastru „provocat de om”, declarând în fața Consiliului de Securitate al ONU că foametea este folosită ca „armă de război”. Totodată, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că nu se poate permite ca populația din Gaza să moară de foame.

UPDATE Căutând o alternativă la AP și la regimul terorist al Hamas, pe care a promis că îl va eradica, Israelul vrea clanurile din Gaza să conducă afacerile civile ale Fâșiei, în timp ce IDF-ul va păstra controlul securității. Israelul, deși reticent să concretizeze un scenariu postbelic pentru Gaza, a respins în mod repetat o propunere favorizată de SUA și de o mare parte a comunității internaționale de a restabili stăpânirea Autorității Palestiniene asupra Gazei, potrivit Adevărul.

Unii experți se îndoiesc de fezabilitatea propunerii Israelului; o încercare similară a fost făcută cu decenii în urmă, fără succes. Dar scepticismul experților se datorează în principal influenței diminuate pe care clanurile o au acum în societatea contemporană din Gaza și influenței inevitabile pe care mișcările politice palestiniene stabilite ar exercita-o asupra lor.

Structuri sociale comune în lumea arabă, clanurile sunt ansambluri de familii care încheie alianțe bazate pe o presupusă ascendență comună. În Fâșia Gaza, cele mai mari clanuri - precum Dughmush, Sinwar, Hilles, Radwan și al-Masri - pot ajunge până la 15.000 sau 20.000 de membri, a explicat Dror Zeevi, profesor de studii privind Orientul Mijlociu la Universitatea Ben Gurion. În Gaza, fiecare dintre ele comandă de obicei un anumit sector economic, agricultură, producție sau comerț.

UPDATE Marea Britanie ar trebui să se alăture UE și să ia în considerare posibilitatea de a-și suspenda acordurile comerciale cu Israelul, având în vedere încălcările dreptului umanitar, a solicitat miercuri un grup de ONG-uri pentru drepturile omului, printre care Amnesty International UK, Global Justice Now și ActionAid UK.

Intervenția grupului de opt ONG-uri din Marea Britanie este una dintre primele situații în care militanții au ridicat problema viitorului relațiilor comerciale dintre Marea Britanie și Israel. La sfârșitul lunii trecute, Marea Britanie și Israelul au finalizat cea de-a patra rundă de discuții privind un nou acord de liber schimb, care actualizează un acord semnat în 1995 și care va ridica barierele în domeniul inovării, serviciilor și al comerțului digital.

UPDATE Guvernul condus de Hamas în Gaza a declarat miercuri că trimiterea unei nave de ajutor din Cipru către teritoriul asediat a fost un răspuns inadecvat la nevoile celor 2,4 milioane de locuitori, relatează AFP. „Conform celor anunțate, încărcătura navei nu o depășește pe cea a unui sau două camioane și va dura zile întregi până va ajunge”, a declarat Salama Marouf, purtător de cuvânt al biroului de presă al guvernului.

El a precizat că unele întrebări logistice privind operațiunea au rămas fără răspuns și a exprimat îngrijorări cu privire la inspecțiile israeliene. „Încă nu se știe unde va acosta și cum va ajunge pe țărmurile din Gaza”, a spus Marouf. „În plus, va fi supusă inspecției armatei de ocupație”.

O fostă navă de salvare administrată de organizația caritabilă spaniolă Open Arms a plecat marți dimineață din Cipru, remorcând o barjă încărcată cu 200 de tone de ajutoare, în cadrul unei curse de probă pentru coridorul maritim. Miercuri, relatează AFP, vasul nu terminase încă traversarea celor aproape 400 de kilometri (250 de mile) din estul Mediteranei până la Gaza, unde organizația caritabilă americană World Central Kitchen a declarat că se lucrează la construirea unui dig improvizat.

UPDATE Programul Alimentar Mondial (PAM) a scris marți, pe platforma de socializare X, că a „livrat suficiente alimente pentru 25.000 de persoane în orașul Gaza marți dimineața devreme, în primul convoi din 20 februarie”.

„Având în vedere că oamenii din nordul Gaza sunt în pragul foametei, avem nevoie de livrări în fiecare zi și avem nevoie de puncte de intrare direct în nord”, a adăugat acesta.

UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a dat undă verde forțelor aeriene germane pentru a parașuta ajutoare de urgență deasupra Fâșiei Gaza, alăturându-se astfel altor câteva țări care au parașutat ajutoare pe teritoriul asediat.

UPDATE „Numărul de copii raportați uciși în doar puțin peste 4 luni în Gaza este mai mare decât numărul de copii uciși în 4 ani de războaie din întreaga lume la un loc”, a declarat șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni, Philippe Lazzarini la X. Cifrele ONU arată că 12.193 de copii au fost uciși în conflicte la nivel mondial între 2019 și 2022.

UPDATE Marocul a anunţat că a trimis marţi 40 de tone de ajutoare umanitare în Fâşia Gaza pe uscat, de pe aeroportul din Tel Aviv, într-un moment în care comunitatea internaţională face eforturi pentru diversificarea rutelor de transport către teritoriul aflat la limita foametei, transmite AFP. Ajutorul alimentar a ajuns pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, după care de fost transferat la punctul de trecere Kerem Shalom, între Israel şi Gaza, de unde a fost preluat de Semiluna Roşie Palestiniană, a declarat o sursă diplomatică marocană pentru AFP.

UPDATE Josep Borrell, șeful afacerilor externe al UE, a criticat lipsa de ajutor care intră în Gaza, calificând-o drept un dezastru „provocat de om”, declarând în fața Consiliului de Securitate al ONU că foametea este folosită ca „armă de război”. „Această criză umanitară ... nu este un dezastru natural, nu este o inundație, nu este un cutremur, este provocată de om”, a declarat Borrell marți la sediul ONU din New York, relatează Agenția France-Presse (AFP).

Oficialul european a criticat în repetate rânduri Israelul pentru comportamentul său în timpul războiului din Gaza, care a ucis peste 31.000 de palestinieni, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.

„Foametea este folosită ca armă de război”, a spus el, adăugând că „atunci când condamnăm ceea ce se întâmplă în Ucraina, trebuie să folosim aceleași cuvinte cu ceea ce se întâmplă în Gaza”.

UPDATE Camioane cu ajutoare umanitare au ajuns marţi în nordul Fâşiei Gaza, ameninţată de foamete, ca parte a unui „proiect-pilot” al armatei israeliene, a anunţat aceasta miercuri dimineaţa, informează AFP. „În conformitate cu directivele guvernamentale, şase camioane care transportau ajutor umanitar de la Programul Alimentar Mondial (PAM) au intrat aseară (marţi) în nordul Fâşiei Gaza prin „poarta 96” a barierei de securitate”, a informat armata israeliană într-un scurt comunicat.

UPDATE Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că nu se poate permite ca populația din Gaza să moară de foame, în contextul în care există rapoarte despre copii care mor de malnutriție și mame care nasc copii subponderali din cauza lipsei de alimente. „Situația de pe teren este mai dramatică decât oricând și a ajuns la un punct de inflexiune. Am văzut cu toții rapoartele despre copii care mor de foame. Acest lucru nu se poate”, a declarat ea în fața Parlamentului European în cadrul unui discurs.

UPDATE Loviturile israeliene în estul Libanului au ucis marți două persoane, a declarat o sursă de securitate, în escaladarea schimbului de focuri cu gruparea Hezbollah. O sursă din securitatea libaneză, care a solicitat anonimatul deoarece nu a fost autorizată să vorbească cu presa, a declarat că două persoane au fost ucise și alte 12 au fost rănite în ultimele lovituri. Raidurile au distrus o clădire din Sarain, la mai puțin de 20 de kilometri de Baalbek, un bastion cheie al Hezbollah în apropiere de granița Libanului cu Siria, în timp ce un alt raid a lovit o clădire din orașul vecin Nabi Sheet, a adăugat sursa.

UPDATE Ciocnirile violente cu poliţia israeliană înregistrate în ultimele două zile într-o tabără de refugiaţi din Ierusalimul de Est a cauzat primul deces în rândul palestinienilor de la începerea Ramadanului, un băiat de 12 ani fiind rănit mortal de focurile de armă trase de forţele de ordine, transmite AFP și Agerpres. Rami Hamdan al-Halhouli, rănit de focul de armă tras de un poliţist în timpul „ciocnirilor violente” din tabăra de refugiaţi Shuafat, a decedat la spital, potrivit poliţiei israeliene, care a precizat că băiatul palestinian lansase focuri de artificii în direcţia forţelor de ordine. Este vorba de a doua seară consecutivă de violenţe în tabăra de refugiaţi Shuafat.

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/LIVE/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/LIVE/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Credința și sportul merg mână în mână la Costuleni: După liturghie, preotul a provocat tinerii la o sesiune de flotări
/VIDEO/ Credința și sportul merg mână în mână la Costuleni: După liturghie, preotul a provocat tinerii la o sesiune de flotări
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei
/VIDEO/ Piața locuințelor, din nou în declin! Vânzările de apartamente au scăzut cu aproximativ 20%
/VIDEO/ Piața locuințelor, din nou în declin! Vânzările de apartamente au scăzut cu aproximativ 20%

/VIDEO/ A fost sau nu un meteorit? Ce spun astrofizicienii despre mingea de foc, care a luminat cerul Spaniei și Portugaliei

missing
19 mai 2024, ora 19:30

O minge spectaculoasă de lumină verzuie a traversat Peninsula Iberică, în noaptea de 18 spre 19 mai. Serviciul de urgență 112 din Spania și Portugalia a raportat numeroase apeluri de urgență în care au sesizat apariția meteoritului, au relatat El Pais și Libertatea.

Mingea de foc a străbătut Spania și Portugalia, fiind surprinsă, în fotografii sau clipuri video în Andaluzia, Castilla-La Mancha, Comunitatea Madrid, Murcia, Extremadura și Galiția, precum și în zonele din nordul Portugaliei și în capitala Lisabona. Martorii uluiţi au făcut numeroase apeluri către serviciile de urgenţă.

Trecerea sa a fost atât de rapidă și strălucitoare încât a depășit luminozitatea lunii. Fenomenul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, începând cu ora 22.45.

Astrofizcianul Josep María Trigo, de la Institutul de Științe Spațiale CSIC, a explicat că este „un superbolid meteoric”, o rocă de aproximativ 20 până la 30 de centimetri care a atins atmosfera într-o „traiectorie destul de joasă”. Acest tip de traiectorie este ceea ce a făcut ca fenomenul să fie atât de vizibil și spectaculos pe distanțe mari. 

Potrivit analizei profesorului José María Madiedo, cercetătorul principal al Proiectului SMART, acest obiect avea o origine de cometă, intrând în atmosferă cu o viteză de 161.000 de kilometri pe oră. Altitudinea inițială a părții luminoase a fost de 122 de kilometri, terminându-se la o altitudine de 54 de kilometri.

Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/LIVE/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/LIVE/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram