Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1144: Kellogg își retrage sugestia privind împărțirea Ucrainei. Negocieri tot mai tensionate

/VIDEO/ Parcarea cu plată, una dintre soluțiile Primăriei Capitalei: „Noul regulament spre asta duce”. Ce alte propuneri mai sunt

missing
04 martie 2024, ora 11:00

De câte ori ați mers cu mașina, mai ales în zona din centru, și ați fost nevoit să înconjurați cartiere întregi în speranța că veți găsi un loc bun de parcare? Vi s-a întâmplat, probabil ca multor alții, să vă lăsați automobilul într-un loc mai puțin regulamentar, cu riscul de a lua o amendă și chiar o evacuare. Deși majoritatea șoferilor sunt de acord că încalcă, oricum se întreabă, practic într-un glas: unde să parcăm? 

Fostul viceprimar al Capitalei, urbanistul Victor Chironda susține că în zona istorică a orașului nu a apărut niciun loc NOU de parcare, dar este de părere că chiar dacă ar fi și 10 mii noi, peste doi ani, cererea se va dubla. Recunoaște problema și șeful Direcției municipale de mobilitate urbană, care e gata să prezinte un regulament privind parcările în Chișinău. Esența documentului constă în introducerea parcărilor cu plată. 

„Nu sunt făcute parcările, dar ne impun să... Aici este parcare, în altă parte nu. Eu de aceea mă și parchez aici, că în altă parte nu am unde”. 

Chișinăul a avut mereu probleme cu lipsa locurilor de parcare. Criza s-a accentuat în ultimii ani, odată cu creșterea tot mai rapidă a numărului automobilelor și a populației. Zilnic, circa 300 de mii de unități de transport se află în mișcare prin Chișinău. Și, bineînțeles, trebuie să parcheze undeva. 

Analizând Buletinul achizițiilor publice, în ultimii trei ani, am găsit mai multe proiecte lansate de subdiviziunile Primăriei Capitalei de organizare a locurilor de parcare. Cel mai scump proiect de acest fel a constat în amenajarea de parcări stradale în centrul istoric al orașului Chişinău. Aceste lucrări au fost împărțite în patru loturi, iar licitațiile au fost câștigate de trei companii. La etapa inițială, valoarea cumulativă a lucrărilor a fost de circa 117 milioane de lei. 

„Ei numesc aceste lucrări de amenajare „lucrări de reparație”, deși asta nu este adevărat. Pentru că, se schimbă de fapt configurația trotuarelor și respectiv acestea sunt lucrări de construcție. Dacă s-au instalat bordurile, dacă s-a schimbat dimensiunea trotuarelor, dacă s-au eliminat copacii, dacă s-au eliminat spațiile verzi, acestea sunt deja lucrări de construcție, reconstrucție a străzii, care trebuie proiectate și avizate așa cum prevede legea. Înțelegând că au încălcat legea, la etapa când noi am sesizat aceste încălcări, ei au oprit lucrările, pur și simplu. - Cam de cât timp? - Situația asta este de aproape un an și jumătate, iată așa. Ei au înțeles că au încălcat legea, ei au fost inclusiv amendați”, a menționat Victor Chironda, urbanist, consilier municipal, fost viceprimar al municipiului Chișinău.

Lucrările s-au oprit pe toate loturile după ce Agenția de Supraveghere Tehnică a fost sesizată despre nereguli de pe șantiere. Victor Chironda, care a deținut și funcția de viceprimar pe domeniul mobilității urbane, este unul dintre autorii sesizărilor. Insistă că aceste locuri de parcare nu corespund normativelor în vigoare, ceea ce le face greu de utilizat. 

„Ele au dimensiuni mult mai mici decât prevăd normativele respectiv, fie o parte sau alta a mașinilor stă și ocupă fie o parte din trotuar, fie o parte din carosabil, care iarăși încurcă circulației. Problema de fapt nu a fost soluționată sub nici o formă, nici un loc nou de parcare nu a apărut, de fapt sa încercat a legaliza parcare pe trotuar care deja era. Oamenii oricum parcau pe aceste zone, acum s-a încercat să se legalizeze, prin faptul că se schimbă configurația. Apare această bordură de delimitare și spațiul de parcare ar trebui să fie semnalizat. Vedem că pe străzile pe care s-au făcut lucrări, spațiile de parcare nu sunt semnalizate și mai mult decât atât, practic pe străzile Sciusev, Bernardazzi, Kogălniceanu, altele, nu au fost recepționate aceste lucrări. Deci teoretic, lucrările nu s-au finalizat, deși companie de mult și-a strâns lucrurile și nu mai face lucrări aici”.

De cealaltă parte, șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, afirmă că, în trecut, au mai fost desfășurate lucrări în centrul istoric al Capitalei, dar niciodată nu au fost reclamații. De aceea, se arată nedumerit.

„Dacă să fim sinceri, noi nu am avut niciodată o abordare specială pentru centrul istoric, altfel decât pentru restul orașului, necătând la faptul că au fost anterior executate lucrări pe Puskin, Bodoni și pe alte zone din centrul istoric al orașului Chișinău. Niciodată nu am avut o solicitare de abordare mai specială, acum am avut o solicitare și o intervenție a Ministerului Culturii cu CNMI și în condițiile date am demarat un proces de elaborare a unor soluții și elaborare a unor moduri de executare a lucrărilor pentru centrul istoric, în special pentru zonele pietonale și zonele verzi cu posibilitatea combinării zonelor de pe marginea drumurilor”.

„Suntem în sectorul Buiucani al Capitalei, într-o parcare publică cu aproximativ 140 de locuri, care a fost amenajată pe o suprafață de aproximativ 4000 de metri pătrați, exact în vecinătatea parcului Dendrariu. Lucrările la această parcare au început în anul 2021 și au costat aproximativ 4.3 milioane de lei, bani alocați de către municipalitate. Această parcare a fost și este necesară, așa cum este necesar să se amenajeze astfel de parcări în cât mai multe zone ale municipiului Chișinău”.

Un alt proiect, început în 2022, este organizarea unei parcări pe strada Ghidighici, în preajma parcului „La Izvor”. Este vorba de o parcare de captare, cu alte cuvinte un loc în care să fie lăsate mașinile celor care vin în Capitală. De aici, șoferii ar trebui să ia un transport public și să-și continue deplasarea spre destinația finală. 

„Aici de doi ani de zile avem inițiat un proces de amenajare a unei parcări de capacitate, se planifică ca în această parcare să fie atrase autoturismele care vin din afara orașului, de pe zona celor care se deplasează pe Calea Ieșilor, având posibilitatea să-și lase aici mașina și în perpectivă vom analiza și organizarea transportului public, ca să fie posibilă preluarea pasagerilor și încadrarea lor în rutele municipale de transportare de pasageri. - Deocamdată e suficient de departe o stație de troleibuz de aici, da? - Nu este departe, este chiar în limita intersecției cu Calea Ieșilor inclusiv avem o rută de întoarcere și de încadrare în bandă pentru a intra în oraș a troleibuzelor la stația terminus și de aici vom dezvolta acea interacțiune în stațiile intermodale sub aspect de venirea și atragerea celor care se deplasează cu destinația orașul Chișinău, nu a celor care se află în tranzit, pentru a putea ulterior să se deplaseze pe teritoriul orașului cu transportul public municipal”.

Această parcare are aproximativ 350 de locuri de parcare și este amenajată pe un teren al municipalității. Lucrările, la prima etapă, au costat aproximativ un milion de lei, dar încă nu au ajuns la final. 

„Această parcare a fost dezvoltată inițial ca parcare pentru evenimentele care au loc în zona parcului „La izvor”. Noi vedem că pe parcursul zilei și pe parcursul săptămânii este foarte aglomerată și utilizată, ceea ce ne bucură și ne demonstrază că este un obiectiv care merită a fi dezvoltat. - Acum la etapa asta când e prundiș, pe urmă ce se mai întâmplă? - Noi suntem la etapa de acoperire a zonei respective, o să fie cu pavaj ecologic, iar zonele de deplasare a transportului o să fie din asfalt care ne va permite o utilizare îndelungată a acestei parcări”.

În calitate de urbanist, Chironda consideră că amplasarea acestei parcări aici nu este tocmai inspirată și nu e deloc comodă pentru potențialii utilizatori, ceea ce va duce la o ineficiență a acestui proiect. 

„Este prea departe de stația de transport public și oamenii care parchează acolo, dacă vorbim că asta e o parcare de captare, oamenii trebuie exact de acolo să ia transportul public, ei nu trebuie să meargă zece, cincisprezece minute pe jos până la cea mai apropiată stație”.

Tot pentru a soluționa criza parcărilor, mai ales în zona de centru a Capitalei, în 2019, Ministerul de Interne și Primăria Chișinău au lansat o colaborare, prin care ministerul a pus la dispoziția autorităților municipale două spații pentru parcare publică pe timp de zi. Cu timpul însă proiectul a încetat.

„Acele terenuri sunt terenuri protejate, cu statut special, între MAI și Primărie nu a fost semnat vreun acord pentru a oferi acele terenuri, pentru parcări. A fost doar o testare. Cunoaștem că cea de pe strada Testemițanu a funcționat doar 3 luni, nu și-a atins scopul. În prezent, după începerea războiului din Ucraina, acele teritorii sunt folosite pentru antrenarea angajaților MAI. Pe strada 31 august, noi desfășurăm conducerea defensivă a mijloacelor de transport”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

Încă o parcare în centrul Capitalei, intens mediatizată și pomenită în discursurile publice este cea de lângă Biblioteca Națională. Lucrările au început în 2021, costul investiției fiind de circa 500 de mii de euro. Terenul a fost oferit de Universitatea de Stat, iar un agent economic a executat lucrările.

„Ea este funcțională, există o situație sau o incertitudine reieșind din faptul că avem strada 31 august care este declarată zonă pietonală și acea parcare era deservită prin strada 31 august, acum a rămas doar conexiunea prin drumul care intersectează spatele Guvernului și este mai limitată în acces și confort de deplasare către această parcare”.

L-am întrebat pe șeful Direcției mobilitate urbană câte locuri noi de parcare au fost construite sau amenajate, în Capitală, în ultimii de trei ani, mai exact de la introducerea serviciului de evacuare a mașinilor. 

„- În ăștia trei ani, există undeva cam câte locuri de parcare au fost amenajate suplimentar? - Vreau să explic o situație. Amenajarea sub toți parametrii tehnici ai unei parcări, nu numai decât implică majorarea numărului de locuri de parcare. Noi atunci revenim în legalitate cu zonele verzi, cu spațiile verzi, cu regret și ceea ce este amenajat și construit de către primărie nu este respectat și foarte deseori este vandalizat sau distrus și amenajarea acestor locuri de parcare, diminuează numărul lor în general în teren. Dar să spunem că vom asigura toate locurile necesare de parcare pe teritoriul centrului istoric, vă spun cu certitudine că nu vom putea asigura”.

În prezent, direcția pregătește un regulament privind parcările din Chișinău. În esență, acesta prevede introducerea plăților pentru parcare și dezvoltarea parcărilor de captare. 

„Parcările cu plată ar putea fi introduse în acest regulament? - Asta este și logica acestui regulament, duce spre parcările cu plată. În 2021, am avut un studiu cu compania BCI, care s-a expus asupra viziunii de posibilitate, de necesitate de amenajare a parcărilor. Astăzi, reieșind din faptul că am avut câțiva ani anevoioși, sub aspect de inflație, am solicitat revizuirea și oferirea unor abordări noi, reieșind din faptul că sunt și alte abordări pe exterior în alte țări, altfel se văd parcările, altfel se vede modul de plată, modul de interacțiune și cu primăria, sub aspect de formare a unor abonamente pe zonă, formarea unor parcări mixte, pe parcursul zilei parcare cu plată, pe parcursul nopții - parcare de reședință pentru cei care sunt, nemijlocit, în zona unde există o astfel de parcare amenajată. 

 - În condițiile în care vom dezvolta un regulament al parcărilor și parcajelor cu plată de pe teritoriul municipiului Chișinău, vom încerca să dezvoltăm această parcare și alte parcări pe care le avem amenajate, în condițiile acestui regulament cu control acces și cu posibilitatea încasării banilor pentru o oră utilizată sau în funcție de cât va dori fiecare. - Deja cred că va fi clar că dacă vii mai mult timp poți să obții o reducere. - Da”.

Introducerea taxei de parcare este o soluție pe care a menționat-o și Victor Chironda. 

„Nu există nici un oraș unde problema parcărilor s-a rezolvat în totalitate. Aici avem un complex întreg de soluții, de la construcția de parcări multietajate, până la amenajarea de astfel de parcaje pe carosabil, sau din contul carosabilului, pe anumite străzi unde nu circulă intens transportul public, de exemplu. Există soluția parcărilor de captare, care trebuie să capteze șoferii care vin în oraș din suburbii sau din raioanele țării și ar putea parca în marginea orașului și de acolo, cu costul biletului de parcare să poată folosi transportul public, să-l ia de acolo.

Cea mai importantă soluție este implementarea parcărilor cu plată în Chișinău. Asta este o soluție care de mult trebuia să fie implementată în oraș. - Aici ar însemna să construiești noi parcări, sau pe acestea care există să introduci o taxă. - Aici trebuia să fie parcare cu plată și cei care parchează aici să plătească o anumită plată pe oră, în funcție de perioada zilei. Pe timp de noapte să fie folosită de rezidenți, pe timp de zi să fie folosită de cei care vin în vizită, mă rog.

Dacă o să construim 10 mii de locuri de parcare, peste 2 ani va fi nevoie de 20 de mii. De asta multe orașe din lume au mers pe soluția inversă, pe descurajarea folosirii automobilului, mai ales pentru deplasarea în centru. Prin tot felul de stimulări, asigurarea unui transport public bun și calitativ, dezvoltarea infrastructurii alternative, dezvoltarea infrastructurii pietonale în primul rând și evident descurajarea folosirii prin metoda accesului cu plată în centru, sau a parcării cu plată. Pentru că eu vă asigur că dacă de mâine parcarea în centru ar fi cu plată, credeți-mă că numărul de mașini parcate ar scădea drastic”.

De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.

/UPDATE/ Fetița care s-a pierdut în pădurea de la Căpriana, găsită la 20 km de locul dispariției. Cum s-a întâmplat
/UPDATE/ Fetița care s-a pierdut în pădurea de la Căpriana, găsită la 20 km de locul dispariției. Cum s-a întâmplat
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Pediatra care a îngrijit mii de copii, dar niciodată pe ai săi. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Pediatra care a îngrijit mii de copii, dar niciodată pe ai săi. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/FOTO/ Scriitorul Iulian Filip, asaltat de zeci de copii. Întâlnire de suflet în cadrul unui club de lectură, organizat la Parlament
/FOTO/ Scriitorul Iulian Filip, asaltat de zeci de copii. Întâlnire de suflet în cadrul unui club de lectură, organizat la Parlament
/VIDEO/ Psihologul meu: Ce se ascunde în spatele bărbaților de succes și cum îi influențează femeile
/VIDEO/ Psihologul meu: Ce se ascunde în spatele bărbaților de succes și cum îi influențează femeile
/VIDEO/ Protest la Inspectoratul de Poliție Comrat. Oamenii, nemulțumiți de amenzile primite după marșul în susținerea Evgheniei Guțul
/VIDEO/ Protest la Inspectoratul de Poliție Comrat. Oamenii, nemulțumiți de amenzile primite după marșul în susținerea Evgheniei Guțul

/VIDEO/ Record de energie verde în țară! Autoritățile și experții anticipează o cotă și mai mare la vară

missing
28 ianuarie 2025, ora 11:52

După recordul de peste 20 la sută atins de energia regenerabilă, autoritățile se așteaptă ca în următoarea perioadă, capacitatea să atingă 30 la sută. Pentru asta, au lansat și o licitație de parcuri fotovoltaice și eoliene, prin care oferă un șir de facilități beneficiarilor. Prin acest proiect, cantitatea de energie regenerabilă ar urma să se majoreze cu 165 de Megawați. Exprimat altfel, acest lucru ar însemna 18 la sută din consumul pe care îl are Moldova, la momentul de față, în decurs de o oră. 

„În acea zi cu soare, trebuie menționat că era destul de însorit, procentul era mai înalt. Probabil ajungea mult peste 25% De ce nu mai mult? Ca țară consumam și aveam 65% din consumul nostru, care era acoperit de producția de energie din Cuciurgan, regenerabile nu erau prioritate, dar și acei producători totuși vindeau mulți din ei, deci aveau și alte pieți. Pentru că prețul era destul de mic, era sub piață”, a declarat secretara de stat la Ministerul Energiei, Carolina Novac.

Autoritățile din domeniul energetic își propun să atingă cota maximă de producție a energiei regenerabile, care este de 30 la sută. Un proiect ambițios, aflat acum în desfășurare, este construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu capacitatea totală de 165 MW. Licitația pentru aceste centrale se va încheia pe 31 martie, rezultatele urmând să fie anunțate în luna iunie. Investitorii vor primi, în urma licitației, statutul de producător eligibil mare și vor beneficia de garanții că li se va procura energia pentru o perioadă de 15 ani. 

„Statul garantează că timp de 15 ani, acel producător își va livra volumul de energie electrică din acea turbină și va primi un preț pe care respectivul investitor îl va licita și va fi un venit garantat timp de 15 ani Timp de 15 ani, statul îți promite că investiția ta este bine protejată și un venit cert la ei Acum, în piața liberă, ca să diferența între acest mecanism de sprijină, că este un mecanism de sprijin. Ai contract de 15 ani și că ai acel furnizor obligat, în cazul ăsta să fie Energocom, să-ți ia energie electrică. Nu mai bătăi de cap, așa cum sunt acei producători în piața liberă care semnează în fiecare an câte un alt contract cu furnizorul de energie electrică și îl negociază”. 

La fel, licitațiile ar putea atrage investiții în sector în jur de 190 milioane de euro.

„Acum licitațiile deja se desfășoară. După 31 martie vom ști cine sunt câștigători. În paralel vin noi alții investitori. Chiar mergeam de curând și în zona Taraclia, Căușeni și acolo am văzut oamenii Sunt investitori locale și instalau câteva turbine eoliene Am mai mers și prin alte sate După această licitație o să vedeam Republica Moldova, parcuri mari, solide”. 

Iar vara, producția de energie verde ar putea chiar să se dubleze.

„Noi ar trebui să anticipăm, ca vara, să vedem o dublă pondere a energiei regenerabile în tot consumul de energie electrică. Vom vedea, pentru că este și un fenomen an de an și o creștere pe consumul de energie electrică datorită instalării aerelor condiționate de către cetățeni. Asta vine și pe fondul încălzirii globale, prin care trece și Republica Moldova. Va fi un lucru interesant.

Sigur că noi am făcut mai mulți pași în această direcție. Faptul că noi am reușit să ne creștem ponderea de energie regenerabilă în sectorul de energie electrică, de la 3% de 6 ori practic a crescut din 2019 până în 2024, acest lucru spune mai multe Acest lucru spune, pe de-o parte, că această tehnologie și, în primul rând, aici noi vedem 580 MW capacitate instalată, cea mai mare pondere o dețin fotovoltaicele cu 400 MW Apropo, pentru că am făcut niște modificări, fiind starea de urgență și pentru că contează orice kilowatt capacitate instalată, am rapidizat și alte capacități pe energie eoliană”.

Se așteaptă la o explozie a producției de energie verde și președintele asociației de ramură. 

„Randamentul nostru de instalație, de punere în instalare, în ultimii 3 ani de zile consecutivi, e 183% 182,35% pe fotovoltaice și 183% pe eoliene. Cifrele noastre ne arată că, de fapt, și următorii 2-3 ani, cam 180-200% randamentul va crește, va fi. Respectiv, ceea ce aveam noi acum și statul astăzi comunica că, hai să-i spunem, până în primăvara anului dat, peste o lună de zile vom avea practic 600 de megawați instalați, noi presupunem cândva la sfârșitul verii noi deja vom trece de cifra de 800 de megawați de capacități instalate”, a menționat președintele asociației de energie electrică, eoliană și fotovoltaică din Republica Moldova, Eugen Gîrlea.

Conform datelor actuale, cele mai multe investiții sunt concentrate în parcurile fotovoltaice. Și asta pentru că e vorba de costuri mai reduse, iar recuperarea banilor este mai rapidă. 

„Totul depinde de capacități, ce capacități tu vrei să instalezi, randamentul de rentabilitate, tehnologie. Aceleași panouri, ele diferă. Ele se împartă în 3 clase, care cu un preț mai scăzut și un randament mai scăzut, un preț mediu, mai scump, respectiv cu un randament mai mare. Eolienele sunt, vorbind ca și investiții, și din percepția mea proprie văzând lucrurile la noi în asociație, dacă cineva a instalat cândva un parc mic fotovoltaic, a doua instalând o eoliană, tot ce e probabil a treia investiție va fi iarăși într-o eoliană. Dar dacă vorbim de capacități mai mari, atunci la parcuri începând cu 15 MW în sus, costul unui parc de ăsta pentru așa o capacitate cred că ar fi mai atractiv pentru tehnologie fotovoltaică”.

Confirmând informația că turbinele eoliene de la noi sunt toate la mâna a doua, acesta s-a arătat încrezător că anul acesta investitorii vor aduce instalații noi, iar cele existente pe piață în momentul de față vor fi revândute în alte state. 

„Ele sunt importate de pe continentul european, din Uniunea Europeană. Ca să înțelegeți asta, nu doar moldovenii noștri o fac, instalează de mâna a doua. Practic, începând cu Marea Britanie, toate instalează cu mâna a doua, România, Polonia, Ungaria, Ucraina. Piața, de fapt, de second hand, e mult mai mare. Mie îmi pare straniu, când auzim unii funcționari publici din statul nostru, când cumva vehiculează, că second hand-ul este unul mai neproductiv. Nu. El arată foarte clar că el e productiv. Cifrele din ziua de ieri, de exemplu, când au fost record de 20 de procente. Asta e datorită inclusiv și a aparaturilor de mâna a doua, care generează și generează energie 100% calitativă, ca și aceea nouă”.

Potrivit Ministerului Energiei, la sfârșitul anului trecut, cota energiei regenerabile în consumul final de energie electrică a constituit circa 16%. Este o creștere de trei ori față de anul 2022 și de 8 ori față de anul 2020. 

Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Proprietar de restaurant, mai nou producător de energie din soare: Parcul fotovoltaic a costat un milion de euro

Fostul ambasador la Moscova, Andrei Neguța și șoferul reprezentanței diplomatice, au fost achitați în dosarul anabolizantelor. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Căușeni care au constatat că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. /Scandalul scrisorii cu lista „procurorilor integri” continuă. Veronica Dragalin spune că este gata să treacă și poligraful ca să demonstreze că spune adevărul. /Tragedie aviatică la New York. Un elicopter, în care se afla directorul unei companii internaționale din domeniul ingineriei, împreună cu familia sa s-a prăbușit în apă. Toate persoanele aflate la bord, inclusiv copiii omului de afaceri, au murit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul își va petrece mandatul de arest la domiciliu purtând o brățară electronică. /Ministerul agriculturii a programat pentru săptămâna viitoare o ședință cu reprezentanții direcțiilor agricole raionale și cu asociațiile de profil din sector pentru a discuta despre pagubele provocate de înghețurile din ultimele zile. /Donald Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale impuse săptămâna trecută, inclusiv și Republicii Moldova și a crescut tarifele pentru China până la 125 de procente.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A nins ca în toiul iernii, la nord, mai multe raioane ale țării fiind acoperite de zăpadă. Fenomenul a stârnit îngrijorare în rândul agricultorilor și a provocat mai multe accidente pe șosele. /Procurorii anticorupție cer prelungirea mandatului de arest pe numele Evgheniei Guțul. Bașcana a fost escortată la judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani unde s-au adunat și susținătorii săi. /Modificările făcute în 2022 la legea amnistiei au fost suspendate de Curtea Constituțională până la examinarea sesizării procurorului general. Între timp, autoarea proiectului a venit cu noi explicații la subiect.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În jur de 600 de milioane de lei vor fi alocați pentru ca primăriile din țară, dar și asociațiile de locatari din Chișinău să poată beneficia de proiecte de infrastructură, cum ar fi drumuri locale, trotuare și curți. Potrivit Guvernului, dosarele pot fi deja depuse. /CFM va primi încă 250 de tone de motorină de la guvern, așa încât să poată achita, până la sfârșitul lunii mai restanțele salariale acumulate în 2024. Ce alte măsuri întreprinde instituția pentru a scăpa de datoria de peste 190 de milioane de lei. /China și SUA s-au angajat într-un război comercial total. Trump amenință că va impune taxe de peste 100 de procente, dacă statul chinez nu va ridica până la sfârșitul acestei zile tarifele de 34 la sută anunțate în replică Statelor Unite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
2 moldoveni au murit pe o șosea din Cluj, după ce microbuzul în care se aflau s-a izbit frontal într-un camion. Presa din România scrie că șoferul ar intrat pe contrasens după ce a adormit la volan. /La 16 ani de la violențele produse pe 7 aprilie 2009, cei de la Promolex cer de la autorități desecretizarea dosarelor privind evenimentele de atunci și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor vinovate, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă. /Ședința de judecată în unul din dosarele Evgheniei Guțul a fost întreruptă azi de o alertă falsă cu bomba la judecătoria Chișinău cu sediul la Buiucani. Toți oamenii au fost evacuați din edificiu, iar poliția crede că cineva a făcut asta intenționat pentru a tergiversa procesul de judecată al bașcanei Găgăuziei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Olesea Stamate a fost exclusă din PAS, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat, iar premierul a solicitat demisia șefului de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. /Între timp, interlopul Alexandru Sinigur, eliberat recent datorită modificărilor la legea Amnistiei, a fost reținut într-un nou dosar în care este bănuit de omor. Acesta a fost audiat astăzi de PCCOCS. /Trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă au fost expulzați din țară. Este răspunsul Moscovei față decizia autorităților moldovenești de a declara persoane indizerabile trei reprezentanți ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Corpurile neînsuflețite a patru persoane au fost descoperite într-un apartament din Vadul lui Vodă. Poliția presupune că victimele s-au intoxicat cu gazul emanat de la un cazan defect. /4 deținuti condamnați anterior la detenție pe viață, printre care interlopi și ucigași au fost deja eliberați, iar guvernarea nu are explicații la fenomenul generat de modificările la lege făcute acum 3 ani de cei din PAS. /După săptămâni de agitație și anxietate publică, președintele Donald Trump a anunțat, aseară, detaliile planului său tarifar, pe care l-a numit „Ziua eliberării”. UE s-a ales cu taxe de 20 la sută, China cu 34 %, iar industria auto va fi taxată cu 25 la sută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul rămâne în izolator. Curtea de Apel Chisinău a menținut azi decizia primei instanțe care a decis că bașcana va petrece 20 de zile la Penitenciarul 13. Tradiționalele proteste din fața instanței au fost la un pas de a degenera în violențe. /Terenurile agricole de pe teritoriul Republicii Moldova, lăsate în paragină, pot fi date, de acum încolo, în arendă de către primărie. O nouă prevedere din Codul Funciar a intrat în vigoare de ieri și vine să valorifice terenurile arabile. /Piețele financiare își țin răsuflarea înaintea anunțului lui Donald Trump privind noile taxe vamale. Tarifele promise de preşedintele Donald Trump vor fi dezvăluite astăzi şi vor intra în vigoare imediat, în timp ce statele vizate au pregătit propria ripostă, proporțională cu planurile republicanului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Așa zisul minister de externe de la Tiraspol dă asigurări că nu știe nimic despre faptul că deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi s-ar ascunde în regiunea transnistreană, așa cum anunțau ieri cei de la SIS. /De azi, pensiile, pentru cei care au stagiul complet de cotizare vor crește, în medie, cu 400 de lei. Tot de azi se majoreaza, cu 10 procente și pensiile de dizabilitate. /Alertă de inundații în Grecia. Mai multe insule din Marea Egee au fost acoperite de ape după o furtună severă. Școlile și grădinițile au fost închise, iar drumurile au fost inundate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
SIS acuză ambada rusă de organizarea evadării deputatului condamnat Alexandr Nestrovschi. Acesta a fost dus în regiunea transnistreană cu un microbuz al ambasadei, în cadrul unei oprațiuni ghidate de serviciile speciale ruse, precizează șeful instituției. .De negăsit de mai bine de două săptămâni, deputata Irina Lozovan a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului Renaștere, afiliat lui Ilan Șor. Tot azi, instanța l-a recunoscut vinovat și pe soțul acesteia, pentru aceeași infracțiune. .Președintele rus și cel ucrainean au stârnit furia lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă s-a arătat enervat pe Putin și pe Zelenski acuzându-i ca ar crea obstacolele în încheierea acordului de încetare a focului între Rusia și Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile. Demersul Procuraturii municipiului Chișinău a fost admis parțial. /Federația Rusă a interzis accesul camioanelor moldovenești pe teritoriul său. Kremlinul a inclus Moldova în „lista statelor neprietenoase”, care nu au dreptul să-și transporte mărfurile decât până la hotarul țării. /Un cutremur de 7,7 grade pe Richter a făcut prăpăd în centrul statului Myanmar și în alte 5 țări, printre care Thailanda și China. Cel putin 144 de persoane au decedat, iar alte circa 800 sunt rănite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vito Perez Gonzalez este numele lui Vladimir Plahotniuc din pașaportul mexican pe care fostul democrat l-ar fi primit anul trecut, se arată într-o investigație realizată de Ziarul de Garda. /Din izolatorul CNA, bașcana Găgăuziei li s-a plâns lui Putin și lui Erdogan că a fost reținută de autoritățile moldovenești pe nedrept și le cere să intervină pentru a o elibera. /Ucrainenii au bombardat, noaptea trecută baza aeriană rusească de la Engles, aruncand în aer aproape o sută de rachete, folosite în atacuri asupra țării lor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul a fost reținută aseară pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce intenționa să zboare la Istanbul. Bașcana Găgăuziei este cercetată penal într-un dosar privind gestionarea ilegală a fondurilor electorale din 2023. Reținerea acesteia s-a lăsat cu proteste la Comrat. /În Moldova - Plahotniuc, în Mexic - Gonzales. Fostul lider al democraților, fugarul Vladimir Plahotniuc, a obținut și cetățenia Mexicului, pe lângă cea moldovenească, românească și rusească. /Două incendii de proporții au izbucnit în ultimele 24 de ore la Bălți și Edineț. Au ars două depozite în care se păstrau materiale de construcții, iar pompierii au luptat ore bune cu flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un adolescent de 15 ani și-a pus capăt zilelor în urma unui incident produs la școală. Tragedia s-a produs într-o suburbie a capitalei. /Dublu omor, urmat de suicid, la Soroca. Un bărbat și-a ucis soția și soacra după care și-ar fi pus capăt zilelor. /Cei trei magistrați de la Hîncești și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, cercetați într-un dosar comun de corupție, au fost suspendați din funcție de CSM până la finalizarea anchetei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident la Arena Chișinău. O acrobată a căzut de la înălțime în timpul unui show. Organizatorii exclud o defecțiune tehnică. /Pericol pe șosele. Sâmbătă și duminică oamenii legii au prins peste 100 de șoferi în stare de ebrietate la volan, mai mult cu peste 20 de cazuri decât săptămâna precedentă. /Se reiau negocierile pentru pacea din Ucraina. Ce se discută azi la Riad și de ce Vladimir Putin refuză încetarea focului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Colega de partid a lui Alexandr Nesterovschi, care urmează să își afle sentința la sfârșitul lunii, fiind acuzată de aceleași infracțiuni, ar fi fugit din țară, împreună cu soțul său, cercetat în același dosar. Asta susține primarul de Ocnița pe care cei doi au încercat să îl mituaiscă. /În contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni, Criuleni, sătenilor din localitate le-a fost interzisă sacrificarea porcilor pentru o perioadă de 30 de zile. Revenim cu detalii în jurnal. /Odesa a fost supusă, aseară, unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului. Zeci de mingi de foc au fost filmate cum zboară deasupra orașului, declanșând un incendiu care a mistuit un centru comercial și un salon auto. Din fericire nu au fost înregistrate decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moarte cumplită pentru o fetiță de nouă ani din Anenii Noi. Aceasta s-a înecat într-o groapă cu apă de o adâncime de peste 2 metri, amplasată exact lângă terenul de fotbal din sat. /Condamnat, ieri, la 12 ani de pușcărie, Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională, afirmă șeful IGP. Vecinii deputatului spun că l-au văzut ultima oară, ieri dimineață. /După catastrofa în zootehnie de la Anenii Noi, în urma căreia au fost sacrificați 65 de mii de porci, încă 45 de mii de capete vor fi nimicite la Criuleni, unde a mai fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexandr Nesterovschi, deputatul afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost dictată în lipsa lui. Nici avocații nu știu unde se află. Procuratura Anticorupție anunță că l-a dat în căutare. /Scandal de corupție în justiție. O judecătoare din Hîncești a fost reținută după ce ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul acesteia. În dosar mai sunt vizați alți 3 magistrați, unul dintre care de la Curtea de Apel Chișinău. /Trump nu a obținut de la Putin decât înțelegerea de a nu mai ataca insfrastructura eneregetică a Ucrainei. Care sunt comentariile după discuția telefonică dintre cei doi lideri, vedeți imedat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 65 de mii de porci, de la una dintre cele mai mari ferme din țară, vor fi sacrificați și înhumați după ce acolo a fost descoperit un focar de pestă porcină africană. /Locuitorii capitalei vor plăti cu 25 la sută mai mult pentru apă. ANRE a decis că de acum încolo, un metru cub va costa peste 18 lei, comparativ cu 15, cât plăteam până în prezent. /La nici două luni de la încheierea unui acord de pace, Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza. Peste 330 de palestinieni au fost uciși de drone și rachete.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Statistici îngrijorătoare. În doar două zile de weekend, oamenii legii au prins în trafic aproape 100 de șoferi beți. Mai mulți cu aproape 40, decât săptămâna trecuta. /Atenție șoferi, se ieftinesc carburanții. Prețul pentru un litru benzină scade sub pragul psihologic de 23 de lei, iar motorina va costa mai puțin de 20 de lei. /Miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit, astăzi, la Bruxelles pentru a decide un ajutor substanțial pentru Ucraina. Finanțarea ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro.

/VIDEO/ Avertismentul lui Gordon: Putin visează la refacerea URSS și Moldova e pe lista lui. „E bolnav de trecutul sovietic”
/VIDEO/ Avertismentul lui Gordon: Putin visează la refacerea URSS și Moldova e pe lista lui. „E bolnav de trecutul sovietic”
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Pediatra care a îngrijit mii de copii, dar niciodată pe ai săi. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Pediatra care a îngrijit mii de copii, dar niciodată pe ai săi. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/VIDEO/ Tragedie în Cluj: Sunt 8 victime, inclusiv 4 moldoveni. Cum s-a produs accidentul
/VIDEO/ Tragedie în Cluj: Sunt 8 victime, inclusiv 4 moldoveni. Cum s-a produs accidentul
/VIDEO/ Psihologul meu: Ce se ascunde în spatele bărbaților de succes și cum îi influențează femeile
/VIDEO/ Psihologul meu: Ce se ascunde în spatele bărbaților de succes și cum îi influențează femeile
/VIDEO/ Investițiile străine, cheie a progresului Moldovei? Vasile Tofan: „Suveranismul înseamnă izolare, nouă ne trebuie opusul”
/VIDEO/ Investițiile străine, cheie a progresului Moldovei? Vasile Tofan: „Suveranismul înseamnă izolare, nouă ne trebuie opusul”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.