Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni prima rezoluţie prin care cere un ”armistiţiu imediat” în Războul din Fâşia Gaza, la peste patru luni de la începutul conflictului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, în urma atacului terorist de la 7 octombrie, potrivit Evz.ro.
UPDATE Au trecut aproape 24 de ore de când a trecut rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care cere încetarea imediată a focului în timpul Ramadanului și ceea ce vedem pe teren este complet opusul a ceea ce cere rezoluția. Se pare că există o creștere a atacurilor asupra orașului Rafah, împreună cu amenințările în curs de extindere a operațiunii militare – invazia terestră – în Rafah, unde aproape 1,5 milioane de palestinieni strămuți s-au adăpostit. Există, de asemenea, o obstrucție a fluxului de ajutor umanitar către partea de nord a orașului Gaza și doar un filtru a fost permis în partea de sud și centrală, care nu este suficient de aproape pentru a răspunde la catastrofa umanitară. Rezoluția prevede două săptămâni, ceea ce nu este suficient pentru a răspunde la catastrofa creată de războiul Israelului, precum și nu suficient pentru a coordona și asigura livrarea de ajutor în partea de nord a orașului Gaza.
UPDATE Israelul l-a criticat pe președintele Columbiei Gustavo Petro după ce a cerut comunității internaționale să rupă relațiile diplomatice dacă guvernul israelian nu respectă rezoluția de încetare a focului privind Gaza, adoptată luni de Consiliul de Securitate al ONU. „Sprijinul lui Petro pentru teroriștii Hamas” este o „rușine pentru poporul columbian”, a declarat Ministerul de Externe al Israelului la X.
UPDATE Situația umanitară din multe zone din Gaza rămâne îngrozitoare, în ciuda rezoluției ONU și a solicitărilor ca Israelul să deschidă puncte de trecere a frontierei pentru a permite ajutorului să intre. Oamenii sunt extrem de slabi de mâncare și se luptă să ia puținul ajutor disponibil. Un bărbat chiar s-a înecat încercând să recupereze ajutor aruncat din mare. Unii rezidenți spun că până și hrana animalelor s-a epuizat în anumite părți din Gaza.
UPDATE Mii de protestatari pro-palestinieni s-au adunat în fața ambasadei Israelului din capitala Iordaniei pentru a doua zi, cerând guvernului iordanian să pună capăt acordului de pace cu Israelul. Forțele de securitate au distrus demonstrația cu gaze lacrimogene.
UPDATE Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde "mult sprijin" la nivel global, relatează AFP.
UPDATE Secretarul general al ONU Antonio Guterres salută acest vot ”foarte aşteptat” într-un mesaj postat pe X. ”Consiliul de Securitate al ONU tocmai a adoptat o rezoluţie foarte aşteptată cu privire la (Războiul din Fâşia) Gaza, (prin) care cere un armistiţiu imediat şi eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor. Această rezoluţie trebuie să fie pusă în aplicare. Un eşec ar fi de neiertat”, scrie Antonio Guterres. Rezoluţia a fost adoptată după ce Statele Unite s-au abţinut de la vot. În rezoluţia adoptată în aplauze cu 14 voturi şi o abţinere, Consiliul ”cere un armistiţiu imediat în lunile Ramadanului”, care a început în urmă cu două săptămâni, care ”să conducă la un armistiţiu durabil” şi ”cere eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor”.
UPDATE Consiliul de Securitate al ONU, puternic împărţit în dosarul conflictului israeliano-palestinian, a reuşi să adopte de la 7 octombrie şi până în prezent doar două rezoluţii - dintre opt supuse la vot - în principal cu caracter umanitar. Însă aceste rezoluţii nu au condus la vreun rezultat important, după cinci luni şi jumătate de război, iar intarea ajutorului în Fâşiea Gaza asediată rămâne în continuare insuficientă şi face ca foametea să planeze în enclavă. Această rezoluţie condamnă, pe de altă parte, ”toate actele teroriste”, însă fără să menţioneze atacul Hamas de la 7 octombrie, soldat cu cel puţin 1.160 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.