Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1007: Atac masiv, avertizare atomică și record pe front! NATO: „Kievul va primi rachete de croazieră”

/VIDEO/ Schema „ruda implicată în accident”, cea mai cunoscută escrocherie. Pagubele - 18 milioane de lei

missing
08 aprilie 2024, ora 10:00

Escrocheria „victima implicată în accident” a fost cea mai populară formă de înșelătorie anul trecut. Fenomenul a luat amploare primăvara, iar până la sfârșitul anului, valoarea totală a prejudiciului a fost de 18 milioane de lei. Și acum, deși aceste cazuri sunt aduse des în lumina publică, mai există persoane care ajung pe mâna escrocilor. Până să devină populară la noi, schema a fost folosită des în alte țări europene, cum ar fi Germania sau România. De cele mai dese ori, poliția reușește să pună mâna pe escroci, dar cel mai greu este returnarea banilor. Am discutat cu șeful poliției naționale, de la care am aflat că în acele țări escrocheriile au avansat, iar infractorii folosesc inteligența artificială, prin care creează imaginea falsă a unei anumite persoane. Putem deduce că în curând s-ar putea și aici să asistăm la asemenea tehnici pentru a înșela victimele. 

„Noi la ziua de astăzi am trecut la o nouă formă, dacă anterior când vorbeam despre escrocherii vedeam cumva contactul direct între persoane prin care se realiza această escrocherie, în zilele actuale deja forma a trecut la una mult mai performantă și este mai mult legată de raza on-line-ului”, a spus șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Escrocheriile în mediul online sunt printre cele mai răspândite forme de înșelare și deposedare a oamenilor de ultimii bani pe care îi au. Schemele sunt dintre cele mai diverse, dar oricum sunt împrumutate din alte țări, unde au făcut mii de victime. Un exemplu este celebra schemă „rudă implicată în accident”. 

„Sunt diferite metode de escrocherie prin mediul de comunicare sau on-line, cea mai răspândită care în anul 2023 a avut o creștere semnificativă, unde prejudiciul doar în acest compartiment cu ruda în accidentul rutier, acolo unde ești contactat de cineva și îți comunică că iată, cineva apropiat, fiu, fiică a nimerit în accidentul rutier și începe foarte rapid să prelucreze victima, suma prejudiciului doar anul trecut, de când s-a început de prin luna mai, până la finele anului a ajuns la optsprezece milioane de lei. Sunt sume colosale, acesta este fenomenul cel mai răspândit care a fost în anul 2023. Cumva el mai persistă și la moment, dar nu în acea amploare”.

Săptămânal, poliția înregistrează asemenea fraude, în mare parte victime fiind persoane în etate.

„Doar săptămâna trecută prin intermediul acestui fenomen, am avut situații în care una din persoane a transmis două sute patruzeci de mii de lei, altă persoană a transmis opt mii de euro și o mie de dolari, altei persoane i s-au cerut două sute de mii de lei, dar nu avea cheile de la seif și a dat seiful cu trei sute patruzeci de mii de lei. Ca să înțelegem, este și o formă de prelucrare psihologică, dar persoana trebuie să raționalizeze la acele momente că situația nu este lucidă. Cu regret, în mare parte victime ale acestei forme de escrocherii sunt persoanele în etate”.

O parte dintre infractori sunt din afara Republicii Moldova, fiind responsabili de coordonarea și ghidarea schemelor. Alți suspecți locuiesc în țară, dar sunt persoane certate cu legea și încearcă să-și asigure un venit rapid, prin înșelarea altor oameni. Șeful Poliției Naționale dă asigurări că toate cazurile sunt documentate și sunt descoperite. Mai dificilă este însă recuperarea banilor. 

„Cu regret în marea majoritate a cazurilor acești bani fie ajung la anumite persoane care i-au dat, i-au împărțit, i-au cheltuit, au plecat peste hotare. Iar într-un final ca să încerci să faci recuperarea, ipotetic să admitem o persoană aflată în penitenciar care a comis o escrocherie. Se demonstrează de unde a fost, cine a jucat rolul acesta și cine a asigurat procesul de escrocherie. Dar ajungi la momentul când să asiguri procesul de recuperare a prejudiciului și nu ai absolut nimic ce recupera, deoarece el nu are nici casă, nici mașină, nici bunuri, nici nimic. Deci ești în situația în care omul care a fost prejudiciat așteptă cumva recompensarea prejudiciului pentru că au fost la urma urmei, bunurile sale. Dar iată că aici este mult prea problematic”.

Poliția anticipează că noile tehnologii, generate prin inteligență artificială, vor schimba din nou formele escrocheriilor. Așa cum deja se întâmplă în multe țări ale Uniunii Europene.

„Mai nou apare o nouă formă de escrocherie, acolo unde este preluată sau remodelată inclusiv vocea presupusei persoane care a nimerit în accidentul rutier. Deja în unele state chiar și europene s-a preluat chiar și imaginea facială, unde se lucrează prin imagini video deja. - Vă referiți la inteligența artificială? - Inteligența artificială, exact. Vedem că lucrurile cumva progresează pe compartimentul acesta, anume în scopul escrocilor de a beneficia ilegal de acest fenomen”.

Și dacă multe alte categorii de infracțiuni au înregistrat o descreștere, numărul de escrocherii s-a majorat semnificativ.

„Aspectul de escrocherie a crescut la șaizeci de procente. Dacă la celelalte categorii de infracțiuni Republica Moldova a înregistrat o scădere esențială, vorbim aici de infracțiuni contra vieții și sănătății, vorbim despre infracțiuni sexuale, infracțiuni de ordine și securitate, atunci escrocheriile datorită acestor fenomene care au fost intens răspândite în ultimii doi ani de zile, Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă”.

Ce trebuie să facă cetățenii în astfel de situații? 

„Cetățenii trebuie să cunoască, să se asigure că în astfel de situații mai bine închizi, apelezi tu din nou persoana care se prezintă a fi fecior, fiică, nepot, pe acel număr de telefon pe care tu cunoști că îl deține, nu de pe un număr de telefon străin de pe care ai fost apelat”.

Escrocheriile au mai scăzut din intensitate în primele trei luni ale anului în desfășurare. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, sunt cu circa 70 de cazuri mai puțin. Autoritățile explică descreșterea fenomenului prin organizarea campaniilor de informare, prin care oamenii sunt îndemnați să apeleze la 112 ori de câte ori primesc apeluri stranii și să nu dea datele conturilor bancare străinilor.

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1007: Atac masiv, avertizare atomică și record pe front! NATO: „Kievul va primi rachete de croazieră”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1007: Atac masiv, avertizare atomică și record pe front! NATO: „Kievul va primi rachete de croazieră”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
Cine este Cătălin Georgescu, soțul Elenei Lasconi, și cum arată casa candidatei la alegerile prezidențiale din România
Cine este Cătălin Georgescu, soțul Elenei Lasconi, și cum arată casa candidatei la alegerile prezidențiale din România
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/VIDEO/ Deschidere cu fast pe scena Teatrului Fără Nume: Actori și regizori din 7 țări, reuniți la Chișinău, la a XIII-a ediție ClassFest
/VIDEO/ Deschidere cu fast pe scena Teatrului Fără Nume: Actori și regizori din 7 țări, reuniți la Chișinău, la a XIII-a ediție ClassFest

/VIDEO/ „Lover boy”, metoda modernă de trafic de ființe umane. Cum a evoluat fenomenul în timp și unde poți găsi ajutor

missing
26 noiembrie 2024, ora 17:30

Rușinos, dar traficul de ființe umane continuă să afecteze populația Republicii Moldova, fenomen ce a luat amploare încă din anii '90. Dacă la acea vreme, exploatarea sexuală era principala formă de trafic, în, timp fenomenul s-a schimbat la față. În prezent, traficul ce presupune exploatarea prin muncî este cea mai des întâlnită formă, devenind o provocare tot mai mare pentru autorități. În ultimii ani, numărul victimelor identificate de poliție continuă să fie stabil - circa 180 de oameni sunt traficați, 20 la sută fiind copii. 

Anual, poliția identifică în jur de 160 de traficanți de ființe umane, care figurează în circa 60 de dosare penale, iar acest număr este aproape stabil, arată datele din ultimii patru ani. Comit acest gen de infracțiune atât femeile, cât și bărbații. Iar ceea ce-i unește este dorința de a face cât mai mulți bani.

„Traficanții sunt persoane fie de gen feminin, fie de gen masculin. În dependență de forma de exploatare, la unele, ele sunt mai tipice. Desigur, scopul de bază este interesul material. Atât infracțiunea de trafic de ființe umane, cât și infracțiunile recunoscute ca trafic de droguri, trafic de arme - sunt infracțiuni care aduc foarte mari venituri financiare. De aceea și se axează foarte mult pe aceste categorii infractorii, în mare parte”, spune șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane de la INI, Vitalie Pșenicinîi.

Și numărul victimelor este constant, poliția explică acest fapt prin eforturile depuse pentru identificarea persoanelor care au avut de suferit de pe urma infractorilor.

„În ultimii ani, dacă vorbim de la apariția Covid-ului, practic suntem la un număr stabil de identificare a infracțiunilor, dar asta nu înseamnă că noi am identificat toate infracțiunile și doar atâtea s-au comis. Circa 65, 66 - 60 de infracțiuni pe an avem depistate. Dacă să vorbim ca victime, aici iarăși, numărul este foarte variat. Anii precedenți, 2021-2022, grație unor cooperări internaționale reușite, unde, cum și am menționat, au fost create echipe comune de investigații cu Franța, cu Italia. Deci am putut depista mai multe victime pe teritoriul acestor state și într-un fel, prin aceste acțiuni, numărul a fost mai mare. În rest, numărul de victime anual, acuma ultimii 4 ani, 5 ani, este în jur de 140-180 de victime, dintre care, aproximativ, 20% sunt victime copii și restul sunt victime mature. Cum și am menționat, în mare parte, prevalează victime bărbați. La victimele minore, victime copii, prevalează genul feminin”.

În Republica Moldova, traficul de ființe a prins un avânt prin anii '90, fiind orientat spre exploatarea sexuală. În ultimul deceniu, traficanții au folosit victimele mai mult în scop de muncă neplătită și abuzivă. 

„Inițial, în anii 90, la începutul anilor 2000 una din formele de bază a traficului de ființe umane era exploatarea sexuală comercială. Ulterior, datorită activităților polițienești, dar și consolidării, contribuției partenerilor de dezvoltare internaționali, a organizațiilor non-guvernamentale s-a putut reduce fenomenul infracțional ce ține de forma de exploatarea sexuală. Dar a luat amploare un alt fenomen, cam odată cu liberalizarea regimului de vize din 2014, atunci când oamenii au putut mai liber să acceadă la piața din Uniunea Europeană. Și aici a luat amploare exploatarea prin muncă și în mare parte sunt bărbați.

Dacă vorbim de exploatarea victimelor adulte, aici munca, iarăși, avem mai mult peste hotare, prioritar bărbați, care sunt antrenați în șantiere la construcții sau la munci agricole. Avem și victime femei, care sunt implicate la exploatări în, să spunem așa, la privat, în mediile de familii. Prin ce s-ar manifesta exploatarea prin muncă: sunt depășite orele de muncă, nu sunt respectate condițiile de muncă, altă dată, în mare parte, nu există nici contracte de muncă între cel beneficiar și cel angajat”.

Tot din cauza accelerării acestui fenomen periculos, în Republica Moldova a fost creat, în 2001, Centrul Internațional „La Strada”. Inițial, scopul primar a fost să ofere asistență victimelor traficului de ființe umane. Faptul că tot mai multe persoane erau exploatate sexual, organizația a lansat o linie fierbinte pentru această categorie. Cu timpul, pe lângă femei, victime ale exploatării în scopuri sexuale au devenit bărbați, dar și copii. 

„Deci dacă vorbim despre victime, atunci victimele pot fi oricine, atât bărbați, femei, cât și copii. Nu este un profil, nu este o categorie de vârstă, însă putem distinge faptul că oricum depinde de statutul social vulnerabil al persoanei pentru că mai ușor poate fi ademenită și mai ușor poate fi implicată în trafic. Însă, sigur că în dependență de forma de trafic, dacă vorbim despre exploatare prin muncă atunci sigur că mai des victimele sunt bărbații de vârstă medie. Ceea ce ține de exploatare sexuală, aici sunt femeile mai des implicate și dacă vorbim despre minori, ei sunt cel mai des victime a exploatării sexuale.”  „Conform statisticilor noastre, vârsta medie este între 26 și 35 de ani. - Dar a copiilor? - A copiilor este, nu știu, sub 18, 14, 15 ani”, a declarat managera liniei fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic, Silvia Morcan.

Traficanții folosesc diferite metode pentru a-și atrage victimele, cea mai cunoscută fiind „Lover Boy”. Cu alte cuvinte, victima consideră că trăiește o poveste de iubire, pe când, în rol de iubit este traficantul care o manipulează emoțional, câștigându-i încrederea pentru a o exploata ulterior.

„Traficant poate fi oricine, atât bărbați cât și femei, însă conform studiilor și rapoartelor, în ultimii ani putem distinge că traficant sau persoanele implicate în trafic mai des sunt femeile, pentru că ele stabilesc mai ușor un prim contact cu victima și mai ușor captă încredere. Și aici aș vrea să mă opresc însă totuși la un profil și anume o metodă populară la nivel local și internațional este metoda „Lover Boy”. Metoda prin îndrăgostire, unde traficantul este un bărbat, un bărbat chipeș, un bărbat atrăgător care prin manipulare, prin ademenire cucerește o femeie, o îndrăgostește de el ca mai apoi treptat să o implice în trafic, exploatare sau orice altă formă de abuz”.

În unele cazuri, victimele traficului de ființe umane devin, la rândul lor, traficante de ființe umane. Fie își crează propriile rețele, fie acționează împreună cu cei care le-au exploatat. 

„Ar putea odată ce ea ajunge în trafic dacă vorbim nemijlocit despre exploatare sexuală. Atunci când ea deja este în țara de destinație, atunci traficanții, prin metode de constrângere, prin diferite alte metode de manipulare pot convinge victima să ademenească și să implice alte persoane în exploatare, motivând că astfel ar putea ieși, ar putea scăpa din situația în care a nimerit și ușor ar putea nimeri pradă”. 

Chiar dacă în ultimii ani, forma dominantă de exploatare este cea prin muncă, exploatarea sexuală continuă să existe, în special în unele state ale Uniunii Europene. Vorbim aici de țări precum Belgia, Italia și Franța, unde ajung persoane din Republica Moldova, inclusiv minori.

„Acum, de câțiva ani, cum am menționat, Uniunea Europeană, iarăși se manifestă și prin forma de exploatare sexuală. Avem țări ca Belgia, Italia, Franța, unde avem derulate investigații, anume în scopul exploatării sexuale a victimelor originare din Republica Moldova, dar nu este exclus că pot să apară și alte țări, de la caz la caz, care pentru prima dată pot apărea în vizorul nostru”, zice Vitalie Pșenicinîi.

„- Ați întâlnit cazuri când și minorii erau exploatași sexual? - Da, în Republica Moldova, o mare parte sunt exploatate minorile. Cazuri de exploatare sexuală în ultimii ani nu prea am înregistrat. Am avut cazuri înregistrate cu implicarea minorilor fie la muncă, fie la practicarea cerșetoriei, dar exploatarea sexuală, în mare parte, o avem pe teritoriul Republicii Moldova, prioritar sau preponderent este mun. Chișinău. 

Dacă să vorbim de minori, în exploatarea sexuală avem circa 15-20 de victime, până la 30 am avut în perioada de la covid încoace, care au fost identificate ca exploatare sexuală. Mai puțini minori, circa de 8 și mai puțini, exploatați prin muncă. Și în jur de 2-3 minori exploatați în practicarea cerșetoriei. Cum am menționat, muncă avem și în cadrul țării, și în exterior. Și la cerșit, la fel. Exploatarea sexuală, o avem în mare parte, în interiorul țării”. 

Numărul victimelor care cer ajutor este în creștere. Doar în prima jumătate a acestui an, zeci de persoane, inclusiv minori, au apelat la linia fierbinte pentru sprijin. 

„Vreau să vorbesc despre ultimii ani și dacă vorbim despre cifre, atunci centrul nostru în 2022 a înregistrat 32 de apeluri. De la prezumate victime în 2023 am observat o creștere - avem 87, și în prima jumătate a acestui an avem 33 de apeluri cu implicarea a 22 de prezumate victime ale traficului. Noi suntem cei din prima linie care recepționează, colectează toată informația, înțelege în ce situație și care sunt nevoile unei prezumate victime și încearcă să o refere către instituția care ar putea să-i acopere nevoile și să faciliteze accesul. La nivel național, în primile șase luni ale acestui an au fost înregistrate 62 victime ale traficului de ființe umane persoane adulte și 15 victime minore”, spune Silvia Morcan.

Exploatarea prin muncă se întâmplă și în Republica Moldova, nu doar peste hotarele țării. 

„Aș putea să vă zic de fapt că în Republica Moldova cele mai dese cazuri sunt în stâne și acolo este cea mai dură formă de exploatare prin muncă pentru că persoanele sunt ținute într-un spațiu închis, sunt constrânse să lucreze mult peste program, fără a fi hrăniți sau fără a primi anumit ajutor”, spune Silvia Morcan.

„În Republica Moldova sau, așa numitul, traficul intern, tot se manifestă. În mare parte, exploatarea prin muncă, iarăși prevalează. Dar, cu regret, avem și exploatarea minorilor sau exploatarea copiilor, și anume în formă sexuală, urmată prin exploatarea prin muncă. Pe când, pe plan internațional, exploatarea prin muncă prevalează celelalte forme de exploatare prevăzute chiar și în legea penală, art. 165 sau art. 206, Cod Penal”, explică Vitalie Pșenicinîi.

Victimele traficului de ființe umane se pot adresa la Centrul Internațional „La Strada”, unde beneficiază de sprijin specializat, cum ar fi asistență psihologică, juridică și reabilitarea lor. 

„Deci noi avem două departamente, departamentul care lucrează cu victimele adulte, prezumatele victime adulte și departamentul care lucrează cu prezumatele victime minore. Dacă vorbim despre minori, atunci lor li se oferă consiliere psihologică și juridică. Ei beneficiază de această asistență și dacă vorbim despre victimele adulte, atunci consilierea este telefonică și atunci consilierul încearcă să afle nevoile acestei victime și o referă către instituția competentă”, spune Silvia Morcan.

Potrivit legislației penale naționale, traficanții de ființe umane riscă până la 20 de ani de închisoare, în funcție de gravitatea infracțiunii. Când se constată circumstanțe agravante, inculpatul ar putea fi condamnat pe viață. 

Un reportaj realizat de Gabriela Ursu
Imagini și montaj de Vlad Glinjan  

/VIDEO/ Istoriile cutremurătoare ale victimelor traficului de ființe umane, reconstituite de „Moldova gândește”. Mărturii din instanțe

În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.

/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/DOC/ Cariera și averea lui Victor Furtună: De la instrumentarea dosarelor Chitoroagă și Stoianoglo, la șefia PCCOCS
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.