Soarele a devenit o sursă de energie pentru multe gospodării din țara noastră. În casa unei familii din satul Mateuți, raionul Rezina, energia solară a devenit o parte importantă a vieții lor. În cadrul unei noi ediții a proiectului „EnergoShow” puteți afla cum a ales familia din nordul țării să investească în panouri fotovoltaice și cum această schimbare le-a influențat viața.
„Acum sunt instalate 6 kW de energie electrică, sunt 22 de panouri, a câte 280 de W fiecare panou. Deci, din spusele specialiștilor, din ceea ce am citit eu pe internet, în Moldova se vehiculează ideea precum cu 1 kW de energie electrică solară ar trebui să genereze 1200 de kW de energie electrică, adică 1 kW de energie solară anual 12 luni.
Pentru Moldova este stabilit de careva statiști că generează 1200 de kW. Din observările pe care le duc eu deja al patrulea an, pot să vă spun că cifra asta nu este chiar aproape de realitate, de la an la an ea diferă de la 5 la 10%, nu se încasează acești 1200 de kW la 1 kW de energie solară. Dar pentru gospodăria mea, eu practic al treilea an sunt total asigurat cu energie electrică, cheltuielile care țin de încălzirea apei în gospodărie, prepararea mâncării și căldura la cei 50 de metri pătrați”, spune Mihai Mîrzenco.
Acesta subliniază că pentru a valorifica la maximum potențialul panourilor solare și a le face capabile să satisfacă integral necesitățile energetice ale gospodăriilor, este esențială o abordare strategică și complexă.
Înainte de instalarea panourilor, este crucială definirea clară a scopului principal urmărit. Doar panourile solare nu pot asigura confortul termic dorit în locuințe. Izolarea termică eficientă și alte măsuri specifice sunt elemente indispensabile pentru a completa sistemul și a obține rezultatele dorite.
„Majoritatea energiei electrice produse de panourile solare, asta e luna. Aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie și octombrie, luna noiembrie, decembrie și ianuarie, chiar și februarie, în dependență de cum sunt condițiile meteo, sunt niște luni care nu sunt atât de producătoare în energie electrică. La momentul respectiv noi avem mare noroc, să zicem așa, că noi folosim rețeaua electrică ca depozitor și noi livrăm energie electrică în rețea, după care, pe urmă, noi o consumăm.
Condițiile astea le-au creat legiuitorii, noi avem astăzi prioritatea asta și sincer să fiu, este o chestiune foarte bună pentru consumatori, pentru mine ca persoană fizică care am instalat așa un sistem”, mai spune Mîrzenco.
Totodată, acesta se arată ferm convins că instalarea panourilor solare este o soluție rentabilă care se resimte lunar în facturi.
„Referitor la rentabilitatea sistemului, nici nu se pune în discuție chestiunea dată. E costisitor, dar merită să o faci, fiindcă ea în timp se amortizează, după care ea începe a lucra normal în favoarea omului. Investiția din spusele specialiștilor se amortizează undeva în 7-10 ani de zile. Cum suntem noi acum în sistemul de contorizare netă, eu cred că după calculurile mele noi mai avem nevoie de 2 ani undeva și noi practic ieșim la investiție, investiția va fi amortizată deja. În 2 ani, încă 2 ani de zile, fiindcă eu aici trebuie să iau un calcul că noi nu vorbim doar de energie electrică, noi vorbim de apa caldă, prepararea mâncării, asigurarea căldurii, după care și energie electrică.
Vedeți mai jos un nou episod al proiectului „EnergoShow”.