Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 963: Moscova anunță că a respins un atac ucrainean. Gazprom, contract gigant cu Serbia

/VIDEO/ Schema „ruda implicată în accident”, cea mai cunoscută escrocherie. Pagubele - 18 milioane de lei

missing
08 aprilie 2024, ora 10:00

Escrocheria „victima implicată în accident” a fost cea mai populară formă de înșelătorie anul trecut. Fenomenul a luat amploare primăvara, iar până la sfârșitul anului, valoarea totală a prejudiciului a fost de 18 milioane de lei. Și acum, deși aceste cazuri sunt aduse des în lumina publică, mai există persoane care ajung pe mâna escrocilor. Până să devină populară la noi, schema a fost folosită des în alte țări europene, cum ar fi Germania sau România. De cele mai dese ori, poliția reușește să pună mâna pe escroci, dar cel mai greu este returnarea banilor. Am discutat cu șeful poliției naționale, de la care am aflat că în acele țări escrocheriile au avansat, iar infractorii folosesc inteligența artificială, prin care creează imaginea falsă a unei anumite persoane. Putem deduce că în curând s-ar putea și aici să asistăm la asemenea tehnici pentru a înșela victimele. 

„Noi la ziua de astăzi am trecut la o nouă formă, dacă anterior când vorbeam despre escrocherii vedeam cumva contactul direct între persoane prin care se realiza această escrocherie, în zilele actuale deja forma a trecut la una mult mai performantă și este mai mult legată de raza on-line-ului”, a spus șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Escrocheriile în mediul online sunt printre cele mai răspândite forme de înșelare și deposedare a oamenilor de ultimii bani pe care îi au. Schemele sunt dintre cele mai diverse, dar oricum sunt împrumutate din alte țări, unde au făcut mii de victime. Un exemplu este celebra schemă „rudă implicată în accident”. 

„Sunt diferite metode de escrocherie prin mediul de comunicare sau on-line, cea mai răspândită care în anul 2023 a avut o creștere semnificativă, unde prejudiciul doar în acest compartiment cu ruda în accidentul rutier, acolo unde ești contactat de cineva și îți comunică că iată, cineva apropiat, fiu, fiică a nimerit în accidentul rutier și începe foarte rapid să prelucreze victima, suma prejudiciului doar anul trecut, de când s-a început de prin luna mai, până la finele anului a ajuns la optsprezece milioane de lei. Sunt sume colosale, acesta este fenomenul cel mai răspândit care a fost în anul 2023. Cumva el mai persistă și la moment, dar nu în acea amploare”.

Săptămânal, poliția înregistrează asemenea fraude, în mare parte victime fiind persoane în etate.

„Doar săptămâna trecută prin intermediul acestui fenomen, am avut situații în care una din persoane a transmis două sute patruzeci de mii de lei, altă persoană a transmis opt mii de euro și o mie de dolari, altei persoane i s-au cerut două sute de mii de lei, dar nu avea cheile de la seif și a dat seiful cu trei sute patruzeci de mii de lei. Ca să înțelegem, este și o formă de prelucrare psihologică, dar persoana trebuie să raționalizeze la acele momente că situația nu este lucidă. Cu regret, în mare parte victime ale acestei forme de escrocherii sunt persoanele în etate”.

O parte dintre infractori sunt din afara Republicii Moldova, fiind responsabili de coordonarea și ghidarea schemelor. Alți suspecți locuiesc în țară, dar sunt persoane certate cu legea și încearcă să-și asigure un venit rapid, prin înșelarea altor oameni. Șeful Poliției Naționale dă asigurări că toate cazurile sunt documentate și sunt descoperite. Mai dificilă este însă recuperarea banilor. 

„Cu regret în marea majoritate a cazurilor acești bani fie ajung la anumite persoane care i-au dat, i-au împărțit, i-au cheltuit, au plecat peste hotare. Iar într-un final ca să încerci să faci recuperarea, ipotetic să admitem o persoană aflată în penitenciar care a comis o escrocherie. Se demonstrează de unde a fost, cine a jucat rolul acesta și cine a asigurat procesul de escrocherie. Dar ajungi la momentul când să asiguri procesul de recuperare a prejudiciului și nu ai absolut nimic ce recupera, deoarece el nu are nici casă, nici mașină, nici bunuri, nici nimic. Deci ești în situația în care omul care a fost prejudiciat așteptă cumva recompensarea prejudiciului pentru că au fost la urma urmei, bunurile sale. Dar iată că aici este mult prea problematic”.

Poliția anticipează că noile tehnologii, generate prin inteligență artificială, vor schimba din nou formele escrocheriilor. Așa cum deja se întâmplă în multe țări ale Uniunii Europene.

„Mai nou apare o nouă formă de escrocherie, acolo unde este preluată sau remodelată inclusiv vocea presupusei persoane care a nimerit în accidentul rutier. Deja în unele state chiar și europene s-a preluat chiar și imaginea facială, unde se lucrează prin imagini video deja. - Vă referiți la inteligența artificială? - Inteligența artificială, exact. Vedem că lucrurile cumva progresează pe compartimentul acesta, anume în scopul escrocilor de a beneficia ilegal de acest fenomen”.

Și dacă multe alte categorii de infracțiuni au înregistrat o descreștere, numărul de escrocherii s-a majorat semnificativ.

„Aspectul de escrocherie a crescut la șaizeci de procente. Dacă la celelalte categorii de infracțiuni Republica Moldova a înregistrat o scădere esențială, vorbim aici de infracțiuni contra vieții și sănătății, vorbim despre infracțiuni sexuale, infracțiuni de ordine și securitate, atunci escrocheriile datorită acestor fenomene care au fost intens răspândite în ultimii doi ani de zile, Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă”.

Ce trebuie să facă cetățenii în astfel de situații? 

„Cetățenii trebuie să cunoască, să se asigure că în astfel de situații mai bine închizi, apelezi tu din nou persoana care se prezintă a fi fecior, fiică, nepot, pe acel număr de telefon pe care tu cunoști că îl deține, nu de pe un număr de telefon străin de pe care ai fost apelat”.

Escrocheriile au mai scăzut din intensitate în primele trei luni ale anului în desfășurare. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, sunt cu circa 70 de cazuri mai puțin. Autoritățile explică descreșterea fenomenului prin organizarea campaniilor de informare, prin care oamenii sunt îndemnați să apeleze la 112 ori de câte ori primesc apeluri stranii și să nu dea datele conturilor bancare străinilor.

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

Patru preoți și un candidat la prezidențiale. /„În numele Kremlinului”, astăzi la Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Ion Paladi, așa cum nu l-ai mai văzut! Imagini exclusive din culisele primului videoclip de muzică ușoară
/VIDEO/ Ion Paladi, așa cum nu l-ai mai văzut! Imagini exclusive din culisele primului videoclip de muzică ușoară
/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/VIDEO/ Și-a deschis propria școală de olărit, în Găgăuzia. Povestea meșterului care lucrează cu imprimantă laser 3D
/VIDEO/ Și-a deschis propria școală de olărit, în Găgăuzia. Povestea meșterului care lucrează cu imprimantă laser 3D

/VIDEO/ „Este un eșec personal”. Lecția autorităților după cazul fetei violate sistematic de tatăl vitreg

missing
13 octombrie 2024, ora 10:00

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a dispus o anchetă internă, pentru a vedea cum a fost posibil ca acest caz, al copilei însărcinate la 11 ani, să se producă sub ochii tuturor autorităților locale. Alexei Buzu declarase atunci că este un eșec inclusiv al lui, ca și ministru, care ar fi trebuit să-i pună pe funcționari cu picioarele pe pământ. S-a mai întâmplat acest lucru sau încă plutim printre legi, regulamente, decizii și rapoarte? Vedeți în continuare. 

„- Mi-amintesc acea declarație a dvs, când ați spus că acel caz este un eșec personal. Cum această reformă ar putea să prevină astfel de cazuri? - Tot timpul spun lucrurile pe nume: nu sunt gata să facem prevenția ca la carte. În acest an, vom dezvolta un model de prevenție, pe care îl vom pilota în mai multe zone. Ce înseamnă prevenție? Este nevoie tot timpul de un cadru de risc, in comunitate faci un profil de ris. În dependență, specialiștii fac vizite mai frecvente. - Era în custodie. - Dar tot există anumite puncte de control, din partea specialiștilor. Când este o criză, trebuie toți să lucreze împreuna, nu separat. - În acest fel, revictimizați persoana. - Corect”.

La trei luni distanță de la aceste declarații făcute de Alexei Buzu, în cadrul emisiunii Moldova gândește LIVE, am revenit la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu aceleași întrebări. Cum pot fi prevenite cazurile de abuz, inclusiv sexual, asupra copiilor. Aflăm că de mai bine de 10 ani, entitatea implementează o lege prin care sunt reglementate mai multe domenii ce vizează minorii.

„Este prevăzută obligativitatea expresă a tuturor instituțiilor cu competențe în domeniul protecției copilului. Aici vorbim de: domeniul de sănătate, educație, ordine publică și mai nou, începând cu anul 2024 introdus ca obligativitate mecanism de lucru intersectorial și colegii din cadrul probațiunii și nu doar, orice instituție care cunoaște de anumit caz suspect de violență, de abuz, neglijare sau trafic - sunt obligați să anunțe acea autoritate tutelară locală, care este primarul, care își exercită atribuțiile cu ajutorul asistentului social comunitar sau a specialistului în protecția dreptului copilului despre acest caz și acel asistent social comunitar sau specialist în protecția dreptului copilului la nivel local este obligat deja să convoace acea echipă multidisciplinară, care, iarăși, include specialiști din domeniul ordinii publice, educație, sănătății sau orice alt specialist care e nevoie ca să intervină în acest caz. 

Se convoacă acea echipă multidisciplinară pentru a acționa prompt în aceste cazuri pentru a fi efectuată acea evaluare inițială, dacă se constată riscul sau nu se constată riscul sau se constată acea situație, apoi se face acea evaluare complexă a situației familiei și ulterior deja se întreprind acțiunile necesare pentru a oferi copilului asistența necesară în acest sens”, spune șefa-adjunctă a Direcției politici de protecția drepturilor copiilor și a familiilor cu copii, Anastasia Gruzin.

Începând cu acest an, prin reforma Restart, au fost create agenții teritoriale specializate, care, conform așteptărilor, ar trebui să susțină activitatea asistenților sociali din comunități. 

„Avem un specialist la nivel de agenție teritorială, deci un specialist care coordonează activitatea a 3-4 raioane. Ulterior, avem specialistul în dreptul copiilor la nivel însăși de raion, sunt doi sau trei, în dependență de raion și avem acel special în drepturile copilului la nivel local. Ne dăm bine seama că asistentul social comunitar nu poate face față la toate problemele comunității, dar pentru noi este important ca în protecția copilului să avem specialistul nostru în protecția copilului la nivel local, pentru că el știe cel mai bine ce se întâmplă în comunitatea sa”. 

Pe lângă legi, și implicarea comunității este importantă în prevenirea cazurilor de abuz.

„Ne dorim să ne lărgim aceste acțiuni de informare a populației, de conștientizare că violența nu este bine. Orice tip de violență de care nu ar fi ea, orice caz trebuie de sesizat. Fie avem serviciul de asistență telefonică gratuită pentru copii 1161, fie direct la specialiștii din protecția copilului, fie oricărui altui specialist dacă doresc să sesizeze acest caz, fie la poliție. Deci ar fi important să fie sesizat această situație, să nu să se tacă și copilul care a suferit să nu se teamă să abordeze acest aspect.

Avem de lucrat, în primul rând, la conștientizarea societății asupra gravității acestei probleme și nu contează datele statistice, că avem o sută sau zece copii. Un caz deja este mult. Un caz nici nu trebuie să se întâmple, pentru că în spatele acestui caz este un suflet de copil și noi trebuie să avem această responsabilizare, conștientizare, obligativitate legală, civică de a acționa acolo unde noi putem interveni atât conform cadrului legal, cât și propriilor convingeri de a sesiza și de a oferi asistența necesară ca niciun copil să fie victimă a violenței, indiferent de forma acesteia”. 

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, anul trecut, reprezentanții instituției și ai autorităților tutelare locale s-au autosesizat în 138 de cazuri de abuz sexual. Sunt cu aproape 20 de cazuri mai mult decât anul precedent. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Gabriela Ursu 
Imagine și montaj de Vladislav Glinjan 

Verde-n ochi: Apostoli ai minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.