După ce Ucraina a criticat întâlnirea dintre SUA și Rusia, unde s-a discutat soarta sa, Donald Trump se pare că preia, într-o manieră șocantă și periculoasă, retorica lui Vladimir Putin. Într-o conferință de presă, șeful de la Casa Albă a învinovățit Kievul pentru pornirea războiului și l-a numit pe Volodimir Zelenski un negociator slab şi „extrem de incompetent”.
Kievul nu a avut o reacție oficială la declarațiile liderului de la Washington, dar a spus că SUA nu face decât să-i alimenteze apetitul lui Putin cu deciziile luate în ultima perioadă. Liderii de europeni se vor convoca astăzi din nou într-o reuniune de urgență la care va participa de această dată și România, dar și Canada.
„Astăzi am auzit... Oh, ei bine, nu am fost invitați. Ei bine, ați fost acolo timp de trei ani. Ar fi trebuit să-i puneți capăt - trei ani! Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Nu ar fi trebuit să începeți niciodată. Ar fi trebuit să încheiați o înţelegere. Aș fi putut încheia o înțelegere pentru Ucraina, care ar fi lăsat-o cu o mare parte din pământ, nimeni nu ar fi fost ucis, niciun oraș nu ar fi fost distrus”, a declarat președintele SUA, Donald Trump.
Comentariul - care ignoră faptul că Rusia a fost cea care a invadat Ucraina fără a fi provocată, în urmă cu trei ani - este cel mai dur reproș al lui Trump la adresa părții ucrainene. Acesta a venit în timp ce Zelenski şi liderii din întreaga Europă se străduiesc să aibă un răspuns la indiciile tot mai numeroase că cel mai important aliat al Kievului din ultimii trei ani pare să fie mai interesat de normalizarea relațiilor cu Rusia decât de asigurarea supraviețuirii Ucrainei. Trump a confirmat, de asemenea, interesul său pentru forțarea alegerilor în Ucraina ca parte a oricărei soluţii diplomatice la război.
„Avem o situaţie în care nu am avut alegeri în Ucraina, în care avem legea marțială în Ucraina, în care liderul din Ucraina - adică urăsc să o spun, dar a scăzut la 4% rata sa de aprobare”, a punctat președintele SUA, Donald Trump.
Această declaraţie, notează Politico, este contrazisă de realitatea din Ucraina, unde oficialii aleşi şi o mare parte a populaţiei au fost șocați de acțiunile administraţiei Trump, care par indiferente la soarta națiunii. În timp ce ratingul de aprobare publică al lui Zelenski a scăzut faţă de primele zile ale războiului, acesta are încă sprijinul unei majorități restrânse a ucrainenilor - 52%, potrivit unui sondaj de luna trecută, notează aceeași publicație.
Negocierile administrației lui Donald Trump cu Rusia fără participarea Ucrainei și a europenilor nu vor face decât să „alimenteze apetitul” lui Vladimir Putin, a reacționat aseară Kievul după negocierile ruso-americane. Autoritățile ucrainene speră să obțină detalii privind poziția americană de la emisarul special al președintelui SUA pentru Ucraina, generalul Keith Kellogg, care a ajuns deja la Kiev pentru prima sa vizită de la preluarea mandatului de către Donald Trump în ianuarie.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a amânat vizita în Arabia Saudită pentru a nu da „legitimitate” întâlnirii de marţi dintre oficialii americani şi cei ruşi de la Riad. Aflat ieri la Ankara, Zelenski a spus că nimeni nu poate decide soarta Ucrainei fără Ucraina.
„Vrem pace, dar o pace corectă și ca aceasta să nu fie decisă pe la spatele nostru. Cred că așa este corect. Toate țările au căi bilaterale către celelalte state, orice poate fi discutat. Dar nu poți să iei decizii despre cum să închei războiul din Ucraina fără Ucraina și să impui careva condiții. Noi nu am fost invitați la această întâlnire ruso-americană și a fost o surpriză atât pentru noi cât și pentru alții", a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Franța intenționează să organizeze astăzi o a doua reuniune de urgență pentru a discuta despre Ucraina și securitatea europeană, dar a invitat de această dată și alte țări europene care nu au fost prezente la summitul de la începutul săptămânii, precum România, dar și Canada, stat membru NATO. Oficiali americani şi ruşi de rang înalt au purtat marţi discuții diplomatice în Arabia Saudită fără niciun oficial ucrainean prezent.
Niciuna din părți nu a oferit detalii despre ce mai exact s-a discutat în cadrul întâlnirii, spunând doar că discuțiile au fost productive. Mai multe surse diplomatice străine au declarat însă pentru Fox News că forțarea Ucrainei să organizeze noi alegeri ar putea fi o parte esențială a unui acord de pace, pentru că atât SUA, cât şi Rusia consideră că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are şanse reduse de a mai câştiga un nou mandat, iar Moscova speră că va putea face să fie ales un preşedinte marionetă.