Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, foc în Rusia și mister elucidat. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

/VIDEO/ Cum ne protejăm de investițiile străine dubioase? Analist: „Majoritatea sunt legalizate în offshore”

missing
foto: jonesday.com
26 martie 2024, ora 17:29

Ne dorim investiții străine în economia țării, dar fără a ne expune riscului de a deschide ușa unor infractori, mai ales în condițiile în care multe investiții sunt legalizate în zone offshore. Invitații emisiunii Cutia Neagră PLUS din 24 martie susțin că deși majoritatea investițiilor sunt legalizate în offshore-uri din Olanda, Londra, Cipru sau Emiratele Arabiei Unite, o analiză de risc ar putea identifica investitorii de bună-credință și ar îngrădi intrarea „banilor murdari” în țară. De altă parte, o verificare prea minuțioasă sau „hărțuirea” cu întrebări ar putea speria unii potențiali investitori străini.

Pentru a ne asigura că lăsăm să intre în Moldova doar „bani adevărați”, analistul financiar internațional Dumitru Vicol spune că este necesară o analiză specifică pe fiecare caz în parte, pentru a identifica beneficiarii efectivi ai afacerilor:

„Majoritatea investițiilor sunt legalizate în offshore cum ar fi Olanda, Londra, Cipru, Emiratele Arabiei Unite și aici trebuie totuși să fim atenți, să nu facem cum am făcut cu licitațiile publice: nu acceptăm nicio investiție din Olanda pentru că unele investiții sunt offshore. Totuși, să facem o analiză de risc să ne dăm seama dacă sunt bani din zone mai puțin dubioase cum ar fi Emiratele, Cipru, Londra, Olanda, (...) Dacă bani sunt adevărați de ce să nu-i acceptăm. 

-Cum verificăm dacă sunt adevărați?

-Sunt companii specializate care fac rapoarte, i-au conexiuni, vorbesc cu agențiile lor de investiții publice care pot identifica cine sunt beneficiarii finali. Nu ar rebui să ne gândim la nivel de țări, dar de beneficiari”.

Potrivit directoarei Agenției de Investiții, Natalia Bejan, datorită acestui ”filtru” au fost înregistrate și anumite tentative de investiții toxice sau cel puțin dubioase. De asemenea, au fost cazuri în care paginile web, indicate de potențialii investitori, nu puteau fi accesate sau realizarea acestora trezea multe semne de întrebare. 

„Am avut câteva cazuri a persoanelor care au solicitat suport cu viză pentru ca să vină în Republica Moldova să discute despre potențialul de investiții. Dar în așa cazuri noi verificăm pirofilele persoanelor cu colegii de la alte servicii în care ni s-a spus: „Hai să mai verificăm, să mai punem câteva întrebări”, după care oamenii respectivi nu au mai revenit. Nu pot să zic că este o chestie dovedită. Poate au obosit”, a spus șefa Agenției de Investiții.

Cât despre țările din care provin investitorii, invitata emisiunii a menționat că în ultimul timp, se observă o reorientare geografică în acest sens, or cei mai mulți vin din Europa, în special Italia, Olanda, Cehia sau Germania. De altă parte, cei din Federația Rusă nu ar mai fi „bineveniți”. 

„Din foarte multe motive, nu. Atât timp cât Rusia este în război împotriva Ucrainei, (...) Deci ei elementar nu ar putea deschide un cont bancar, nu ar putea deschide o companie, sunt mai multe blocaje, chiar și pentru rușii care sunt deja în Republica Moldova, chiar dacă la fel sunt de bună credință. Este una dintre metodele noastre, a Guvernului, a țării de a ne proteja de bani iliciți din Federația Rusă. Poate și asta este o exagerare, dar totuși...”, a mai punctat Natalia Bejan.

Întrebată cum, totuși, să ne asigurăm că nu legalizăm „bani murdari” din afară, șefa Agenției de Investiții a dat asigurări că toți potențialii investitori trec printr-un filtru minuțios de verificări, care însă, uneori poate speria străinii. 

„Nu știu cât de multe cărți deschid aici, dar Agenția lucrează foarte strâns cu colegii de la Informații Secrete, cu Spălarea Banilor, avem Consiliul pentru proiecte strategice. Eu mi-aș dori să fim un pic mai relaxați la capitolul ăsta și să vedem, să filtrăm investitorii atunci când ei sunt chiar gata absolut să investească în Republica Moldova. Noi am avut un caz când au fost blocați banii, (...) când ai noștri real s-au speriat de o sumă de 3 milioane de euro care a fost transferată. A trebuit să se implice Agenția de Investiții ca să zică: stați nu trebuie să vă temeți chiar de fiecare mișcare de capital, deoarece sunt companii care au absolut intenții bune”, a declarat Bejan.

Și Dumitru Vicol este de părere că trebuie să fim mai calculați în filtrele de selecție, ca să nu ratăm niște investiții de valoare.

„Mi se pare că noi am ajuns într-o scoică în care ne apărăm de orice. Ne e frică de toți. Nu, decât să acceptăm măcar un euro cu probabilitate de 0,1 că e murdar, mai bine nu acceptăm pe nimeni. Mi se pare că este grav”, a spus analistul financiar.

Invitații au mai punctat că e nevoie și de anumite garanții pentru a-i convinge pe potențialii investitori străini să vină în Moldova. 

Potrivit celor mai recente date ale Agenției de Investiții, în 2022, stocul de investiții străine directe în economia Moldovei a atins suma de 4926 de milioane de dolari SUA, înregistrând o creștere de 15% față de anul precedent. 

Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Молдова может завершить переговоры о вступлении в ЕС к 2029 году
Молдова может завершить переговоры о вступлении в ЕС к 2029 году
Муниципальный приют Кишинева: кто им управляет, с кем сотрудничает и как расходуются бюджетные деньги
Муниципальный приют Кишинева: кто им управляет, с кем сотрудничает и как расходуются бюджетные деньги
/ВИДЕО/ «АП представляет угрозу для госбезопасности». Санду ответила на критику Драгалин
/ВИДЕО/ «АП представляет угрозу для госбезопасности». Санду ответила на критику Драгалин
Европейский газ на левом берегу: в Приднестровье отменили веерные отключения, Красносельский поблагодарил ЕС
Европейский газ на левом берегу: в Приднестровье отменили веерные отключения, Красносельский поблагодарил ЕС
В Молдове в знак солидарности с трансгендерами США будут использовать аббревиатуру ТЛГБ
В Молдове в знак солидарности с трансгендерами США будут использовать аббревиатуру ТЛГБ

Dublul omor de la Cahul: Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul tânărului care și-ar fi ucis părinții

missing
05 februarie 2025, ora 16:23

Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul dublului omor de la Cahul, unde doi soți ar fi fost uciși de fiul lor, aflat la evidența psihiatrului. Autoritatea a demarat o analiză detaliată a sistemului de intervenție și protecție a persoanelor cu dizabilități mentale. 

În cadrul acestei analize, se va verifica modul în care serviciile medicale și psiho-sociale specializate intervin în comunitate, precum și calitatea și accesibilitatea tratamentelor psihiatrice. 

De asemenea, autoritățile vor investiga mecanismele de reintegrare, supraveghere și monitorizare a pacienților externați din instituțiile psihiatrice, dar și sprijinul acordat familiilor, pentru a se preveni astfel de situații de risc.

„Avocații Poporului subliniază necesitatea unui echilibru între respectarea dreptului la viață și integritatea corporală a cetățenilor și dreptul persoanelor cu dizabilități mentale la un trai decent în comunitate. Statul are obligația de a institui mecanisme clare de intervenție, tratament și monitorizare, astfel încât să se asigure continuitatea tratamentului, siguranța pacienților și protecția comunității.

Ombudsmanul va continua monitorizarea acestui caz și va formula recomandări autorităților competente pentru îmbunătățirea mecanismelor de protecție și intervenție în astfel de situații”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

TV8.md amintește că ieri, doi soți au fost găsiți morți în propria casă la Huluboaica, Cahul. Potrivit poliției, aceștia ar fi fost uciși prin maltratare de către fiul acestora de 23 de ani, care avea dizabilități mentale. Acesta a fost identificat și reținut de poliție la scurt timp după descoperirea crimei. Pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru omor intenționat.

Dublu omor la Cahul: Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Fiul lor, suspectat de crimă

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/ВИДЕО/ От скептицизма к успеху: молдавские предприниматели ставят на "зеленую" энергетику
/ВИДЕО/ От скептицизма к успеху: молдавские предприниматели ставят на "зеленую" энергетику
Муниципальный приют Кишинева: кто им управляет, с кем сотрудничает и как расходуются бюджетные деньги
Муниципальный приют Кишинева: кто им управляет, с кем сотрудничает и как расходуются бюджетные деньги
/ВИДЕО/ В MoldExpo до 2 февраля проходит выставка "Сделано в Молдове". На ней представлены 350 компаний
/ВИДЕО/ В MoldExpo до 2 февраля проходит выставка "Сделано в Молдове". На ней представлены 350 компаний
Европейский газ на левом берегу: в Приднестровье отменили веерные отключения, Красносельский поблагодарил ЕС
Европейский газ на левом берегу: в Приднестровье отменили веерные отключения, Красносельский поблагодарил ЕС
/ВИДЕО/ Скончался, не приходя в сознание: в Москве взорвали основателя батальона "Арбат", воюющего против Украины
/ВИДЕО/ Скончался, не приходя в сознание: в Москве взорвали основателя батальона "Арбат", воюющего против Украины

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.