Cetățenii Republicii Moldova vor susține, cel mai probabil, referendumul privind integrarea europeană a țării noastre. Deși este posibil ca exercițiul electoral să nu atragă la urne un număr prea mare de alegători, procesul este ireversibil, întrucât Republica Moldova este prea legată de Uniunea Europeană. Opiniile au fost exprimate de invitații ediției de luni, 18 martie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8 - analistul politic Vitalie Andrievski, jurnalistul Ivan Sveatcenko și politologul Alexandru Korinenko.
Korinenko susține că indiferent de vectorul susținut de alți politicieni, calea Chișinăului este una sigură - cea spre Uniunea Europeană.
„Dacă referendumul eșuează, nu se va întâmpla nimic. Moldova va continua să aleagă calea europeană. Aceasta va fi, însă, o lovitură puternică pentru PAS, Maia Sandu și toate forțele pro-europene, care vor fi acuzate de discreditarea acestui vector și vor pierde teren în fața diasporei și alegătorilor locali... Dacă te uiți la hartă, poți vedea că nu avem încotro. Integrarea ne alege pe noi”, a spus Korinenko.
Jurnalistul Ivan Sveatcenko este mai optimist. În opinia sa, după 30 de ani de incertitudine, cetățenii își vor putea exprima în sfârșit clar opiniile privind aderarea la UE.
„Referendumul va avea loc. Cetăţenii Republicii Moldova îşi vor alege în sfârşit un viitor sănătos, care este dictat de logică şi de întregul nostru curs politic de 30 de ani. Toţi politicienii s-au discreditat timp de peste 30 de ani, am rătăcit dintr-o parte în alta, ani de zile ni s-a cântat la ureche un fel de erezie și ne-am săturat de asta. Referendumul va avea loc și vom vota integrarea europeană. Este alegerea logică a țării noastre”, a subliniat Ivan Sveatcenko.
De cealaltă parte, analistul politic Vitalie Andrievski nu se așteaptă ca referendumul să accelereze foarte mult integrarea, deși este încrezător că majoritatea cetățenilor susțin integrarea europeană.
„De fapt, noi încă la ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare am votat cursul european al Moldovei. În 2009, am votat alegerea europeană a Moldovei. Și în 2014. Au fost foarte multe voturi, dar progresul a fost nu atât de repede”, a spus Andrievski.
Luni, 18 martie, președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului să inițieze procesul propriu-zis și procedurile necesare pentru organizarea referendumului privind integrarea europeană, în această toamnă. Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional ar urma să aibă loc în luna octombrie, potrivit președintei. Maia Sandu și-a anunțat, la sfârșitul anului trecut, intenția de a organiza un referendum cu privire la integrarea europeană a țării. Inițiativa a fost lansată pe fundalul deciziei Consiliului European din 14 decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.
Între timp, unii analiștii politici sunt de părere că ideea organizării unui referendum odată cu alegerile prezidențiale, ar putea fi o strategie electorală a președintei, pentru a obține mai multe voturi, dar cred aceasta poate fi și o capcană pentru Maia Sandu.
La sfârșitul anului 2023, Parlamentul a adoptat modificări la Codul Electoral, astfel încât referendumul republican să poată fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale.