Deși a făcut parte din blocul sovietic, acum este cea mai digitalizată țară din lume. Vorbim, din nou, despre Estonia, unde oamenii nu mai merg după acte prin tot felul de instituții, dar le primesc în format electronic. Estonienii au ajuns la această performanță, după ce accesul cetățenilor la internet a fost declarat un drept fundamental, inclus în Constituția țării. Astfel că, acum, singurul serviciu pentru care populația de acolo trebuie să se prezinte la starea civilă, este perfectarea divorțului.
Procesul de digitalizare în Estonia a început acum aproape 30 de ani, astfel, ajungându-se acum ca toți cetățenii să aibă o identitate digitală prin intermediul căreia pot rezolva orice proces democratic, de orice complexitate, în cele mai securizate condiții. Astfel, oamenii aici pot să nu ajungă cu anii pe la ghișeele instituțiilor de stat. Peste 90 la sută din estonieni utilizează computerul și internetul, așa că lucrurile merg destul de eficient.
„În decembrie 2022 am digitalizat căsătoriile, chiar și noi estonienii vrem să celebrăm nunțile așa că sunt organizate petreceri fizice nu vă faceți griji, dar toată birocrația cu înregistrarea este digitală. Totuși, Guvernul a spus că anul 2024 ar putea fi crucial și vom implementa și divorțul digital, așa că până la finele acestui an vom fi sută la sută societate digitală”, a spus experta în digitalizare, din Estonia, Erika Piirmets.
În Estonia fiecare copil care se naște primește chiar la maternitate o identitate digitală. Aceasta este conectată cu identitatea digitală a mamei, așa că părinții nu trebuie să se mai adreseze la stat pentru a obține indemnizația.
„Beneficiile familiale sunt universale, așa că apare întrebarea de ce să depun o cerere pentru ceva ce mi se cuvine să primesc. Dacă Guvernul trebuie să îmi dea acest suport de ce trebuie să aplic pentru asta, așa că nu e nevoie. Când copilul se naște, se face legătura cu contul meu și primesc o notificare: Felicitări Erika pentru nou-născut, acesta este contul bancar pe care îți trimitem alocația. Eu spun da, trimiteți-mi banii”, a zis experta în digitalizare, din Estonia, Erika Piirmets.
Votul electronic a fost introdus pentru prima dată în lume în Estonia încă în anul 2005. Acesta este opțional, iar persoana își poate schimba opțiunea și vota în ziua alegerilor în mod fizic. Anul trecut, de exemplu, la alegerile parlamentare din Estonia, peste 50 la sută din cetățenii care au votat, au făcut-o online. În Estonia se folosește de ani buni semnătura și ștampila electronică. Datorită acestora se economisește, anual, doi la sută din PIB.
Șeful celei mai mari companii producătoare de energie electrică și termică din Estonia, care asigură peste 60 la sută din necesarul intern al țării le-a povestit jurnaliștilor moldoveni cum se plătesc taxele de poluare în această țară.
„Am făcut un transfer electronic dintr-o singură operațiune digitală în sumă de 429 milioane de euro pentru anul 2022. Mult, mult timp, m-am uitat dacă să fac această operațiune sau nu, erau acolo doar două semnături digitale. Am plâns mult... așa că, așa la noi e viața”, a declarat directorul companiei, Andres Vainola.
Digitalizarea tuturor proceselor a dus la reducerea maximă a birocrației și corupției în Estonia. Astfel, companiile economisesc anual sute de milioane de euro pe care le pot folosi pentru investiții.
„Costurile birocratice pentru necesitatea activității companiei noastre și afacerilor în relația cu statul sunt minime. Economisim și timp și costuri, dacă compar cu SUA, acolo este un coșmar, de cât timp și bani ai nevoie pentru a face unele lucruri, costurile asigurărilor, avocaților și toate cele. În Estonia e mai rapid, calitativ și nu mai e nevoie să refaci ceva”, a spus președintele unei companii internaționale de producere a filtrelor, Joseph Shmidt.
De asemenea, în prezent, în Estonia, orice cetățean își poate deschide o companie de pe telefonul mobil în doar 15 minute. Chiar dacă oamenii erau sceptici la început, odată cu trecerea timpului, estonienii s-au convins că digitalizarea excesivă nu le pune în pericol securitatea datelor personale, iar Guvernul nu le citește și verifică informațiile, cu excepția cazurilor în care încalcă legea.
„Nu am întâlnit corupție în munca mea niciodată. Sunt anumite știri în ziare, trebuie să fie undeva, dar eu nu m-am confruntat cu așa ceva. Sunt șefa unei companii. - E mare compania? -Da. Ce domeniu? - Construcția caselor, sectorul imobiliar”.
„Cu cât este mai limitată interacțiunea între oameni, când totul este digitalizat, cu atât este mai puțin probabil ca cineva să fure sau să ia mită. Corupția la noi este la un nivel foarte mic, desigur asta ajută mult dezvoltarea țării”.
Și moldovenii care lucrează sau gestionează afaceri în Estonia spun că digitalizarea îi scutește de multe bătăi de cap. Sergiu Frunze este acționar la o companie imobiliară din Tallinn cu un portofoliu de opt milioane de euro.
„Birocrația cred că dacă să compar cu alte țări în care am activat, mai că este absentă. Foarte confortabil eu pot lucra din orice punct al lumii pot lucra și gestiona afacerea”, a spus antreprenorul.
Estonia își propune ca până la sfârșitul acestui an, toate serviciile să devină digitale sută la sută. Țara baltică este privită drept exemplu de către autoritățile de la Chișinău, așa că Republica Moldova preia din experiența reușită a Estoniei. În prezent, în Moldova, 50 la sută din serviciile destinate mediului de afaceri sunt digitalizate, iar autoritățile planifică să ajungă la o cifră de 70 de procente până la sfârșitul anului.