Datele arată că în prezent sunt aproape 4 mii de companii, fondate cu bani din afară. Estimat în procente, ponderea lor trece ușor de 6 procente din totalul întreprinderilor din țară. De altfel, acesta este cel mai mic număr de până acum. Și, în timp ce sute de întreprinderi străine se închid, altele continuă să facă profituri de milioane de dolari. Este și exemplul companiilor de IT, care au parte de mai multe beneficii fiscale. Compania moldo-britanică despre care vă povestim mai jos și-a început activitatea în anul 2009, într-un subsol și cu patru angajați. Peste ani distanță, este una dintre cele mai cotate companii din acest domeniu, dezvoltând aplicații sofisticate inclusiv pentru autoritățile statului și oferind locuri de muncă pentru 500 de oameni. Și salariile oferite aici sunt de invidiat. O leafă lunară medie constituie 30 de mii de lei.
„Ne-am lansat în anul 2009, îmi aduc aminte foarte bine că eram vreo 4 persoane într-un subsol aici în Chișinău și uite că acum, în 2024, am ajuns să avem o locație și un birou în centrul Chișinăului, cu peste 500 de angajați”, a spus directorul de centru al companiei IT, Petru Hareu.
Compania, condusă de Petru Haheu, nu a ales întâmplător Republica Moldova pentru investiții.
„De ce Moldova? Istoria e foarte frumoasă, suntem o companie moldo-britanică. Undeva prin anii 2000, Vlad Nanu cofondatorul a emigrat din Republica Moldova având cunoștințe în domeniul tehnologiei informației și activând în companii destul de prezente încă de atunci aici la Chișinău. Dumnealui a plecat în Statele Unite, a activat acolo o perioadă după care s-a relocat în Marea Britanie. Fiind acolo a hotărât să deschidă o afacere și să revină acasă întrucât de aici a pornit, aici s-a realizat și am primit cunoștințele necesare pentru a căpăta experiența asta internațională. Așa a gândit să revină înapoi în Republica Moldova, nu fizic, dar cu ceva investiții”.
Pe lângă Republica Moldova, întreprinderea are activități și în alte țări, având, în total, peste 900 de angajați. Totuși, cea mai mare filială rămâne a fi cea din Chișinău.
„Am început aici în 2009, după care peste vreo patru ani ne-am deschis un centru în România, la Timișoara. A fost o decizie destul de bună, datorită faptului că Timișoara este recunoscută pentru universitățile tehnice de acolo și foarte mulți studenți din Republica Moldova merg și studiază acolo. Apoi am mers în Ucraina, apoi în București și în Bulgaria, în Sofia”.
Din spusele directorului, compania urmărește nu doar să obțină profituri de milioane. Este interesată și să întoarcă statului lucrurile bune pe care le-a primit, prin investiții în infrastructură, în educație și perfecționarea oamenilor.
„Să crească și Republica Moldova, economia Republicii Moldova, să investim aici, să creăm oportunități pentru talentele care se află aici, în Republica Moldova, ca să nu emigreze în alte locații. Vrem să creăm condiții de muncă și în așa fel, poate o să stimulăm și alte companii să parcurgă către standarde mai înalte de creare a locurilor de muncă, a joburilor, aici în Republica Moldova. Respectiv, asta va face ca angajații să rămână, să investească în viitorul lor și al familiilor lor, aici, în Republica Moldova. Ne-am implicat și în proiecte pe partea de CSR, mai avem un proiect destul de amplu prin care am renovat la Universitatea Tehnică a Moldovei unul dintre cele mai mari auditorii de studiu, proiectul a fost finalizat cu succes în anul 2021, după pandemie. Am făcut asta pentru ca, tinerele talente care vor să urmeze o carieră în domeniul tehnologiilor informaționale, să poată studia într-un mediu european, la standarde destul de înalte”.
În Republica Moldova, regimul fiscal pentru companiile IT este unul deosebit, directorul companiei l-a catalogat ca fiind unul rar, dacă nu chiar unic la nivel mondial, acest lucru fiind foarte atractiv pentru actualii și potențialii investitori.
„Fiind implicat mai mult în partea operațională a business-ului, desigur că te confrunți zi de zi cu careva „problemuțe”, să le zicem așa. Dar în Republica Moldova s-au petrecut schimbări esențiale, în ceea ce ține de domeniul tehnologiilor informaționale, și aici mă refer la cadrul legislativ și fiscal. Un know-how și un proiect destul de bine gândit, a fost crearea parcurilor tehnologiilor informaționale „Moldova Inovation Tehnology Park”, care creează un mediu legislativ destul de prielnic pentru investitori, e destul de simplu de operat aici în Republica Moldova”.
Aceste scutiri financiare au dus la dezvoltarea sectorului, având o creștere uimitoare.
„Companiile IT, în regimul de IT parc, plătesc o taxă foarte simbolică, prin comparație cu ce oferă regiunea sau chiar continentul. În regimul general, companiile din Republica Moldova nu plătesc impozitul pe venit decât la distribuirea dividendelor, asta este o raritate”, a spus ministrul Economiei și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
„IT-ul este sectorul care contează foarte mult, din perspectiva salariilor oferite”, a declarat directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan.
Conform Biroului Național de Statistică, cele mai mari salarii sunt oferite angajaților din domeniul IT, constituind aproape 30 de lei. Atenție, însă. Sunt datele pentru anul 2022, altele încă nu sunt disponibile. Reieșind din nivelul ridicat al inflației, putem presupune că în prezent lefurile sunt ceva mai mari.
„Informația care este publică și o pot spune este că, salariu mediu pentru un inginer sau o persoană implicată în dezvoltarea soluțiilor software, ajunge la peste treizeci de mii de lei. Deci vorbim de salariul mediu. Deja în dependență de ce roluri sunt, de project architect, management etc, salariile pot fi mult mai mari. Dar în același timp trebuie să înțelegem și faptul că este o competiție internațională. Deci nu suntem în competiție doar aici local, oamenii pot să activeze acum și remote, de la distanță, deci tu poți să fii angajat pentru o companie din Statele Unite, din Australia, și să activezi aici în Republica Moldova. Cumva, trebuie să menținem talentele să activeze aici, pentru Republica Moldova, de aceea trebuie să fim competitivi și în domeniul salariilor”, spune Petru Hareu.
Pe lângă salarii atractive, angajații au parte și de condiții mai confortabile de muncă. Unii preferă jocurile video, alții - tenisul de masă.
„Suntem într-o zonă de relaxare, mai exact o relaxare activă, în care angajații noștri pot să joace ping-pong după cum vedeți. Da, nu e ceva care este în orice companie, dar cumva angajații din domeniu IT sunt obișnuiți cu astfel de condiții și se bucură de ele, pentru că noi aici le asigurăm pe lângă 8 ore de muncă continuă și confortul ăsta de a avea o pauză mai activă sau mai pasivă, pentru că în afară de zona asta de ping-pong, avem săli de relaxare în care ei pot să, nu știu, să facă alt gen de sport, sau pur și simplu să se relaxeze, să savureze o cafea în liniște, dacă asta își doresc”, a menționat people partner, Anastasia Bordeianu.
O altă recompensă este posibilitatea colabora și face schimb de experiență cu echipe din alte țări.
„Chiar mă uitam că erau implicate echipe din douăzeci de țări de pe toate continentele. E interesant, pentru că asta pune anumite probleme, pune anumite chestii de depășit, așa. Cel mai important obstacol este diferența culturală. Închipuiți-vă că cineva din Moldova, spațiul ex-sovietic, colaborează cu cineva din Europa de Vest, ca de exemplu Olanda. E interesant în aspect cultural, dar totodată ne ajută să creștem, să ne dezvoltăm. Văd oamenii noștri din industria IT că deja gândesc diferit, față de lumea care lucrează doar pe local, pentru că noi avem deschidere la alt mod de gândire, la altă cultură, alte valori”, a spus portfolio director la o companie IT, Olesea Oaserele.
Chiar dacă majoritatea proiectelor sunt internaționale, clienți fiind companii din toată lumea, a existat unul elaborat pentru autoritatea electorală, de care beneficiem atunci când se anunță rezultatele alegerilor.
„Am colaborat cu Comisia Electorală și am făcut aplicația Prezența la Vot. Când te duci cu buletinul și ei te verifică, e aplicația făcută de noi”, a comunicat Olesea Oaserele.
„Vrem să creștem în continuare aici în Republica Moldova, avem un plan de dezvoltare pentru următorii cinci ani, iar în Republica Moldova vrem să ajungem la peste o mie de angajați în următorii trei, patru ani. Sigur rămânem, suntem aici în Republica Moldova și o să continuăm să investim acasă”, a declarat Petru Hareu.
Anul trecut, cifra de afaceri obținută de rezidenții Moldova IT Park, a depășit 10 miliarde de lei, iar numărul de angajați se apropie de 19 mii de oameni.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan
Montaj de Constantin Niculae