Preotul care a slujit timp de 25 de ani la biserica din Boghenii Vechi, Ungheni, și care a anulat toate taxele, a murit la vârsta de 48 de ani. Vladimir Childescu se lupta de multă vreme cu diabetul zaharat. Părintele a fost condus recent pe ultimul drum. Într-un comunicat, Mitropolia Basarabiei a subliniat că „a fost iubit de întreaga comunitate, un adevărat luptător al adevărului și dreptății”.
Zeci de oameni și-au luat adio de la cel care le-a „vindecat sufletele” de la 22 de ani. Vladimir Childescu i-a cucerit pe săteni prin smerenie, dragoste pentru cuvântul lui Dumnezeu, blândețe și corectitudine.
Deși blajin la vorbă, a rezistat atunci când a decis să treacă parohia la Mitropolia Basarabiei, fiind susținut de comunitate. A devenit cunoscut și după ce a antrenat la fotbal elevii din sat, dar și pentru că a fost măturător la o companie în Capitală. Împreună cu preoteasa, au avut 5 copii, însă niciunul nu i-a călcat pe urme deocamdată.
„Părintele Vladimir avea reputația unui om modest și blajin, plin de evlavie creștinească. În anul 2000, a fost realizată reparația cosmetică a bisericii, iar în perioada 2012-2016, biserica a fost supusă unei reparații capitale. Sub conducerea Părintelui Vladimir, biserica din Boghenii Vechi a căpătat un alt aspect interior, cat și exterior și a fost asigurată cu tot ce este necesar. Părintele paroh a avut o colaborare eficientă cu administrația locală și cu gimnaziul, contribuind la dezvoltarea unei relații solide între biserică și școală, prin predarea religiei și implicarea comunității în diverse activități educaționale și sociale.
Fiind conștient de misiunea încredințată, Părintele Vladimir a fost un adevărat slujitor al Altarului, a fost mereu prezent și activ în viața credincioșilor, a avut o credință statornică în Dumnezeu și o dăruire deosebită de a sluji Biserica. Din darurile cu care l-a înzestrat Bunul Dumnezeu, a știut să se împartă și cu păstoriții săi”, au scris reprezentanții Mitropoliei Basarabiei, într-un comunicat.
Vladimir Childescu era parohul bisericii din Boghenii Vechi, încă din în vara lui 1998. Într-un interviu pentru „Moldova gândește”, părintele povestea că în toți acești ani, au existat două perioade complicate, pe care și le-ar dori să le dea uitării. Împovărat de taxe, a decis să treacă parohia de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei:
„2006 a fost o răscruce pentru parohia noastră ca să aderăm la Mitropolia Basarabiei. Au fost vremuri grele pentru noi. Eu am rămas pe poziția mea. Creștinii s-au divizat. Dacă am spus: eu nu mă întorc în Mitropolia Moldovei, dacă nu, atunci mă retrag cu totul. Mă bucură faptul că creștinii au acceptat.Eu aici m-am simțit că sunt preot, nu sunt cel care permanent taxez”.
O altă cumpănă a fost atunci când soția sa a fost diagnosticată cu cancer la sân, reușind, în cele din urmă, să învingă boala: „Dumnezeu a avut grijă. Mai ales prin faptul că am fost alături și cu rugăciunile ei zi și noapte. Eu mai dormeam, mă trezeam și vedeam cum era, se ruga mereu. Și atunci a înțeles că Dumnezeu a avut grijă de noi”.
Și preotul era bolnav. Suferea de diabet zaharat, iar pentru a se menține, își injecta insulină.