Notă de plată la final de căsnicie. Un bărbat din Spania trebuie să-i plătească fostei soții aproape 100 de mii de euro, drept despăgubire pentru munca la domiciliu pe care aceasta a făcut-o pe durata căsătoriei, timp de 26 de ani, scrie El Mundo, citat de b1.ro.
Mai exact, bărbatul trebuie să achite 88.025,31 euro. O primă hotărâre stabilise o sumă mai mare, 120.000 de euro, dar ambii au făcut apel și, în final, Tribunalul Provincial din Pontevedra a redus suma stabilită cu 32.000 de euro. Hotărârea, care mai poate fi contestată, a fost pronunțată în cadrul procedurii de divorț.
Totodată, instanța a decis ca soțul să plătească fostei soții o pensie lunară de 350 de euro timp de trei ani, actualizată anual în conformitate cu legislația națională și indicele de inflație
Hotărârea arată că încetarea conviețuirii odată cu despărțirea căsătoriei „creează soției o situație de dezechilibru” în raport cu cea a soțului întrucât este evident că în timpul căsătoriei aceasta „nu a desfășurat nicio activitate de muncă stabilă ”. Și susține că în cei 26 de ani în care au fost căsătoriți „s-a dedicat fundamental îngrijirii căminului și creșterii fiicei lor”.
Cei doi s-au căsătorit în 1996 și, de atunci și până la despărțire, femeia a lucrat în afara domiciliului timp de 205 zile repartizate între 1997, 1999 și 2009, în timp ce soțul a desfășurat o activitate profesională pentru care a contribuit, generând dreptul la pensie. Odată despărțită, ea a reintrat în lumea muncii, la vârsta de 58 de ani, ceea ce „îi lasă micul loc pentru aspirațiile profesionale”.
Având în vedere aceste date, hotărârea inițială a Tribunalului nr. 12 Vigo apreciază existența „unui dezechilibru care s-ar produce odată cu despărțirea conjugală, care ar trebui compensată prin pensia stabilită la articolul 97 din Codul civil. Cod”.
Soțul a făcut recurs, solicitând reducerea pensiei compensatorii de la 120.000 de euro la 60.000 de euro.