O bătrână din capitală a rămas fără 400 de mii de lei. Experiența tristă, prin care i-a fost dat să treacă la vârsta de 76 de ani, ne-a fost relatată de fiica ei. Cazul este clasic și cunoscut multor moldoveni: o persoană se dă drept fiica victimei și comunică, plângând, că a provocat un accident. Pe fir intră o pretinsă anchetatoare care cere bani de la bătrână pentru a nu porni un proces penal. Pensionara, auzind de tragedia produsă de fiica ei, a scos safeul cu bani, fără să știe câți exact sunt și i-a dat unui bărbat, care s-a prezentat drept șoferul anchetatoarei. Abia după ce familia s-a prins că totul a fost o înșelătorie, a anunțat poliția. Cea adevărată, desigur. Datorită unor camere de supraveghere, patru suspecți au fost prinși. Banii însă nu au fost întorși, deocamdată, și nici nu există vreo siguranță că vor reveni în posesia victimei.
„S-a întâmplat pe 25 martie, după ora 5 seara. Mama a fost telefonată de o persoană care părea să plângă. Ea (mama) a înțeles că sunt eu, că mi s-a întâmplat ceva, un accident, de care sunt vinovată eu. A venit poliția, am fost luată la spitalul nr.3, cu mâinile în cătușe. O fată. Apoi, a fost sunată de o femeie care s-a dat drept anchetator care a spus că victima este de acord să se ajungă la o înțelegere, dar cere bani - 200 de mii. Mi-a zis că dată sunt de acord, atunci să fiu gata să plătesc. Mama s-a stresat foarte tare. În februarie, și-a pierdut fiul. Când i s-a spus că mi s-a întâmplat pretinsa nenorocire, fiind convinsă că eram eu la telefon, le-a spus că le va plăti, doar că banii erau în safeu, iar codul nu îl cunoștea. I-au cerut să caute cheile, să scrie pe o foaie, în adresa unui colonel, că roagă să nu fie deschisă cauză penală”.
Mama acestei femei este printre cele mai recente victime ale escrocheriilor, cunoscute în spațiul public „ruda implicată în accident”. Bătrâna a fost ținută de vorbă la telefon pe durata unei ore și jumătate. După un șir de discuții, femeia a luat safeul, l-a pus într-o pungă și a ieșit afară pentru a-l transmite unui bărbat, care pretindea a fi șoferul anchetatoarei. A dat toți banii care erau acolo. Cât mai exact, nici ea nu știa, pentru că erau banii familiei. Pensia ei, salariul fiicei și încă niște sume ale unei alte rude, care avea nevoie de ei pentru un tratament. Am întrebat-o de ce țineau așa sume de bani acasă și nu pe un cont bancar. Ne-a spus că, după celebra fraudă bancară, nu mai are încredere în sistem. După ce a plecat așa-zisul șofer, cu tot cu bani, fiica bătrânei a revenit acasă. A descuiat ușa cu cheia, iar șocul bătrânei a fost greu de ascuns.
„Descui ușa cu cheile mele, iar acolo mama se uită la mine de parcă eram căzută din cer. Și mă întreabă ce am făcut, fiind convinsă că eu eram cea de la telefon. O întreb ce mai exact am făcut. Îmi zice că mă deplasam pe linia roșie, în mijlocul drumului și stăteam pe computer. Încerc să-i explic că nu sunt adolescentă de 15 ani ca să mă plimb și să stau cu nasul în telefon. Singurul meu drum este de la casa ei - acasă. La 7 dimineața, observ foaia adresa unui pretins colonel și o întreb ce a făcut. Și ea: cum ce? Ai comis accident, ai ajuns la spital, ești în cătușe, doctorii îți cos buza, ai ceva la plămâni. Am dat toți banii.
Era stresată. Mi-a zis că m-a apelat pe telefonul mobil și că a vorbit cu mine, pe când eu, în acea seară, nu am avut niciun apel din partea ei. Ultima dată când am vorbit cu ea a fost la 17 seara, când i-am zi că ies să plimb câinele. Ei au început să-i sune peste 15-20 de minute, după sunetul meu”.
Când a înțeles că mama ei a fost trasă pe sfoară de escroci, fiica a sunat la poliție. Momentul cu șoferul a nimerit pe camere de supraveghere, iar suspecții au fost reținuți, în scurt timp.
„Am înțeles că patru persoane au fost reținute, au fost găsite. Cred că datorită imaginilor de pe camerele de supraveghere, instalate de vecini. Unul dintre ei este minor, a fost eliberat pentru că nu are 18 ani încă. A fost găsit cel care... - Unde a fost eliberat? - Acasă, cred că a fost eliberat. - A fost găsit cel care a venit după bani. Mama încă l-a ajutat să pună totul în rucsac. Astăzi am fost chemate la poliție unde ne-a fost prezentat safeul deschis, cu un portofel deschis, niște hârtii - lucruri neînsemnate. Bateriile de la safeu. Ne-au spus că speră să găsească și banii”.
Șoferul, când și-a făcut apariția lângă scara bătrânei, era cu o mască medicinală pe față. Pensionara a recunoscut ghiozdanul în care a pus safeul. Familia este sigură că nimeni altcineva nu știa că aveau bani în locuință, doar cei de-ai casei. Un alt detaliu care le-a atras atenția este că toți vorbeau limba rusă. Sunt și alte momente care le pun în gardă.
„Ei știau că la 17 mă duc să plimb câinele, au telefonat în acel moment ei. - Știau că trebuie să folosească o voce de femeie. - Da, de unde știau că trebuie să folosească o voce de femeie? Nu înțeleg. De ce nu au vorbit cu voce de bărbat? Mama este convinsă că a vorbit cu mine. Nu am idee. Poate pătrund în conversațiile noastre și ne ascultă discuțiile. Poate ne urmăresc, minorii aceștia sunt tot timpul pe alături. Poate au monitorizat când vin, când plec. Nu doar eu. Îi înșală pe bătrâni, pentru că ei nu prea cheltuie, adună bani pentru înmormântare sau pentru bătrâneți. Iau de la ei ultimii bani”.
Poliția a mai aflat, între timp, că mașina folosită pentru preluarea banilor a fost una închiriată. Mai apoi s-a aflat și suma prejudiciului - peste 400 de mii de lei.
Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan