Țările europene nu trebuie să facă aceeași greșeală pe care a făcut-o Estonia înainte de cel de-al Doilea Război Mondial și să investească masiv în apărare pentru a nu fi luate prin surprindere, a declarat premierul acestei țări înaintea unei reuniuni a liderilor Uniunii Europene.
Vorbind cu un grup restrâns de jurnaliști, înainte de summitul de două zile de la Bruxelles, unde sprijinul acordat Ucrainei și apărarea europeană vor fi pe primul loc pe ordinea de zi, Kaja Kallas a argumentat că unele țări europene ar putea fi vizate de Rusia în cazul în care Ucraina ar pierde războiul, scrie Euronews.
„Dacă nu vrem ca acest război să meargă mai departe, trebuie să-i ajutăm cu adevărat pe ucraineni să se apere. În mod clar, nu este în joc doar (arhitectura de securitate europeană), ci și arhitectura de securitate globală.
Dacă ajutăm cu adevărat Ucraina, nu trebuie să ne facem griji cu privire la cine va urma. Dar, dacă Ucraina cade, atunci, va exista o pauză de câțiva ani și vom vedea acest lucru la o scară mai largă, mai ales atunci când nu investim în apărare. (...) Dacă Ucraina cade, va fi în toată Europa”, a spus ea.
Ea a cerut țărilor care aparțin coaliției Ramstein, care include membri NATO, UE și alte 15 state din întreaga lume, să angajeze 0,25% din Produsul Intern Brut pentru ajutorul militar Ucrainei. Acest lucru, a argumentat ea, „ar contribui foarte mult la victoria Ucrainei asupra Rusiei”.
În context, ea a îndemnat și țările europene să-și consolideze propriile sisteme de apărare, făcând paralele cu perioada interbelică.
Liderii Uniunii Europene se reunesc joi, 21 martie, într-un nou summit la Bruxelles. Unul dintre principalele subiecte va fi despre extinderea UE. Astfel, se așteaptă să fie prezentat de către Comisia Europeană un raport scris cu privire la Bosnia și Herțegovina și să prezinte evaluări orale cu privire la R. Moldova și Ucraina.
Totodată, este puțin probabil ca liderii UE să ia o decizie privind confiscarea veniturilor provenite din activele rusești înghețate în favoarea Ucrainei. Ungaria s-ar opune folosirii acestor fonduri pentru a cumpăra arme pentru Forțele Armate ale Ucrainei.