Biroul de Reintegrare de la Chișinău vine cu o reacție după presupusul atac cu dronă din regiunea Rîbnița. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Biroului au comunicat că instituțiile competente analizează imaginile și informațiile apărute. În același timp, califică situația drept provocare menită să se semene panică și tensiune.
„După cum s-a menționat anterior, șirul provocărilor din regiune menite să semene panică și tensiune continuă, inclusiv pentru a atrage atenția asupra regiunii. Elucidarea circumstanțelor și investigații calificate pot fi efectuate doar de către organele de drept abilitate prin lege, care, însă, nu au acces în perimetrul vizat”, au mai subliniat reprezentanții Biroului de Reintegrare de la Chișinău.
Amintim că securitatea de la Tiraspol a anunțat vineri, 5 aprilie, că o dronă de tip kamikaze ar fi atacat o stație radar din regiunea Rîbnița. S-ar fi întâmplat la circa 6 kilometri de granița cu Ucraina.
Potrivit așa-zisului minister al securității din stânga Nistrului, presupusa țintă ar fi suferit avarii minore, iar victime nu au fost înregistrate. Aceeași sursă mai precizează că la fața locului lucrează în prezent o echipă de anchetă, iar pe marginea incidentului a fost pornit un dosar penal.
Presa de la Tiraspol a publicat niște imagini video în care se observă o dronă în aer, iar în scurt timp o bubuitură puternică.
În 17 martie, în ziua desfășurării alegerilor prezidențiale din Federația Rusă, pentru care au fost deschise secții de vot în regiunea separatistă transnistreană, contrar voinței Chișinăului, Tiraspolul a anunțat că o unitate militară de la Tiraspol ar fi fost atacată cu drone kamikaze. Separatiștii au spus atunci că un elicopter ar fi fost distrus, iar Guvernul a declarat că relatările despre un atac cu dronă la Tiraspol au scopul să „provoace frică și panică”. Ulterior, Biroul de Reintegrare a precizat, după desfășurarea unei anchete, că imaginile cu pricina sunt trucate și conțin elemente evidente de montaj video, iar incidentul a fost provocat deliberat cu scopul de a crea panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului, situație care ar urma să se repete.
Și expertul WatchDog, Andrei Curăraru, susținea atunci că în următoarea perioadă, Tiraspolul va mai încerca să creeze astfel de presiuni, luând în considerare și anul electoral în care ne aflăm.
„Ele vin de regulă în perioade importante din punct de vedere electoral sau politic. Vedem că ele au urmat loc în contextul procesului electoral din Federația Rusă. Transnistria vrea să atragă atenția asupra sa, să își arate relevanța pentru Kremlin.
Știm că urmează să expire contractul de tranzit al gazelor către regiune și asta ar putea să ne ducă într-o situație umanitară catastrofală, iar până la expirarea acestuia regiunea ar putea să încerce să preseze partea moldovenească prin atacuri similare sau prin alte manifestări violente, care să fie sub steag fals sau din partea regiunii transnistrene”, a declarat Curăraru