/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 769: Atac la Tatarstan și militari premiați. Ajutorul SUA pentru Kiev ar putea fi aprobat în curând

02 aprilie 2024, ora 16:02

Ucrainenii au lovit o uzină de asamblare a dronelor kamikaze din Tatarstan, situată la 1.200 kilometri de graniță. Presa ucraineană scrie că atacul a fost pus la cale de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev. O sursă din serviciile speciale ucrainene a declarat pentru presa din țara vecină că în urma atacului au fost distruse instalațiile de producție ale fabricii. Șase oameni au fost răniți, au anunţat autorităţile regionale ale republicii Tatarstan, din cadrul Federaţiei Ruse. Potrivit unor canale de telegram, pe parcursul nopții, ucrainenii au atacat cu drone și o rafinărie de petrol din aceeași republică. La locul atacului a izbucnit un incendiu, dar victime nu s-au înregistrat. 

UPDATE Ucraina se află într-un „moment critic” în războiul său cu Rusia și are nevoie urgentă de mai mult sprijin occidental, a declarat marți secretarul de stat american Antony Blinken, deplângând impasul în care se află Congresul cu privire la un pachet militar de mai multe miliarde de dolari pentru Kiev. „Este absolut esențial să le oferim ucrainenilor ceea ce au nevoie în continuare pentru a se apăra, în special în ceea ce privește munițiile și apărarea aeriană”, a declarat Blinken presei în timpul unei vizite în Franța. „Este un alt motiv pentru care cererea de buget suplimentar pe care președintele (Joe) Biden a adresat-o Congresului (american) trebuie să fie rezolvată cât mai repede posibil”, a adăugat el.

UPDATE ​Ucrainenii pot începe să depună cereri de despăgubiri pentru daunele suferite în urma invaziei Rusiei la un registru înființat la Haga, a anunțat marți ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba. Registrul se va concentra inițial pe daunele aduse bunurilor imobiliare, dar ar trebui extins pentru a include și alte tipuri de daune materiale și de altă natură, a declarat Kuleba la o conferință organizată de guvernul olandez în vederea discutării responsabilității juridice. Ucraina vrea să folosească activele rusești înghețate pentru a plăti daunele de război și despăgubirile acordate victimelor. „Acesta este primul pas practic care se face”, a declarat Kuleba, adăugând că cererile de despăgubire pot fi depuse de oricine începând de marți, scrie Reuters.

UPDATE ​Germania va sprijini Ucraina cu 180.000 de proiectile de artilerie, ca o contribuție la inițiativa condusă de Cehia pentru a cumpăra muniție pentru Ucraina, cu un preț de 576 de milioane de euro , a declarat Ministerul Apărării.

UPDATE ​Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a dat de înțeles că un vot privind fondurile pentru Ucraina ar putea fi iminent în Cameră, chiar cu riscul ca el să își piardă poziția de lider parlamentar, scrie The Guardian. Johnson a menționat „inovații importante" la un posibil pachet de măsuri pentru Ucraina în timpul unui interviu pentru Fox News și a sugerat că un vot asupra unui proiect de lege în acest sens ar putea avea loc imediat după ce Congresul se va întoarce din vacanța de Paște, pe 9 aprilie.

UPDATE Anton Gerașcenko a publicat un clip video ce arată soldați ucraineni luând în grijă animale sălbatice afectate de război.

UPDATE Un ucrainean care ar fi furnizat Rusiei materiale de construcție folosite pentru ridicarea fortificațiilor antitanc a fost reținut la Kiev, conform Serviciului de Securitate al Ucrainei. Autoritățile ucrainene susțin că bărbatul a trimis nisip, piatră zdrobită și ciment companiilor rusești, care le-au transformat apoi în fortificații în formă de piramidă, folosite de ambele părți pentru a împiedica progresul vehiculelor blindate pe linia frontului, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Un grup de hackeri anti-Kremlin a furat o bază de date a persoanelor deținute în Rusia, care conținea sute de mii de nume, ei sperând că aceasta poate fi folosită pentru a culege mai multe informații despre cum a murit disidentul rus Alexei Navalnîi.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a înmânat ordinele Steaua de Aur - cea mai înaltă decorație militară din Ucraina - și crucile pentru Meritul Militar mai multor militari și familiilor unor soldați uciși în război, care primesc aceste onoruri post-mortem. Într-un mesaj postat pe X, șeful statului ucrainean scrie: „Sunt recunoscător mamelor și taților eroilor ucraineni pentru că au crescut astfel de fii. Sunt recunoscător poporului și războinicilor noștri pentru că au păstrat independența Ucrainei”.

UPDATE Japonia a oferit Ucrainei un ajutor de 118 milioane de dolari ca parte a două proiecte ale Băncii Mondiale, a informat Ministerul de Finanțe al Ucrainei. Potrivit Ministerului de Finanțe, Japonia a fost al treilea cel mai mare donator de ajutor financiar pentru Ucraina în 2023, oferind 3,7 miliarde de dolari în sprijinul bugetului de stat al Ucrainei.

UPDATE Preşedinta Maia Sandu, a avut luni o întrevedere cu Penny Pritzker, reprezentanta specială a SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, a informat Președinția. În cadrul întrevederii, Maia Sandu a subliniat importanţa continuării ajutorului SUA pentru Ucraina, care, „prin rezistenţa sa în faţa invaziei ruse, protejează pacea şi în Republica Moldova”. Discuţia s-a axat pe rolul pe care-l poate avea Republica Moldova în procesul de reconstrucţie a Ucrainei. Drumurile şi căile ferate moderne şi sigure de pe teritoriul republicii pot facilita conexiunile dintre Ucraina şi România şi restul Uniunii Europene, stimulând comerţul regional şi economia Republicii Moldova. Mai mult, Republica Moldova este dispusă să găzduiască companiile implicate în reconstrucţia Ucrainei pentru a facilita accesul lor şi investiţiile ulterioare în ţara vecină.

Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

20 aprilie 2024, ora 10:49

Un atac rusesc cu rachete a avariat infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa, în sudul țării, a anunțat guvernatorul regiunii. O persoană a fost rănită, a adăugat oficialul. Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, într-o postare pe X, că Rusia a lovit vineri două terminale de export de alimente din portul ucrainean Pivdennii (situat la aproximativ 20 km est de Odesa). Unul dintre aceste terminale este deținut de o companie din Singapore, spune Zelenski, precizând că au fost distruse produse agricole destinate țărilor asiatice și africane.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz.

UPDATE Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. „NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat el.

UPDATE Guvernatorul regiunii Smolensk, din vestul Rusiei, a afirmat sâmbătă că o dronă ucraineană a lovit peste noapte un depozit de combustibil, incendiindu-l, iar un atac asupra centrului regional a fost respins. Guvernatorul, Vasili Anokhin, a scris pe contul său de Telegram că drona a atacat instalația de combustibil-energie din regiunea Kardym la ora 2.00 dimineața, lovind un rezervor cu combustibil și lubrifianți petrolieri. Pompierii se luptă cu flăcările, a adăugat el. Pe rețelele de socializare au apărut imagini neverificate ce ar arăta incendiul de acolo.

UPDATE Ucraina și partenerii săi internaționali au discutat despre posibilitatea de a grupa viitoarele încasări din activele rusești înghețate pentru a susține vânzările de obligațiuni ale națiunii devastate de război, a declarat vineri șeful băncii centrale ucrainene, Andriy Pyshnyi, potrivit Reuters.

UPDATE Semion Eremin, corespondent de război al Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu dronă în sud-estul Ucrainei, a anunțat cotidianul rusesc vineri.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram