Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 751: Atac devastator la Odesa și urne de vot în flăcări la Moscova. Medvedev a înjurat românii

15 martie 2024, ora 17:23

Forțele ruse au atacat noaptea trecută Ucraina cu 27 de drone de tip „Shahed” și 8 rachete, a anunțat armata ucraineană, care a precizat că toate dronele au fost distruse de forțele de apărare aeriană ucrainene. Potrivit armatei, dronele au fost doborâte în regiunile Kirovohrad, Mikolaiv, Harkov, Herson, Hmelnîțki, Vinița și Kiev. În același timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a doborât cinci drone și două rachete peste teritoriile regiunilor ruse Belgorod și Kaluga, scrie Libertatea.

UPDATE Vineri, 15 martie, în urma atacului rusesc cu rachete asupra Odesei, 14 persoane au fost ucise, inclusiv un paramedic și un angajat al Serviciului de Stat de Urgență care a venit să acorde asistență după prima explozie, iar 46 de persoane au fost rănite, dintre care șapte salvatori. „Din păcate, în urma atacului cu rachete rusești, un paramedic și un angajat al Serviciului de Stat de Urgență, care au venit la fața locului după prima explozie, au fost uciși”, a comunicat guvernatorul Odesei, Oleg Kiper. Potrivit acestuia, printre medici și salvatori sunt și răniți grav.

UPDATE Preşedintele Consiliului European Charles Michel îl felicită vineri în mod ironic, pe X, pe Vladimir Putin ”pentru victoria sa zdrobitoare în alegeri”, în contextul în care alegerile prezidenţiale abia au început vineri şi urmează să se desfăşoare până duminică, iar rezultatul urmează să fie cunoscut aba peste trei zile.

UPDATE Trei copii au fost ucişi într-un atac la Doneţk, oraș din estul Ucrainei aflat sub controlul forţelor ruse, a anunţat vineri primarul pro-rus Aleksei Kulemzin. "În urma unui atac nocturn barbar în cartierul Petrovski al oraşului nostru al unor nazişti ucraineni. Trei copii au fost ucişi", o casă a fost vizată şi a luat foc, a scris edilul, pe Telegram.

UPDATE Trei drone ucrainene au lovit în timpul nopții rafinăria Pervii Zavod din regiunea Kaluga, situată la aproximativ 190 km sud-vest de Moscova, a spus o sursă din spionajul militar al Kievului, citată de Ukrainska Pravda, adăugând că regimul Putin folosea rafinăria în scopuri militare.

UPDATE Disidentul rus Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani, încarcerat recent după ce a denunţat asaltul Moscovei în Ucraina, anunţă că a refuzat, în detenţie, o propunere a armatei de a lupta în această ţară. "Acest tip de acord (trimiterea în Ucraina) le este propus tuturor deţinuţilor noi", a anunţat vineri pe Telegram ONG-ul Memorial, colaureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, la care lucra Orlov. Potrivit Memorial, el a fost transferat la 11 martie în Centrul de Detenţie Provizorie nr. 5, în nord-vestul Moscovei, unde i s-a făcut această oferă "aproape imediat". "Oleg Petrocivi a întrebat zâmbind dacă vârsta sa nu încurcă (trimiterea sa la luptă) (…). I s-a răspuns că nimic nu încurcă", potrivit ONG-ului, care precizează că disidentul a refuzat "bineînţeles" această propunere.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunţat vineri că un cetăţean rus a fost arestat la Moscova sub suspiciunea de trădare şi că acesta a mărturisit că asambla şi lansa drone în folosul Ucrainei. Potrivit FSB, bărbatul, căruia nu-i dezvăluie numele, "a asamblat şi lansat vehicule aeriene fără pilot pentru a crea ţinte false în imediata vecinătate a unor facilităţi ale Ministerului Apărării rus". Agenţia rusă de presă Interfax citează o postare video a FSB în care se spune că bărbatul acţiona pentru gruparea de partizani ruși Legiunea Libertate pentru Rusia.

UPDATE O femeie a dat foc unei cabine de vot la Moscova. Ea a stropit interiorul cabinei cu un lichid inflamabil, a aprins o brichetă și a început să filmeze imediat flăcările cu telefonul mobil, potrivit Nexta. Imagini similare vin și din cel puțin alte 10 secții.

UPDATE Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a scris pe rețeaua VKontakte că "românii nu sunt o națiune, ci un mod de viață". El susține că rezoluția adoptată de Parlamentul European privind returnarea tezaurului nu va avea niciun efect la Moscova, iar România nu va primi nimic de la Rusia. "S-ar părea că nimic nu ne poate surprinde. Liderii europeni sunt idioți, slabi, neînțelepți. Dar nu, mi-au dat din nou un motiv. Vor ca aurul să fie înapoiat României. Cel care a fost naționalizat de guvernul sovietic în 1918 pentru comportament rău. Ei bine, a refuzat să plătească datoriile imperiului prăbușit. România a acceptat acest lucru și apoi a primit de la noi un refuz de a face reparații în urma rezultatelor perioadei sale naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Așadar, acum diverși idioți din Parlamentul European și-au făcut din nou poftă”.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că România va fi una dintre următoarele ținte ale Moscovei dacă Putin e lăsat să câștige în Ucraina. 

UPDATE Avionul cu care secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, călătorea miercuri spre Polonia a fost bruiat în apropierea regiunii Kaliningrad, au spus surse și jurnaliști citați de Reuters. Semnalul GPS și accesul la Internet au fost oprite timp de aproximativ 30 de minute, dar siguranța zborului nu a fost afectată, a precizat un purtător de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak. Acesta a adăugat că nu este ceva neobișnuit ca o aeronavă să aibă perturbări ale semnalului GPS în apropiere de Kaliningrad. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), incidente similare au avut loc deasupra Mării Baltice și Poloniei în decembrie și la începutul lunii ianuarie și ar putea avea legătură cu activitatea de război electronic a rușilor în Kaliningrad.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova, a comentat rezoluţia PE privind restituirea tezaurului românesc, afirmând că datoria României către Rusia şi Uniunea Sovietică este 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur româneşti trimis în Rusia şi că aproape tot aurul românesc şi alte bunuri de valoare au fost returnate în timpul dezvoltării relaţiilor sovieto-române, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. Concluzia Mariei Zaharova este că România vrea să-şi rezolve astfel problemele economice.

UPDATE Forțele ruse au atacat noaptea trecută Kievul și regiunea Kiev cu 15 drone, a anunțat administrația militară a orașului, care a precizat că toate dronele au fost distruse în apropiere de capitală. „Dronele inamice au intrat în Kiev din direcția nordică. Alarma aeriană din capitală a durat aproape o oră. Toate UAV-urile inamice s-au îndreptat spre Kiev – aproximativ 15 – au fost lovite de forțele și mijloacele de apărare aeriană”, a transmis șeful administrației militare a orașului Kiev, Serhiy Popka.

UPDATE Nu există nicio îndoială că Vladimir Putin, aflat la putere de la începutul acestui secol, se îndreaptă fără emoţii spre realegere în cadrul votului naţional care a început la 15 martie, asigurându-şi astfel un al cincilea mandat şi un al treilea deceniu complet ca lider suprem al Rusiei. Odată cu moartea liderului încarcerat al opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, cariera politică a lui Putin a ajuns practic la stadiul de preşedinte pe viaţă. Însă realegerea sa în funcţie scoate la iveală un fapt incomod pentru viitoarea stabilitate politică a Rusiei: preşedintele şi cercul său nu au făcut nicio pregătire vizibilă pentru o eră post-Putin, scrie CNN.

UPDATE Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat joi, în cursul unei vizite la Washington, că rezultatul războiului din Ucraina ar putea fi decis în lunile următoare, îndemnând aliații occidentali să-şi intensifice ajutorul acordat Kievului, potrivit AFP și Agerpres.

UPDATE Dacă Rusia va câştiga acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero, a avertizat joi seara preşedintele francez Emmanuel Macron în cursul unui interviu televizat pe canalele France 2 şi TF1, relatează AFP, citată de Agerpres. Războiul din Ucraina este „existenţial pentru Europa noastră şi pentru Franţa”, a insistat el, dând asigurări totodată că „nu vom duce niciodată o ofensivă, nu vom lua niciodată iniţiativa”. „Dacă situaţia se deteriorează” în Ucraina, „trebuie să fim pregătiţi şi vom fi pregătiţi să luăm deciziile care se impun pentru ca Rusia să nu câştige niciodată”, a subliniat preşedintele francez.

UPDATE Serviciile de informaţii occidentale estimează că numărul soldaţilor ruşi ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina este mai mare de 350.000, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE Potrivit informațiilor furnizate de ruși și citate de Reuters, o instalație critică de infrastructură de la centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, a fost bombardată de armata ucraineană. Conducerea centralei a raportat că un dispozitiv exploziv a fost lansat în zona gardului, unde se află rezervoarele de combustibil diesel. Experții AIEA de la centrală au fost notificați cu privire la acest incident.

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.