Deputații Partidului Șor, scos în afara legii, vor cere anularea alegerilor locale din toamna anului trecut. Asta spune Marina Tauber, după ce Înalta Curte a declarat neconstituțională legea care interzice persoanelor afiliate fugarului penal Ilan Șor să candideze la funcții publice.
De cealaltă parte, CEC-ul sugerează că acest lucru este puțin probabil, deoarece scrutinul din noiembrie a fost declarat legal. Nici măcar deputații BCS nu par să creadă în șansele lui Șor de a obține anularea alegerilor, pentru că vorbesc doar de nevoia de a schimba legislația în raport cu hotărârea Curții Constituționale.
„În aceste circumstanțe declarăm că imediat după publicarea hotărârii motivate a Înaltei Curți, demarăm procedurile juridice pentru a contesta rezultatele alegerilor locale din anul 2023. Vom solicita anularea rezultatelor și organizarea noilor alegeri locale, cu participarea tuturor candidaților posibili în condiții egale și democratice”, a declarat deputata Marina Tauber.
Poziția CEC este, însă alta. Contactat de TV8, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale a precizat că alegerile locale au fost deja declarate legale, sugerând că nu există temei pentru organizarea unui nou scrutin.
„Eu nu vreau să comentez declarațiile politice ale doamnei Tauber. Unica ce vreau să menționez e că legalitatea alegerilor din toamnă deja a trecut filtrul legalității. Cei care au avut obiecții față de aceste alegeri și rezultatele obținute s-au adresat în instanță și inclusiv instanțele de judecată s-au expus”, menționează vicepreședintele CEC, Pavel Postică.
Iar deputații susțin că Parlamentul trebuie să țină cont de hotărârea Înaltei Curți, pentru a modifica legislația.
„O opinie profesionistă aș avea după citirea părții motivate, pentru că respingerea poate să fie ceva de procedură, poate să fie nu neapărat subiectul pe care-l țintește această hotărâre că e bine sau că e rău, mă rog, hotărârile Curții nu prea contează, dar trebuie de luat ca esență și de luat în calcul, în primul rând de Parlament”,zice deputatul BCS, Grigore Novac.
„Eu consider că decizia noastră a fost corectă, dar acum este decizia Curții, nu o supunem discuției, este irevocabilă. Ceea ce eu vă promit este că noi vom analiza atent această decizie și vom reveni cu modificări în legislație pentru a nu permite bandiților, în continuare, să influențeze procesele politice, să le compromită”. a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Amintim că acum două zile, Înalta Curte a declarat neconstituțional articolul din lege care interzice oamenilor afiliați fugarului penal, inclusiv deputaților din fostul partid Șor, să candideze la funcții publice. Formațiunea a fost declarată neconstituţională în iunie 2023, iar în toamna anului trecut, deputații au făcut modificări la Codul Electoral, prin care au interzis mai multor membri și simpatizanți ai formațiunii să participe la alegeri timp de trei ani. În urma acestei decizii, toate candidaturile depuse de partidul Șansă, la fel controlată de Ilan Șor, au fost anulate. Este vorba despre 652 candidaţi la funcţia de primar în oraşe şi sate şi peste 9.000 de candidaţi la funcţia de consilier.