Investițiile în resurse alternative de energie s-au dovedit a fi cele mai raționale. Patronii care au reușit să-și reducă factura la curent până la declanșarea crizei energetice, câștigă competiția în fața celor dependenți de furnizorul de bază. Au costuri de producție mai mici și rămân sustenabili după scumpirea luminii cu 50 la sută. Povestea de succes a unei companii textile de la noi o urmăriți în reportajul ce urmează.
„Compania și-a instalat aceste panouri fotovoltaice acum doi ani. Deși investiția încă nu a fost recuperată în totalitate, acest lucru deja se resimte în factură. 80 la sută din consumul de energiei a întreprinderii este acoperit din energie regenerabilă”, a menționat jurnalistă TV8, Liubov Plămădeală.
Patronii își amintesc și acum ziua în care au aplicat la un proiectul Organizației de Dezvoltare a Antreprenoriatului. Recunosc faptul că nu erau siguri că vor obține finanțarea. Dar, în momentul în care s-au prins că statul le oferă un milion și jumătate de lei din investiția de patru milioane, s-au apucat de treabă. În 2023 acoperișul s-a umplut cu baterii solare.
„Primul punct ar fi evident costurile. Pentru orice afacere este important fiecare bănuț. În al doilea rând, care poate este mai puțin interesant pentru consumatorii locali, dar foarte important pentru clienții finali internaționali cu care noi lucrăm, Noi producem mărci internaționale, în afară de marca proprie și avem cerințe pentru energia verde și în general pentru consum reciclabil”, a punctat designerul și fondatoarea companiei, Georgeta Mir.
Panourile fotovoltaice instalate pe acoperișul fabricii de textile produc în medie câte 150 de kilowați pe zi și acoperă acoperă 80 la sută din necesitățile fabricii. Producția de energie verde înregistrează un salt spectaculos. Față de 2020, anul trecut producția de energie regenerabilă a crescut de opt ori sau aproape 17 la sută din totalul curentului consumat în dreapta Nistrului. Inginerii susțin că abia de fac față cererii mari pentru panouri fotovoltaice.
„Noi anul trecut am instalat în jur de șase megawați de panouri. Ele sunt panouri fotovoltaice bifaciale. Sunt de ultimă generație. Adică au posibilitatea de a genera nu doar pe partea frontală, dar și pe cea din spate. Mai ales când sunt la înălțime, au surplus de generare și pe partea din spate”, a subliniat inginer, Sabin Dulap.
Autoritățile susțin că recent au eliminat mai multe bariere din strategie de promovare a energiei verzi. Astfel, a fost creată și baza legală pentru formarea comunităților energetice.
„Se pot instala capacități până în o mie de kilowați, un megawatt putere instalată. Nu sunt costuri de dezechilibre. Deci reprezintă un fel de cooperativă între mai mulți membri. Acest lucru este o soluție pentru instituții publice, business și consumatori casnici. Ceea ce mai este important după modificările la lege este că punctul de generare poate să difere de punctul de consum”, a menționat secretara de Stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac.
Planul autorităților este să crească și mai mult interesul pentru energia verde, în contextul în care asta înseamnă și mai multă securitate energetică.
„Pe viitor noi noi analizăm și opțiunea de acordare a bateriilor de stocare solare pentru surplus. Pentru că pentru securitatea energetică este nevoie să încurajăm instalarea bateriilor de stocare. În egală măsură, următorul pas spre care ne îndreptăm este organizarea și planificarea a unei noi licitații pentru energia regenerabilă, deci capacitățile mari”, a punctat secretara de Stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac.
În prezent, în țara noastră există aproximativ 6300 de producători de energie din panouri solare, dintre care 4700 sunt persoane fizice.