Escrocheria „victima implicată în accident” a fost cea mai populară formă de înșelătorie anul trecut. Fenomenul a luat amploare primăvara, iar până la sfârșitul anului, valoarea totală a prejudiciului a fost de 18 milioane de lei. Și acum, deși aceste cazuri sunt aduse des în lumina publică, mai există persoane care ajung pe mâna escrocilor. Până să devină populară la noi, schema a fost folosită des în alte țări europene, cum ar fi Germania sau România. De cele mai dese ori, poliția reușește să pună mâna pe escroci, dar cel mai greu este returnarea banilor. Am discutat cu șeful poliției naționale, de la care am aflat că în acele țări escrocheriile au avansat, iar infractorii folosesc inteligența artificială, prin care creează imaginea falsă a unei anumite persoane. Putem deduce că în curând s-ar putea și aici să asistăm la asemenea tehnici pentru a înșela victimele.
„Noi la ziua de astăzi am trecut la o nouă formă, dacă anterior când vorbeam despre escrocherii vedeam cumva contactul direct între persoane prin care se realiza această escrocherie, în zilele actuale deja forma a trecut la una mult mai performantă și este mai mult legată de raza on-line-ului”, a spus șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.
Escrocheriile în mediul online sunt printre cele mai răspândite forme de înșelare și deposedare a oamenilor de ultimii bani pe care îi au. Schemele sunt dintre cele mai diverse, dar oricum sunt împrumutate din alte țări, unde au făcut mii de victime. Un exemplu este celebra schemă „rudă implicată în accident”.
„Sunt diferite metode de escrocherie prin mediul de comunicare sau on-line, cea mai răspândită care în anul 2023 a avut o creștere semnificativă, unde prejudiciul doar în acest compartiment cu ruda în accidentul rutier, acolo unde ești contactat de cineva și îți comunică că iată, cineva apropiat, fiu, fiică a nimerit în accidentul rutier și începe foarte rapid să prelucreze victima, suma prejudiciului doar anul trecut, de când s-a început de prin luna mai, până la finele anului a ajuns la optsprezece milioane de lei. Sunt sume colosale, acesta este fenomenul cel mai răspândit care a fost în anul 2023. Cumva el mai persistă și la moment, dar nu în acea amploare”.
Săptămânal, poliția înregistrează asemenea fraude, în mare parte victime fiind persoane în etate.
„Doar săptămâna trecută prin intermediul acestui fenomen, am avut situații în care una din persoane a transmis două sute patruzeci de mii de lei, altă persoană a transmis opt mii de euro și o mie de dolari, altei persoane i s-au cerut două sute de mii de lei, dar nu avea cheile de la seif și a dat seiful cu trei sute patruzeci de mii de lei. Ca să înțelegem, este și o formă de prelucrare psihologică, dar persoana trebuie să raționalizeze la acele momente că situația nu este lucidă. Cu regret, în mare parte victime ale acestei forme de escrocherii sunt persoanele în etate”.
O parte dintre infractori sunt din afara Republicii Moldova, fiind responsabili de coordonarea și ghidarea schemelor. Alți suspecți locuiesc în țară, dar sunt persoane certate cu legea și încearcă să-și asigure un venit rapid, prin înșelarea altor oameni. Șeful Poliției Naționale dă asigurări că toate cazurile sunt documentate și sunt descoperite. Mai dificilă este însă recuperarea banilor.
„Cu regret în marea majoritate a cazurilor acești bani fie ajung la anumite persoane care i-au dat, i-au împărțit, i-au cheltuit, au plecat peste hotare. Iar într-un final ca să încerci să faci recuperarea, ipotetic să admitem o persoană aflată în penitenciar care a comis o escrocherie. Se demonstrează de unde a fost, cine a jucat rolul acesta și cine a asigurat procesul de escrocherie. Dar ajungi la momentul când să asiguri procesul de recuperare a prejudiciului și nu ai absolut nimic ce recupera, deoarece el nu are nici casă, nici mașină, nici bunuri, nici nimic. Deci ești în situația în care omul care a fost prejudiciat așteptă cumva recompensarea prejudiciului pentru că au fost la urma urmei, bunurile sale. Dar iată că aici este mult prea problematic”.
Poliția anticipează că noile tehnologii, generate prin inteligență artificială, vor schimba din nou formele escrocheriilor. Așa cum deja se întâmplă în multe țări ale Uniunii Europene.
„Mai nou apare o nouă formă de escrocherie, acolo unde este preluată sau remodelată inclusiv vocea presupusei persoane care a nimerit în accidentul rutier. Deja în unele state chiar și europene s-a preluat chiar și imaginea facială, unde se lucrează prin imagini video deja. - Vă referiți la inteligența artificială? - Inteligența artificială, exact. Vedem că lucrurile cumva progresează pe compartimentul acesta, anume în scopul escrocilor de a beneficia ilegal de acest fenomen”.
Și dacă multe alte categorii de infracțiuni au înregistrat o descreștere, numărul de escrocherii s-a majorat semnificativ.
„Aspectul de escrocherie a crescut la șaizeci de procente. Dacă la celelalte categorii de infracțiuni Republica Moldova a înregistrat o scădere esențială, vorbim aici de infracțiuni contra vieții și sănătății, vorbim despre infracțiuni sexuale, infracțiuni de ordine și securitate, atunci escrocheriile datorită acestor fenomene care au fost intens răspândite în ultimii doi ani de zile, Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă”.
Ce trebuie să facă cetățenii în astfel de situații?
„Cetățenii trebuie să cunoască, să se asigure că în astfel de situații mai bine închizi, apelezi tu din nou persoana care se prezintă a fi fecior, fiică, nepot, pe acel număr de telefon pe care tu cunoști că îl deține, nu de pe un număr de telefon străin de pe care ai fost apelat”.
Escrocheriile au mai scăzut din intensitate în primele trei luni ale anului în desfășurare. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, sunt cu circa 70 de cazuri mai puțin. Autoritățile explică descreșterea fenomenului prin organizarea campaniilor de informare, prin care oamenii sunt îndemnați să apeleze la 112 ori de câte ori primesc apeluri stranii și să nu dea datele conturilor bancare străinilor.
Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan