Ministerul Educației privește sceptic faptul că Procuratura Anticorupție își dorește să preia abuziv unul din blocurile Universității Pedagogice „Ion Creangă”. Ministrul Perciun susține că potrivit ar fi ca Procuratura să caute și alte alternative. Profesorii rămân a fi nemulțumiți, se împotrivesc și cer să se pună punct acestor acțiuni. Ei susțin că instituția a investit sume impunătoare extra-bugetare, pentru a crea condiții moderne de studii și sunt categoric împotriva cedării acestui spațiu.
„Am văzut că Procuratura Anticorupție are nevoie de mai mult spații, având în vedere că își extinde personalul și una din opțiuni este acea clădire a universității Creangă. Noi, la această etapă suntem destul de sceptici, în raport cu această opțiune și credem că trebuie căutate și opțiuni de alternativă, s-ar putea să mai existe clădiri care să fie potrivite necesităților procuraturii”, a spus Dan Perciun.
Profesorii de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” spun că se așteaptă la acțiuni mai ferme din partea autorităților și cer să fie susținuți.
„În susținerea cadrelor didactice trebuie să vină nu doar declarația, dar și acțiunea, din momentul ce ne simțim copii vitregi ai sistemului nostru național, statul nostru nu demonstrează că domeniul științei educației este unul prioritar, punându-ne într-o situație indecentă de fapt, pentru că Procuratura a declarat că are sedii și pe Ștefan cel Mare și mai sunt spații, doar că ele nu sunt reparate”, a declarat prorectorul UPSC „Ion Creangă”, Ludmila Armașu-Canțîr.
Conducerea Universității Pedagogice susține că a investit mult în renovarea sălilor de studii, dar mai ales pentru dotarea laboratoarelor cu echipamente moderne. Grație dotărilor conform ultimelor standarde ale educației, blocul de pe strada str. Gh. Iablocikin 5 a fost transformat într-un Centru de Excelență Academică în diverse domenii ale științei.
„Au fost investiții foarte mari, investițiile care se fac în universități care sunt trecute la autogestiune și autofinanțare sunt exclusiv din contul universităților, adică din contul profesorilor prost plătiți, cu salariu de doctor conferențiar de opt-nouă mii de lei, cu salariul angajaților care vorbesc limbi străine de șase-șapte mii de lei, cu sacrificii imense pentru sănătate, lucrăm în frig ca să facem economii, pentru că altfel statul nu ne acreditează”, a spus prorectorul UPSC „Ion Creangă”, Ludmila Armașu-Canțîr.
„Reparația aici a fost făcută prin anii 2018-2019. Cei care au absolvit sau cei care au fost cu vreo zece ani în urmă țin minte cum era acest hol. Acum vedem este un spațiu modern, s-au investit peste două milioane de lei, din bani extrabugetari și am încercat să fim o universitate modernă, cu spații moderne, cu săli reparate la cele mai înalte standarde”, a menționat decanul UPSC „Ion Creangă”, Andrei Braicov.
În căutarea unui sediu spațios și modern, soluția pe care o propune PA este ca personalul instituției universitare să fie transferat într-o altă clădire, de visa-vis. Aceasta a aparținut anterior Facultății de Drept însă, în prezent, pustiește
„Conducerea Universității Creangă susține că cei de la Procuratură le-au sugerat să se mute în blocul de vizavi. Este vorba de clădirea din spatele meu care, însă, din câte se vede a fost lăsată în paragină”.
Cu o reacție la acest subiect a venit și deputata BCS, Adela Răileanu, care susține că este grav ceea ce se întâmplă.
„Zic că este grav ceea ce se întâmplă la această oră, pe de o parte se închid școli în localitățile rurale, se închid universități și acum urmează să se mai închidă și blocuri ale unei universități. Este grav ceea ce se întâmplă în această societate. Actuala conducere nu are nevoie de oameni educați și instruiți”.
Reprezentanții universității au lansat o petiție către înalții demnitari ai statului, cerând oprirea acestui proces, subliniind că este o amenințare la adresa autonomiei universitare și a drepturilor profesorilor și studenților. Petiția a fost inițiată ieri și a adunat peste 1100 de semnături.