Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 955: Atac nocturn, farsă din Rusia și arestări misterioase. Ex-șeful NATO face o propunere Kievului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 750: Moarte suspectă și alegeri sub amenințarea armei. Belgorod își închide centrele comerciale

14 martie 2024, ora 22:13

După luni de certuri, cele 27 de state membre ale UE au convenit să ofere cinci miliarde de euro ajutor militar Ucrainei, ca parte a renovării unui fond destinat să finanțeze achiziționarea de arme. Între timp, comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a recunoscut miercuri că situaţia pe frontul din estul Ucrainei rămâne „dificilă”. În unele zone, trupele ruse sunt în ofensivă, iar în altele, activitatea acestora „s-a diminuat puternic”.

UPDATE Serviciile de informaţii occidentale estimează că numărul soldaţilor ruşi ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina este mai mare de 350.000, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El nu a menţionat câţi dintre aceşti militari ruşi ar fi fost ucişi, oferind doar un bilanţ global al morţilor şi răniţilor în tabăra rusă. În declaraţia sa, dată presei după o întâlnire la sediul NATO cu preşedintele polonez Andrzej Duda, Stoltenberg a mai căutat să sublinieze că armata ucraineană a doborât recent avioane ruseşti de supraveghere de mare valoare şi a scufundat sau avariat o parte semnificativă a Flotei ruse de la Marea Neagră: „Rusia plăteşte un preţ foarte mare pentru câştiguri marginale”.

UPDATE Un tribunal de la Moscova a condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare doi tineri ruşi acuzaţi de faptul că lucrau pentru organizaţia „extremistă” a opozantului Aleksei Navalnîi, mort în închisoare la jumătatea lui februarie, scrie joi presa rusă, conform News.ro.

UPDATE Armata ucraineană a început un proces de rotaţie în unităţile sale desfăşurate pe front, în speranţa ca acest demers să ridice moralul trupelor sale şi să stabilizeze situaţia de pe câmpul de luptă, a declarat joi comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski. Noua lege a mobilizării, care ar putea să fie adoptată de parlamentul ucrainean în aprilie, potrivit postului de televiziune local TSN, are ca scop actualizarea cadrului legal înaintea desfăşurării campaniei de recrutare, iar unul dintre obiectivele acesteia este de a-i înlocui pe cei 330.000 de militari aflaţi în prezent pe câmpul de luptă.

UPDATE Rusia nu va boicota Jocurile Olimpice de la Paris din această vară (26 iulie - 11 august), în pofida restricţiilor impuse sportivilor de Comitetul Internațional Olimpic ca pedeapsă pentru invazia din Ucraina. Anunțul a fost făcut de președintele Comitetului Olimpic Rus (ROC).

UPDATE Regiunea rusă Belgorod, care a fost ținta mai multor atacuri ucrainene, își închide centrele comerciale din „motive de securitate”, a anunțat joi guvernatorul acesteia, Viaceslav Gladkov, potrivit France Presse.

UPDATE Locuitorii din regiunile ocupate ale Ucrainei votează anticipat în cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia, sub amenințarea armei. Membrii comisiilor electorale de circumscripție se deplasează cu urma mobilă la domiciliile alegătorilor, însoțiți de militari înarmați.

UPDATE Lipsa de muniție a Ucrainei cauzată de întârzierea ajutorului SUA ar putea duce în curând la o descoperire pe linia frontului, estimează Institutul pentru Studiul Războiului. ISW atrage atenția că Forțele Armate ale Ucrainei sunt nevoite să raționalizeze muniția critică - în special obuzele de artilerie - și să prioritizeze alocarea ei către sectoarele care se confruntă în prezent cu cele mai intense atacuri din partea rușilor. Având în vedere că forțele agresoare dețin în prezent inițiativa în război și sunt capabile să determine „timpul, locația și amploarea operațiunilor ofensive”, acest lucru lasă alte zone din prima linie extrem de vulnerabile, notează analiștii de la ISW.

UPDATE Federația Rusă a interzis intrarea în țară a 227 de cetățeni americani, printre care se numără și purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, relatează Reuters. Măsura, publicată pe pagina de internet a ministerului, îi vizează de asemenea pe adjuncţi ai miniştrilor comerţului, apărării şi energiei din SUA, precum şi pe fostul ambasador american în Rusia John Sullivan.

UPDATE Ministerul ucrainean de Externe a calificat joi drept ilegal și nul votul pentru alegerile prezidențiale din Rusia care se desfășoară în teritoriile ocupate de Ucraina, și a cerut partenerilor săi internaționali să nu recunoască rezultatele. Ministerul a afirmat într-un comunicat că în campania electorală de pe teritoriile ocupate de Rusia Moscova a demonstrat „un dispreț flagrant continuu față de normele și principiile dreptului internațional”. Tot joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că orice încercare de a organiza alegeri rusești în regiunile ocupate ale Ucrainei ar fi ilegală.

UPDATE Vicepreşedintele companiei petroliere ruse Lukoil, Vitali Robertus, a murit subit la vârsta de 54 de ani, acesta devenind cel puţin al patrulea manager al gigantului energetic rusesc care moare în condiţii obscure în mai puţin de doi ani.Presa rusă scrie că Robertus a fost găsit mort în biroul său după ce s-ar fi spânzurat cu un șiret.

UPDATE Atacul de marți de la Vilnius asupra lui Leonid Volkov, care unul dintre principalii consilieri ai regretatului Alexei Navalnîi, a fost unul profesionist și bine planificat, a declarat joi șeful centrului guvernamental de gestionare a crizelor din Lituania. „Cu cât investigăm mai mult, cu atât devine mai clar că operațiunea a fost profesionistă, bine planificată”, a declarat Vilmantas Vitkauskas, potrivit Reuters.

UPDATE Vladimir Putin a făcut joi apel la popor să dea dovadă de „patriotism” prin participarea la vot la alegerile prezidențiale ce încep vineri și se încheie duminică, transmite AFP. „Vă cer să ieșiți la vot și să vă exprimați poziția civică și patriotică, să votați pentru candidatul pe care l-ați ales, pentru un viitor luminos pentru iubita noastră Rusie”, a declarat Putin într-un discurs video difuzat de televiziunea de stat. „A participa astăzi la alegeri înseamnă să vă arătați sentimentele patriotice”, a subliniat el, potrivit HotNews.

UPDATE Forțele ruse au lansat 36 de drone kamikaze Shahed către mai multe regiuni ucrainene în cursul nopții, lovind infrastructura civilă, potrivit autorităților ucrainene, citate de Reuters. Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii estice Harkov, a anunțat pe Telegram că se efectuează reparații după ce au fost lovite „obiecte de infrastructură de televiziune", fără a da alte alte detalii. Autoritățile din regiunea învecinată Sumîi au spus că infrastructura din patru orașe a fost atacată de drone de fabricație iraniană. Armata ucraineană a afirmat că a doborât 22 din cele 36 de drone lansate în cursul nopții de Rusia.

UPDATE Buletinele de vot folosite în regiunea transnistreană pentru alegerile din Federația Rusă au fost, tipărite, cel mai probabil, chiar în regiune. Asta susține vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Cât ține de trimiterea lor în Federația Rusă, pentru a fi numărate, autoritățile nu pot nici măcar să presupună cum are loc acest exercițiu ilegal. Potrivit lui Serebrian, ținând cont că Moscova a decis să deschidă secții de votare în regiunea secesionistă fără acordul Chișinăului, în general, organizarea alegerilor prezidențiale rusești în stânga Nistrului este ilegală.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a afirmat că azi-noapte a distrus 14 drone ucrainene în regiunile Belgorod și Kursk, aflate la granița cu Ucraina. „Noaptea trecută, tentativele regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste cu ajutorul dronelor aeriene împotriva unor instalații de pe teritoriul rus au fost împiedicate”, a transmis Moscova. Noua rundă de atacuri vine după mai multe nopți în care Ucraina a lansat valuri semnificative de drone, vizând inclusiv instalații energetice rusești.

UPDATE Austria expulzează doi diplomaţi ruşi. Aceștia s-au comportat „într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic”, a transmis Ministerul austriac de Externe.

UPDATE Liderii Franței, Germaniei și Poloniei au declarat că vor purta discuții urgente vineri la Berlin pentru a spori sprijinul pentru Ucraina.

UPDATE Premierul finlandez Petteri Orpo a avertizat că Rusia se pregătește pentru un „conflict lung cu Occidentul” și a îndemnat țările europene să își intensifice cheltuielile și coordonarea pentru apărare.

UPDATE Paramilitarii ruși anti-Putin din Ucraina, care sprijină Kievul, au îndemnat civilii să fugă din Belgorod și Kursk, amenințând cu atacuri la scară largă asupra țintelor militare din orașele de graniță cu Rusia, scrie Al Jazeera.

UPDATE Cel puțin patru persoane au murit și opt au fost rănite după un atac cu drone și bombe rusești asupra regiunilor Donețk și Sumî din estul Ucrainei.

UPDATE Deputații Parlamentului European au aprobat prelungirea măsurilor de liberalizare a comerțului pentru Moldova și au adus amendamente la propunerea referitoare la Ucraina pentru consolidarea garanțiilor pentru fermierii UE. Eurodeputații, cu 347 de voturi „pentru”, au decis să aducă modificări propunerii Comisiei Europene privind suspendarea taxelor vamale și a cotelor pentru exportul agricol ucrainean în UE pentru încă un an. Ei au consolidat garanțiile pentru fermierii UE în cazul creșterii producției ucrainene, iar taxele vamale și cotele pentru Moldova sunt temporar suspendate pentru încă un an - până la 5 iunie 2025. De asemenea, au fost inițiate negocieri cu Consiliul UE privind prelungirea sprijinului comercial pentru Ucraina.

UPDATE Specialiștii cibernetici ucraineni au spart sistemul de plată a biletelor în transportul public din Moscova și Kazan. Potrivit Armatei IT a Ucrainei, au reușit să dezactiveze sistemul Troika, care deservește în total 38 de regiuni rusești. În plus, o serie de portaluri guvernamentale și locale ruse au fost, de asemenea, incluse în lista țintelor lor, iar pierderile ca urmare a atacului s-au dovedit a fi mai mult decât se aștepta.

UPDATE Statele Unite consideră că nu există niciun semn că Rusia se pregăteşte să folosească armă nucleară în Ucraina, a dat asigurări miercuri Casa Albă, în reacţie la afirmaţiile lui Vladimir Putin, notează AFP. „Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria postură nucleară şi nici vreun semn că Rusia se pregăteşte să folosească o arma nucleară în Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, după ce a fost întrebată de jurnalişti cu privire la afirmațiile lui Vladimir Putin care a spus că doctrina militară rusă prevede folosirea armei supreme dacă existenţa Rusiei este ameninţată sau în cazul unui „atac la suveranitatea şi independenţa noastră”.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus miercuri, într-un briefing de presă, că Moscova consideră că Occidentul merge „pe marginea prăpastiei” şi împinge totodată omenirea către această margine prin acţiunile sale în Ucraina. Conflictul din Ucraina poate căpăta o scară europeană ca urmare a mişcărilor statelor care susţin Ucraina, însă oprirea livrărilor de arme către Kiev va împiedica o nouă escaladare, a mai spus ea.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 749: Zelenski vrea răzbunare, iar Rusia lansează noi amenințări. Opozant rus, atacat cu un ciocan
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 748: Atac cu rachetă în Krivoi Rog și planurile lui Putin după alegeri. SUA anunță noi ajutoare
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă

/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

missing
05 octombrie 2024, ora 23:45

Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți.

Ca să răspund la întrebare, voi apela din nou la cifre oficiale. Pensia medie a unui bătrân din R. Moldova este astăzi în jur de 200 de euro. Este de aproape zece ori mai mare decât la începutul anilor 2000, dar la fel ca atunci cu greu acoperă cheltuielile minime de existență ale unui om. Mai mult de jumătate din pensie, bătrânii noștri o dau pe produse alimentare. Mănâncă prost, se îmbracă prost, iar iarna economisesc pe lemne și cărbune și îndură frig. 

La începutul anilor 2000, la fel de trist arăta și viața pensionarilor din România. Un bătrân din Iași sau București ridica pe atunci o pensie medie de 30 de euro, din care cu greu lega tei de curmei. Astăzi, la 17 ani de când România este membră a Uniunii Europene, pensia medie din țara vecină a ajuns la aproape 500 de euro, mai mult decât câștigă mulți salariați de la noi. Cu toate acestea, bătrânii din România au printre cele mai mici pensii din UE. 

Știu, e greu să vă închipuiți, dar moș Thomas din Danemarca sau Olanda primește astăzi o pensie medie de 3000 de euro. Vă imaginați?! De 15 ori mai mult decât moș Vasile din Gura Galbenă. Asta chiar dacă prețurile pentru produse alimentare și medicamente în aceste două țări nu sunt cu mult mai mari decât cele de la noi. Și am să vă demonstrez asta un pic mai târziu. 

Pensia medie din Uniunea Europeană este de circa 1400 de euro. Iar în Italia, țara UE în care au plecat multe femei din Moldova să îngrijească de bătrâni, pensionarii primesc chiar mai puțin decât media europeană, în jur de 1200 de euro. 

Și ultimul exemplu pe care vreau să vi-l dau se referă la Țările Baltice. În 1990, noi am avut același start ca și ei. Ne-am trezit într-o bună zi lângă ruinele Uniunii Sovietice, puși în fața unei alegeri complicate. Rămânem lângă dărâmături, să-i plângem de dor, sau ne căutăm un alt rost în lume, alături de țări dezvoltate. Noi am ales ruinele. Estonia, Letonia și Lituania au ales calea spre UE. Astăzi, acei oameni, ajunși la vârsta de pensionare, ridică lunar 640 de euro. Și asta în condițiile în care prețurile în țările baltice sunt chiar mai mici decât în Moldova.

Știu, veți zice că și în Rusia pensiile sunt bune. Nimic mai fals! Pensia medie din țara lui Putin este astăzi de circa 220 de dolari, mai puțin decât în oricare din țările membre ale Uniunii Europene. Din cauza inflației și a deprecierii rublei, astăzi, un pensionar din Rusia primește cam aceeași pensie ca unul din Moldova. O sumă din care cu greu poți supraviețui. 

Și pentru a vă convinge definitiv că tot ce vă spun este adevăr curat, am decis să fac un experiment. Am verificat ce poți cumpăra dintr-un magazin din Danemarca, Lituania, Moldova și Rusia din pensia pentru o zi primită de bătrânii din aceste state. Vedeți mai jos ce am reușit să adun în coș din magazinele online din fiecare dintre aceste țări.

În Danemarca, banii din pensia pentru o singură zi, circa 745 de coroane daneze, sau 100 de euro, i-ar ajunge unui senior ca să își cumpere câte jumătate de kilogram de carne de pui, de porc și de vită, jumătate de kilogram de somon, jumătate de kilogram de alt tip de pește de mare, pâine, gem, unt, dulciuri, fructe și legume, vreo 3 kilograme de făină, orez și alte cereale, detergenți și produse de igienă. Toate cât să îi ajungă pentru aproape o lună. 

În Lituania, pensia de o zi, de 21 de euro, îi ajunge unui bătrân să își cumpere 1 kilogram de carne, legume și fructe, unt, lapte, cașcaval, pâine și chiar mai multe produse de cofetărie. Toate acestea, pentru aproape o săptămână de trai.

Pensia de o zi pentru un bătrân din Moldova cu greu îi ajunge pentru o pâine, un lapte, 1 kilogram de cartofi și unul de mere, 300 de grame de cei mai ieftini crenvurști, 6 ouă și 1 kilogram de hrișcă. 

Pensionarul rus, din pensia sa de o zi, își poate cumpăra aproape aceleași produse ca și cel din Republica Moldova, doar că în loc de 300 de grame de crenvurști, i-ar ajunge bani pentru 900 de grame de carne de pui. 

Probabil nu mai are rost să vă spun că niciun pensionar din Uniunea Europeană nu îndură foamete și frig. Statele UE au programe speciale de a-i ajuta pe bătrânii singuratici cu venituri mici. În schimb, potrivit datelor oficiale, în Rusia, fiecare al patrulea bătrân trăiește sub pragul de sărăcie. În Republica Moldova – fiecare al treilea. 

Pe final, vă spun verde-n față că e timpul să alegem cu mintea ce fel de viață ne dorim la bătrânețe. Una decentă, ca în UE, sau una sub pragul de sărăcie, ca în Moldova sau Federația Rusă. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova

Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.