O idee revoluționară va schimba percepția despre încălzirea locuințelor. O echipă de ingineri moldoveni a realizat un produs inedit pe piața din Republica Moldova. Este vorba de un dispozitiv ecologic de încălzire a aerului. Invenția a fost prezentată pentru TV8 în cadrul proiectului „EnergoShow”.
„E un produs inedit și nou pentru R. Moldova. Noi vorbim despre un colector solar de tip aer-aer. El este destinat pentru încălzirea aerului în încăperi. Avem tuburile vidate care primordial erau destinate pentru încălzirea apei calde menajere care au fost prefăcute anume pentru a încălzi aerul. Ele au o capacitate de 96% de a capta razele solare și acum la moment ele generează o temperatură de 40-45 grade Celsius, dacă ne uităm la faptul că avem o radiație solară de circa 700 wați pe metru pătrat.”
Aceste tuburi vidate se încălzesc până la o temperatură de peste 100 grade, care transmit temperatura în acest manifold care o colectează și o transferă în interiorul încăperii. Avem două orificii, două canale de ventilare. Prin unul noi luam aerul din încăpere, îl trecem prin colectorul solar și îl transmitem înapoi în încăpere”,spune Vladimir Ursu, președintele asociației obștești Renașterea Rurală.
Pe lângă faptul că este ecologic, fără emisii de CO2, colectorul solar este și eficient energetic și poate reduce cheltuielile pentru agentul termic până la 50%.
„Pe perioada de noapte el nu va funcționa, dar suntem în proces de elaborare a unui acumulator care poate să fie încălzit prin aer ziua, iar noaptea să cedeze în încăpere. La fel, colectorul dat poate fi folosit la uscarea fructelor, legumelor pe timp de vară. Pe timp de vară el ne generează temperatură peste 100 grade.
(...) Acum suntem în interiorul încăperii. Aici avem temperatura de 4,5 grade Celsius. Încăperea dată nu este locuibilă, de aceea nu avem nicio sursă de încălzire. Acuș vom vedea care este temperatura de ieșire. Aici avem două orificii. Una este jos, pe unde noi luăm aerul din încăpere - adică avem turul, iar aici avem returul - deja aerul preîncălzit. După cum vedem temperatura aerului în încăpere este de 4 grade, practic noi luăm aerul de 4 grade, îl trecem prin colectorul solar, iar la ieșire avem 36. Practic de 10 ori noi am reușit să mărim temperatura aerului”, potrivit președintelui asociației obștești Renașterea Rurală.
Instalarea unui astfel de colector costă până la 850 de dolari, care se răscumpără în 2-3 ani.
„Urmează să mai facem testări în diferite ipostaze. Mai avem două colectoare solare care sunt conectate la un bloc de locuit”, mai spune acesta.
În context, această inovație schimbă în totalitate percepția despre încălzirea locuințelor.
Având capacitatea de a asigura confortul termic în încăperi, în special în perioada de primăvară și toamnă, colectorul solar ar deveni un pilon primordial în schimbarea peisajului energetic al Republicii Moldova.
Vedeți mai jos al treilea episod al proiectului „EnergoShow”.