Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 985: Felicitările lui Zelenski, atac la Harkov și trocul Rusiei. Kievul: Situația pe front e dificilă

/VIDEO/ Tulburător! O pensionară a dat safeul cu bani escrocilor. S-au dat drept anchetatori

missing
06 aprilie 2024, ora 23:22

O bătrână din capitală a rămas fără 400 de mii de lei. Experiența tristă, prin care i-a fost dat să treacă la vârsta de 76 de ani, ne-a fost relatată de fiica ei. Cazul este clasic și cunoscut multor moldoveni: o persoană se dă drept fiica victimei și comunică, plângând, că a provocat un accident. Pe fir intră o pretinsă anchetatoare care cere bani de la bătrână pentru a nu porni un proces penal. Pensionara, auzind de tragedia produsă de fiica ei, a scos safeul cu bani, fără să știe câți exact sunt și i-a dat unui bărbat, care s-a prezentat drept șoferul anchetatoarei. Abia după ce familia s-a prins că totul a fost o înșelătorie, a anunțat poliția. Cea adevărată, desigur. Datorită unor camere de supraveghere, patru suspecți au fost prinși. Banii însă nu au fost întorși, deocamdată, și nici nu există vreo siguranță că vor reveni în posesia victimei.

„S-a întâmplat pe 25 martie, după ora 5 seara. Mama a fost telefonată de o persoană care părea să plângă. Ea (mama) a înțeles că sunt eu, că mi s-a întâmplat ceva, un accident, de care sunt vinovată eu. A venit poliția, am fost luată la spitalul nr.3, cu mâinile în cătușe. O fată. Apoi, a fost sunată de o femeie care s-a dat drept anchetator care a spus că victima este de acord să se ajungă la o înțelegere, dar cere bani - 200 de mii. Mi-a zis că dată sunt de acord, atunci să fiu gata să plătesc. Mama s-a stresat foarte tare. În februarie, și-a pierdut fiul. Când i s-a spus că mi s-a întâmplat pretinsa nenorocire, fiind convinsă că eram eu la telefon, le-a spus că le va plăti, doar că banii erau în safeu, iar codul nu îl cunoștea. I-au cerut să caute cheile, să scrie pe o foaie, în adresa unui colonel, că roagă să nu fie deschisă cauză penală”.

Mama acestei femei este printre cele mai recente victime ale escrocheriilor, cunoscute în spațiul public „ruda implicată în accident”. Bătrâna a fost ținută de vorbă la telefon pe durata unei ore și jumătate. După un șir de discuții, femeia a luat safeul, l-a pus într-o pungă și a ieșit afară pentru a-l transmite unui bărbat, care pretindea a fi șoferul anchetatoarei. A dat toți banii care erau acolo. Cât mai exact, nici ea nu știa, pentru că erau banii familiei. Pensia ei, salariul fiicei și încă niște sume ale unei alte rude, care avea nevoie de ei pentru un tratament. Am întrebat-o de ce țineau așa sume de bani acasă și nu pe un cont bancar. Ne-a spus că, după celebra fraudă bancară, nu mai are încredere în sistem. După ce a plecat așa-zisul șofer, cu tot cu bani, fiica bătrânei a revenit acasă. A descuiat ușa cu cheia, iar șocul bătrânei a fost greu de ascuns. 

„Descui ușa cu cheile mele, iar acolo mama se uită la mine de parcă eram căzută din cer. Și mă întreabă ce am făcut, fiind convinsă că eu eram cea de la telefon. O întreb ce mai exact am făcut. Îmi zice că mă deplasam pe linia roșie, în mijlocul drumului și stăteam pe computer. Încerc să-i explic că nu sunt adolescentă de 15 ani ca să mă plimb și să stau cu nasul în telefon. Singurul meu drum este de la casa ei - acasă. La 7 dimineața, observ foaia adresa unui pretins colonel și o întreb ce a făcut. Și ea: cum ce? Ai comis accident, ai ajuns la spital, ești în cătușe, doctorii îți cos buza, ai ceva la plămâni. Am dat toți banii. 

Era stresată. Mi-a zis că m-a apelat pe telefonul mobil și că a vorbit cu mine, pe când eu, în acea seară, nu am avut niciun apel din partea ei. Ultima dată când am vorbit cu ea a fost la 17 seara, când i-am zi că ies să plimb câinele. Ei au început să-i sune peste 15-20 de minute, după sunetul meu”. 

Când a înțeles că mama ei a fost trasă pe sfoară de escroci, fiica a sunat la poliție. Momentul cu șoferul a nimerit pe camere de supraveghere, iar suspecții au fost reținuți, în scurt timp. 

„Am înțeles că patru persoane au fost reținute, au fost găsite. Cred că datorită imaginilor de pe camerele de supraveghere, instalate de vecini. Unul dintre ei este minor, a fost eliberat pentru că nu are 18 ani încă. A fost găsit cel care... - Unde a fost eliberat? - Acasă, cred că a fost eliberat. - A fost găsit cel care a venit după bani. Mama încă l-a ajutat să pună totul în rucsac. Astăzi am fost chemate la poliție unde ne-a fost prezentat safeul deschis, cu un portofel deschis, niște hârtii - lucruri neînsemnate. Bateriile de la safeu. Ne-au spus că speră să găsească și banii”. 

Șoferul, când și-a făcut apariția lângă scara bătrânei, era cu o mască medicinală pe față. Pensionara a recunoscut ghiozdanul în care a pus safeul. Familia este sigură că nimeni altcineva nu știa că aveau bani în locuință, doar cei de-ai casei. Un alt detaliu care le-a atras atenția este că toți vorbeau limba rusă. Sunt și alte momente care le pun în gardă. 

„Ei știau că la 17 mă duc să plimb câinele, au telefonat în acel moment ei. - Știau că trebuie să folosească o voce de femeie. - Da, de unde știau că trebuie să folosească o voce de femeie? Nu înțeleg. De ce nu au vorbit cu voce de bărbat? Mama este convinsă că a vorbit cu mine. Nu am idee. Poate pătrund în conversațiile noastre și ne ascultă discuțiile. Poate ne urmăresc, minorii aceștia sunt tot timpul pe alături. Poate au monitorizat când vin, când plec. Nu doar eu. Îi înșală pe bătrâni, pentru că ei nu prea cheltuie, adună bani pentru înmormântare sau pentru bătrâneți. Iau de la ei ultimii bani”.

Poliția a mai aflat, între timp, că mașina folosită pentru preluarea banilor a fost una închiriată. Mai apoi s-a aflat și suma prejudiciului - peste 400 de mii de lei.

 Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

Ediție Specială TV8: Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8! Alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Sandu vs. Stoianoglo /Partea 3
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8! Alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Sandu vs. Stoianoglo /Partea 2
Alege liber
Alege liber
Duminică, 3 noiembrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Alegerile prezidențiale turul II: Sandu vs. Stoianoglo. Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 08:00 până la 00:00, suntem în direct! /Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8! Alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Sandu vs Stoianoglo /Partea 1
Alege liber
Alege liber
Duminică, 3 noiembrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Alegerile prezidențiale turul II: Sandu vs. Stoianoglo. Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 08:00 până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8: Sandu vs. Stoianoglo. Dezbateri electorale în ajunul turului II al alegerilor prezidențiale /27.10.2024
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8! Dezbaterile electorale cu Maia Sandu versus Alexandr Stoianoglo, în ajunul turului II al alegerilor prezidențiale, se văd LIVE duminică, 27 octombrie, ora 09:30.
Alege liber
Alege liber
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Sandu vs. Stoianoglo. Dezbatere electorală pentru turul II al alegerilor prezidențiale 2024
Alege liber
Alege liber
Ediție specială la TV8: Alege liber! /Partea II /20.10.2024
Alege liber
Alege liber
Urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00 până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Duminică, 20 octombrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00 până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbaterilor electorale la TV8. Mariana Rață și Anatol Golea i-a așteptat în studioul Alege Liber pe: Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, Andrei Năstase, candidat independent, Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, Vasile Tarlev, candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei și pe Natalia Morari, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).

/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
Alegeri 2024: Rezultate finale! Maia Sandu devine primul președinte al Moldovei, reales prin vot direct
Alegeri 2024: Rezultate finale! Maia Sandu devine primul președinte al Moldovei, reales prin vot direct
Start înscrierilor pe compensatii.gov.md! În premieră, nu vom avea categorii de vulnerabilitate. Tot ce trebuie să știi
Start înscrierilor pe compensatii.gov.md! În premieră, nu vom avea categorii de vulnerabilitate. Tot ce trebuie să știi
Volodimir Zelenski, după ce Maia Sandu a câștigat al doilea mandat de președintă: „Moldovenii au făcut o alegere clară”
Volodimir Zelenski, după ce Maia Sandu a câștigat al doilea mandat de președintă: „Moldovenii au făcut o alegere clară”

/VIDEO/ Ministra Sănătății, despre numărul în creștere al consumatorilor de droguri: Nu putem învinovăți o instituție anume

missing
04 noiembrie 2024, ora 13:32

Bărbatul despre care am vorbit anterior este unul dintre cei peste 12 mii de consumatori de droguri înregistrați oficial în Republica Moldova, despre care instituțiile statului cunosc informații. Numărul real de persoane dependente însă este mult mai mare. Unii specialiști afirmă că ar fi de trei ori mai mulți. Cei care acceptă să scape de droguri încep o luptă dură, iar ca să iasă învingători trebuie să depună o mulțime de eforturi atât ei, cât și familiile lor. Sistemul medical public, prin intermediul Dispensarului Republican de Narcologie, îi ajută cu tratament gratuit, decontat din bugetul public. Pe de altă parte, ministra Sănătății consideră că există un șir de responsabili de amploarea fenomenului, dar nu putem învinovăți o instituție anume. E nevoie ca întreaga societate să ia atitudine. 

Cu un buget mult mai mare în acest an, de 62 de milioane de lei, Dispensarul Republican de Narcologie este principala instituție publică prin care dependenții de droguri primesc tratament în drumul lor spre recuperare. 

„În mare parte, oamenii vin aici voluntar. Dar sunt și cazuri în care sunt aduși de familii, de părinți. Există și cazuri în care sunt trimiși prin hotărârea instanței. Ajutorul este divers. Totul depinde de cât timp persoana a consumat droguri și de ce substanțe utilizează pacientul. Avem tratament medicamentos, ajutor psihologic, suport social. Din 2004 avem programul PTOM, destinat persoanelor dependente de opiacee, care primesc medicamente precum metadona și buprenorfina. Așadar, ajutorul este vast și multidirecțional. De asemenea, există secția de narcologie, unde oamenii pot face detoxifiere pentru dependența de alcool sau droguri”, spune asistentul social la Dispensarul Republican de Narcologie, Alexandru Korotaev.

„Noi acordăm asistența consumatorilor de droguri, după modelul lanțului terapeutic. - Așa, asta ce înseamnă? - Asta cuprinde prima etapă, evaluarea, elaborarea unui plan terapeutic individualizat, mai departe punem accent pe cererea de dezintoxicare, dacă subiectul are nevoie și așa mai departe. Și noi îi testăm obligatoriu la HIV și la hepatita virală. Mai departe merge cura de detoxificare, în care drogul este întrerupt iar asta se realizează într-un mediu spitalicesc. Asta include stabilirea unui bilanț somatic, psihologic, urmate de o fază de convalescență. - Dar ei trebuie să meargă la medicul de familie, să aștepte în rând la dispensar? - Nu, nu, nu, ei deodată, dacă au venit la noi, aici rând în spitalizare nu este, toți cei asigurați și cei neasigurați se tratează fără plată”, a explicat directorul interimar al Dispensarului Republican de Narcologie, Iurii Bucinschi.

Fiind tot timpul în mijlocul pacienților dependenți de droguri, specialiștii de aici remarcă scăderea vârstei consumatorilor. Acest fapt este cauzat de apariția pe piață a multor substanțe, ușor de obținut. 

„Înainte, erau persoane de peste 30-40 de ani. În principiu, erau persoane dependente de opiacee. Acum, odată cu schimbarea pieței drogurilor, a scăzut și vârsta. În prezent, majoritatea sunt adolescenți, iar numărul acestora crește în progresie geometrică. Cu apariția noilor substanțe psihoactive, tot mai mulți adolescenți încearcă aceste substanțe. Mefedronă, alfa-PVP, adică sare, amfetamină, LSD, ciuperci. Acum există mult ecstasy, multe substanțe psihoactive au apărut pe piață. Iar vârsta acestor persoane este de 16, 17, 18 ani. Uneori, la noi ajung chiar și adolescenți de 14 ani, care deja au încercat aceste substanțe”, spune asistentul social la Dispensarul Republican de Narcologie, Alexandru Korotaev.

În timp ce dispensarul oferă ajutor consumatorilor adulți, copiii se tratează la două instituții medicale: Spitalul de Psihiatrie și Institutul Mamei și Copilului. Acum patru luni, medicii de la Urgență au fost chemați să ajute patru copii care s-au intoxicat cu droguri la o terasă din Capitală. Minorii au fost duși la Institutul Mamei și Copilului, dar după acordarea ajutorului medical, au plecat în mediul lor obișnuit. De la asistentul social aflăm că pentru a ține dependența sub control este importantă susținerea familiei.

„Pe lângă dispensar, colaborăm cu diverse organizații neguvernamentale, avem parteneriate cu acestea și, împreună, le oferim un set complet de servicii și ajutor complet. Există un program de reabilitare, în care persoana pleacă pentru jumătate de an și urmează un program de reabilitare în anumite regiuni. Este un loc unde lucrează specialiști, iar persoana urmează procesul de reabilitare. După ce finalizează reabilitarea, vine aici pentru sprijin și consiliere din partea unui psiholog și a unui asistent social. Dacă o persoană urmează acest curs complet, există o mare șansă să rămână în remisie.”

Singurele modalități eficiente pentru a controla acest fenomen, în opinia specialistului, sunt programele de prevenție pe care statul ar trebui să se concentreze.

„Cred că statul ar trebui să se concentreze mai mult nu pe consumatori, ca pe niște oameni bolnavi, ci totuși pe cei care controlează, acoperă și vând aceste lucruri. Statul ar trebui să se ocupe mai mult de prevenție, să vorbească despre asta, să meargă în școli, să implice organizații neguvernamentale, pentru ca tinerii să știe care sunt consecințele și unde pot ajunge. Mulți adolescenți, încercând aceste lucruri, nu cunosc consecințele.” 

Și dacă în Chișinău, accesul la tratament gratuit este mai simplu, în restul țării, situația nu este la fel de bine conturată. 

„Să zicem că este cineva de la Taraclia, el nu poate veni la Chișinău, ce variantă are? - Noi avem 10 puncte de terapie de substituție cu opiacee în raioane, la Administrația Națională a Penitenciarelor, Anenii Noi, Edineț, Cahul, Comrat, Ungheni, Orhei, Fălești, Bălți și Dispensarul Republican de Narcologie. - Asta doar de opiacee, dar consumatorii de cocaină, să zicem? - Păi în fiecare raion este medic narcolog”, spune directorul interimar al Dispensarului Republican de Narcologie, Iurii Bucinschi.

Ministra Sănătății consideră că cifra de 12 mii de consumatori de droguri este doar vârful aisbergului, iar cifra reală este mult mai mare. 

„Vreau să vă spun cu regret, că Ministerul Sănătății nu este eroul principal în prevenirea consumului de droguri, noi de obicei doar culegem rezultatele. Deci la noi deja se adresează, la medici, atunci când cineva se confruntă în familie cu un consum de droguri. Acum, la momentul de față în Republica Moldova avem la evidență peste 12 mii de persoane cu consum de substanțe psihotrope și diferite alte droguri. Din acești 12 mii care stau la evidență la medicii noștri, în instituțiile noastre și trec diferite cursuri de reabilitare, de tratament, 8 mii sunt în Chișinău, 750 în Bălți și ceilalți în alte raioane”.

Aceasta mai spune că, acest fenomen nu poate fi încetinit decât cu implicarea întregii societăți, de la cetățenii de rând până la structurile ce ar trebui să oprească intrarea în Republica Moldova a substanțelor narcotice. 

„La nivel de țară, este aprobată o strategie antidrog, a fost aprobată în 2020 și este pentru o perioadă până în 2027. Ea este de asemenea completată de un plan de acțiuni și sunt multe instituții responsabile pentru ca să micșorăm consumul de droguri. Acesta este în primul rând traficul de droguri, traficul ilicit, consumul necontrolat, aceasta înseamnă campanii de informare, educație, educație din școli, pe care Ministerul Educației, Ministerul de Interne, societatea trebuie să le facă. Este un efort conjugat, comun, pe care trebuie să-l realizăm toți, împreună”.

De altă parte, o mamă, care are un copil dependent de droguri, sub protecția anonimatului, a acuzat instituțiile statului că nu le pasă, cu adevărat de soarta dependenților. 

Conform unui studiu național, realizat de către IMAS în Republica Moldova, pentru anul 2024, persoanele dependente de droguri sunt dorite ca vecini de numai 7 procente din populație, fiind cel mai mic grad de acceptare. 

Un reportaj de Gabriela Ursu și Constantin Niculae 
Imagine de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Povestea unui dependent de droguri, din anonimat. S-a oprit când a văzut cum îi mor amicii de la consum

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
Start înscrierilor pe compensatii.gov.md! În premieră, nu vom avea categorii de vulnerabilitate. Tot ce trebuie să știi
Start înscrierilor pe compensatii.gov.md! În premieră, nu vom avea categorii de vulnerabilitate. Tot ce trebuie să știi
/VIDEO/ Atmosfera la stafful PAS, după rezultatele alegerilor: Maia Sandu, îmbrățișată și felicitată cu flori
/VIDEO/ Atmosfera la stafful PAS, după rezultatele alegerilor: Maia Sandu, îmbrățișată și felicitată cu flori

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.