Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a cerut opinia Guvernului de la Chișinău în dosarul „Kuliok”, în care fostul președinte Igor Dodon este cercetat penal pentru corupere pasivă și acceptarea finanțării Partidului Socialiștilor din partea unei organizații criminale.
CtEDO a acceptat să examineze cererea depusă de fostul președinte, în care acesta a invocat că i-a fost încălcat dreptul „la un proces echitabil și dreptul la o instanță de judecată bazată pe lege, precum și încălcarea dreptului la libera circulație”. Totodată, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon a menționat că nu pretinde despăgubiri materiale.
„Eu nu pretind la careva satisfacții materiale. Pentru mine este importantă constatarea încălcărilor drepturilor omului și faptul că aceste constatări vin de la o jurisdicție internațională cu adevărat notorie în domeniul protecției drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Chiar mi-aș dori ca dosarul meu la CtEDO ca și altele asemenea, depuse de oamenii noștri la Strasbourg, să-i determine în sfârșit pe judecătorii și procurorii noștri să înțeleagă că ei nu sunt instrumente în mâna politicienilor, ci sunt instituții de aplicare a legii și protecție a drepturilor omului”, a scris Igor Dodon.
În dosarul „kuliok”, fostul președinte, Igor Dodon, este învinuit că ar fi pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, pentru a negocia în calitate sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile pentru Partidul Democrat și Vladimir Plahotniuc, privind crearea unei coaliții de guvernare între democrați și socialiști. Toți cei vizați pledează nevinovați.
Igor Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost trimis direct la CSJ, singura instanță competentă să examineze cauzele penale pe numele unui șef de stat.