Alegătorii s-au îndreptat vineri, 15 martie, la urnele din Rusia pentru un scrutin prezidențial de trei zile, care este aproape sigur că va prelungi domnia președintelui Vladimir Putin cu încă șase ani, după ce acesta a înăbușit disidența. Alegerile au loc pe fundalul unei represiuni nemiloase care a paralizat mass-media independentă și grupuri proeminente de drepturi și i-a oferit lui Putin controlul deplin asupra sistemului politic.
Alegătorii își votează de vineri până duminică la secțiile de votare din cele 11 fusuri orare ale țării, precum și în regiunile anexate ilegal din Ucraina. Rușii pot vota și online pentru prima dată când opțiunea a fost folosită într-un concurs prezidențial. Peste 200.000 de oameni din Moscova au votat online la scurt timp după deschiderea scrutinului, au spus autoritățile, conform AP News.
Observatorii nu se așteaptă deloc că alegerile vor fi libere și corecte. Dincolo de faptul că alegătorii au fost prezentați cu puține opțiuni, posibilitățile de monitorizare independentă sunt foarte limitate.
Doar candidații înregistrați sau organismele consultative susținute de stat pot desemna observatori la secțiile de votare, scăzând probabilitatea cailor de pază independenți. Cu votul de peste trei zile în aproape 100.000 de secții de votare din țară, orice monitorizare adevărată este oricum dificilă.
La alegerile din 2024, nu există nicio îndoială cine va câștiga votul. Numele lui Putin apare pe buletinul de vot împreună cu doar alți trei candidați care fac parte din „opoziția sistemică” a Rusiei: Vladislav Davankov de la Partidul Poporul Nou, Leonid Slutsky de la Partidul Liberal Democrat (LDPR) și candidatul Partidului Comunist Nikolay Kharitonov.
Văzuți ca oponenți politici simbolici ale căror partide sunt în general de susținere a Guvernului, includerea lor pe buletinul de vot este menită să ofere un grad de respectabilitate votului și o aparență de pluralitate sistemului politic efectiv autocratic al Rusiei.
Peste 110 milioane de cetățeni ruși sunt eligibili să voteze la alegeri, precum și aproximativ șase milioane de oameni care trăiesc în patru teritorii parțial ocupate de ruși din sudul și estul Ucrainei, spre disprețul Kievului.