/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

/VIDEO/ Fața dură a sărăciei. Mii de copii, învățați de mici cu lipsurile: „Doar Dumnezeu are grijă de noi”

missing
30 martie 2024, ora 22:27

Numărul copiilor săraci a fost în creștere, în anul 2022. În sate, patru din 10 copii duc un trai marcat de lipsuri. Cum a fost fenomenul anul trecut, vom afla peste o lună, atunci când Biroul Național de Statistică va prezenta datele noi. Atunci când vorbim de sărăcie, nu avem în vedere doar acei copii care mor de foame. De obicei, sărăcia are mai multe fețe. În timp ce procentul copiilor nevoiași s-a majorat, intervențiile și alocațiile din partea statului reușesc să reducă din fenomen cu doar cinci la sută. 

Dincolo de aceste cifre, o copilărie săracă poate avea consecințe pe tot parcursul vieții, de aceea este necesar de a rupe acest lanț vicios cât mai devreme. Săptămâna aceasta, dar și până la ea, am discutat cu mai multe familii care o duc greu. În mare parte, am descoperit familii care duc o luptă aprigă pentru a oferi copiilor un trai mai bun. Dar am întâlnit și din cei care s-au resemnat. 

În raionul Călărași, ca de altfel ca și în alte raioane din țară, sărăcia amenință tot mai mult familiile nevoiașe. În această categorie se află și Oxana, o mamă a trei copii, din satul Buda, care cu greu reușește să se mențină pe linia de plutire. Băiatul cel mai mare al familiei, deși are probleme de sănătate, reușește să meargă și la muncă. 

„El e bolnăvior. Îi primesc pensie, dar e până la 18 ani, dar după 18 ani trebuie să-l trec după dânsul, că nu are dreptul. - Dar cum se descurcă la lucru? - Se duce cu băieții liniștit, n-am... Îl sun, mă sună, mamă ce faci? Nam așa probleme să-mi umble copii pe drumuri. - E greu? - Dacă dau numai doi din mână, e greu. Lucrez și eu la o femeie aici în sat”.

Oxana împreună cu soțul și copiii au locuit, până acum câțiva ani, la părinții ei. Casa în care sunt acum au primit-o în dar.

„Am îngrijit de un om bolnav și am îngrijit de dânsul până a decedat. Și au venit oamenii ceia și și-au făcut o pomană, au zic că nu vor să o lase așa, au scris-o pe noi, că am îngrijit de dânsul, au zis să avem grijă la cimitir, să-i facem oleacă de praznic”.

Chiar dacă problemele lor cu banii sunt destul de mari și abia se descurcă de la o lună la alta, Oxana nu s-a gândit niciodată să-și țină copiii acasă sau să îi trimită la muncă, în detrimentul studiilor. A înțeles că școala e singura lor salvare.

„- Dacă Doamne ferește ceva să se îmbolnăvească, îi lăsam acasă, sunam la școală, la grădiniță, da așa, ca să șadă copilul acasă, niciodată. Nu a fost copilul acasă șă-mi șadă mie, îl fugărim la școală, nu-i lăsam acasă eu, deloc. Eu n-aveam răbdare cu dânșii să se ducă acasă la școală. - Dar le place să-nvețe? - E, cam greu, nu vrea să-nvețe, dar măcar să fie la școală acolo, nu să șadă acasă. - Dar de ce nu vor să învețe? - Cum, cel mai mititel învață”.

Pe timpul iernii, soțul ei nu a lucrat. Deoarece lucrează în construcții, lucrările au înghețat și ele. Ca să treacă de iarnă cu bine, a fost nevoită să cumpere pe datorie de la magazin, pentru ca mai apoi să întoarcă banii. Ne-a spus că ea nu se simte bine când face asta și încearcă să întoarcă datoriile cât poate de repede. Dacă ar putea întoarce timpul, ce ar schimba în viața ei?, am întrebat-o.

„Nu știu ce să schimb, de-amu mergem și noi înainte așa cum o să fie. - Că așa s-a întâmplat să fie, da? - Da, de-amu ce să faci? Greu, ușor, mergem înainte. Noi părinții trebuie să-i ridicăm oleacă. Dacă ai să te lași moale, apoi. Nu vreau eu să-mi umble copilul pe toate drumurile, vreau să fie spălat, curat, iacă a venit de la școală trebuie să-i pregătești mâncarea. Nu au fost niciodată la mine așa”.

Și ea se duce la muncă ori de câte ori poate, dar îngrijirea familiei îi fură cel mai mult timp.

„Statul cu ce, n-am avut eu așa. Parcă mai dădeau, o dată nu mai țin minte, ne-au mai dat așa la băiatul ăsta câte un ajutor, dar așa nu, nu prea. Pe cadouri băietului îi dă 800 de lei, dar așa. Ca să primesc ajutor social, nu primesc, trebuie să te duci la birjă, dar birja nu pot lăsa copilul acasă, ba una, ba alta. Mă duc și eu când mă cheamă ba unul, ba altul. - În sat aici? - Da, da, dar nu prea mă duc eu așa să zic că mă duc cu ziua prin sat. Am griji, copiii, cu mâncare, cu spalat. Iaca el lucrează mai mult, dar eu. - Soțul? - Da”.

Crește și câteva animale pe lângă casă, are niște păsări și o capră, care tocmai a adus pe lume un ied. Cu ele se descurcă și-și mai întreține familia. Se ocupă și de grădină, plantând răsaduri pentru a avea legume de consum pentru tot restul anului. Ne-a mărturisit că băieții au o pasiune pentru sport și vor să participe la o tabără de vară.

„Îi place futbolul, vrea să-l dau la școală, dar care școală, că acum e peste tot scump. Au zis că măcar pe vară. - Unde, la Chișinău? - La fotbaliștii ăștia cu mingea, cu... - Pai da, dar unde, la Călărași sau la Chișinău? - La Călărași, nu știu, iaca am zis să mă duc să întreb, măcar în vacanța asta de vară să văd. Au zis că tare vor dar o să văd, încă n-am ajuns până la vară. - Dar câți ani aveți? - Cine eu? 38 de ani am”.

Vulnerabilă este și familia Vioricăi, o femeie care a rămas singură cu trei copii după ce soțul a plecat la muncă peste hotare și nu s-a mai întors. Acum, a rămas singura care muncește pentru a-și crește copiii. Și nu îi e deloc ușor, mai ales că nu a fost deloc la școală și nu are nicio pregătire.

„Cu ziua ocazional. Carte nu știu, n-am învățat la școală, patru clase am făcut. Și lucrez cu ziua ocazional când îmi pică. Acum primăvare nu-i de lucru cu ziua, mai strâng urzică, leurdă din pădure, vând, le hrănesc. - Dar reușiți să vindeți, sunt cumpărători? Sunt cumpărători, bogdaproste. Câteodată mai nimerești, câteodată nu nimerești. Dar bogdaproste, de cheltuială facem. De cumpărat cine știe ce, nu, dar măcar ce-o da Dumnezeu. Iacă cum trăim”.

„- Și copilașii merg la școală? - Da, merg la școală, regulat, nu lipsesc. Dacă sunt răciți sau dacă nu avem probleme, ori poate să rupt încălțăminte, ori poate ceva, dar așa, merg la școală. - Acum sunt toate scumpe, și încălțămintea și restul. - Și toți celea. - Și cum vă descurcați? - Iacă așa. - Cine face bani în locul dumneavoastră? - Eu. - Singurică sunteți? - Da. Eu. - Și cum vă descurcați? - Iaca așa, 300 de lei ziua, lucrez, mă mai duc pe la biserică. - Dar nu reușiți să faceți în fiecare zi 300 de lei, nu? - Nu. Când pică de lucru, lucrez, dacă nu pică de lucru, răbdăm. - Și cu curentul? - Nu plătim poate luna viitoare, iacă așa. Da, dacă nu-i de unde, eu ce să fac? Vara e ușor, oleacă mai ușor, mai mă duc, mai lucrez cu ziua la grădină. Dacă nu știu carte, în lucru să mă duc, numai servitoare”.

Spune că și-ar dori să meargă mai departe la lucru, în oraș, pentru a câștiga mai mulți bani pentru cele necesare, dar are copii mici și nu are cu cine să îi lase deocamdată. 

„- Deci m-aș duce mai departe, dar n-am cu cine lăsa copiii să mă duc mai departe la lucru. Dar așa să-mi pierd copiii. Băiatul are 11 ani, învață la școală și învață bine. Iacă al doilea e în clasa întâia, dar așa de bine învață, că e într-o clasă cu doamna Natașa. Și învață toți copiii. Și asta iaca am dat-o la grădiniță. - Foarte bine că învață, le place la școală. - Da, de mititei îi dau, de la 3 ani îi dau la grădiniță. Chiar fata asta care e la școală, de la 2 ani am dat-o, că nu putem să mă duc la lucru să lucrez. Și iaca așa îi hrănesc, mă întrețin. Uitați-vă, când ajunge să mai faci, când ajunge să nu mai faci, n-am ce să zic, măi, mă ajută lumea. Mă ajută, iaca un țol, că-i beton tot pe jos și răcesc repede. Mi-o mai pus iaca, sticlo-pachet, ușile, ferestrele, nu eu le-am pus. Dacă pot, dacă aș reuși, vreau să învăț macar cât de puțin, macar băietul dacă îmi va ajuta. - Dar vrea să meargă la Călărași, la Chișinău mai departe, adică vrea să învețe? - Da. Numai că când ajungi la liceu, la colegiile astea, știți de-amu, cam bate buzunarul și n-am cu ce să le dau mai departe”.

Pentru că este mai tot timpul acasă, muncește cu pasiune în grădină. Spune că orice palmă de pământ este o sursă ce poate aduce hrană pentru familia ei.

„Dar dacă n-am să pun în grădină, ce o să mănânc cu copiii? Iaca cu de la ploi nu pot, dar trebuie de adus vecinul cu motobloc și dă, dau 200 de lei ori mă duc o zi la dânsul la lucru, și-l ajut la prășit ori la pus în pământ, că ei îs bătrâni și au motobloc dar n-are cine să le ajute. Și vin și mă ajută și îmi dă cu motoblocul, pun ceapă, cartoafe, fasole, câte puțin din toate, răsad. Când te scoli dimineața și ajungi în grădină și iei, nu mai fugi la piață. Că uneori este, dar uneori nu-i. Nu mai am pământ, ăsta ce vedeți în ogradă. Dacă aș avea mai mult. - Dar cred că vă ajunge. - Bogdaproste, de atâta. 8 „sotce” am împreună cu tot cu casă, tot”.

Până la trei ani ai fetiței a primit și ajutor social, dar acum nu mai are parte de el. Ar vrea să lucreze la croitorie, în Călărași, dar din cauză că nu știe să citească sau să scrie, consideră că nu va reuși. Acum merge prin pădure și culege din cele oferite de natură, pe care le vinde pentru câțiva bănuți în plus. E bucuroasă că poate să învețe alfabetul odată cu copiii. 

„- Eu de la copii dacă vreți să mă credeți, mai știu o leacă alfabetul, cu dânșii, bogdaproste. Oleacă am început să învăț, cu dânsei, dar e greu. Cu ziua merg, iaca aștept amuș, în luna lui aprilie, mai, se începe cu ziua. Răsăditul, prășitul, la vie, și iaca mă duc cu ziua. - Dacă v-ați întoarce în timp acum, ce-ați schimba dumneavoastră? - M-aș duce la școală. - Ăsta e cel mai mare regret? - Da, că n-am fost la școală să știu carte, să pot să văd altă viață. De-amu îi târziu. - Să puteți să vă angajați undeva? - Dacă știi carte, ești om în ziua de azi, dacă nu știi carte, cam se râd toți. Asta-i”.

Autoritățile locale cunosc situația acestor familii și le trec pragul des, ne dă asigurări primarul comunei. 

„Cu ajutorul asistentului social monitorizăm situația, și întotdeauna mergem cu vizite la domiciliu și analizăm situația unde este nevoie. Ei primesc ajutoare sociale de la Călărași, dar depinde de situație, care vor să muncească, care nu vor să muncească. Mama sau tata dacă nu au statut ocupațional, nu li se oferă ajutor social”, a spus primarul comunei Buda, Tatiana Timofte.

Cu implicarea primăriei, o familie cu 9 copii a reușit să se mute în casă nouă. 

„Când am descoperit familia asta, trăiau în Ursari, într-o cameră 2 pe 2, copiii cei nou-născuți erau puși într-o laiță așa, atârnată de pod. Ne-am implicat cu asistența socială din Călărași, asistența socială de pe loc și i-am procurat casă aici, pe teritoriu satului”.

Primarul consideră că cea mai comună piedică, de care se lovesc aceste familii în a avea un trai decent, este lipsa studiilor. Unii nu au terminat gimnaziul sau clasele primare, pe când alții nu au trecut deloc pe la școală. 

Într-un alt sat, am descoperit povestea Iuliei. Era acasă alături de cei trei copii, cel mai mic având doar 6 luni. Casa a aparținut părinților și trebuie reparată. Singurul care lucrează din familie este soțul ei. Trăiesc greu, cu venituri modeste, într-o casă în care vântul le bate prin ferestre, dar chiar și așa spune că are tot ce-i trebuie. 

„Nu prea bine, dar mă descurc încet, încet. - Cum ați trecut de iarnă? - Bine. - Vă încălziți cu lemne? - Da”.

Iulia nu a mai continuat să învețe. După absolvirea a 9 clase, s-a oprit. Și-ar fi dorit să continue, dar problemele ei de sănătate au împiedicat-o. 

„9 clase am. - Și de ce nu te-ai dus mai departe? - Am mai mers un an de zile la Călărași, atât. Nu am mai putut mai departe. - Dar soțul? - Soțul nu știu”.

Ca în multe alte sate, gospodăria Iuliei nu are acces la apă potabilă, la canalizare. Respectiv, copiii sunt nevoiți să meargă la toaleta din curte și să se spele în lighean.

„- Nu aveți baie înauntru, nu? Mergeți afară la toaletă? - Da. - Și cum te descurci cu ei să îi speli, să... - Mă mai ajută Valerica, fiecare are tazul lui. Îi pun în taz și îi spăl”.

Fiind cea mai mare dintre frați, Valerica este de ajutor. Ne asigură că-i place mult școala, chiar dacă este abia în clasa 1. 

„- Ce-ți place ție cel mai mult la scoală? Îți place matematica? - Da. - Ești primul om pe care îl aud că îi place matematica. Ia, ce ai scris tu astăzi la matematică? - Mi-a dat exercițiul trei. - Și ai răspuns, ai rezolvat sau asta e tema pentru acasă? - Da, e tema pentru acasă, asta și gata. - Ce temă mai ai? Asta e limba română? - Abecedarul. - Ce literă ai învățat? - Am de scris poezia asta acasă. - Nu vrei să mi-o citești și mie? - Nu. - de ce? - Nu vreau!”

De la asistenta socială din localitate, am aflat că familia este la evidența autorităților locale și beneficiază de sprijin. Funcționara a descris-o ca fiind o familie care încearcă să iasă din această situație grea și să le ofere copiilor un viitor mai bun. 

„Au beneficiat de unele ajutoare care au venit din partea asistenței sociale, șiau cumpărat câteva materiale de construcție, foi de ardezie, lemn. - Și-au construit singuri acolo? - Au renovat o anexă a locuinței pentru a fi locuibilă”.

Există însă și familii cu care este mai dificil de lucrat, deoarece refuză orice conlucrare cu autoritățile locale. 

„Încercăm, ce ține de noi să facem tot posibilul ca să depășească. Dacă familia merge la conlucrare este și rezultat, dacă nu vrea să conlucreze cu asistentul social și APL-ul, atunci problema e mai dificilă”.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae 

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
Crimă la Anenii Noi: Un bărbat și-ar fi ucis fiul, iar apoi a dat foc la casă
Crimă la Anenii Noi: Un bărbat și-ar fi ucis fiul, iar apoi a dat foc la casă

/VOX POPULI/ „Nu mă duc, că nu mă doare”. Cât de multă grijă au moldovenii de starea inimii

missing
01 mai 2024, ora 10:49

Majoritatea moldovenilor ajung la doctor atunci când le este rău. Iar, în multe cazuri, adresarea după ajutor poate fi deja întârziată. Este concluzia pe care am dedus-o după ce am întrebat mai multe persoane în stradă, despre cum au grijă de sănătatea inimii. Alții ne-au spus că și-ar dori să meargă mai des la medic, dar rândurile de așteptare îi descurajează. 

„Nu mă duc la spital că nu am bani. Dar inima este importantă și trebuie”. 

„Eu nu am fost. La mine tata a murit de infarct, de la stres. Lucru, nevoi. Cam așa”. 

„L- a inimă nu am făcut, sunt bine. Și alții nu se duc pentru că nu se simt rău. - Vedeți că în ultima perioadă apar tot mai multe cazuri la tineri... - Sunt stresați, stau pe gadgeturi. Nealimentați. - Dar dacă nu ne doare nimic, tot ar trebui să mergem? - Da, dar știți cum suntem noi moldovenii, mergem când deja ne este rău. Am avut cazuri când oameni care nu sufereau de inimă au murit de inimă. Știu că la noi, la Moldova, bolile cardiovasculare sunt pe primul loc”.

„- Ne ducem când ne doare, dacă nu ne luăm talon nu mai ajungem la medici. M-am înscris și mi-au zis că după Paști. - De ce apar aceste dureri la inimă? - Totul e scump și ne apucă inima”.

„Dacă după asigurare, trebuie să aștepți, atunci e mai comod deja să mergi la clinică privată”. 

„Nu mă doare, nu mă duc”. 

„- Rar, când mă simt foarte rău atunci mă duc. - De ce credeți că și la tineri se întâmplă astfel de cazuri? - Fumează, cam de asta”. 

„Eu merg, am probleme cu ficatul. Dar inima e în regulă”. 

„Când am avut Covid, m-am simțit rău. Dar acum sunt bine, m-am tratat. Merg des, cam o dată la jumătate de an. Până una alta, sunt bine. Mulțumesc”. 

„- O dată-n an poate. - Cât de importantă este să mergeți la controale. - Foarte important. - De la ce pornesc aceste probleme? - Eu știu, oboseala...”

„Eu umblu des pe la medici, am mai multe pe capul meu, și cu rărunchii”. 

/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram