Insomnia este în topul problemelor de sănătate la moldoveni. Potrivit specialiștilor, printre cauze se numără folosirea gadgeturilor, stresul, dar și alimentația incorectă. Deși normal ar fi ca un adult să doarmă în jur de opt ore, cei mai mulți dintre moldoveni se odihnesc mai puțin. Cei mai afectați sunt tinerii, care spun că sunt suprasolicitați de mai multe activități. Medicii ne atenționează că lipsa somnului ne poate cauza probleme grave atât la nivel fizic, dar mai ales psihic. Ieri, în toată lumea s-a marcat ziua somnului.
„ - Eu învăț la facultatea de Arhitectură și, de fapt, am foarte puțin timp pentru somn, mai ales când avem de susținut proiecte. - În general, cât dormiți, aproximativ? - De exemplu, în ultima săptămână eu mă culcam la cinci dimineață, mă trezeam la șapte, dar mă străduiam să-mi fac temele pentru acasă, ca să nu am restanțe, să dau tot la timp”.
„Puțin, undeva șase-șapte ore. Dar cât ai nevoie pentru a te odihni? Optnouă, cam așa. - De ce dormi așa de puțin? - Școală antrenamente și tot așa mai departe”.
„- Dormiți suficient noaptea, câte ore? Nu dormim suficient”.
Alții, deși nu respectă un somn de opt ore, cât este recomandat de medici, spun că se simt odihniți chiar dacă dorm mai puțin.
„Da, eu dorm suficient. Cam câte ore? Cam vreo șase-șapte. Și vă ajunge ca să vă odihniți, să fiți productivă? Da. Dumneavoastră cât dormiți? Poate mai puțin de șapte”.
„Noi bătrânii, nu bătrânii, floarea vieții, noi dormim puțin, mai mult ne plimbăm, mai mult la aer curat, ne străduim să mâncăm natural din grădina noastră. Dar cam câte ore pe noapte așa, în medie? Ei așa, șase, le dormim. Și vă ajunge să vă odihniți? Mă odihnesc tare bine”.
„- Opt ore. - E suficient? - Da, absolut, și cea mică, la fel, doarme bine”.
Specialiștii spun că lipsa unui somn calitativ nu doar creează disconfort pe parcursul zilei, dar poate cauza și patologii grave de inimă sau chiar la nivelul sistemului nervos.
„Persoanele care se privează de somn, fie voluntar, adică o fac singuri prin modul lor nesănătos de viață, fie din cauza unei boli care duce la scurtarea somnului sau un somn necalitativ, ei își reduc capacitatea propriului organism de a se reface, de a se însănătoși, de a se revitaliza în timpul somnului și atunci, după o perioadă îndelungată de privare de somn, fie după o perioadă îndelungată când sunt tulburări de somn, persoana poate să dezvolte diferite probleme endocrine, cardiologice, neurologice”, a spus medicul neurolog, Adrian Lupușor.
Printre cele mai dese cauze a unui somn necalitativ se numără folosirea excesivă a gadgeturilor, stresul sau alimentația nesănătoasă.
„Dacă stăm seara la lumină multă, fie este ecranul smartphone-ului, fie ecranul televizorului sau toate luate împreună sau avem lumina albastră în dormitoare sau în living unde stăm seara, acești factori vor diminua secreția de melatonină și, respectiv, vom adormi mai greu, somnul va fi mai superficial și nu vom avea un somn de calitate”.
Anual, ziua internațională a somnului se sărbătorește pe 15 martie.