De Ziua Mondială a Apei, zeci de oameni și-au pus în sticlă apa de la robinet sau de la fântână și au venit cu ea la Chișinău, pentru a testa dacă e bună pentru consum. Din păcate, s-a confirmat că apa din Moldova devine tot mai periculoasă. Majoritatea probelor conțin substanțe care ne pot îmbolnăvi serios. Iar ultimele statistici arată că aproape un milion de moldoveni beau apă din fântâni, iar peste 80% din ele nu corespund normelor sanitare.
La acțiunea de testarea a apei, organizată astăzi la Chișinău, au venit oameni din toată din țara, chiar și de la peste 200 de km.
„- De la Drochia, Ochiul Alb.
- de ce ați decis să faceți aceste verificări?
- Aș vrea să trăiesc 99 de ani”.
„Sunt de la Leova. Am trei fântâni acasă și am hotărât să vă de consum și voi fi bucuros să văd rezultatul”.
Și doamna din imagine a venit de la peste 100 de kilometri, din raionul Ștefan Vodă, pentru a vedea cât de bună e apa din fântâna arteziană din localitate, din care bea jumătate de sat.
„Vine la robinet la jumătate de sat, la școală, grădinița. Această apă mă afectează mult, deoarece rămâne multă murdărie în lavoar, este negru”.
Iar această femeie a venit cu apă din fântâna proprie, din localitatea Ulmu, raionul Ialoveni. Intuiește că nu e cea mai calitativă apă, dar vrea să știe cu exactitate, în urma testelor de laborator.
„Am vrut demult să fac testarea la apă deoarece suntem pe șes și acolo vine apă de pe toate dealurile și am observat că apa nu este deloc bună, este poluată”.
Deoarece nu-și permite să-și cumpere mereu apă îmbuteliată, femeia consuma apă din fântână doar fiartă.
„Mai cumpăr, dar din 2000 de lei pensie, nu îmi permit să cumpăr atâta apă, cumpărăm din când în când, mai mult fierb, uneori fierb și de două ori și bem pastilele care trebuie să le luăm”.
Doar că fierberea nu asigură o purificare absolută, spun medicii, deoarece doar reduce bacteriile. Asta în timp ce metalele grele, cât și nitrații pot dezvolta afecțiuni grave. Este vorba de afecțiuni gastrice, renale, boli de piele și ale danturii. Potrivit organizatorilor acțiunii, astăzi au fost efectuate în jur de 115 teste. Majoritatea au confirmat că apa nu e bună pentru consum, din cauza conținutului ridicat de nitriți și alte substanțe nocive. În funcție de rezultatele testelor, oamenii au primit recomandări - unii să folosească apa respectivă doar pentru uz casnic sau lucrările agricole, iar alții au fost direcționați le teste de laborator mai complexe.
„Apa este viață, este ceea ce suntem noi, de fapt 70% suntem apă și mai mult ca atât viața ne influențează și în celelalte aspecte. Este foarte important să cunoaștem cât de sigură este apa, dar în același timp în cadrul acestei campanii este important să cunoaștem că avem drepturi să cerem o apă calitativă și dintr-o sursă sigură care trebuie să ne-o asigure, fie agentul care livrează apă, fie comunitatea sau autoritatea publică”.
„În ultimii ani se observă un deficit tot mai mare și mai mare de apă atât în la global, cât și în regiunea în care ne aflăm noi a Europei. Și este foarte important ca să avem grijă de resursele de apă. Îndemnăm populația să economisească apă, să se informeze despre calitatea acesteia, să avem grijă de apa ca resursă, pentru a o putea transmite generațiilor viitoare”.
Acțiunea cu genericul „Apă pentru sănătate” a fost organizată și în raioanele Edineț și Soroca. Potrivit celor mai recente date, cea mai necalitativă apă este în raioanele Falești, Glodeni, Ungheni, Calarasi, Sângerei și Ciadar-lunga. Potrivit specialiștilor, aceasta nu este sigură pentru consum, deoarece conține, în proporție de 70, dar și 100 de procente fluor, amoniu, hidrogen sulfurat, sodiu și alte substanțe nocive.