Din această dimineață, Kremlinul a oprit livrările de gaz spre regiunea transnistreană. Potrivit șefului de la Moldovagaz, Vadim Ceban, gazul stocat în conducte ar putea ajunge malului stâng al Nistrului încă cel puțin 9-14 zile - perioadă, în care autoritățile separatiste ar urma să decidă dacă acceptă ajutorul Chișinăului. Între timp, în regiunea transnistreană, au fost luate primele măsuri de urgență.
Așa cum a anunțat, Rusia a închis robinetul la ora 7:00 dimineața, ora Chișinăului. Iar gazul stocat în conducte ar urma să ajungă încă pentru puțin timp, susține șeful de la Moldovagaz.
„Sunt gaze care sunt acumulate în conducte, care au fost acumulate inclusiv toată luna decembrie, Compania Tiraspoltransgaz are anumite stocuri, dar introduce economie de consum s-a redus foarte consumul doar pentru necesitățile stringente. Pentru cât timp va ajunge gazul asta? Eu nu pot să spun, depinde în ce regim va lucra între 9 și 14 zile”.
Printre primele măsuri de urgență enunțate de Tiraspoltransgaz se numără deconectarea de la gaz a caselor la sol, blocurilor multietajate cu încălzire autonomă și cazangeriilor sau a imobilelor cu destinație socială.
În blocurile de locuințe, gazul va fi disponibil doar pentru gătit, dar până când presiunea din rețea va scădea la un nivel critic. Locuitorii sunt îndemnați să nu recurgă la măsuri individuale pentru conectarea sistemelor casnice la vreo altă sursă și să închidă toate robinetele pentru siguranța lor.
Totodată, toți locuitorii din stânga Nistrului sunt rugați să economisească drastic. Bunăoară, una din recomandări ar fi să prepare mâncare doar o dată în zi. Șeful de la Moldovagaz susține că a înștiințat Tiraspolul despre condițiile de ajutor al Chișinăului, dar, deocamdată, autoritățile separatiste nu spun nimic.
„Eu nu pot să vă spun la moment care e răspunsul lor, pentru că nici nu am primit răspunsul, așteptăm poate mâine vor fi ceva discuții și vom reveni la acest subiect”.
Astăzi-dimineață, Tirasteploenergo a anunțat că din cauza stopării livrărilor de gaz, de la 1 ianuarie furnizarea de energie termică pentru instituțiile publice va fi întreruptă, pentru a putea încălzi și alimenta cu apă caldă populația. Excepție fac doar instituțiile medicale.
Între timp, într-un reportaj realizat de site-ul Zona de Securitate, locuitorii din stânga Nistrului sunt surprinși făcând cozi la cumpărat calorifere electrice. Deși, zile trecute, presa din regiune scria și despre eventuale deconectări de electricitate.
„Prima ce îți sare în ochi este nebunia de a cumpăra încălzitoare electrice. Practic, fiecare vrea să-l cumpere. După cum vedeți, criza i-a speriat și pe așa numitele forțe de ordine locale”.
„- Cum vă pregătiți de criza energetică? - Groaznic. Păi, prin ferestre bate vântul, ferestrele sunt vechi, nu le-am schimbat, balconul este avariat, nici nu mi imaginez ce va fi. Eu voi îngheța, înțelegeți! Am cumpărat calorifer, dar dacă com conecta toți curent ”hop” și nu va mai fi. Vă imaginați, groaznic. Poate se vor gândi și vor face ceva bun pentru oameni. Mie mi se pare că lor li este totuna de oameni”.
Din 16 decembrie, Republica Moldova se află în stare de urgență, după ce Ucraina a anunțat că va întrerupe tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său, iar Rusia a refuzat să ne livreze prin conducta trans-balcanică, creând o criză energetică în regiune.
Sâmbăta trecută, premierul a anunțat că Gazprom a trimis notificare companiei fiice pe care o controlează, Moldovagaz, că închide robinetul de tot începând cu 1 ianuarie 2025, din cauza că Moldovagaz „nu-și onorează constant obligațiile de plată”.
Deși Chișinăul se aștepta la o asemenea decizie radicală, totuși, speranța era că rușii vor continua livrarea de gaze prin rețeau trans-balcanică. Dorin Recean a calificat acțiunile rușilor - un șantaj cras în plin sezon de încălzire. Fără cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze, regiunea transnistreană rămâne fără căldură și fără lumină în plină iarnă, implicit malul drept lipsit de energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan.