Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 872: Mesaj lui Trump, bombă de 3 tone și ordinul lui Lukașenko! General: „Rusia luptă deja cu NATO”

/VIDEO/ Salarii de peste 30 de mii de lei. Cum arată munca la una dintre cele mai cotate companii IT din țară

missing
16 martie 2024, ora 22:38

Datele arată că în prezent sunt aproape 4 mii de companii, fondate cu bani din afară. Estimat în procente, ponderea lor trece ușor de 6 procente din totalul întreprinderilor din țară. De altfel, acesta este cel mai mic număr de până acum. Și, în timp ce sute de întreprinderi străine se închid, altele continuă să facă profituri de milioane de dolari. Este și exemplul companiilor de IT, care au parte de mai multe beneficii fiscale. Compania moldo-britanică despre care vă povestim mai jos și-a început activitatea în anul 2009, într-un subsol și cu patru angajați. Peste ani distanță, este una dintre cele mai cotate companii din acest domeniu, dezvoltând aplicații sofisticate inclusiv pentru autoritățile statului și oferind locuri de muncă pentru 500 de oameni. Și salariile oferite aici sunt de invidiat. O leafă lunară medie constituie 30 de mii de lei. 

„Ne-am lansat în anul 2009, îmi aduc aminte foarte bine că eram vreo 4 persoane într-un subsol aici în Chișinău și uite că acum, în 2024, am ajuns să avem o locație și un birou în centrul Chișinăului, cu peste 500 de angajați”, a spus directorul de centru al companiei IT, Petru Hareu.

Compania, condusă de Petru Haheu, nu a ales întâmplător Republica Moldova pentru investiții.

„De ce Moldova? Istoria e foarte frumoasă, suntem o companie moldo-britanică. Undeva prin anii 2000, Vlad Nanu cofondatorul a emigrat din Republica Moldova având cunoștințe în domeniul tehnologiei informației și activând în companii destul de prezente încă de atunci aici la Chișinău. Dumnealui a plecat în Statele Unite, a activat acolo o perioadă după care s-a relocat în Marea Britanie. Fiind acolo a hotărât să deschidă o afacere și să revină acasă întrucât de aici a pornit, aici s-a realizat și am primit cunoștințele necesare pentru a căpăta experiența asta internațională. Așa a gândit să revină înapoi în Republica Moldova, nu fizic, dar cu ceva investiții”.

Pe lângă Republica Moldova, întreprinderea are activități și în alte țări, având, în total, peste 900 de angajați. Totuși, cea mai mare filială rămâne a fi cea din Chișinău.

„Am început aici în 2009, după care peste vreo patru ani ne-am deschis un centru în România, la Timișoara. A fost o decizie destul de bună, datorită faptului că Timișoara este recunoscută pentru universitățile tehnice de acolo și foarte mulți studenți din Republica Moldova merg și studiază acolo. Apoi am mers în Ucraina, apoi în București și în Bulgaria, în Sofia”.

Din spusele directorului, compania urmărește nu doar să obțină profituri de milioane. Este interesată și să întoarcă statului lucrurile bune pe care le-a primit, prin investiții în infrastructură, în educație și perfecționarea oamenilor.

„Să crească și Republica Moldova, economia Republicii Moldova, să investim aici, să creăm oportunități pentru talentele care se află aici, în Republica Moldova, ca să nu emigreze în alte locații. Vrem să creăm condiții de muncă și în așa fel, poate o să stimulăm și alte companii să parcurgă către standarde mai înalte de creare a locurilor de muncă, a joburilor, aici în Republica Moldova. Respectiv, asta va face ca angajații să rămână, să investească în viitorul lor și al familiilor lor, aici, în Republica Moldova. Ne-am implicat și în proiecte pe partea de CSR, mai avem un proiect destul de amplu prin care am renovat la Universitatea Tehnică a Moldovei unul dintre cele mai mari auditorii de studiu, proiectul a fost finalizat cu succes în anul 2021, după pandemie. Am făcut asta pentru ca, tinerele talente care vor să urmeze o carieră în domeniul tehnologiilor informaționale, să poată studia într-un mediu european, la standarde destul de înalte”.

În Republica Moldova, regimul fiscal pentru companiile IT este unul deosebit, directorul companiei l-a catalogat ca fiind unul rar, dacă nu chiar unic la nivel mondial, acest lucru fiind foarte atractiv pentru actualii și potențialii investitori. 

„Fiind implicat mai mult în partea operațională a business-ului, desigur că te confrunți zi de zi cu careva „problemuțe”, să le zicem așa. Dar în Republica Moldova s-au petrecut schimbări esențiale, în ceea ce ține de domeniul tehnologiilor informaționale, și aici mă refer la cadrul legislativ și fiscal. Un know-how și un proiect destul de bine gândit, a fost crearea parcurilor tehnologiilor informaționale „Moldova Inovation Tehnology Park”, care creează un mediu legislativ destul de prielnic pentru investitori, e destul de simplu de operat aici în Republica Moldova”.

Aceste scutiri financiare au dus la dezvoltarea sectorului, având o creștere uimitoare. 

„Companiile IT, în regimul de IT parc, plătesc o taxă foarte simbolică, prin comparație cu ce oferă regiunea sau chiar continentul. În regimul general, companiile din Republica Moldova nu plătesc impozitul pe venit decât la distribuirea dividendelor, asta este o raritate”, a spus ministrul Economiei și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„IT-ul este sectorul care contează foarte mult, din perspectiva salariilor oferite”, a declarat directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan. 

Conform Biroului Național de Statistică, cele mai mari salarii sunt oferite angajaților din domeniul IT, constituind aproape 30 de lei. Atenție, însă. Sunt datele pentru anul 2022, altele încă nu sunt disponibile. Reieșind din nivelul ridicat al inflației, putem presupune că în prezent lefurile sunt ceva mai mari. 

„Informația care este publică și o pot spune este că, salariu mediu pentru un inginer sau o persoană implicată în dezvoltarea soluțiilor software, ajunge la peste treizeci de mii de lei. Deci vorbim de salariul mediu. Deja în dependență de ce roluri sunt, de project architect, management etc, salariile pot fi mult mai mari. Dar în același timp trebuie să înțelegem și faptul că este o competiție internațională. Deci nu suntem în competiție doar aici local, oamenii pot să activeze acum și remote, de la distanță, deci tu poți să fii angajat pentru o companie din Statele Unite, din Australia, și să activezi aici în Republica Moldova. Cumva, trebuie să menținem talentele să activeze aici, pentru Republica Moldova, de aceea trebuie să fim competitivi și în domeniul salariilor”, spune Petru Hareu.

Pe lângă salarii atractive, angajații au parte și de condiții mai confortabile de muncă. Unii preferă jocurile video, alții - tenisul de masă.

„Suntem într-o zonă de relaxare, mai exact o relaxare activă, în care angajații noștri pot să joace ping-pong după cum vedeți. Da, nu e ceva care este în orice companie, dar cumva angajații din domeniu IT sunt obișnuiți cu astfel de condiții și se bucură de ele, pentru că noi aici le asigurăm pe lângă 8 ore de muncă continuă și confortul ăsta de a avea o pauză mai activă sau mai pasivă, pentru că în afară de zona asta de ping-pong, avem săli de relaxare în care ei pot să, nu știu, să facă alt gen de sport, sau pur și simplu să se relaxeze, să savureze o cafea în liniște, dacă asta își doresc”, a menționat people partner, Anastasia Bordeianu.

O altă recompensă este posibilitatea colabora și face schimb de experiență cu echipe din alte țări.

„Chiar mă uitam că erau implicate echipe din douăzeci de țări de pe toate continentele. E interesant, pentru că asta pune anumite probleme, pune anumite chestii de depășit, așa. Cel mai important obstacol este diferența culturală. Închipuiți-vă că cineva din Moldova, spațiul ex-sovietic, colaborează cu cineva din Europa de Vest, ca de exemplu Olanda. E interesant în aspect cultural, dar totodată ne ajută să creștem, să ne dezvoltăm. Văd oamenii noștri din industria IT că deja gândesc diferit, față de lumea care lucrează doar pe local, pentru că noi avem deschidere la alt mod de gândire, la altă cultură, alte valori”, a spus portfolio director la o companie IT, Olesea Oaserele.

Chiar dacă majoritatea proiectelor sunt internaționale, clienți fiind companii din toată lumea, a existat unul elaborat pentru autoritatea electorală, de care beneficiem atunci când se anunță rezultatele alegerilor.

„Am colaborat cu Comisia Electorală și am făcut aplicația Prezența la Vot. Când te duci cu buletinul și ei te verifică, e aplicația făcută de noi”, a comunicat Olesea Oaserele.

„Vrem să creștem în continuare aici în Republica Moldova, avem un plan de dezvoltare pentru următorii cinci ani, iar în Republica Moldova vrem să ajungem la peste o mie de angajați în următorii trei, patru ani. Sigur rămânem, suntem aici în Republica Moldova și o să continuăm să investim acasă”, a declarat Petru Hareu.

 Anul trecut, cifra de afaceri obținută de rezidenții Moldova IT Park, a depășit 10 miliarde de lei, iar numărul de angajați se apropie de 19 mii de oameni. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. /În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. /Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați duminică, la 19:45, la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 872: Mesaj lui Trump, bombă de 3 tone și ordinul lui Lukașenko! General: „Rusia luptă deja cu NATO”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 872: Mesaj lui Trump, bombă de 3 tone și ordinul lui Lukașenko! General: „Rusia luptă deja cu NATO”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Finala EURO 2024 i-a scos din casă pe caniculă! Zeci de moldoveni - adunați în centrul Chișinăului
/VIDEO/ Finala EURO 2024 i-a scos din casă pe caniculă! Zeci de moldoveni - adunați în centrul Chișinăului
/VIDEO/ Ultimele cuvinte ale lui Donald Trump înainte de a fi împușcat: „Lasă-mă să-mi iau...”
/VIDEO/ Ultimele cuvinte ale lui Donald Trump înainte de a fi împușcat: „Lasă-mă să-mi iau...”
/VIDEO/ Nunta anului! Fiul celui mai bogat om din Asia s-a însurat. Detalii din culisele evenimentului de 132.000.000 de dolari
/VIDEO/ Nunta anului! Fiul celui mai bogat om din Asia s-a însurat. Detalii din culisele evenimentului de 132.000.000 de dolari

/VIDEO/ Amalgamare cu năbădăi: Floreni vrea să fuzioneze cu Sîngera. Primarul de Sîngera: „În următorii 5 ani – nu”

missing
14 iulie 2024, ora 10:00

Printre primele localități care și-au dorit să fuzioneze este Floreni, un sat din raionul Anenii Noi. Conform intențiilor, localitatea încearcă, de aproape un an, să se amalgameze cu Sîngera, oraș aflat în componența municipiului Chișinău. Cei din Sîngera nu zic „nu” , dar spun că, cel puțin în următorii cinci ani, acest lucru nu se va întâmpla. Respectiv, procesul bate pasul pe loc. De altfel, reprezentanții Guvernului, comentând acest caz, declară că procedura de amalgamare a început greșit, pentru că nu a existat, din start, un consens din partea localității care urmează să absoarbă.

De aproape un an, localitatea Floreni și-a anunțat dorința de a face parte din componența orașului Sângera. Pentru asta, autoritățile locale din Floreni au început procedura de amalgamare voluntară, un instrument oferit de Guvern, în anul 2023, atunci când a fost votată legea, iar mai apoi și metodologia. Sătenii pe care i-am întâlnit pe drumuri s-au arătat deschiși pentru fuzionarea cu Sângera. 

„Eu sunt pentru. - Da? - Da, da, da. - Ce avantaje ar avea satul Floreni dacă ar aparține orașului Sângera? - Spitalul va fi în oraș, eu așa cred, că așa noi mergem în Anenii Noi. Cu școala cred, că aici este școală generală de a 9-a, dar acolo e liceu. - Și copiii acolo se duc acolo oricum? - Da, că cine are, acolo se duce, cine nu deja aici. - Dar transport aveți? - Transport avem, personal nu merg cu transportul public dar am înțeles că merge foarte rar. Este o problemă. - Și s-ar rezolva dacă.. - Da, sper că da. Merge autobuzul prin Sângera, sper că va merge și la noi. - Și ar fi în oraș nu v-ați duce în Aneii Noi. - Da, da. - Și asta cred că ar fi beneficiile. Sperăm să avem canalizare, apă potabilă. - N-aveți acum? - Nu. Cu apa avem probleme.”

„Mi se pare că o să fie tare bine pentru toți locuitorii. - De aici, da? - Da. - Ce avantaje ar avea Floreniul? - În primul rând cu policlinica mai aproape și mai bine, mai ușor și de dus și de venit. Și la noi copiii iată aproape jumătate de aici din orășel și din sat învață la Chișinău. - Deci oricum ei se duc la oraș. - Da. La oraș, numaidecât, în fiecare zi. Și ar fi fost bine că...iată primarul nostru știu că tare vrea, nu numai el dar și noi, locuitorii, ca să ne dea și transportul din oraș, să ne putem duce și veni. La noi înainte era autobuzul nr.21 și el mergea pe rută regulat. - Și nu mai e. L-au scos? - L-au scos și au pus rutierele, dar rutierele nu ne ajung, majoritatea lumii lucrează la oraș. - Deci nu sunteți impotrivă, ar fi mai bine? - Clar lucru. Nu numai cu o mână, cu ambele mâini. Da.” 

„ - Cred că mai bine să fie. - Deci nu sunteți împotrivă, nu? - Nu sunt, nu sunt”.

„Știți că de ceva vreme se discută că localitatea Floreni să devină parte a orașului Sângera? - Știu. - Și ce părere aveți despre asta? - Da cum să nu avem părere, avem părere. Noi tare demult vrem, suntem izolați, suntem izolați de tot și de transport suntem izolați și de multe lucruri medicinale pe care nu avem posibilitate să le facem în oraș. - Oricum veniți în Sângera pentru...? - La oraș, la Anenii Noi, dar îi complicat. - Dar ați dori să devină parte a orașului? - Clar lucru”.

„- Foarte bună! - De ce? - Așa. E foarte greu la Floreni, cu apa, cu transportul, cu tot. - Nu aveți transport ? - Este o rutieră, merge sâmbăta o dată la două ore, dar poate să întârzie cu jumate de oră. Apă nu avem de cinci zile deja. - Serios? - Da, de sâmbătă nu avem apă și e problemă mare. - Și dacă ar deveni parte a orașului Sângera, ce avantaje credeți că ați avea? - Chiar și primarul ne-a spus că, dacă o să fim cu orașul o să fie și cu transportul mai bine, și cu apa mai bine, la noi, de exemplu, suntem cu arteziană, de asta. Dar noi vrem tare mult cu transportul, tineretul, lumea, la școală mulți învață aici la Sângera, vin pe jos de la Floreni și se duc, dar acuma pe căldurile astea nu, nici nu vin”.

Și cei din Sângera par să susțină această fuziune pentru că, spun ei, ar fi în beneficiul ambelor localități.

„Noi suntem din Dobrogea, aparține de primăria Sângera. Ei sunt în Anenii Noi probabil. Lor...ar fi interesați în felul ăsta să se unească cu orașul. - Dar pentru locuitorii din Sângera cum ați vedea? - Cred că tot îi favorabil, că aici sunt combinatele astea, produsul cărnii, cred că mai bine ar fi. - Oamenii de acolo oricum vin în Sângera ca să rezolve treburile, vin la oraș. - Elevii tot acolo au școală numai de 9 clase și aici majoritatea vin. Adică, distanța nu-i mare, ar fi bine.”

„Da, de ce nu. Cu cât e mai mare familia, cu atât e mai bine. - Ei au și combinatul ăsta cu păsările, ar mai veni impozite la primărie. - Desigur, d-apoi mai mult venit în primărie vine când e comunitatea mai mare. Mai multe organizații, mai multe întreprinderi, mai mulți oameni. Desigur că asta e mai bine. - Deci oamenii, din câte am înțeles eu, nu sunt împotrivă. - Desigur că nu. Unii care nu înțeleg sunt împotrivă, dar care înțeleg că trebuie să fie comunitatea mai mare. Iată în oraș, orașul dacă e mare îi mai bine, locuitorii mai bine, mai multă atenție le atrage Guvernul și așa mai departe. Dar dacă ar fi întrun aul undeva, într-un sătuleț cine îi trage atenția. - Nimeni. - Se duc, dar dacă vin, e mai bine!” 

„De ce nu? - N-ați fi împotrivă, nu? - Eu sunt doar pentru și lor să le fie ușor. Eu cândva am trăit acolo, de o mie de ori pentru, ca lor să le fie ușor, pentru că e cam greu să te deplasezi. Înainte trenul mergea des, dar asta era demult, demult.”

„N-am auzit. - N-ați auzit, dar cum vi se pare? - Normal. - Ar fi bine? - Ar fi bine, da. - Dar ce avantaje ar avea Sângera dacă? - Păi, eu știu, sunt, sunt avantaje pentru oameni, nu pentru Sângera, pentru oamenii din Floreni. - Ar fi mai bine să aparțină așa. - Da, da. Dar eu nici nu știam, că ei nu aparțin, nu sunt cu noi? - Nu. - Ar fi bine pentru oameni, eu cred.” 

Am încercat să discutăm cu primarul de Floreni în repetate rânduri, dar nu l-am găsit nici la telefon, iar la mesaje nu ne-a răspuns. Și angajații primăriei din sat au evitat să discute cu noi pe această temă, motivând că singurul care ne poate oferi detalii este primarul. Doar că nu e pe loc, fiind în concediu. 

Pentru a porni procedura de amalgamare, autoritățile locale din Floreni au angajat un consultant juridic care a pregătit documentele.

„Eu mă cunosc cu domnul primar Crețu Ruslan și i-am propus, cunoscând foarte bine că dumnealui este interesat de inițierea acestui proces și în general de efectuarea amalgamării voluntare, între satul Floreni și orașul Sângera. După ce am văzut că legislația este, cât de cât pe înțeles, am inițiat procesul de amalgamare. Am pornit la începutul lunii decembrie și uitați-vă că suntem acum la începutul lunii iulie. Suntem la etapa propunerii spre inițiere a amalgamării voluntare”, a spus consultantul juridic, Sergiu Suharenco.

Procesul de amalgamare, și nu ne referim aici doar la cazul Floreni - Sângera, presupune trei etape. Prima constă în formularea intenției de amalgamare și aducerea ei la cunoștința Consiliul local din localitatea ce vrea să fuzioneze. Propunerea poate veni din partea sătenilor, care trebuie să fie 10 la sută din toată populația, a consilierilor locali sau a primarului. În a doua etapă, cu votul majorității consilierilor aleși, se aprobă și se transmite celuilalt Consiliul local, spre acceptare sau respingere. Dosarul ajunge apoi la Cancelaria de Stat. A treia etapă culminează cu crearea unei noi unități administrativ-teritoriale și declanșarea de noi alegeri locale. 

„Am mers pe formula ca acest proces să fie propus din partea cetățenilor, iar pentru acest proces, legislația prevede că este necesar de a fi înregistrat grup de inițiativă. Am propus și am constituit grup de inițiativă, după care am făcut toate procedurile legale în baza Codului electoral și apoi am propus înregistrarea grupului de inițiativă, Comisiei Electorale Centrale.” 

În tot acest proces, Comisia Electorală Centrală are doar rolul de a iniția un referendum local, la cererea cetățenilor, pentru ca aceștia să-și expună părerea referitor la o eventuală amalgamare sau nu. 

„Am informat toate autoritățile, mă refer aici la Guvern, la Parlament și, deoarece acest proces culminează cu promulgarea Legii privind organizarea administrativ teritorială, am înștiințat și Președinția, Președintele Republicii Moldova, pentru ca noi să avem susținerea cel puțin din punct de vedere administrativ, a autorităților.”

De cealaltă parte, primarul orașului Sângera, Valeriu Popa, susține că discuțiile despre o posibilă fuziune au apărut mult mai devreme de legea privind amalgamarea. Ideea a pornit odată cu crearea Grupului de Acțiune Locală, inițiat împreună cu localitățile Chetrosu și Tânțăreni, ambele din raionul Anenii Noi. 

„Inițial erau doar 2 primării, era Sângera, Chetrosu, Țânțăreni, după care, când elaboram strategia grupului de acțiune locală, experții care ne ajutau, spuneau că în cazul în care mai vine ulterior o localitate sau pleacă o localitate în cadrul galului, se elaborează strategia din nou, dar strategia este un proces destul de complex, de elaborat, cu multe ședințe, cu multe analize. Și atunci, luând în considerație un proces viitor de amalgamare, noi am invitat inclusiv și Floreniul în grupul de acțiune locală al nostru, adică, ca pe termen mediu, posibil să se petreacă procedura asta de amalgamare și cel mai probabil se va petrece”, a zis primarul orașului Sîngera, Valeriu Popa.

Primarul nu se arată contra, dar consideră că e nevoie să mai treacă timp până la oficializarea amalgamării voluntare, deoarece are foarte multe proiecte și planuri de dezvoltare pe care a cheltuit foarte mulți bani. 

„La moment nu sunt premise care cumva ar face să grăbim acest proces, luând în considerație mai multe aspecte. Începând cu 2020, când am venit la primărie, am elaborat strategia de dezvoltare a localității, planul de acțiuni, planul urbanistic general urmează să fie aprobat la ședința următoarea consiliului, pentru că el este gata, vizat, expertizat. Noi, luând în considerație proiectele pe care le derulăm la noi în localitate, de exemplu extinderea sistemului de canalizare, mai ales construcția anumitor instituții de educație, am făcut careva studii de prefeziabilitate, am făcut proiecte, luând în considerație numărul de populație, luând în considerație situația existentă, cu ulterioara dezvoltare pe termen scurt și mediu. Adică în cazul în care astăzi sau mâine, într-un an sau în doi ani, noi mărim teritoriul orașului Sângera sau creștem numărul de populație, tot ce am făcut până acum trebuie reluat.”

De asemenea, pentru ca amalgamarea să aibă rezultatele dorite e nevoie de strategii pe termen lung, din ambele părți.

„Procesul de amalgamare este unul foarte complex. Nu doar am votat, ne-am unit și mai departe nu știu ce facem. Pentru că, în cazul în care amalgamarea asta nu o să aducă beneficii localităților, atunci nu este momentul de inițiat procesul ăsta. Dar, pentru ca să fie foarte clar, noi am discutat în Consiliu întrebarea respectivă, absolut nimeni nu este împotriva procesului de amalgamare cu satul Floreni. Sunt multe beneficii, nici nu se discută. Amalgamarea nu înseamnă pasarea problemelor de la o mahală la alta, ci înseamnă rezolvarea problemelor comune printr-un efort comun.”

Primarul din Sângera a estimat că ar fi nevoie de cinci ani pentru ca fuziunea să aibă loc.

„Eu cred că în următorii cinci ani nu. Și v-am spus de ce, pentru că sunt deja anumite procese începute și trebuie să le dăm la o parte și banii nu știu de ce sau cheltuit. Deci eu cred că în termen de șapte, opt ani, eu cred că asta e posibil și cel mai probabil va avea loc.”

Conform legislației, pentru ca procesul de amalgamare să se desfășoare, trebuie, din start, ca toate localitățile implicate în acest proces să fie de acord cu fuziunea.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Sate uitate, cu o mână de locuitori. Cum se trăiește fără o policlinică, școală, poștă, magazin și drumuri

Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.

/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/ULTIMA ORĂ/ Atac armat de pe trotinetă: Un bărbat, împușcat mortal pe o stradă din Chișinău. Primele imagini
/ULTIMA ORĂ/ Atac armat de pe trotinetă: Un bărbat, împușcat mortal pe o stradă din Chișinău. Primele imagini
/VIDEO/ Experiment TV8 pe caniculă: Pericolele mașinilor lăsate sub soarele arzător. Câte automobile au luat foc
/VIDEO/ Experiment TV8 pe caniculă: Pericolele mașinilor lăsate sub soarele arzător. Câte automobile au luat foc

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram