Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, foc în Rusia și mister elucidat. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 769: Atac la Tatarstan și militari premiați. Ajutorul SUA pentru Kiev ar putea fi aprobat în curând

02 aprilie 2024, ora 16:02

Ucrainenii au lovit o uzină de asamblare a dronelor kamikaze din Tatarstan, situată la 1.200 kilometri de graniță. Presa ucraineană scrie că atacul a fost pus la cale de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev. O sursă din serviciile speciale ucrainene a declarat pentru presa din țara vecină că în urma atacului au fost distruse instalațiile de producție ale fabricii. Șase oameni au fost răniți, au anunţat autorităţile regionale ale republicii Tatarstan, din cadrul Federaţiei Ruse. Potrivit unor canale de telegram, pe parcursul nopții, ucrainenii au atacat cu drone și o rafinărie de petrol din aceeași republică. La locul atacului a izbucnit un incendiu, dar victime nu s-au înregistrat. 

UPDATE Ucraina se află într-un „moment critic” în războiul său cu Rusia și are nevoie urgentă de mai mult sprijin occidental, a declarat marți secretarul de stat american Antony Blinken, deplângând impasul în care se află Congresul cu privire la un pachet militar de mai multe miliarde de dolari pentru Kiev. „Este absolut esențial să le oferim ucrainenilor ceea ce au nevoie în continuare pentru a se apăra, în special în ceea ce privește munițiile și apărarea aeriană”, a declarat Blinken presei în timpul unei vizite în Franța. „Este un alt motiv pentru care cererea de buget suplimentar pe care președintele (Joe) Biden a adresat-o Congresului (american) trebuie să fie rezolvată cât mai repede posibil”, a adăugat el.

UPDATE ​Ucrainenii pot începe să depună cereri de despăgubiri pentru daunele suferite în urma invaziei Rusiei la un registru înființat la Haga, a anunțat marți ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba. Registrul se va concentra inițial pe daunele aduse bunurilor imobiliare, dar ar trebui extins pentru a include și alte tipuri de daune materiale și de altă natură, a declarat Kuleba la o conferință organizată de guvernul olandez în vederea discutării responsabilității juridice. Ucraina vrea să folosească activele rusești înghețate pentru a plăti daunele de război și despăgubirile acordate victimelor. „Acesta este primul pas practic care se face”, a declarat Kuleba, adăugând că cererile de despăgubire pot fi depuse de oricine începând de marți, scrie Reuters.

UPDATE ​Germania va sprijini Ucraina cu 180.000 de proiectile de artilerie, ca o contribuție la inițiativa condusă de Cehia pentru a cumpăra muniție pentru Ucraina, cu un preț de 576 de milioane de euro , a declarat Ministerul Apărării.

UPDATE ​Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a dat de înțeles că un vot privind fondurile pentru Ucraina ar putea fi iminent în Cameră, chiar cu riscul ca el să își piardă poziția de lider parlamentar, scrie The Guardian. Johnson a menționat „inovații importante" la un posibil pachet de măsuri pentru Ucraina în timpul unui interviu pentru Fox News și a sugerat că un vot asupra unui proiect de lege în acest sens ar putea avea loc imediat după ce Congresul se va întoarce din vacanța de Paște, pe 9 aprilie.

UPDATE Anton Gerașcenko a publicat un clip video ce arată soldați ucraineni luând în grijă animale sălbatice afectate de război.

UPDATE Un ucrainean care ar fi furnizat Rusiei materiale de construcție folosite pentru ridicarea fortificațiilor antitanc a fost reținut la Kiev, conform Serviciului de Securitate al Ucrainei. Autoritățile ucrainene susțin că bărbatul a trimis nisip, piatră zdrobită și ciment companiilor rusești, care le-au transformat apoi în fortificații în formă de piramidă, folosite de ambele părți pentru a împiedica progresul vehiculelor blindate pe linia frontului, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Un grup de hackeri anti-Kremlin a furat o bază de date a persoanelor deținute în Rusia, care conținea sute de mii de nume, ei sperând că aceasta poate fi folosită pentru a culege mai multe informații despre cum a murit disidentul rus Alexei Navalnîi.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a înmânat ordinele Steaua de Aur - cea mai înaltă decorație militară din Ucraina - și crucile pentru Meritul Militar mai multor militari și familiilor unor soldați uciși în război, care primesc aceste onoruri post-mortem. Într-un mesaj postat pe X, șeful statului ucrainean scrie: „Sunt recunoscător mamelor și taților eroilor ucraineni pentru că au crescut astfel de fii. Sunt recunoscător poporului și războinicilor noștri pentru că au păstrat independența Ucrainei”.

UPDATE Japonia a oferit Ucrainei un ajutor de 118 milioane de dolari ca parte a două proiecte ale Băncii Mondiale, a informat Ministerul de Finanțe al Ucrainei. Potrivit Ministerului de Finanțe, Japonia a fost al treilea cel mai mare donator de ajutor financiar pentru Ucraina în 2023, oferind 3,7 miliarde de dolari în sprijinul bugetului de stat al Ucrainei.

UPDATE Preşedinta Maia Sandu, a avut luni o întrevedere cu Penny Pritzker, reprezentanta specială a SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, a informat Președinția. În cadrul întrevederii, Maia Sandu a subliniat importanţa continuării ajutorului SUA pentru Ucraina, care, „prin rezistenţa sa în faţa invaziei ruse, protejează pacea şi în Republica Moldova”. Discuţia s-a axat pe rolul pe care-l poate avea Republica Moldova în procesul de reconstrucţie a Ucrainei. Drumurile şi căile ferate moderne şi sigure de pe teritoriul republicii pot facilita conexiunile dintre Ucraina şi România şi restul Uniunii Europene, stimulând comerţul regional şi economia Republicii Moldova. Mai mult, Republica Moldova este dispusă să găzduiască companiile implicate în reconstrucţia Ucrainei pentru a facilita accesul lor şi investiţiile ulterioare în ţara vecină.

/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
/VIDEO/ De ce ar fi fugit Ilan Șor în Rusia? Ministru de la Tel Aviv: „Probabil nu e coincidență că nu mai vine în Israel”
/VIDEO/ De ce ar fi fugit Ilan Șor în Rusia? Ministru de la Tel Aviv: „Probabil nu e coincidență că nu mai vine în Israel”

/VIDEO/ Țara afectată de incendii masive: Un bărbat a murit, iar peste 3.000 de hectare de teren au ars

missing
05 februarie 2025, ora 15:02

Stare de urgență în regiunea argentiniană Patagonia, care a fost cuprinsă de un val de incendii de vegetație. Autoritățile locale au anunțat că un bărbat a murit, iar focul a reușit deja să mistuie aproximativ 3.000 de hectare de teren. Presa străină a publicat imagini filmate cu drona în care se vede fumul dens.

Mii de persoane au fost evacuate din calea flăcărilor. Primarul din Patagonia a declarat că bărbatul care a murit a refuzat să fie evacuat și a suferit un stop cardiac din cauza inhalării fumului ajuns în locuința sa sale. 

Incendiile au izbucnit la sfârșitul săptămânii trecute și s-au extins rapid din cauza vântului puternic și a temperaturilor ridicate din regiune. 

Astfel că în Argentina a fost declarată stare de urgență și au fost interzise focurile deschise. Valoarea pagubelor adusă de incendii încă nu a fost calculată.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.