Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 962: Zeci de drone ucrainene au atacat Rusia. Explozii la Zaporojie și trei localități ocupate

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 762: Navă atacată, demitere-surpriză și amenințare pentru Rusia. Zelenski: „Putin e o fiară bolnavă”

26 martie 2024, ora 22:58

Armata rusă a atacat Harkovul cu drone. În jurul orei 00:09, comandantul garnizoanei Harkov, Serghei Melnik, a scris că dronele rusești au fost observate pe teritoriul regiunii. La 00:23, Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a informat în canalul lor de Telegram despre o grupare de „shaheds” în Harkov. Oamenii au fost sfătuiți să nu ignore semnalele de alarmă aeriană. Ulterior, primarul orașului Harkov, Igor Terehov, a declarat că s-a auzit o explozie în Harkov. Șeful Administrației Militare a Regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a remarcat că ocupanții ruși efectuează atacuri cu drone. „Locuitorii din Harkov și din regiune: stați în adăposturi”, i-a îndemnat el.

UPDATE Ministrul Apărării din Polonia, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a dezvăluit planurile de construire a unei baze de elicoptere de luptă la aproximativ 70 de kilometri de granița țării cu Ucraina și Belarus, transmit EFE. În cadrul unei conferințe de presă la Lswidnik, în apropiere de orașul Lublin din estul Poloniei, ministrul polonez a detaliat că noua bază va ocupa aproape 100 de hectare și va găzdui elicoptere de luptă ale armatei, cum ar fi cele 96 de elicoptere AH-64 Apache. Achiziționarea acestor elicoptere a fost confirmată recent, în timpul unei vizite oficiale a președintelui polonez, Andrzej Duda, și a primului ministru, Donald Tusk, la Washington.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis marți pe secretarul consiliului de securitate națională al Ucrainei și l-a înlocuit cu șeful agenției sale de spionaj extern, într-o nouă remaniere care urmează revizuirii înaltului comandament militar de luna trecută, potrivit Reuters. Zelenski, vorbind mai târziu în discursul său video nocturn, a declarat că Danilov a fost transferat la noi sarcini, detaliile urmând să fie făcute publice ulterior. El nu a oferit niciun motiv pentru îndepărtarea lui Danilov, dar a motivat înlocuirea prin faptul că se așteaptă la „o consolidare a capacităților strategice ale statului nostru de a prevedea și de a influența procesele de care depinde securitatea noastră națională”. „Consolidarea Ucrainei și reînnoirea sistemului nostru de stat în toate sectoarele vor continua”, a spus el.

UPDATE Vasil Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) i-a deranjat atât de tare pe ruși, încât un tribunal din Moscova l-a acuzat de „terorism” – pe 26 martie 2024 – și l-a plasat pe o listă a persoanelor căutate. Potrivit publicației ruse independente Meduza, acuzațiile se referă la o serie de comentarii făcute de șeful SBU în timpul interviurilor din ultimele zile, care sugerează implicarea SBU în atacurile asupra Flotei Rusiei de la Marea Neagră, Podului Crimeei și mai multor rafinării de petrol din Rusia.

UPDATE Apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să intercepteze și să doboare două rachete hipersonice Zircon - cele mai moderne din arsenalul Rusiei, considerate de Vladimir Putin drept „arme fără egal”, au declarat surse militare pentru presa ucraineană. Fragmente despre care experții militari susțin că provin de la această rachetă au fost găsite pe o stradă dintr-un cartier al Kievului. Capitala Ucrainei a fost luni ținta unui atac cu rachete hipersonice lansate de Rusia.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis marți pe Oleksii Danilov din funcția de secretar al Consiliului Național de Securitate de la Kiev, anunță agenția Ukrinform. Măsura a fost anunțată printr-un decret publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale a lui Zelenski. Tot prin decret președintele ucrainean l-a numit pe Oleksandr Litvinenko, fostul șef al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, în funcția de secretar al Consiliului de Securitate. Cancelaria lui Zelenski nu a oferit deocamdată explicații privind motivele înlocuirii lui Danilov din funcție. El ocupa această funcție din octombrie 2019 și era unul dintre cei mai cunoscuți oficiali ucraineni, atât pe plan intern, cât și internațional. Ukraîinska Pravda transmite că Zelenski a numit și un nou director al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei. Spre deosebire de înlocuirea din funcție a generalului Valeri Zalujnîi, fostul comandant-șef al armatei ucrainene, după luni de speculații și zvonuri în acest sens, demiterea lui Danilov reprezintă o surpriză totală.

UPDATE Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut din nou Occidentului, după ultimele atacuri aeriene masive lansate de Rusia, să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană Patriot, afirmând că acestea sunt acum singura armă de care Ucraina are nevoie disperată pentru protecție.

UPDATE Guvernul francez ar putea rechiziționa fabrici de muniții și armament, o măsură excepțională impusă de regulă pe timp de război, pentru a accelera producția și livrările către forțele armate ucrainene, a declarat marți ministrul apărării Sebastien Lecornu.

UPDATE Trei persoane au fost rănite în cursul nopții în timpul unui atac ucrainean asupra regiunii ruse Belgorod, a declarat marți guvernatorul Viaceslav Gladkov, transmite The Kyiv Independent. Potrivit oficialului, localitatea Golovchino, situată la aproximativ 20 de kilometri de granița cu regiunea ucraineană Sumî, ar fi fost lovită de ucraineni.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că omologul său rus Vladimir Putin este o „fiară bolnavă şi cinică”, după ce şeful Kremlinului a acuzat din nou Ucraina că se află într-un fel sau altul în spatele atacului de vineri seară asupra sălii de concerte din Moscova, în ciuda faptului că atentatul soldat cu aproape 140 de morţi a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic (SI), informează EFE.

UPDATE Ucraina a revendicat încă o lovitură reușită asupra Flotei ruse a Mării Negre. Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a declarat că nava de debarcare Konstantin Olșanski, pe care Rusia a capturat-o de la Ucraina în 2014, a fost lovită cu o rachetă Neptun, conform Reuters și The Kyiv Independent. „În prezent, această navă nu este capabilă de luptă”, a spus Pletenciuk. Nava Konstantin Olshanski a fost capturată de ruși de la ucraineni în 2014, odată cu anexarea Crimeei. În momentul în care s-au retras din peninsulă, militarii ucraineni au fost nevoiți să abandoneze această navă de desant, mai multe corvete, un submarin și alte nave mai mici.

UPDATE După atacurile de succes asupra Podului Crimeea, Federația Rusă nu îl folosește pentru a furniza arme și mijloace de distrugere. Înainte de aceasta, treceau pe zi 42-46 de trenuri care transportau arme și muniții, acum doar 4-5, patru dintre ele sunt trenuri de călători, unul este pentru transportul bunurilor de larg consum. Despre acest lucru a vorbit șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasili Maliuk, într-un interviu pentru ICTV Facts, care a fost difuzat la telefon. Pe de altă parte, există comunicații rutiere, dar sunt limitate. Totodată, el a menționat că ocupanții lucrează la restaurarea completă a acestuia. Dacă se va întâmpla acest lucru, reacția din partea Ucrainei va fi pe măsură. „Când vor restabili suporturile, poate că vor începe să miște din nou muniția. Apoi, de fapt, le vom spune încă o dată„Bună ziua”. Totul are timpul său, să nu grăbim lucrurile. Noi, desigur, au potențialul de distrugere completă”, a asigurat Maliuk.

UPDATE Islanda alocă aproximativ 2 milioane de euro inițiativei cehe de a cumpăra obuze pentru Ucraina. Acest lucru a fost raportat pe site-ul guvernului țării.

UPDATE Atacul asupra sălii de concerte Crocus din Moscova este un eșec semnificativ al agențiilor ruse de informații și de aplicare a legii. După cum se precizează într-un raport recent al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), dovezile disponibile nu indică nicio teorie complexă a conspirației împotriva Federației Ruse. Dar faptul că Kremlinul și ultranaționaliștii dau vina pe Ucraina pentru atacul efectuat de Statul Islamic ar putea costa scump securitatea internă a Federației Ruse și viața populației civile. Analiştii ISW cred că Kremlinul şi propagandiştii săi ultranaţionalişti ignoră ameninţarea clară pe care operaţiunile islamiste din interiorul Rusiei o reprezintă pentru securitatea internă şi populaţia acesteia de a acorda prioritate propagandei şi de a răspândi acuzaţii false de implicare a Ucrainei. Kremlinul a decis că valoarea informațională a învinuirii Ucrainei pentru atacul de la Crocus merită orice risc la adresa securității interne și a victimelor civile pe care le poate suporta Federația Rusă din cauza incapacității sale de a contracara în mod adecvat amenințarea radicală a islamiștilor din interiorul statului.

UPDATE Uniunea Europeană și-a dublat capacitatea de producție de obuze într-un an, până la un milion, pentru a aproviziona Ucraina, și o va dubla din nou pentru a ajunge la două milioane anual în 2025, a explicat comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton.

UPDATE Forțele ucrainene se află într-o situație „dificilă” în apropiere de orașul Ceasiv Iar, în estul țării, unde Rusia își concentrează ofensiva, a anunțat luni armata ucraineană, potrivit AFP. Moscova a făcut progrese pe acest front în ultimele luni, forțându-și avantajul, în timp ce Kievul se confruntă cu o penurie de muniții furnizate de aliații săi occidentali.

UPDATE Soţia lui Vladimir Kara-Murza, un opozant care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, se declară în favoarea unui schimb de deţinuţi politici atunci când „vieţile oamenilor sunt în joc”, după ce anturajul lui Alaksei Navalnîi, căruia Vladimir Kara-Murza îi era un vechi prieten, a anunţat că un acord cu autorităţile ruse în vederea unui schimb era „în curs şi în faza finală” înainte de moartea acestuia la jumătatea lui februarie într-o colonie penitenciară în Arctica, relatează AFP. Întrebată dacă există negocieri similare în cazul lui Vladimir Kara-Murza, alt lider al opoziţiei, soţia acestuia, Evghenia, a răspuns că nu ştie dacă există „negocieri active”. „Însă ştiu că era o metodă de eliberare a anumitor disidenţi în perioada sovietică. Cred că dacă aacest lucru a fost posibil în epoca sovietică, în timpul Războilui Rece (...), este cu siguranţă posibil în prezent”, a declart ea într-o conferinţă de presă organizată de către Asociaţia Corespondenţilor la ONU (ACANU).

UPDATE Militarii ucraineni au publicat o nouă înregistrare video cu explozia spectaculoasă a unui tanc rusesc după ce acesta suferă o detonare a munițiilor de la bord, scrie HotNews. În cazul de față este vorba de un tanc T-80 lovit de o dronă FPV:

UPDATE Statele Unite au inclus luni pe lista de sancțiuni doi antreprenori din Rusia și alte 18 companii ce nu erau vizate până acum de penalități economice ale Washingtonului în legătură cu războiul din Ucraina. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Departamentului Trezoreriei americane, 15 dintre companii au sediul în Rusia și celelalte 3 sunt companii străine cu sediul în Cipru, Emiratele Arabe Unite și Estonia.

UPDATE Costul reparării pagubelor provocate de atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene de săptămâna trecută se va ridica, probabil, la „miliarde”, a declarat ministrul Energiei din această țară. În ceea ce privește costul reparațiilor, „cifrele reale vor fi după evaluarea pagubelor, dar cred că este vorba de miliarde, cu siguranță”, a declarat reporterilor German Gerașcenko.

/VIDEO/ Pericolul a trecut? Retrospectiva celor șase episoade de viol al fetei care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Pericolul a trecut? Retrospectiva celor șase episoade de viol al fetei care a născut la 11 ani
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
A vrut să facă business cu mâncare pentru animale? Cum a fost reținut un șofer în timp ce încerca să treacă vama
A vrut să facă business cu mâncare pentru animale? Cum a fost reținut un șofer în timp ce încerca să treacă vama
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Călin Vieru a devenit tătic pentru a patra oară. Pe cine a adus pe lume cea de-a doua soție, Gabriela
/VIDEO/ Călin Vieru a devenit tătic pentru a patra oară. Pe cine a adus pe lume cea de-a doua soție, Gabriela

/VIDEO/ Mobila de la Jocurile Olimpice, vândută într-o rețea de magazine din Paris. La cât se ridică prețul unei canapele sau fotoliu

missing
12 octombrie 2024, ora 23:30

Mobila utilizată de sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris este vândută într-o rețea de magazine din Capitala Franței. Pentru că acestea sunt la mâna a doua, preţul de vânzare este semnificativ mai mic, au declarat organizatorii pentru AFP Inițiativa a stârnit un interes deosebit pentru fani, dar și pentru pasionații de design interior.

Mobila din satul olimpic a fost expusă la vânzare. Organizatorii au decis să le de-a o a două șasă și să le vândă prin magazinele caritabile de la Paris.

,,Vorbim de preţuri de 5 ori mai mici sau chiar mai mici. O saltea, de exemplu, va costa între 30 și 60 de euro. Aici este un fotoliu de aproximativ 20 de euro sau o canapea extensibilă la 80 de euro. Așadar, acestea sunt prețuri mai accesibile pentru clienţii noștri."

Unii au declarat pentru presa franceză că aceste obiecte sunt extrem de valoroase pentru ei.

Există o latură emoțională incredibilă pentru că, într-adevăr, am ocazia să-mi cumpăr o canapea pe care s-au așezat sportivii. Un scaun sau un fotoliu în care poate un sportiv i-a scris un e-mail mamei sale. Este impresionant. A fost un eveniment istoric, iar acestea sunt obiecte de valoare.

Potrivit organizatorilor, peste 800 de persoane s-au ocupat de golirea camerelor sportivilor, cea mai mare parte a mobilierului urmând să fie refolosită. La Jocurile Olimpice de la Paris au participat aproximativ zece mii de sportivi de performanță.

Verde-n ochi: Apostoli ai minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.