Nemulțumiri în jurul concursului pentru ocuparea funcțiilor de inspectori în cadrul Inspecției Procurorilor și a celei de inspector șef. Andrei Cebotari, membru în Consiliul Superior al Procurorilor consideră abuzivă prevederea CSP, potrivit căreia aspiranții la oricare dintre fotoliile enunțate mai sus, trebuie să aibă cel puțin 10 ani de experiență juridică. În opinia acestuia, astfel le sunt încălcate drepturile reprezentanților societății civile de a se înscrie în concursul pentru aceste funcții. Andrei Cebotari a întocmit un demers în adresa colegilor de la CSP, în speranța că această clauză, care îngustează cercul celor care pot candida la fotoliile respective, să fie revăzută.
Legislația Republicii Moldova presupune că pot candida și ocupa funcțiile de natură juridică precum cele de inspector în cadrul Inspecției Procurorilor, și persoane „din afara sistemului”, cum ar fi specialiști care au activat bunăoară în cadrul unor organizații neguvernamentale. CSP a introdus însă în toamna anului trecut o clauză separată prin care admite la concurs candidați cu cel puțin 10 ani de experiență juridică.
Clauza îi nedreptățește pe aspiranții din societatea civilă, este de părere Andrei Cebotari.
„Asta duce la faptul că legalitatea concursurilor deja desfășurate (inclusiv alegerea lui Mircea Roșioru șef al Inspecției) pot fi puse la îndoială, ori cât de legal e acel concurs, dacă la el i s-a îngrădit ilegal dreptul de a participa la un bazin de 3 - 4.000 de juriști”, a declarat Cebotari pentru TV8.md.
Membrul CSP consideră că prevederea cu pricina contravine legislației Parlamentului.
„De menționat că Consiliul Superior al Procurorilor nu-și poate aroga competențele organului legislativ (Parlamentul Republicii Moldova), și nu poate deroga de la normele legale. Este imperativ ca Consiliul Superior al Procurorilor în activitatea sa, să se conducă strict de normele legale”, a subliniat Andrei Cebotari în demersul către CSP.
În demers, Cebotari solicită ca CSP să examineze subiectul la cea mai apropiată ședință.