O femeie de peste 70 de ani a fost trasă pe sfoară de escroci, doar că istoria sa are un final fericit, fiindcă a reușit să-și recupereze banii. Infractorii i-au spus că nepoata sa a provocat un accident și i-au cerut bani pentru a o salva de investigațiile penale. I-au zis că este nevoie de 200 de mii de lei, bani pe care victima nu îi avea. În cele din urmă, le-a dat cât a avut prin casă. După ce a înțeles că a fost înșelată, cazul a fost comunicat poliției, iar în scurt timp un suspect - cel care a venit după bani - a fost prins. Pensionara a fost de acord să retragă acuzațiile după ce i-au fost întorși banii. În timpul anchetei, a aflat că bărbatul a reușit să înșele cinci femei, ea fiind victima cu numărul 3. Când s-au întâlnit față-n față, suspectul a început să-i sărute mâinile.
Femeia, căreia îi protejăm identitatea, este o pensionară trecută de 70 de ani. A căzut în capcana escrocilor, fără să bănuiască măcar. Era în postul de Crăciun și voia să se ducă la slujba de seară, pentru ca a doua zi să se împărtășească. Era aproape gata de plecare când brusc a început să sune telefonul fix.
„Eu am ridicat și îmi spune că nepoata dvs a nimerit în accident. Ea e vinovată. Trebuie să dăm bani ca să nu se deschidă cauza penală. S-a prezentat ca fiind doamna Ecaterina, anchetatoare. A zis că este la salvare. Acum îmi da telefonul nepoatei. Dau să vorbesc, dar acolo era un plâns de groaznic. Eu întrebam unde e copilul? Ea zicea: întrebați de doamna Ecaterina și faceți tot ce zice ea”.
Pretinsa anchetatoare, care și-a zis Ecaterina, și-a continuat discursul. Îi spune că părinții femeii de la volan, care tot a avut de suferit, fiind și ea la spital, erau gata să o ierte pe nepoată, doar că trebuia să plătească. Suma solicitată a fost de 200 de mii de lei. Pensionara nu avea atâția bani, comunicând suma exactă pe care o poate oferi. Persoana de la capătul celălalt al telefonului a fost de acord. Întreaga discuție a durat mai bine de două ore.
„Ca să mă țină la telefon, și fixul și mobilul, nu îmi dădeau voie nimic. Au zis să nu decontez niciun telefon. Ea pe fix mă sună, dar îmi cere telefonul mobil. A zis să nu sun pe nimeni, ca să aștept apelul ei. 2,5 ore am stat la telefon cu dnei, mă ținea mereu. Tumănesc oamenii. Mă miram când auzeam așa istorii cum de omul nu își dă seama când nimerește în așa istorii. - Ei foarte bine se pricep, în acel moment te gândești doar cum să îmi ajut nepoata. Nu la banii pe care i-am strâns ani de zile, pentru bătrânețe”.
Bătrâna urma să transmită banii unui bărbat, care trebuia să vină acolo unde ea locuiește. Presupusa anchetatoare i-a explicat că ea nu se poate prezenta, pentru că ar putea să aibă probleme la serviciu, dar își trimite șoferul. În scurt timp, bărbatul și-a făcut apariția.
„Unde e șoferul? Dar el a lăsat mașina și a lăsat-o la traseu, se prefăcea că vine pe jos, ca eu să nu înțeleg. A venit așa ca dvs. Nici nu țin minte dacă am vorbit ceva cu el. S-a nimerit că era sub o cameră de supraveghere. A fost norocul meu”.
Pensionara a transmis banii, iar bărbatul a plecat, folosind un alt traseu. Conform înțelegerii, la vreo jumătate de oră, trebuia să se prezinte și anchetatoarea, însă pentru a lua cererile prin care bătrâna roagă ca nepoata ei să nu fie trasă la răspundere penală și că a căzut la un acord de înțelegere cu familia șoferiței. A trecut o jumătate de oră de la plecarea bărbatului, dar nimic nu s-a întâmplat. Nici urmă de anchetatoare, niciun semn de la nepoată. Între timp, acasă a venit nora bătrânei. I-a povestit situația, iar femeia a început să dea telefoane.
„Ea iese afară și sună. Vine înapoi și zice: mama, totul este bine cu nepoata, dar matale au fost amăgită. Dar eu am trecut prin asta și mai demult. Prima dată a fost cu 5-6 ani în urmă. Noaptea la ora 2 mi-au sunat atunci. Apoi au trecut câțiva ani, că am câștigat 10 mii de euro. Mi-au cerut datele de la card ca să îmi transmită banii”.
După ce au înțeles că bătrâna a fost ținta unei escrocherii, nora ei a anunțat poliția. Au verificat numărul de telefon care s-a dovedit a fi unul rusesc. În câteva zile, ofițera de urmărire penală, cea adevărată, a anunțat-o că bărbatul căruia i-a transmis banii a fost reținut. Însă, nu a fost închis pentru că era nevoie de mai multe dovezi, așa a înțeles ea din discuție. Au fost recuperate lucrurile care i le-a dat bătrâna, dar fără suma de bani. Încă peste un timp, cauza a ajuns pe masa procurorilor. Într-o zi, doamna procuror a anunțat-o că suspectul este gata să întoarcă banii, în schimbul retragerii plângerii. Așa că ambele părți s-au prezentat în ziua fixată de procuror. Suspectul beneficia de serviciile unei avocate, iar bătrâna crede că aceasta l-a sfătuit să întoarcă banii.
„Dintrînșii s-a apropiat de mine femeia avocat. Și mă întreabă dacă eu sunt femeia amăgită. Eu întreb: care dintre ei e eroul? Iar ea mi-l arată. El s-a apropiat și mi-a sărutat mâna, și-a cerut iertare. I-am zis că decât să îmi sărute mâna, mai bine nu trebuia să facă așa ceva. Am intrat la procuror și am citit ce trebuie să fac ca să fie cazul închis. După ce primesc banii, am iscălit tot că nu am pretenții la el. L-am lăsat în pace, nu am idee ce face. El are 5 cazuri, le-a recunoscut pe toate”.
Așa cum a aflat, pensionara era a treia dintre cele cinci victime ale suspectului. În cele din urmă, banii i-au fost întorși, iar ea și-a retras plângerea.
„Dacă l-au lăsat liber, el poate să mai facă, nu? - Nu știu cum s-au terminat celelalte cazuri”.
După ce a trăit acest coșmar, femeia are câteva sfaturi simple pentru toată lumea, cum să evite să cadă în capcana escrocilor.
„Să nu continue discuția. Să închidă când sună necunoscuți și să sune la rude să le spună”.
Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan