Studiile și educația nu au limită de vârstă. O demonstrează studenții seniori din cea de-a doua promoție a Universității de Vârsta a treia. Astăzi au venit la prima lecție pentru a învăța despre multitudinea de lucruri care pot fi făcute cu ajutorul unui telefon mobil. Curioși de tot ce urmează, aceștia au venit chiar cu jumătate de oră înainte de lecție și și-au ocupat locul în bancă. Au făcut cunoștință cu profesorii, au socializat și au petrecut timp de calitate împreună.
Lansat în luna octombrie, proiectul Universitatea Vârstei a treia, s-a dovedit a fi foarte atractiv, astfel că a adunat peste 200 de solicitanți. Primele două grupe au început cursurile în octombrie, iar astăzi alți 20 de seniori au venit la prima oră. Aceștia păreau plini de entuziasm și cu așteptări mari.
Anastasia Taievorbă are 66 de ani și este convinsă că niciodată nu este prea târziu să înveți lucruri noi. E o provocare plăcută pentru ea, mai ales că le va putea, cu această ocazie, să le demonstreze și nepoților că poate fi în pas cu noile tehnologii.
„Niciodată nu este târziu, vă spun drept, de cele mai multe ori apelam la nepoți, acum mă gândesc că le voi demonstra ce știe bunica„.
Și planurile femeii nu se opresc aici.
„Să-mi îmbunătățesc cunoștințele și să posed abilități de folosire a telefonului, dar mi-aș dori ca și pe viitor să studiez limba engleză și ceva despre pictură. Vreau să aflu mai mult, să comunic cu persoane interesante, să mă încadrez în ceva nou”.
Profesorii sunt plăcut surprinși de această sete de cunoaștere a seniorilor și spun că asta va face orele și mai interesante.
„Am discutat cu ei la telefon ieri pentru a le reaminti că astăzi este prima oră, ei erau atât de dornici, așteptau această zi, încât mi-au recunoscut vocea și mi-au spus că sunt pregătiți să vină astăzi la oră. Au venit cu mult mai înainte decât ora fixată, cu jumătate de oră înainte. Pe fețele lor se citea curiozitatea, un pic de îngrijorare, nu știu ce și cum va fi, cum va trebui să se organizeze.”
Programul Universitatea Vârstei a treia conține două cursuri: „Dezvoltarea abilităților digitale” și „Starea de bine și comunicarea între generații”. Dar la prima oră, desfășurată astăzi, seniorii au făcut cunoștință și au povestit despre ei.
Pe lângă faptul că beneficiază gratis de aceste cursuri, cei 20 de studenți au primit și câte un telefon mobil. Astăzi li s-a explicat cât de util le poate fi acesta în viața cotidiană. Și dacă unii cursanți încă folosesc telefonul mobil doar pentru convorbiri, alții spun că sunt deja foarte activi pe rețelele de socializare.
„Universitate de Vârsta a 3-a” face parte din obiectivele Programului Național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027, implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Inițial, 200 de persoane, cu vârste de peste 60 de ani, au aplicat la program, iar în prima promoție au fost înmatriculați 40 de seniori, inclusiv refugiați din Ucraina. Aceștia vor absolvi cursurile în luna mai.