Au fugit de un război și au dat peste altul, iar acum își iau viața de la zero în Moldova. Vorbim despre câteva zeci de familii de ucraineni, care, acum doi ani, îngroziți de ororile din țara vecină, au fugit în Fâșia Gaza. Doar că, la un an și jumătate, au fost nevoiți să-și lase din nou casele, pentru a se ascunde de rachetele ucigașe. Acum încearcă să își reclădească viața din temelie, într-o țară complet străină pentru ei.
De cinci luni școala internat din Cărpineni, a devenit „acasă” pentru mai multe familii de ucraineni și palestinieni, care au rămas prinși între două războaie. Printre ei se numără și familia Elastal. Raid și Oxana, de profesie medici, au plecat din Ucraina în Palestina cu doar câteva luni înainte ca Rusia să le invadeze țara. Vestea că a început războiul i-a devastat, dar nu și-au putut imagina niciodată că la nici doi ani același blestem îi va ajunge din urmă la mii de kilometri. Deși zeci de rachete loveau teritoriul Palestinei, Raid și Oxana au continuat să meargă la muncă, pentru a-i ajuta pe cei care aveau nevoie de ei.
Erau siguri că e un nou conflict care se va încheia în câteva zile și nu au putut percepe amploarea pe care a luat-o războiul de acolo până când o rachetă a lovit temelia blocului în care locuiau, iar o parte din rudele lor care locuiau acolo, au fost ucise.
A urmat o perioadă de mutări aproape zilnice, așa cum niciun loc din enclava afectată de război nu mai era sigură. Mâncarea și apa potabilă deveniseră un lux pentru cei care încercau să fugă din calea rachetelor.
După cinci săptămâni de teroare, timp în care au așteptat să fie evacuați din enclavă, au venit la noi în țară. Aici încearcă din nou să o ia de la capăt. Cei doi vor să se angajeze în sistemul medical de la noi, însă pentru asta au o listă lungă de documente, pe care trebuie să le perfecteze. O poveste similară au și Svetlana și Evghenia, două ucrainence care s-au căsătorit în Palestina mai bine de 20 de ani. Ele au reușit să scape de război, dar soții lor au rămas pe teritoriul intens bombardat.
„Numele meu și a copiilor au fost incluse imediat pe lista pentru evacuare, dar noi nu am plecat pentru că numele soțului nu era pe listă. De cinci ori numele meu și a copiilor s-au regăsit în listă, dar a soțului nu. Până la urmă am decis să ne evacuăm, pentru că nu mai aveam unde merge. Ultima săptămână am locuit în cort, lângă mare”.
Numele copiilor mei au fost scoase de pe listă, dar până la urmă am reușit să plecăm. Cine a crezut că va avea o așa amploare.
Acum, la școala internat din localitatea Cărpineni sunt cazați 112 refugiați. 27 dintre ei au venit din Palestina și dețin inclusiv cetățenia Ucrainei.