Republica Moldova nu își permite un sistem de apărare antiaeriană. Potrivit ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, un astfel de sistem ar depăși cu mult bugetul anual al armatei. Astfel, din banii pe care îi are, Ministerul Apărării își îndreaptă atenția spre alte aspecte, cum ar fi achiziția de artilerie și dezvoltarea capacităților de apărare împotriva dronelor. Declarațiile au fost făcute de Anatolie Nosatîi în ediția de joi, 21 martie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„Sunt cifre mari, pe care bugetul nu le poate acoperi. Bugetul Ministerului Apărării este de mai puțin de 2 miliarde de lei, ceea ce ar constitui 100 de milioane de euro. Un sistem de acesta la rază de 20-30 de km ar depăși acest buget al Armatei Naționale timp de un an”, a explicat Nosatîi.
„Dacă vorbim despre sisteme de apărare împotriva rachetelor, ar trebui să ne gândim la sistem de tip Patriot, dar ele costă miliarde și cunoaștem că cele care sunt, merg în primul rând spre Ucraina, dar ajutând Ucraina, partenerii ne protejează și pe noi”, a adăugat ministrul Apărării.
În luna decembrie 2023, în Republica Moldova a fost livrat un radar de monitorizare a spațiului aerian, cumpărat din bugetul național de apărare, prin intermediul unei companii franceze, care a asigurat sprijinul informațional și logistic.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina au fost înregistrate mai multe cazuri când dronele sau rachetele rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. De asemenea, resturi de proiectile doborâte au fost depistate pe teritoriul țării noastre, unele cu încărcătură explozivă. Recent, un asemenea caz de acest fel a avut loc la Etulia, Vulcănești. Printre fragmentele de dronă depistate era și partea de luptă, care conținea circa 50 de kg de substanță explozivă. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar explozibilul a fost detonat controlat de geniștii moldoveni.