Republica Moldova are în prezent în jur de 20 de radare de supraveghere aeriană, însă toate, cu excepția celui achiziționat recent, sunt de producție sovietică. O parte dintre ele sunt nefuncționale, însă și cele care pot fi folosite nu sunt de cel mai mare folos. Asta deoarece sunt depășite de timp, în condițiile în care în perioada în care au fost produse, au fost gândite pentru ținte mari, precum avioane, bombardiere sau rachete de croazieră. Radarele nu pot detecta ținte mici precum dronele.
„Este bun ce avem, dar este limitat de acele caracteristici dezvoltate atunci când țintele erau avioanele, bombardierele, rachetele de croazieră. Acum vorbim de niște drone care sunt de mărimea acestei mese, clar că radarul nu poate vedea așa ceva decât la o distanță foarte mică”, a declarat ministrul Apărării, Anatoli Nosatîi în ediția de joi, 21 martie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Ministrul Apărării a mai precizat că Republica Moldova ar avea nevoie de mai multe radare moderne pentru o vizibilitatea mai bună asupra spațiului aerian.
Nosatîi a dat asigurări că radarul cumpărat recent este unul bun, care poate depista inclusiv drone de tip Shahed, rămășițele din care au căzut pe teritoriul țării noastre.
„Radarul este din categoria celor noi și are o reputație foarte bună în țările din Occident ceea ce ne aduce nouă o capacitate bună față de ce aveam noi anterior. Acesta poate depista inclusiv astfel de drone, dar depinde raza la care ele sunt”, a explicat Anatolie Nosatîi.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina au fost înregistrate mai multe cazuri când dronele sau rachetele rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. De asemenea, resturi de proiectile doborâte au fost depistate pe teritoriul țării noastre, unele cu încărcătură explozivă. Recent, un asemenea caz de acest fel a avut loc la Etulia, Vulcănești. Printre fragmentele de dronă depistate era și partea de luptă, care conținea circa 50 de kg de substanță explozivă. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar explozibilul a fost detonat controlat de geniștii moldoveni.