Ucrainenii au lovit o uzină de asamblare a dronelor kamikaze din Tatarstan, situată la 1.200 kilometri de graniță. Presa ucraineană scrie că atacul a fost pus la cale de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev. O sursă din serviciile speciale ucrainene a declarat pentru presa din țara vecină că în urma atacului au fost distruse instalațiile de producție ale fabricii. Șase oameni au fost răniți, au anunţat autorităţile regionale ale republicii Tatarstan, din cadrul Federaţiei Ruse. Potrivit unor canale de telegram, pe parcursul nopții, ucrainenii au atacat cu drone și o rafinărie de petrol din aceeași republică. La locul atacului a izbucnit un incendiu, dar victime nu s-au înregistrat.
UPDATE Ucraina se află într-un „moment critic” în războiul său cu Rusia și are nevoie urgentă de mai mult sprijin occidental, a declarat marți secretarul de stat american Antony Blinken, deplângând impasul în care se află Congresul cu privire la un pachet militar de mai multe miliarde de dolari pentru Kiev. „Este absolut esențial să le oferim ucrainenilor ceea ce au nevoie în continuare pentru a se apăra, în special în ceea ce privește munițiile și apărarea aeriană”, a declarat Blinken presei în timpul unei vizite în Franța. „Este un alt motiv pentru care cererea de buget suplimentar pe care președintele (Joe) Biden a adresat-o Congresului (american) trebuie să fie rezolvată cât mai repede posibil”, a adăugat el.
UPDATE Ucrainenii pot începe să depună cereri de despăgubiri pentru daunele suferite în urma invaziei Rusiei la un registru înființat la Haga, a anunțat marți ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba. Registrul se va concentra inițial pe daunele aduse bunurilor imobiliare, dar ar trebui extins pentru a include și alte tipuri de daune materiale și de altă natură, a declarat Kuleba la o conferință organizată de guvernul olandez în vederea discutării responsabilității juridice. Ucraina vrea să folosească activele rusești înghețate pentru a plăti daunele de război și despăgubirile acordate victimelor. „Acesta este primul pas practic care se face”, a declarat Kuleba, adăugând că cererile de despăgubire pot fi depuse de oricine începând de marți, scrie Reuters.
UPDATE Germania va sprijini Ucraina cu 180.000 de proiectile de artilerie, ca o contribuție la inițiativa condusă de Cehia pentru a cumpăra muniție pentru Ucraina, cu un preț de 576 de milioane de euro , a declarat Ministerul Apărării.
UPDATE Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a dat de înțeles că un vot privind fondurile pentru Ucraina ar putea fi iminent în Cameră, chiar cu riscul ca el să își piardă poziția de lider parlamentar, scrie The Guardian. Johnson a menționat „inovații importante" la un posibil pachet de măsuri pentru Ucraina în timpul unui interviu pentru Fox News și a sugerat că un vot asupra unui proiect de lege în acest sens ar putea avea loc imediat după ce Congresul se va întoarce din vacanța de Paște, pe 9 aprilie.
UPDATE Anton Gerașcenko a publicat un clip video ce arată soldați ucraineni luând în grijă animale sălbatice afectate de război.
UPDATE Un ucrainean care ar fi furnizat Rusiei materiale de construcție folosite pentru ridicarea fortificațiilor antitanc a fost reținut la Kiev, conform Serviciului de Securitate al Ucrainei. Autoritățile ucrainene susțin că bărbatul a trimis nisip, piatră zdrobită și ciment companiilor rusești, care le-au transformat apoi în fortificații în formă de piramidă, folosite de ambele părți pentru a împiedica progresul vehiculelor blindate pe linia frontului, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE Un grup de hackeri anti-Kremlin a furat o bază de date a persoanelor deținute în Rusia, care conținea sute de mii de nume, ei sperând că aceasta poate fi folosită pentru a culege mai multe informații despre cum a murit disidentul rus Alexei Navalnîi.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a înmânat ordinele Steaua de Aur - cea mai înaltă decorație militară din Ucraina - și crucile pentru Meritul Militar mai multor militari și familiilor unor soldați uciși în război, care primesc aceste onoruri post-mortem. Într-un mesaj postat pe X, șeful statului ucrainean scrie: „Sunt recunoscător mamelor și taților eroilor ucraineni pentru că au crescut astfel de fii. Sunt recunoscător poporului și războinicilor noștri pentru că au păstrat independența Ucrainei”.
UPDATE Japonia a oferit Ucrainei un ajutor de 118 milioane de dolari ca parte a două proiecte ale Băncii Mondiale, a informat Ministerul de Finanțe al Ucrainei. Potrivit Ministerului de Finanțe, Japonia a fost al treilea cel mai mare donator de ajutor financiar pentru Ucraina în 2023, oferind 3,7 miliarde de dolari în sprijinul bugetului de stat al Ucrainei.
UPDATE Preşedinta Maia Sandu, a avut luni o întrevedere cu Penny Pritzker, reprezentanta specială a SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, a informat Președinția. În cadrul întrevederii, Maia Sandu a subliniat importanţa continuării ajutorului SUA pentru Ucraina, care, „prin rezistenţa sa în faţa invaziei ruse, protejează pacea şi în Republica Moldova”. Discuţia s-a axat pe rolul pe care-l poate avea Republica Moldova în procesul de reconstrucţie a Ucrainei. Drumurile şi căile ferate moderne şi sigure de pe teritoriul republicii pot facilita conexiunile dintre Ucraina şi România şi restul Uniunii Europene, stimulând comerţul regional şi economia Republicii Moldova. Mai mult, Republica Moldova este dispusă să găzduiască companiile implicate în reconstrucţia Ucrainei pentru a facilita accesul lor şi investiţiile ulterioare în ţara vecină.