/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 826: Kievul așteaptă primele avioane F-16. Putin avertizează cu „consecințe serioase”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 776: Lupte infernale și summit global de pace! Centrala nucleară Zaporojie, din nou atacată

09 aprilie 2024, ora 23:11

Atacurile armatei ruse asupra Ucrainei nu contenesc. Noaptea trecută, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 20 de drone de atac lansate de Rusia, a declarat comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk. 

Dronele au fost distruse deasupra regiunilor Nikolaev, Odesa, Herson, Dnipropetrovsk, Poltava, Vinița și Lvov. Oleșciuk a adăugat că Rusia a lansat, de asemenea, patru rachete sol-aer din sistemele S-300, dar nu a precizat ce s-a întâmplat cu acestea.

UPDATE Forțele ucrainene au distrus un lansator portabil de rachete Grad-P pe care rușii l-au folosit pentru a lovi orașul Oceac din regiunea Nikolaev. Depozitul lor de muniție a fost și el distrus, a anunțat Marina Ucraineană pe Facebook.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat liniile defensive consolidate cu fortificaţii ridicate recent în provincia nord-estică Harkov ca pregătire pentru o eventuală ofensivă majoră a armatei ruse, aceasta fiind o zonă în care atacurile şi bombardamentele ruseşti s-au intensificat în faţa unei armate ucrainene aflate în criză de oameni şi muniţii, relatează marţi agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres. După eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut, trupele Kievului se confruntă cu asalturi ruseşti pe fronturile de nord-est, est şi sud, în faţa cărora armata ucraineană a început să sape tranşee şi şanţuri anti-tanc şi să amenajeze structuri defensive, cum ar fi blocurile piramidale de beton denumite „dinţi de dragon”, pentru a stopa înaintarea ruşilor şi a nu le permite acestora să străpungă frontul.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) l-a suspendat șeful departamentului de securitate cibernetică din cadrul agenției, Illia Vitiuk, urmând ca acesta să fie trimis pe front, în așteptarea rezultatelor unei anchete după ce publicația de investigații Slidstvo.Info a scris că oficialul a încercat să mobilizeze un jurnalist al trustului ca răzbunare pentru o anchetă jurnalistică ce îl viza, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Europa trebuie să se pregătească pentru un posibil război, un conflict la scară largă pe continent depășind granițele Ucrainei „nemaifiind o ficțiune”, a avertizat, marți, șeful diplomației europene, Josep Borrell, citat de FT. „Rusia este o amenințare pentru Europa”, inclusiv prin războiul purtat împotriva Ucrainei, dar și prin atacurile hibrid împotriva statelor membre UE, a declarat Josep Borrell, marți, într-un discurs la Bruxelles. „Războiul ne dă cu siguranță târcoale. Un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este ficțiune”, a continuat el. Este pentru prima oară când Înaltul Reprezentant european, originar din Spania, a vorbit în termeni atât de clari de amenințarea rusească, scrie Digi24.

UPDATE Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost marţi din nou atacată cu o dronă, a anunţat pe Telegram conducerea instalată de Rusia la această centrală, atac confirmat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit căreia situaţia acolo este în continuare „extrem de gravă", relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres. Potrivit mesajului conducerii centralei, o dronă a lovit sala de teste pentru reactoare a centralei, fără a provoca pagube. Rusia acuză armata ucraineană pentru acest atac, al treilea efectuat cu drone asupra centralei Zaporojie în ultimele zile, potrivit Moscovei. De partea sa, Ucraina neagă orice implicare şi acuză la rândul său Rusia, despre care mai afirmă că a transformat centrala „într-o bază militară”. Între timp, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a postat pe reţeaua socială X un mesaj în care afirmă că a fost informată despre acest atac şi că „explozia raportată corespunde observaţiilor echipei AIEA" care se află la faţa locului. „Nu există o ameninţare directă pentru securitatea centralei de data aceasta, dar ultimul incident subliniază din nou situaţia extrem de gravă”, a afirmat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

UPDATE O şedinţă extraordinară a Consiliului Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), convocat de Rusia, va avea loc joi la Viena, pentru a discuta atacurile asupra centralei atomice ucrainene de la Zaporojie, conform mai multor surse diplomatice citate de Reuters, informează Agerpres.

UPDATE Cel puțin 54 de prizonieri de război ucraineni au fost executați de soldații ruși, a declarat marți șeful Departamentului pentru crime de război din cadrul Procuraturii Generale a Ucrainei, Iurii Belousov, transmite The Kyiv Independent.

UPDATE Bașcana Evghenia Guțul a revenit la Moscova, la o lună de la ultima vizită. De data aceasta, a fost însoțită de președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov și au semnat cu o bancă rusească un acord pentru ca găgăuzii să-și poată deschide, de la distanță, conturi în Rusia. Kremlinul ar încerca să folosească actori pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza democrația, a împiedica integrarea europeană a Moldovei sau chiar „pentru a justifica operațiuni hibride sau convenționale viitoare împotriva Moldovei”. Este concluzia Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care a comentat câteva declarații ale bașcanei pentru presa rusă.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că atenţia se concentrează acum asupra apărării orașului Harkovului, al doilea ca mărime din țara vecină, relatează news.ro. „Atenţia se concentrează acum asupra oraşului Harkov: situaţiei energetice şi a sprijinului acordat oamenilor şi întreprinderilor din oraş şi din regiune. Ne maximizăm eforturile pentru a zădărnici planurile Rusiei împotriva Harkovului. Împreună cu partenerii noştri, lucrăm la consolidarea apărării aeriene”, a transmis Zelenski într-un mesaj adresat către ucraineni.

UPDATE Discuțiile cu oficialii ruși nu mai sunt în interesul Franței, a declarat ministrul afacerilor Externe al țării, Stephane Séjourné. De cealaltă parte, Moscova îi acuză pe acei politicieni care cer intervenția în Ucraina că „se joacă cu focul”, totul cu referire la președintele francez Emmanul Macron. "Astăzi nu este în interesul nostru să vorbim cu oficialii ruși, deoarece comunicatele care apar și rapoartele care sunt făcute sunt minciuni", a declarat ministrul, citat de publicația Le Monde. El a menționat că dialogul va putea fi reluat doar după revenirea unui anumit nivel de încredere. "Și, în primul rând, va fi necesar să vedem evoluția evenimentelor pe frontul militar din Ucraina. Până acum, nu este cazul", a adăugat Séjourné, potrivit Știripesurse.

UPDATE O rachetă anti-navă Neptun lansată de Ucraina a fost distrusă deasupra Mării Negre, iar patru drone au fost doborâte deasupra regiunilor Belgorod și Voronej, a anunțat marți Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters. Ocupanții ruși continuă să desfășoare operațiuni de asalt pe linia frontului. În total, în ultimele 24 de ore au avut loc 56 de ciocniri militare. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat pe Facebook că în direcțiile Seversky și Slobozhansky inamicul menține o prezență militară în zonele de frontieră, desfășoară activități de sabotaj pentru a preveni transferul trupelor noastre în direcții amenințătoare și crește densitatea bariere explozive de mine de-a lungul frontierei de stat. În direcția Liman, soldații noștri au respins un atac inamic în zona satului Terny, regiunea Donețk, unde inamicul, cu sprijinul aviației, a încercat să spargă apărarea ucraineană.

UPDATE Statele membre ale UE și deputații europeni au convenit luni să reînnoiască scutirea de taxe vamale pentru importurile de produse agricole din Ucraina, sub rezerva unor restricții mai stricte, dar fără un plafon pentru grâu, potrivit AFP. Acordul, care a fost aprobat în mod oficial de ambasadorii celor 27 de state membre ale UE în cursul serii, prelungește scutirea tarifară acordată acestei țări devastate de război pentru încă un an, până în iunie 2025. Ca răspuns la aceste îngrijorări, textul, care mai trebuie să fie aprobat de eurodeputați și supus votului final al miniștrilor din UE-27, prevede un cadru strict.

UPDATE Rusia a cerut Kazahstanului să fie pregătit să-i livreze 100.000 de tone de benzină în cazul unei penurii agravată de atacurile şi întreruperile de producţie provocate de dronele din Ucraina, au declarat trei surse din industrie pentru Reuters.

UPDATE Elveția își propune să găzduiască un summit global de pace privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei la mijlocul lunii iunie, cu 80-100 de țări invitate să participe, a informat Bloomberg pe 8 aprilie, citând persoane familiare cu chestiunea, relatează Kyiv Independent. Se așteaptă ca participanții să discute formula de pace în 10 puncte a Kievului și să creeze un document comun despre ceea ce trebuie făcut pentru a restabili suveranitatea Ucrainei.

UPDATE Ministerul de Externe al Danemarcei a anunțat un ajutor de 5,8 milioane de dolari pentru infrastructura energetică a Ucrainei, potrivit unui comunicat de presă din 8 aprilie, relatează Kyiv Independent. Anunțul a venit în timpul vizitei ministrului danez al Energiei, Lars Aagaard, la Kiev. Potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială (IfW Kiel), care urmărește ajutorul internațional pentru Ucraina, Danemarca a oferit aproape 9,5 miliarde de dolari Ucrainei, devenind al doilea cel mai mare susținător financiar ca procent din PIB.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 775: Atac masiv, pericol atomic și alerta Londrei! Kievul dezvăluie când Rusia va lansa noua ofensivă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 774: Alerta lui Zelenski, planul lui Trump și urgență în Rusia! Moscova cere anchetă la Tiraspol
/VIDEO/ Protest cu scandal înainte de vizita lui Blinken: Mai mulți susținători ai organizației „Șor” au blocat bulevardul Dacia
/VIDEO/ Protest cu scandal înainte de vizita lui Blinken: Mai mulți susținători ai organizației „Șor” au blocat bulevardul Dacia
Cerere de ofertă pentru achiziționare și livrare echipament
Cerere de ofertă pentru achiziționare și livrare echipament
/VIDEO/ Antony Blinken a ajuns la Chișinău. Urmează întrevederi cu Dorin Recean și Maia Sandu
/VIDEO/ Antony Blinken a ajuns la Chișinău. Urmează întrevederi cu Dorin Recean și Maia Sandu
/VIDEO/ Descoperire suspectă în Parcul „La Izvor”: În apa iazului a fost găsit un pachet cu muniții. Ce spune Poliția
/VIDEO/ Descoperire suspectă în Parcul „La Izvor”: În apa iazului a fost găsit un pachet cu muniții. Ce spune Poliția
/VIDEO/ Problemele din agricultură, complicate și mai mult de lipsa irigării? Șarban: „Noi trebuie să dăm oamenilor acces la apă”
/VIDEO/ Problemele din agricultură, complicate și mai mult de lipsa irigării? Șarban: „Noi trebuie să dăm oamenilor acces la apă”

/VIDEO/ Războiul deșeurilor: Coreea de Sud acuză Phenianul că trimite baloane cu gunoi

missing
foto: bbc.com
29 mai 2024, ora 19:01

Au schimbat armele și dialogul pe pungi cu gunoi. Coreea de Sud acuză Phenianul că trimite baloane uriașe cu gunoi și excremente peste localitățile de la graniță. În replică nord-coreenii spun că răspund cu aceeași monedă.

Armata Coreei de Sud a avertizat azi dimineață populația din zona de frontieră despre coletele suspecte trimise de nord-coreeni. Oamenii au fost îndemnați să nu se apropie de acestea și să anunțe autoritățile.

Potrivit unor surse militare, citate de Reuters, până astăzi au fost detectate peste 90 de baloane, unele aterizate la sol, iar altele încă în aer. Presa locală a publicat fotografii și imagini video, din care se vede că în pungile atașate de baloanele zburătoare se află gunoi și fecale. 

Viceministrul Apărării din Coreea de Nord a declarat acum câteva zile că va răspunde Seulului cu aceeași monedă, după ce nord-coreenii au anunțat că vecinii le-au trimis stickuri cu muzică și mesaje antiguvernamentale, atașate de baloane zburătoare. 

Războiul de trei ani dintre cele două Corei s-a încheiat în 1953 cu un armistiţiu. De atunci însă dialogul dintre părțile beligerante nu s-a îmbunătățit.

 

Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?

/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
Cerere de ofertă pentru achiziționare și livrare echipament
Cerere de ofertă pentru achiziționare și livrare echipament
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram