Patriarhia rusă a decis să mai facă doi episcopi pentru Mitropolia Moldovei. Decizia a fost luată săptămâna aceasta de sinodul bisericii ruse, la care a participat și Mitropolitul Vladimir. Patriarhul Kiril și-a dat acordul să-l facă episcop de Ceadîr-Lunga pe arhimandritul Nicolae Roșca, în prezent administrator al mănăstirii Ciuflea și pe arhimandritul Patroclu Porumbac, ce va fi episcop de Dondușeni. Conducerea bisericii evită să discute pe marginea subiectului, însă, Anatol Țăranu, fost ambasador al Moldovei în Federația rusă susține că în acest fel biserica rusă își consolidează structura sa de la Chișinău.
Pe site-ul Patriarhiei Ruse se arată că la cererea Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost luată decizia de a accepta candidatura arhimandritului Nicolae Roșca pentru avansarea lui în cinul arhieresc. Acesta va fi episcop de Ceadîr-Lunga, vicar al eparhiei Cahul. La fel, biserica rusă ne informează că și arhimandritului Patroclu va fi episcop de Dondușeni, și vicar al eparhiei Edineț. Patriarhia rusă precizează că locul și data hirotoniei celor doi rămâne la discreția Patriarhului Kirill. TV8 a încercat să afle de ce conducerea bisericii a decis să-și suplinească numărul ierarhilor, dar responsabili de relații cu presa de la Mitropolia Moldovei au refuzat să discute pe marginea subiectului. Cert este că numirea celor doi înseamnă automat și completarea cu încă doi membri a Sinodului Bisericii, structura supremă în ortodoxie.
Anatol Țăranu, fost ambasador la Moscova, presupune că, în acest fel, Patriarhia Rusă se asigură că are oameni docili în sânul bisericii din Moldova.
„Este adevărat că Patriarhia Moscovei face tot posibilul ca să păstreze supremația Chișinăului și a Moldovei peste spațiul Republicii Moldova. Se găsește în conflict cu Patriarhia Română și întreprinde toate măsurile posibile de a stăvili trecerea parohiilor de la Mitropolia Moldovei la Patriarhia Basarabiei, iar toate aceste numiri, inclusiv modificările care se fac la nivelul conducerii Mitropoliei Moldovei, se fac anume din acest considerent”.
Mitropolia Basarabiei, la poarta căreia bat tot mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei, susține că nu o privește deciziile Moscovei.
„Mitropolia Basarabiei nu face speculații în acest sens, este o formă de organizare pe care Patriarhia Moscovei o decide. Ca și până acum, toate deciziile din interiorul altei mitropolii sau altei patriarhii, în cazul de față, Mitropolia Basarabiei nu se implică în ele”, a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu.
Întrucât legea stabilește clar că în Republica Moldova cultele religioase nu sunt decât organizații neguvernamentale, statul nu se implică în conflictul bisericilor.
Ieri, însă, fiind într-o vizită la Cahul, președinta Maia Sandu și spekerul Igor Grosu a vizitat Episcopia Basarabiei de Sud, parte a Mitropoliei Basarabiei. Acest gest este interpretat de unii clerici drept un semnal că actuala guvernare susține extinderea Bisericii ortodoxe Române în Republica Moldova, în detrimentul structurii canonice a Patriarhiei Ruse.