Securitatea regiunii Mării Negre, inclusiv securitatea Republicii Moldova, este discutată și analizată de „Marile Puteri”, iar România „nu a decis unilateral” elaborarea proiectului de lege care să asigure un instrument legal, prin care să poată veni în sprijinul cetățenilor români din Republicii Moldova în cazul unei agresiuni militare a Federației Ruse. Opinia a fost expusă de către analistul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la postul TV8.
„În mod evident nu este doar decizia României, este convenită cu alte state puternice, cred că în mod special cu SUA. Este una să fie o declarație a unui președinte și alta să fie un proiect de lege, în baza căruia să acționezi dacă va apărea acest scenariu.
România nu putea să meargă unilateral la acest proiect pentru că este un proiect sensibil, care a fost discutat, a fost convenit, deși nimeni acest lucru nu va declara. Cu siguranță când s-a vorbit despre securitatea regiunii Mării Negre, neapărat s-a vorbit despre Republica Moldova. Republica Moldova este un punct foarte vulnerabil. Dacă se întâmplă acum evoluții nedorite pe frontul ucrainean și armata rusă înaintează, statul care poate cădea sub următoare ocupație rusească suntem noi și nu avem cum să ne apărăm. De aceea la nivelul Marilor Puteri se discută și despre Republica Moldova”, a susținut Ion Tăbârță.
În același context, invitatul Ion Tegruță, a subliniat că dacă va interveni militar pentru a ajuta Republica Moldova și cetățenii români, într-un eventual scenariu în care rușii ar ataca Republica Moldova, România va risca să lupte fără sprijinul NATO, deoarece ar acționa contrar Articolului 5.
„Nu știu dacă România va acționa înafara acordului NATO. Pentru că o intervenție a Românie înafara hotarului, practic o scoate din Articolul 5. (...). Riscă să lupte pe cont propriu cu trupele ruse în situația în care acestea vor ataca Republica Moldova. Nu ar trebui să speriem acum cetățenii. Non-militar ar putea să fie intervenția SRI-ului în colaborare cu SIS pentru a contracara anumite activități de spionaj sau diversioniste pe teritoriul Moldovei”, a precizat jurnalistul.
Ministerul Apărării Naționale din România a elaborat un proiect de lege, care introduce în premieră conceptul intervenției României pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național. Noul instrument, pus la dispoziția președintelui României, apare în contextul în care Republica Moldova este sub amenințarea hibridă a Federației Ruse, iar statisticile oficiale arată că peste 600.000 de moldoveni au și cetățenia română.
Ce prevede exact proiectul legii apărării naționale:
Articolul 4, alineatul 4:
Preşedintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național, conform legii.
Mecanismul propus de MApN pune această decizie în atribuțiile președintelui țării, la propunerea primului ministru.
De asemenea, proiectul de lege prevede că Parlamentul aprobă angajarea forțelor militare în afara teritoriului României.