Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi, prognoza lui Macron și cererea Kremlinului. Trump: Putin distruge Rusia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 756: Capcana lui Putin și atac la Harkov. Primii bani promiși de Comisia Europeană, transferați Kievului

20 martie 2024, ora 22:28

Rusia și Ucraina au raportat atacuri aeriene în zonele de frontieră. Ministerul rus al Apărării a declarat că marți, în jurul orei 22:00, au fost lansate 10 proiectile de către lansatoare de rachete multiple ucrainene și o rachetă Tochka-U deasupra regiunii Belgorod, iar alte două rachete, inclusiv o rachetă Patriot, deasupra regiunii vecine Kursk. Bombardamentele intense ale Rusiei asupra regiunii ucrainene Sumî, aflată la granița de nord-est, au determinat autoritățile ucrainene să emită un ordin de evacuare în masă. Rusia a lansat 130 de rachete de diferite tipuri, peste 320 de drone de atac Shahed și aproape 900 de bombe ghidate în atacurile asupra Ucrainei până acum în această lună, a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut miercuri fostului preşedinte finlandez Sauli Niinisto să pregătească un raport în vederea iniţierii unui demers de consolidare a pregătirii cetăţenilor pentru apărare şi care să reproducă la nivelul întregii Uniuni Europene modelul aplicat de Finlanda, ţară ce are o lungă frontieră cu Rusia, relatează agenţia EFE. „Avem multe de învăţat de la Finlanda”, a spus Ursula von der Leyen la o conferinţă de presă la care a participat şi fostul preşedinte finlandez şi la care a lăudat „mentalitatea specifică” a ţării acestuia în materie de pregătire a cetăţenilor pentru apărare, preşedinta Comisiei Europene îndemnând ca acest concept să fie extins la nivelul întregii UE. Referindu-se la Rusia, şefa executivului comunitar a subliniat că Finlanda „a învăţat să trăiască cu un vecin atât de imprevizibil şi agresiv”, un fapt care „i-a modelat societatea” printr-o strategie de apărare cetăţenească ce „îi implică pe toţi” pentru a fi pregătiţi în faţa oricărui tip de ameninţări, nu doar de natură militară, ci şi atacuri cibernetice sau dezastre naturale.

UPDATE O femeie a fost condamnată miercuri la opt zile de detenţie de un tribunal rus pentru că a scris „Nu războiului” pe buletinul său de vot în alegerile prezidenţiale care au dus la realegerea lui Vladimir Putin. Tribunalul a estimat că, în acest fel, femeia „a distrus proprietatea statului şi a discreditat forţele armate ruse” şi a condamnat-o la plata unei amenzi de 40.000 de ruble (circa 400 de euro) şi opt zile de detenţie administrativă.

UPDATE Rusia a calificat miercuri drept „furt şi banditism” propunerea şefului diplomaţiei europene Josep Borrell ca 90% din veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în UE să fie folosite pentru achiziţia de arme destinate Ucrainei, propunere care, dacă va fi implementată, mai afirmă Moscova, va conduce la zeci de ani de procese şi la subminarea reputaţiei UE de apărător de încredere al proprietăţii şi de loc sigur pentru investiţii, scrie Agerpres.

UPDATE Bilanțul morților după atacul rusesc asupra unei clădiri de opt etaje și a unei fabrici din orașului Harkov a urcat la cel puțin cinci, relatează Reuters.

UPDATE O rusoaică şi soţul ei neamţ au fost arestaţi pentru uciderea a două refugiate ucrainene şi răpirea unui bebeluş. Victima, Marharyta Razaz fugise din Harkov, Ucraina, și locuia împreună cu mama sa într-un adăpost pentru refugiați din Mannheim, înainte de a fi descoperită moartă, ca urmare a „violenței externe”, s-a precizat în raportul poliţiei. Potrivit publicaţiei germane Bild, Marharyta Razaz și mama ei au fost văzute ultima dată în viaţă la un restaurant cu o femeie din Walldorf, care se crede că le-a oferit refugiaților ucraineni ajutor în procesarea documentelor germane prin intermediul rețelelor de socializare. Pornind de aici, anchetatorii germani au descoperit fetiţa de doar 5 luni, pe nume Mia, chiar la cuplul care acum este acuzat de crimă. Ea a fost transportată la spital, unde analizele ADN au confirmat că este bebeluşul dispărut. La cinci zile de la arestarea celor doi suspecţi de crimă şi răpire, miercuri, 20 martie, scafandrii au descoperit cadavrul unei femei de 51 de ani într-un lac de lângă Bad Schönborn şi ulterior s-a confirmat că este vorba despre mama Marharyta Razaz. Potrivit datelor preliminare ale anchetei, suspecții de crimă au ucis-o mai întâi pe femeia de 51 de ani, iar apoi, câteva ore mai târziu, pe femeia ucraineană de 27 de ani. Cu toate acestea, rezultatele autopsiei cadavrului nu sunt încă disponibile.

UPDATE Olanda oferă Ucrainei 350 de milioane de euro pentru muniție pentru avioane de luptă F-16 și drone de recunoaștere avansate, a anunțat miercuri la Kiev ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, scrie Reuters.

UPDATE Trei persoane au murit și cel puțin alte cinci au fost rănite într-un atac rusesc asupra unei clădiri de opt etaje și unei fabrici din orașului Harkov din nordul Ucrainei, a declarat șeful poliției regionale, Sehriy Bolvinov, informează Reuters. Atacul a provocat un incendiu pe o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați, a precizat el.

UPDATE În ultimul an, Ucraina a coborât de pe locul 92 pe locul 105 în clasamentul mondial al fericirii.  În același timp, cei mai fericiți în Ucraina sunt considerați tinerii cu vârsta sub 30 de ani - locul 82 din 143. În timp ce printre persoanele cu vârsta peste 60 de ani, ucrainenii s-au clasat pe locul 115 - fiind cea mai nefericită categorie de cetățeni. Ucrainenii cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani s-au clasat pe locul 90, iar cei cu vârste între 45 și 60 de ani s-au clasat pe locul 110.

UPDATE Comisia Europeană a acordat Ucrainei primul lot de asistență bugetară macrofinanciară în valoare de 4,5 miliarde de euro din „Fondul Ucrainean” în valoare totală de 50 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Comisiei Europene, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell „Astăzi am efectuat și prima plată în valoare de 4,5 miliarde de euro din Fondul Ucrainean - pachetul nostru de 50 miliarde de euro pentru susținerea reconstrucției, refacerii și modernizării Ucrainei”, a spus Borell.

UPDATE Drone ucrainene operate de agenția de informații militare GUR au atacat miercuri dimineață baza aeriană Engels, care găzduiește bombardiere strategice, iar Kievul evalua pagubele, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene. Baza aeriană este situată în apropierea oraşului Saratov, la aproximativ 730 km sud-est de Moscova.

UPDATE Două persoane au murit și alte 14 au fost rănite în ultima zi în Ucraina în urma atacurilor rusești, au anunțat autoriățile din regiunile Dnipropetrovsk, Donețk, Harkov, Sumî și Herson, transmite The Kyiv Independent.

UPDATE În ciuda protestelor fermierilor, Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu pentru ca agricultorii ucraineni să beneficieze până în iunie 2025 de scutirea de la plata taxelor vamale pe piața UE.  Decizia corespunde unei propuneri a Comisiei Europene din ianuarie și prevede totuși „o frână de urgență” pentru produsele agricole deosebit de sensibile, precum păsările de curte, ouăle și zahărul. Prin urmare dacă în acest interval, importurile vor depăşi nivelurile medii din anii 2022-2023, vor fi impuse taxe. Mai mult, legislatorii europeni au extins lista pentru a include și ovăzul, porumbul, crupele şi mierea. 

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat marți că supraviețuirea Ucrainei este în pericol și a încercat să convingă aliații că Statele Unite sunt angajate față de Kiev, chiar dacă Washingtonul a rămas practic fără bani pentru a continua să înarmeze forțele ucrainene.

UPDATE Ucraina lucrează pentru a-şi securiza la summitul de la Washington, din luna iulie, „un pas mare şi solid” către aderarea la NATO, a afirmat marţi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit Reuters. Întrebat despre obiectivele Ucrainei la summitul din iulie, Dmitro Kuleba a răspuns că nu va intra în detalii privind discuţiile, dar a precizat că există un „angajament foarte activ” cu conducerea NATO şi cu statele aliate. „Credem că Ucraina îndeplineşte principalul criteriu de aderare, care este capacitatea de a apăra frontierele NATO. Asta este ceea ce facem noi prin apărarea Ucrainei”, a declarat demnitarul ucrainean pentru jurnalişti.

UPDATE În 2026-2027, Rusia ar putea să lanseze un atac împotriva Alianței Nord-Atlantice, iar statele membre sunt îndemnate să-și mărească în mod urgent cheltuielile pentru apărare. 

Aceasta a fost declarația președintelui Poloniei, Andrzej Duda, într-un interviu acordat CNBC, bazându-se pe informații noi din partea Germaniei. Potrivit acestuia, Putin își dublează ritmul de tranziție către o economie de război în scopul unui atac asupra NATO, care ar putea avea loc în câțiva ani.

UPDATE Canada va contribui cu peste 40 de milioane de dolari canadieni (peste 27 milioane euro) la iniţiativa cehă vizând cumpărarea a 800.000 de obuze de artilerie din ţări terţe pentru Ucraina, a anunțat marţi ministrul canadian al apărării, Bill Blair. Contribuţia canadiană va ajuta la livrarea a câteva mii de obuze, a menţionat ministrul canadian într-un comunicat. Canada va dona de asemenea Kievului dispozitive de vedere pe timp de noapte în valoare de 7,5 milioane de dolari canadieni.

UPDATE Sportivii ruși și belaruși admiși sub steaguri neutre la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 nu vor defila de-a lungul Senei alături de celelalte delegații la ceremonia de deschidere din 26 iulie, a anunțat marți Comitetul Internațional Olimpic (CIO), potrivit AFP. Întrucât participă la competiție „în calitate de persoane fizice”, ei nu se vor alătura paradei echipelor naționale, dar „vor avea ocazia de a trăi evenimentul”, a declarat James MacLeod, directorul Solidarității Olimpice din cadrul CIO, fără a da alte detalii.

UPDATE Se așteaptă o catastrofă, pentru că Vladimir Putin, care deține în mod constant puterea în mâinile sale, s-a împins într-un colț după imitația alegerilor, crede secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Alexei Danilov. „Vreau să vă rog să fiți atenți atunci când vorbește Putin, în primul rând, la comportamentul său. Asta este pentru cei care au competențe. Și aveți în vedere că situația lui este foarte dificilă. Și dacă cineva greșește acum, crezând că el are succes, că totul este bine, că a câștigat acolo, că i-au tras 80 sau 120%... El înțelege că aceasta este o catastrofă pentru toți. Nu are ieșire din capcana în care s-a adus singur”. În special, Danilov a remarcat că nimeni nu va comunica cu Putin și că nimeni nu va lua în considerare Rusia în forma în care există acum. „Singurul lucru pe care îl mai are este șantajul nuclear... Dar aceasta este o chestiune pentru politicienii din lume, cât timp vor tolera toate acestea, cât timp vor închide ochii la toate acestea.Va veni timpul. Totul se va așeza la locul lui. Pentru că pentru acest dictator modern, aceasta este ultima reprezentație. Putin nu va mai organiza alegeri viitoare. Va fi o situație complet diferită, a subliniat Danilov.

UPDATE Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a declarat marţi că orice militar francez care ar fi trimis în Ucraina pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia va deveni o „ţintă prioritară” pentru trupele ruse, declaraţie catalogată de un oficial militar francez drept o „provocare iresponsabilă”.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și diplomat rus, interzis în Moldova. Jumătate din voturile lui Putin, „falsificate”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia
Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Surse: Se discută lichidarea PA și PCCOCS
Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Surse: Se discută lichidarea PA și PCCOCS
/PROMO/ „Blocadă economică” și negocieri în impas: Cine transformă criza în instrument de manipulare, de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ „Blocadă economică” și negocieri în impas: Cine transformă criza în instrument de manipulare, de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1062: Risc în Europa, Vietnamul lui Trump și generali arestați! „Al Treilea Război Mondial a început deja”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1062: Risc în Europa, Vietnamul lui Trump și generali arestați! „Al Treilea Război Mondial a început deja”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi, prognoza lui Macron și cererea Kremlinului. Trump: Putin distruge Rusia

21 ianuarie 2025, ora 11:36

Președintele american Donald Trump a declarat că liderul rus Vladimir Putin „distruge Rusia” prin prelungirea războiului din Ucraina și că ar trebui să ajungă la un acord de pace, conform The Kyiv Independent. Trump a menționat că, în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a spus că dorește un acord pentru a pune capăt războiului, președintele american nu este sigur dacă Putin dorește același lucru.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a transmis un mesaj de felicitare lui Donald Trump cu ocazia revenirii acestuia la Casa Albă și i-a transmis o „cerință” esențială pentru a opri războiul din Ucraina. Putin îi cere lui Trump demolarea bazelor Deveselu și Kogălniceanu din România. Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe Donald Trump pentru preluarea mandatului prezidențial, subliniind că Moscova este pregătită să reia „contactele directe” cu Washingtonul, suspendate în timpul administrației Biden, notează NewsWeek.

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că este nevoie urgentă de o „pace justă și durabilă” în Ucraina, în cadrul unei conferințe de presă din 20 ianuarie, organizată după întâlnirea cu premierul slovac Robert Fico. „O pace justă și durabilă trebuie să fie obținută în Ucraina cât mai curând posibil înainte ca consecințele războiului din geografia noastră vecină să se adâncească și mai mult”, a declarat Erdogan. El a reafirmat angajamentul continuu al Turciei față de acest obiectiv și a menționat planurile sale de a discuta această chestiune cu președintele american Donald Trump, proaspăt învestit în funcție, scrie HotNews.

UPDATE Explozii au răsunat marți dimineață în Dnipro în jurul orei 06:00, relatează Ukrainska Pravda. „Ținte de mare viteză se îndreaptă spre Dnipro!”, a transmis aviația ucraineană. Anterior exploziilor, a fost emisă o avertizare de raid aerian în regiunea Dnipropetrovsk din cauza amenințării cu atacuri cu rachete balistice rusești.

UPDATE Președintele american Donald Trump i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să înceapă negocierile pentru a pune capăt războiului din Ucraina pe 20 ianuarie, la scurt timp după învestirea sa, potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty, preluat de Meduza.io. În campanie, Trump a promis că va încheia războiul în 24 de ore de la preluarea mandatului. Întrebat luni dacă mai poate respecta termenul, a glumit că îi mai trebuie „o jumătate de zi”, scrie RBC.

Comisia Europeană elaborează o strategie pentru a elimina combustibilii fosili ruşi de pe piaţa energetică a Uniunii Europene. Cu toate acestea, livrările de gaze din Rusia către Europa persistă în ciuda eforturilor UE, iar Bruxelles-ul este hotărât să pună capăt acestei situaţii, a declarat Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al UE pentru energie şi locuinţe, notează The Kyiv Independent, potrivit 

UPDATE Proiectul analitic DeepState a raportat în noaptea de 20-21 ianuarie avansarea trupelor ruse în mai multe aşezări din oblasturile Harkov şi Doneţk. Potrivit sursei citate, ruşii continuă să cucerească teritorii în oblastul Doneţk. Trupele ruse au obţinut unele succese în apropierea aşezărilor Velyka Novosilka, Uspenivka şi Slovianka. În regiunea Luhansk, ruşii au avansat în apropierea așezării Nadiia. În regiunea Harkov, forţele ruse au avansat în Dvorichna, scrie Mediafax.

UPDATE Moldova şi regiunea separatistă Transnistria s-au apropiat de un acord pentru a permite gazului să ajungă la locuitorii enclavei rebele, care suferă de la începutul anului din cauza întreruperilor de curent şi încălzire, scrie Reuters.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a numărat printre liderii străini care l-au felicitat luni seară pe Donald Trump pentru preluarea mandatului de președinte al Statelor Unite, afirmând că învestirea republicanului este „o zi a schimbării şi, de asemenea, o zi a păcii pentru rezolvarea multor probleme şi provocări globale”.

UPDATE Ucraina a atacat în cursul nopţii de luni spre marţi o fabrică a complexului militar-industrial rus din regiunea Smolensk, în vestul Rusiei, care produce şi modifică avioane militare Suhoi Su-25, a anunţat şeful Centrului de combatere a dezinformării de pe lângă Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Andrii Kovalenko, citat de EFE, transmite Agerpres.

UPDATE Conflictul din Ucraina „nu se va încheia mâine şi nici poimâine”, a atenţionat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un avertisment abia voalat la adresa lui Donald Trump, care tocmai depunea jurământul în calitate de preşedinte al SUA şi care a promis un sfârșit rapid al războiului, informează AFP, potrivit Agerpres. „Nu poate exista pace şi securitate în Europa fără europeni şi fără ca ele să fie negociate de europeni”, a declarat şeful statului francez în timpul unor urări adresate forţelor armate ale Franţei, lângă Rennes.

UPDATE „Volodimir Zelenski dorește să încheie un acord. Nu știu dacă Putin vrea asta, poate nu. Dar ar trebui să o facă. Cred că este pe cale de a distruge Rusia dacă nu încheie o înțelegere”, a spus cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite la întoarcerea sa în Biroul Oval, acolo unde a semnat în fața presei o avalanșă de ordine prezidențiale, notează Gândul.

UPDATE În 2024, al treilea an de război din Ucraina, rușii au cumpărat cu aproape 17% mai multe antidepresive decât în ​​anul precedent și chiar au depășit nivelurile record din 2022, când a izbucnit războiul, ceea ce a făcut ca unele medicamente să devină insuficiente în farmacii, potrivit Rador.

UPDATE Potrivit studiului „Macroeconomic Consequences of the War in Ukraine on Central and Eastern European Economies: A SVAR Analysis”, publicat pe site-ul BNR, războiul din Ucraina a afectat economia României cu 1,6 puncte procentuale în 2022. Inflația ar fi crescut mai puțin cu 1 punct procentual, scrie Money.

UPDATE „Ar trebui să facă o înțelegere. Cred că distruge Rusia prin faptul că nu încheie o înțelegere”, a declarat Trump după învestirea sa, a relatat Radio Free Europe/Radio Liberty. Noul președinte american a depus jurământul la Capitoliul Statelor Unite pe 20 ianuarie. Vorbind cu reporterii, Trump a declarat din nou că urmărește să încheie conflictul cât mai curând posibil, dar a menționat că va trebui să discute mai întâi cu Putin. Noul președinte american a mai spus că omologul său rus „nu are cum să fie încântat de război pentru că nu o duce prea bine”. „Majoritatea oamenilor au crezut că războiul s-ar fi terminat într-o săptămână”, a spus Trump, adăugând că lui Putin „i-ar fi foarte bine să pună capăt războiului”.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1062: Risc în Europa, Vietnamul lui Trump și generali arestați! „Al Treilea Război Mondial a început deja”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1061: Condiția Chișinăului, intenția lui Trump și 1.000 de atacuri! Zelenski cere sisteme Patriot
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/PROMO/ „Blocadă economică” și negocieri în impas: Cine transformă criza în instrument de manipulare, de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ „Blocadă economică” și negocieri în impas: Cine transformă criza în instrument de manipulare, de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.