La 11 martie, școlile și colegiile din Rusia au început să implementeze un program extracurricular intitulat „De la Rus -la Rusia”, în cadrul căruia elevilor le este prezentat interviul lui Vladimir Putin cu comentatorul politic american Tucker Carlson.
Inițiativa a fost adusă în atenția publicului pentru prima dată de către „Not the Norm”, un canal de Telegram dedicat colectării de informații despre propaganda pro-război a guvernului rus în școli, scrie Meduza.
Conform informațiilor furnizate de canal, după vizionarea unei părți din interviul Putin-Carlson, elevii sunt implicați într-un concurs care presupune răspunsul la întrebări referitoare la motivele invaziei Rusiei în Ucraina, acordurile de la Minsk, sancțiunile americane și alte subiecte conexe.
Meduza a descoperit rapoarte despre noile lecții pe site-urile școlilor, liceelor și colegiilor din Republica Chuvash, Bashkortostan, Altai Krai, Districtul Autonom Chukotka și regiunile Moscova, Rostov și Novosibirsk.
În unele regiuni ale țării, programul a fost destinat exclusiv elevilor de liceu, în timp ce în altele a fost prezentat elevilor de toate vârstele, începând de la clasa întâi și până la clasa a XI-a.
Întrebările incluse în partea de chestionare a programului includ: „Ce este reunificarea? Ce unește poporul rus și ucrainean? Ce variantă de răspuns nu putea fi aplicată cuvântului „ucrainean” în secolul al XIII-lea?”.
Variantele de răspuns enumerate pentru ultima întrebare sunt „polițist de frontieră”, „persoană care locuiește la margine”, „locuitor al zonei de frontieră” și „locuitor al Ucrainei”.
De asemenea, elevilor li se spune să aleagă țările care au avut „așa-numitele revoluții de culoare” dintr-o listă care include Uzbekistan, Ucraina, Azerbaidjan, Georgia, Letonia și „Kirghizia”, care este numele colonial rusesc și din perioada sovietică pentru ceea ce este acum Kârgâzstanul.
Majoritatea postărilor online ale școlilor despre lecții se încheie cu aceeași frază: „A fost o activitate interesantă și informativă. Elevii au purtat, de asemenea, o discuție interesantă despre ce întrebări i-ar pune președintelui țării noastre, Vladimir Putin”.
O școală din regiunea Saratov a declarat că testul său a durat 11 runde și a inclus întrebări despre „diverse evenimente istorice, figuri și fenomene culturale legate de formarea statului rus. Elevii au putut determina imediat dacă răspunsurile lor erau corecte, folosind înregistrarea video din interviul cu președintele și jurnalistul american”.
Jurnalistul american, Tucker Carlson, i-a luat la începutul lunii februarie 2024 un interviu liderului de la Kremlin. Acesta l-a descris pe Vladimir Putin drept un om foarte supărat că nu este acceptat de comunitatea din Occident. Carlson a spus că Putin emană de-a dreptul furie la acest capitol, și a plecat cu emoții amestecate. Interviul susținut de Carlson cu Putin a început cu o prezentare a legăturilor istorice și culturale dintre ucraineni și ruși. Conducătorul rus a susținut în această parte motivațiile istorice pentru conflictul din Ucraina.
Interviul cu declarații contradictorii a fost unul din cele mai vizualizate, acumulând milioane de accesări pe Youtube și platforma X. Liderul de la Kremlin a insistat că Ucraina este o țară artificială creată din teritoriile rusești de cândva, iar o înfrângere pentru ruși în război este imposibilă. El a declarat că nu și-a încheiat obiectivele de denazificare a Ucrainei, așa că va continua războiul. În același timp, a spus că într-un final va ajunge la o înțelegere cu ucrainenii.
Vladimir Putin a acceptat să dea interviu la Kremlin fostului jurnalist de la Fox News, Tucker Carlson. Acesta fost dat afară din trust după ce a criticat ajutorul oferit de SUA Ucrainei pentru război și l-a susținut anterior pe Putin. În urma invadării Ucrainei, jurnalistul a pus sub semnul întrebării ajutorul american acordat Ucrainei.