Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

/VIDEO/ Cum ne protejăm de investițiile străine dubioase? Analist: „Majoritatea sunt legalizate în offshore”

missing
foto: jonesday.com
26 martie 2024, ora 17:29

Ne dorim investiții străine în economia țării, dar fără a ne expune riscului de a deschide ușa unor infractori, mai ales în condițiile în care multe investiții sunt legalizate în zone offshore. Invitații emisiunii Cutia Neagră PLUS din 24 martie susțin că deși majoritatea investițiilor sunt legalizate în offshore-uri din Olanda, Londra, Cipru sau Emiratele Arabiei Unite, o analiză de risc ar putea identifica investitorii de bună-credință și ar îngrădi intrarea „banilor murdari” în țară. De altă parte, o verificare prea minuțioasă sau „hărțuirea” cu întrebări ar putea speria unii potențiali investitori străini.

Pentru a ne asigura că lăsăm să intre în Moldova doar „bani adevărați”, analistul financiar internațional Dumitru Vicol spune că este necesară o analiză specifică pe fiecare caz în parte, pentru a identifica beneficiarii efectivi ai afacerilor:

„Majoritatea investițiilor sunt legalizate în offshore cum ar fi Olanda, Londra, Cipru, Emiratele Arabiei Unite și aici trebuie totuși să fim atenți, să nu facem cum am făcut cu licitațiile publice: nu acceptăm nicio investiție din Olanda pentru că unele investiții sunt offshore. Totuși, să facem o analiză de risc să ne dăm seama dacă sunt bani din zone mai puțin dubioase cum ar fi Emiratele, Cipru, Londra, Olanda, (...) Dacă bani sunt adevărați de ce să nu-i acceptăm. 

-Cum verificăm dacă sunt adevărați?

-Sunt companii specializate care fac rapoarte, i-au conexiuni, vorbesc cu agențiile lor de investiții publice care pot identifica cine sunt beneficiarii finali. Nu ar rebui să ne gândim la nivel de țări, dar de beneficiari”.

Potrivit directoarei Agenției de Investiții, Natalia Bejan, datorită acestui ”filtru” au fost înregistrate și anumite tentative de investiții toxice sau cel puțin dubioase. De asemenea, au fost cazuri în care paginile web, indicate de potențialii investitori, nu puteau fi accesate sau realizarea acestora trezea multe semne de întrebare. 

„Am avut câteva cazuri a persoanelor care au solicitat suport cu viză pentru ca să vină în Republica Moldova să discute despre potențialul de investiții. Dar în așa cazuri noi verificăm pirofilele persoanelor cu colegii de la alte servicii în care ni s-a spus: „Hai să mai verificăm, să mai punem câteva întrebări”, după care oamenii respectivi nu au mai revenit. Nu pot să zic că este o chestie dovedită. Poate au obosit”, a spus șefa Agenției de Investiții.

Cât despre țările din care provin investitorii, invitata emisiunii a menționat că în ultimul timp, se observă o reorientare geografică în acest sens, or cei mai mulți vin din Europa, în special Italia, Olanda, Cehia sau Germania. De altă parte, cei din Federația Rusă nu ar mai fi „bineveniți”. 

„Din foarte multe motive, nu. Atât timp cât Rusia este în război împotriva Ucrainei, (...) Deci ei elementar nu ar putea deschide un cont bancar, nu ar putea deschide o companie, sunt mai multe blocaje, chiar și pentru rușii care sunt deja în Republica Moldova, chiar dacă la fel sunt de bună credință. Este una dintre metodele noastre, a Guvernului, a țării de a ne proteja de bani iliciți din Federația Rusă. Poate și asta este o exagerare, dar totuși...”, a mai punctat Natalia Bejan.

Întrebată cum, totuși, să ne asigurăm că nu legalizăm „bani murdari” din afară, șefa Agenției de Investiții a dat asigurări că toți potențialii investitori trec printr-un filtru minuțios de verificări, care însă, uneori poate speria străinii. 

„Nu știu cât de multe cărți deschid aici, dar Agenția lucrează foarte strâns cu colegii de la Informații Secrete, cu Spălarea Banilor, avem Consiliul pentru proiecte strategice. Eu mi-aș dori să fim un pic mai relaxați la capitolul ăsta și să vedem, să filtrăm investitorii atunci când ei sunt chiar gata absolut să investească în Republica Moldova. Noi am avut un caz când au fost blocați banii, (...) când ai noștri real s-au speriat de o sumă de 3 milioane de euro care a fost transferată. A trebuit să se implice Agenția de Investiții ca să zică: stați nu trebuie să vă temeți chiar de fiecare mișcare de capital, deoarece sunt companii care au absolut intenții bune”, a declarat Bejan.

Și Dumitru Vicol este de părere că trebuie să fim mai calculați în filtrele de selecție, ca să nu ratăm niște investiții de valoare.

„Mi se pare că noi am ajuns într-o scoică în care ne apărăm de orice. Ne e frică de toți. Nu, decât să acceptăm măcar un euro cu probabilitate de 0,1 că e murdar, mai bine nu acceptăm pe nimeni. Mi se pare că este grav”, a spus analistul financiar.

Invitații au mai punctat că e nevoie și de anumite garanții pentru a-i convinge pe potențialii investitori străini să vină în Moldova. 

Potrivit celor mai recente date ale Agenției de Investiții, în 2022, stocul de investiții străine directe în economia Moldovei a atins suma de 4926 de milioane de dolari SUA, înregistrând o creștere de 15% față de anul precedent. 

Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?

/ВИДЕО/ Ройтман о въезде молдаван в Израиль: "Нам удалось добиться отсрочки ввода электронных разрешений"
/ВИДЕО/ Ройтман о въезде молдаван в Израиль: "Нам удалось добиться отсрочки ввода электронных разрешений"
Членство в НАТО и $500 млрд. Помпео предложил Трампу план окончания войны в Украине
Членство в НАТО и $500 млрд. Помпео предложил Трампу план окончания войны в Украине
/ВИДЕО/ "Европа - это мы". Горное сокровище: гостевой дом Hanul Teilor открыли при поддержке ЕС
/ВИДЕО/ "Европа - это мы". Горное сокровище: гостевой дом Hanul Teilor открыли при поддержке ЕС
/ВИДЕО/ Обыски в Бельцах по делу о наркотиках: среди задержанных предполагаемый соратник Морашана?
/ВИДЕО/ Обыски в Бельцах по делу о наркотиках: среди задержанных предполагаемый соратник Морашана?
/ВИДЕО/ Париж готовится к церемонии открытия Олимпиады. Город охраняют более 40 тысяч полицейских
/ВИДЕО/ Париж готовится к церемонии открытия Олимпиады. Город охраняют более 40 тысяч полицейских

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

Смертельное ДТП под Оргеевом: погибший работал в Институте неотложной медицины в Кишиневе
Смертельное ДТП под Оргеевом: погибший работал в Институте неотложной медицины в Кишиневе
/ВИДЕО/ Cutia Neagră PLUS: как судьи, осужденные за коррупцию, избегают наказаний?
/ВИДЕО/ Cutia Neagră PLUS: как судьи, осужденные за коррупцию, избегают наказаний?
Изолировались от общества? Стурза: "Люди чувствуют себя маргинализированными"
Изолировались от общества? Стурза: "Люди чувствуют себя маргинализированными"
Парликов: "Только путём разумного потребления энергии можно снизить счета”
Парликов: "Только путём разумного потребления энергии можно снизить счета”
/ВИДЕО/ Смерть пациентки Repromed вскрыла нарушения в работе клиники. Деньги за услуги получает другая компания
/ВИДЕО/ Смерть пациентки Repromed вскрыла нарушения в работе клиники. Деньги за услуги получает другая компания

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram