Peste 20 de ONG-uri au lansat un apel public, prin care cer Ministerului Educației să retragă propunerile de a introduce sistemul de recompense și sancțiuni pentru elevi. Reprezentanții societății civile cred că aceste măsuri ar încuraja și mai mult abuzul față de elevi. Profesorii salută, însă, inițiativa și cred că aceasta îi va responsabiliza pe elevi. Ce-i drept, propunerea de a-i exmatricula pe adolescenții violenți nu o susțin nici dascălii.
Inițiativa a fost lansată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii. Reprezentanții acestuia susțin că introducerea sistemului de recompense și sancțiuni pentru elevi ar amplifica abuzurile în școli. Soluția ar fi investițiile în cadrele didactice, dar și în psihologii din școli, dar și comunicarea eficientă între pedagogi, părinți și copii.
„Un astfel proiect de lege ar putea prejudicia mult protecția multor copii. Elaborarea politicilor de protecție în cadrul fiecărei școli într-un proces participativ, în care și părinții și copii, în fiecare școală, dar și cadrele didactice și cele nondidactice să comunice despre cum pot asigura în școală lor un mediu sigur”.
Profesorii spun, însă, că inițiativa propusă de autorități este binevenită, mai ales că, în ultima vreme, avem tot mai multe cazuri de violență a elevilor față pedagogi.
„- Aceste legi ar responsabiliza mai mult elevii din școală?
- Da, consider că în cazul în care acestea vor fi aplicate corect, trebuie ajustate, să fim siguri că nu sunt prea abuzive, sau prea blânde, în cazul când se aplică violența împotriva profesorilor, să nu uităm că este vorba de demnitatea umană”.
Pedagogii pledează și pentru instruirea părinților, astfel încât aceștia să-și educe corect copiii.
„În spatele unui copil problemă există o familie problemă. Cred eu că ne lipsește, aici, în țara noastră, o scoală a părinților. Aceste societăți civile sau aceste organizații ar trebui să vadă cum pot ajuta părinții ca să cunoască mai bine fenomenul de bulliyng, fenomenul de violență”.
Și dacă în mare parte susțin inițiativa ministerului de a introduce un sistem de recompense și sancțiuni pentru elevi, în privința propunerii de a-i exmatricula sunt mai reticenți.
„Ideea de exmatriculare, nu știu dacă asta este o soluție pentru că copii au dreptul la educație, oricare copil are dreptul la educație, luat dintr-o școală și transferat în alta sau în general exclus, înseamnă că este garanția că el merge mai departe în ideea de delict sau în ideea de a deveni un viitor cetățean care ca continua să fie violent, nu se oprește în școală violența”.
Amintim că la 14 martie curent, Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege privind modificarea Codului Educației. Printre propuneri se regăsește și inițiativa de a introduce un sistem de recompense și sancțiuni pentru elevi. În cazul abaterilor disciplinare, un prim pas va fi discuția cu psihologul instituției. Ulterior, sancționarea va putea ajunge la observații, mustrări și interdicția de a participa la ore pentru maximum 15 zile într-un an de studii. Dacă elevul recidivează și în acest caz, acesta ar putea fi exmatriculat. Această sancțiune este valabilă doar pentru liceeni, întrucât studiile gimnaziale sunt obligatorii în țara noastră.