Tradiții inedite în a doua zi a Paștelui Catolic. În unele zone din Ungaria, bărbații au stropit cu apă fetele nemăritate care au ieșit pe stradă îmbrăcate în haine tradiționale. Berlinezii au alergat îmbrăcați în costume de iepuraș, iar în Belgia, creștinii catolici și musulmanii s-au reunit la aceeași masă, pe o distanță de doi kilometri.
În Holloko, un sat pitoresc din nord-estul Ungariei, tinerii au sărbătorit din plin a doua zi de Paște. Tradiția veche de sute de ani spune că băieții trebuie să arunce cu găleți pline cu apă înspre fete.
Se spune că fetele care sunt udate cu apă, devin mai frumoase. Acest obicei este păstrat și în multe zone din Transilvania. La Berlin, oamenii au ieșit la alergat, iar unii și-au pus costume de iepurași.
„Este o tradiție, una de lungă durată. Alerg din 1998, de la bun început în cursa Iepurașului de Paște”.
Tot în Germania, locuitorii din Horhausen, un orășel din vestul țării, și-au creat propria tradiție prin organizarea unui concurs de aruncare a ouălor. Și în acest an, în duminica Paștelui, oamenii au aruncat ouă vopsite în diferite culori pe o pajiște.
„Recordul este de 73 de metri. În ceea ce privește pregătirea, părerile diferă într-o oarecare măsură. Nu există o rețetă unică, fiecare are propria sa tactică”.
„50 de metri și chiar mai mult este o necesitate, cred că pot face asta. Dar 70 de metri nu se va putea, mai ales că oul trebuie să rămână intact”.
„Este distractiv să concurezi cu mulți oameni și să fii împreună cu familia ta, este pur și simplu frumos”.
În Belgia, mii de locuitori din orașul Anvers s-au reunit aseară pentru a se bucura împreună de Paștele creștin și de Iftar, cina luată în fiecare seară de către musulmani, după apusul soarelui, în postul Ramadanului. Ei au împărțit o masă de 2 km lungime, doborând astfel recordul pentru cea mai lungă masă comunitară din Belgia.
„Este foarte important să organizăm evenimente ca acesta în vremuri de polarizare și privare de drepturi, un eveniment ce se referă în principal la incluziune și conectare, pentru a aduce oamenii împreună. Mai ales când te uiți la vremurile în care trăim acum, la nivel global, nu numai în Belgia... Peste tot în lume, există o mulțime de tensiuni”.
„Este război și sunt atât de multe necazuri în întreaga lume, iar noi suntem un exemplu foarte frumos că lucrurile pot evolua și într-un mod diferit”.
Aceasta a fost a doua cină comunitară de acest tip din Anvers și a reunit până la 7.000 de persoane.