Cât va mai dura tranziția ora de vară – ora de iarnă? Schimbarea orei, care pentru mulți reprezintă o problemă, a fost dezbătută la nivelul Uniunii Europene. Deși Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la acest sistem, în urma unui sondaj la care au răspuns milioane de europeni, liderii statelor membre nu au reușit să ajungă la un consens. „Vom rămâne cu ora de vară și cu ora de iarnă pentru mult timp de acum încolo”, a declarat pentru Digi24, europarlamentarul Siegfried Mureșan.
După trecerea la ora de vară azi-noapte, ultima duminică din martie este cea mai scurtă zi din an, cu 23 de ore.
„Comisia Europeană a făcut un sondaj. Mulți oameni au spus că nu ar trebui să mai trecem de la ora de iarnă la ora de vară și invers. Comisia Europeană a făcut o propunere în acest sens, însă guvernele statelor membre nu s-au putut pune de acord și UE nu poate decide niciodată nimic împotriva țărilor membre, pentru că deciziile la nivelul UE sunt luate în Parlamentul European de o majoritate iar noi în Parlamentul European am spus că am dori să nu se mai facă această trecere. În Parlamentul European a existat o majoritate, însă guvernele statele membre au blocat acest lucru. Dacă guvernele țărilor membre doresc acest lucru, atunci UE va repune propunerea pe masă”, a declarat Siegfried Mureșan.
În ultimul weekend din luna martie, România a trecut la ora de vară 2024. Mai exact, în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, ceasurile s-au dat înainte cu o oră.
Revenirea la ora de iarnă se va face pe 27 octombrie. Sistemul cu ora de vară - ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.