Ne dorim investiții străine în economia țării, dar fără a ne expune riscului de a deschide ușa unor infractori, mai ales în condițiile în care multe investiții sunt legalizate în zone offshore. Invitații emisiunii Cutia Neagră PLUS din 24 martie susțin că deși majoritatea investițiilor sunt legalizate în offshore-uri din Olanda, Londra, Cipru sau Emiratele Arabiei Unite, o analiză de risc ar putea identifica investitorii de bună-credință și ar îngrădi intrarea „banilor murdari” în țară. De altă parte, o verificare prea minuțioasă sau „hărțuirea” cu întrebări ar putea speria unii potențiali investitori străini.
Pentru a ne asigura că lăsăm să intre în Moldova doar „bani adevărați”, analistul financiar internațional Dumitru Vicol spune că este necesară o analiză specifică pe fiecare caz în parte, pentru a identifica beneficiarii efectivi ai afacerilor:
„Majoritatea investițiilor sunt legalizate în offshore cum ar fi Olanda, Londra, Cipru, Emiratele Arabiei Unite și aici trebuie totuși să fim atenți, să nu facem cum am făcut cu licitațiile publice: nu acceptăm nicio investiție din Olanda pentru că unele investiții sunt offshore. Totuși, să facem o analiză de risc să ne dăm seama dacă sunt bani din zone mai puțin dubioase cum ar fi Emiratele, Cipru, Londra, Olanda, (...) Dacă bani sunt adevărați de ce să nu-i acceptăm.
-Cum verificăm dacă sunt adevărați?
-Sunt companii specializate care fac rapoarte, i-au conexiuni, vorbesc cu agențiile lor de investiții publice care pot identifica cine sunt beneficiarii finali. Nu ar rebui să ne gândim la nivel de țări, dar de beneficiari”.
Potrivit directoarei Agenției de Investiții, Natalia Bejan, datorită acestui ”filtru” au fost înregistrate și anumite tentative de investiții toxice sau cel puțin dubioase. De asemenea, au fost cazuri în care paginile web, indicate de potențialii investitori, nu puteau fi accesate sau realizarea acestora trezea multe semne de întrebare.
„Am avut câteva cazuri a persoanelor care au solicitat suport cu viză pentru ca să vină în Republica Moldova să discute despre potențialul de investiții. Dar în așa cazuri noi verificăm pirofilele persoanelor cu colegii de la alte servicii în care ni s-a spus: „Hai să mai verificăm, să mai punem câteva întrebări”, după care oamenii respectivi nu au mai revenit. Nu pot să zic că este o chestie dovedită. Poate au obosit”, a spus șefa Agenției de Investiții.
Cât despre țările din care provin investitorii, invitata emisiunii a menționat că în ultimul timp, se observă o reorientare geografică în acest sens, or cei mai mulți vin din Europa, în special Italia, Olanda, Cehia sau Germania. De altă parte, cei din Federația Rusă nu ar mai fi „bineveniți”.
„Din foarte multe motive, nu. Atât timp cât Rusia este în război împotriva Ucrainei, (...) Deci ei elementar nu ar putea deschide un cont bancar, nu ar putea deschide o companie, sunt mai multe blocaje, chiar și pentru rușii care sunt deja în Republica Moldova, chiar dacă la fel sunt de bună credință. Este una dintre metodele noastre, a Guvernului, a țării de a ne proteja de bani iliciți din Federația Rusă. Poate și asta este o exagerare, dar totuși...”, a mai punctat Natalia Bejan.
Întrebată cum, totuși, să ne asigurăm că nu legalizăm „bani murdari” din afară, șefa Agenției de Investiții a dat asigurări că toți potențialii investitori trec printr-un filtru minuțios de verificări, care însă, uneori poate speria străinii.
„Nu știu cât de multe cărți deschid aici, dar Agenția lucrează foarte strâns cu colegii de la Informații Secrete, cu Spălarea Banilor, avem Consiliul pentru proiecte strategice. Eu mi-aș dori să fim un pic mai relaxați la capitolul ăsta și să vedem, să filtrăm investitorii atunci când ei sunt chiar gata absolut să investească în Republica Moldova. Noi am avut un caz când au fost blocați banii, (...) când ai noștri real s-au speriat de o sumă de 3 milioane de euro care a fost transferată. A trebuit să se implice Agenția de Investiții ca să zică: stați nu trebuie să vă temeți chiar de fiecare mișcare de capital, deoarece sunt companii care au absolut intenții bune”, a declarat Bejan.
Și Dumitru Vicol este de părere că trebuie să fim mai calculați în filtrele de selecție, ca să nu ratăm niște investiții de valoare.
„Mi se pare că noi am ajuns într-o scoică în care ne apărăm de orice. Ne e frică de toți. Nu, decât să acceptăm măcar un euro cu probabilitate de 0,1 că e murdar, mai bine nu acceptăm pe nimeni. Mi se pare că este grav”, a spus analistul financiar.
Invitații au mai punctat că e nevoie și de anumite garanții pentru a-i convinge pe potențialii investitori străini să vină în Moldova.
Potrivit celor mai recente date ale Agenției de Investiții, în 2022, stocul de investiții străine directe în economia Moldovei a atins suma de 4926 de milioane de dolari SUA, înregistrând o creștere de 15% față de anul precedent.