Nu există niciun pericol iminent cu caracter militar la securitatea Republicii Moldova. Asta chiar dacă noutățile venite în ultima vreme de pe frontul din Ucraina nu sunt încurajatoare. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul ediției de joi, 21 martie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Acest fapt determină armata să se preocupe de activități obișnuite.
Potrivit ministrului Apărării, există anumiți parametri tactici și operaționali care arată atunci când are loc un schimb al raporturilor de forță. Acum, „liniile roșii nu sunt trase”, spune Nosatîi.
„Până când, aceste linii roșii nu sunt trase. Vedem că Ucraina concomitent cu tentativele de a prelua ofensiva, atrage atenția la domeniul de apărare”, a menționat ministrul Apărării.
Totuși, se pare că lipsa riscurilor nu face Republica Moldova mai puțin vulnerabilă. Iar pentru că este vulnerabilă, țara noastră are nevoie să se înarmeze cu echipament și armament. Nosatîi susține că Ministerul Apărării va depune eforturi pentru a moderniza armata.
„Vom folosi în primul rând bugetul Ministerului Apărării, avem o linie separată pentru achiziții strategice. Avem proiect cu SUA, am avut o donație din partea Franței, avem cooperare cu alte țări care ne ajută”, a subliniat Anatolie Nosatîi.
Ministrul Apărării a mai spus în emisiune că Republica Moldova nu își permite un sistem de apărare antiaeriană și că un astfel de sistem ar depăși cu mult bugetul anual al armatei. Astfel, din banii pe care îi are, Ministerul Apărării își îndreaptă atenția spre alte aspecte, cum ar fi achiziția de artilerie și dezvoltarea capacităților de apărare împotriva dronelor.
Nosatîi a mai menționat că R. Moldova are în prezent în jur de 20 de radare de supraveghere aeriană, însă toate, cu excepția celui achiziționat recent, sunt de producție sovietică. O parte dintre ele sunt nefuncționale, însă și cele care pot fi folosite nu sunt de cel mai mare folos. Asta deoarece sunt depășite de timp, în condițiile în care în perioada în care au fost produse, au fost gândite pentru ținte mari, precum avioane, bombardiere sau rachete de croazieră, iar radarele nu pot detecta ținte mici precum dronele.