Și-a schimbat viza de reședință. Din 25 februarie, Ilan Șor se află la Moscova și nu a mai plecat de acolo. Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, acesta ar fi rămas în Federația Rusă pentru „a primi mai ușor tacticile care sunt pe compartimentul legat de Republica Moldova, pentru că așa e mai comod și mai sigur”. Declarația a fost făcută de Viorel Cernăuțeanu în cadrul emisiunii Cutia Neagră PLUS, la TV8.
Șeful IGP, susține că Șor nu a mai părăsit Federația Rusă, din luna februarie.
„Se pare că și oficiul și locul de trai al celui care era la Tel Aviv, în Israel, începând cu 25 februarie, este la Moscova.
-Deci el nu a plecat?
-Din 25 februarie nu a plecat. Dacă ar fi rușii cooperanți și ar da toată informația și ar respecta cadrul legal ca să-l extrădeze sau să-l rețină, după cum prevăd tratatele internaționale, în mod special cu atenția Interpol-ului, care ar trebui să-l rețină și să-l extrădeze”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.
Deși în alte cazuri există o colaborare cu partea rusă, fiind extrădați infractori în diverse dosare și infracțiuni, se pare că aceasta nu vizează și cazul lui Ilan Șor.
„Când vorbim de cel care acum e la Moscova, în speță de Ilan Șor, acest lucru vedem că a luat altă viziune, alți parametri și chiar răspunsurile pe care le oferă sunt foarte evazive și chiar negândite aș spune, deoarece au fost câteva adresări în adresa Interpolu-lui de la Moscova. Inițial, când Șor singur s-a dat de gol prin acea ieșire în public, el nu a știu că a deconspirat și răspunsurile pe care le primisem”, a menționat șeful IGP.
Potrivit lui, cu câteva zile înainte de acea apariție publică, venise un răspuns de la Moscova potrivit căruia, Ilan Șor nu a intrat în Federația Rusă.
„Cu atât mai mult, în demersurile noastre erau și recunoașterea facială, dacă a fost sau dacă are o altă cetățenie a Federației Ruse. Am primit răspuns că nu este așa ceva, ca a doua zi, să apară imagini cu Ilan Șor care declară că e la Moscova”, spune Cernăuțeanu.
Acesta a făcut referire și la răspunsul din partea Rusiei, privind articolul 3 din Convenția Interpol prin care se motiva imposibilitatea de a-l reține și extrăda pe Șor.
Întrebat, de ce totuși acesta a ales să-și schimbe viza de reședință, Cernăuțeanu a răspuns: „Pentru a primi mai ușor tacticile care sunt pe compartimentul legat de Republica Moldova, deoarece era dificil ca să mai discute prin videoconferințe, ulterior au fost aceste drumuri și schimbări de tactici frecvente ca să stea acolo că e mai comod și mai la îndemână și mai sigur”.
Dar și mai curios este faptul că Federația Rusă ar fi făcut abstracție de o cauză mai veche în care era vizat Ilan Șor.
„Dacă nu greșesc, în 2019, Federația Rusă tot avea o cauză penală în privința lui Ilan Șor și îmi pun întrebarea ce au făcut ca să dispară și în ce circumstanțe cauza penală ca persoana să fie admisă pe teritoriu fără a fi supusă interogărilor pe acea cauză”, a mai punctat șeful IGP.
La fel de curioasă fiind și fotografia în care Vladimir Putin apare lângă bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul.
„Specifică această fotografie, din câte știm Putin nu admitea nici ministrul de Interne sau al Apărării la ședință mai aproape de 20 de m de el, dar aici pe coridor s-a întâlnit, adat mâna și au avut și o comunicare”, a mai punctat Cernăuțeanu.
Menționăm că în seara zilei de 7 februarie, fugarul Ilan Șor, dat în căutare internațională, s-a lăudat pe rețelele sociale că a avut o întrevedere cu Leonid Kalașnikov. Fostul deputat, condamnat la închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a calificat întrevederea cu Kalașnikov drept „productivă” și „utilă”. La postările de pe Facebook și Telegram, Ilan Șor a încărcat o fotografie în care apare la masa de discuții cu oficialul rus, dar și imagini video în care fugarul critică, în fața lui Leonid Kalașnikov, guvernarea de la Chișinău și numește Federația Rusă singurul prieten al Republicii Moldova.