Armata rusă a lansat noaptea, din Crimeea, 17 drone Shahed, două rachete de croazieră Iskander-K și o rachetă balistică Iskander-M asupra Ucrainei. Potrivit forțelor aeriene ucrainene, 14 drone de atac Shahed au fost doborâte în regiunile Nikolaev și Odesa, afirmă sursa citată, care nu precizează ce s-a întâmplat cu rachetele Iskander, dar spune că aseară, în jurul orei 20:00, „au fost distruse două rachete ghidate X-59, pe care inamicul le-a folosit pentru a ataca Odesa”.
Între timp, Departamentul de Stat al SUA a dat aprobarea pentru vânzarea de urgență către Ucraina a echipamentului militar în valoare de 138 de milioane de dolari. Este vorba despre furnizarea de piese de schimb critice și piese de rezervă pentru sistemele de rachete Hawk. Conform Reuters, SUA au anunțat acest pas, declarând că Ucraina are nevoie urgentă de asistență tehnică pentru a menține funcționarea sistemului de rachete. „Ucrainei îi este urgent necesar să-și crească capacitățile pentru a se proteja împotriva atacurilor rusești cu rachete și a capacităților aeriene ale forțelor rusești”, se menționează în memorandum.
UPDATE Guvernul elveţian a confirmat miercuri că va găzdui la jumătatea lunii iunie o conferinţă la nivel înalt care va dura două zile şi va avea drept scop obţinerea păcii în Ucraina, deşi Rusia a transmis clar până în prezent că nu va participa, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră. „Există în prezent suficient sprijin internaţional pentru o conferinţă la nivel înalt de lansare a procesului de pace”, a afirmat miercuri într-o declaraţie Consiliul Federal (guvernul elveţian). Acesta a mai precizat că reuniunea se va desfăşura pe 15 şi 16 iunie la hotelul de lux Bürgenstock.
UPDATE Președintele american Joe Biden este așteptat să participe la Conferința la nivel înalt privind pacea în Ucraina, care va avea loc în Elveția la mijlocul lunii iunie, potrivit presei elvețiene. Data conferinței nu a fost încă stabilită, dar mai multe instituții media au sugerat în această săptămână 16 și 17 iunie. Invitațiile nu au fost încă trimise, dar cotidianul NZZ a aflat, din „mai multe surse de încredere”, că președintele american ar urma să participe. Ziarul subliniază, totuși, că, de obicei, confirmarea nu vine decât în scurt timp. Deocamdată, autoritățile elvețiene au rămas rezervate în privința detaliilor și a pregătirilor. Amintim că, pe 15 ianuarie, în timp ce Zelenski se afla acolo în vizită, Elveția a anunțat că a acceptat să organizeze această conferință.
UPDATE Țările nordice și baltice susțin un rol sporit al NATO în acordarea de asistență Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia și sprijină aspirația acestei țări de a adera la UE, a declarat miercuri ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, într-o conferință de presă. „Susținem un rol sporit al NATO în furnizarea de asistență legată de securitate pentru Ucraina și în coordonarea sprijinului și echipamentelor militare”, a declarat Billstrom după o reuniune a miniștrilor de externe nordici și baltici și a altor oficiali. El a adăugat că cele opt națiuni nordice și baltice, la reuniunea de pe insula suedeză Gotland, au convenit să reunească un grup de experți care să ajute la sprijinirea eforturilor Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană. „Acest lucru va oferi o oportunitate de a facilita calea Ucrainei spre aderarea în familia europeană”, a declarat Billstrom.
UPDATE China a spus miercuri că respinge orice „critici sau presiuni” privind legăturile sale cu Rusia, după ce Statele Unite au avertizat că vor considera Beijingul responsabil dacă Rusia va continua să facă progrese în Ucraina. „China și Rusia au dreptul la o cooperare economică și comercială normală”, a declarat Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a doua zi după vizita șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, la Beijing. „Nu ar trebui să existe nicio interferență sau limită în acest tip de cooperare", a spus ea, adăugând că țara ei „nu acceptă nicio critică sau presiune” în acest sens.
UPDATE Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord-cadru de cooperare în sectorul apărării și al producției de armament, au declarat oficialii de la Kiev, acesta fiind parte a unui efort de a ridica industria de armament internă a Ucrainei prin colaborarea cu aliații. Documentul a fost semnat în cadrul unei conferințe a industriei militare de la Kiev, la care au participat aproximativ 30 de companii britanice din domeniul apărării, care au venit în vizită pentru a discuta despre potențiale societăți mixte cu producătorii ucraineni de armament.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat marți publicațiilor din trustul Axel Springer, inclusiv Politico, că nu are nevoie de idei „primitive” din partea fostului președinte Trump privind modalitățile de rezolvare a războiului cu Rusia. Volodimir Zelenski a declarat că este deschis să asculte propunerile lui Donald Trump pentru încheierea războiului, dar, a spus el, „dacă înțelegerea este că trebuie doar să renunțăm la teritoriile noastre și aceasta este ideea din spatele ei, atunci este o idee foarte primitivă”. „Am nevoie de argumente foarte puternice. Nu am nevoie de o idee fantastică. Am nevoie de o idee reală, pentru că viețile oamenilor sunt în joc”, a adăugat Zelenski. Liderul ucrainean a mai spus că orice acord care va ceda teritorii Moscovei în schimbul încetării ostilităților ar deschide calea pentru alte războaie de cucerire rusești în viitor. O pace negociată, a spus el, trebuia să nu-i lase despotului rus „niciun spațiu de manevră pentru a-și duce la îndeplinire planurile”.
UPDATE O instanță rusă a respins apelul formulat de Google împotriva unei amenzi de 4,6 miliarde de ruble (49,4 milioane de dolari), aplicată pentru că nu a reușit să șteargă ceea ce Rusia consideră a fi informații false despre războiul din Ucraina. „Tribunalul orașului Moscova a lăsat decizia Tribunalului districtual Tagansky... neschimbată, iar apelul reclamantului fără satisfacție”, a transmis miercuri serviciul de presă al instanțelor din Moscova. Agențiile de presă rusești au scris anterior că amenda a fost aplicată și pentru că Google nu a reușit să elimine conținutul extremist și distribuirea a ceea ce Rusia numește propagandă LGBT.
UPDATE O nouă înregistrare video distribuită de forțele de invazie rusești a surprins un atac neobișnuit al trupelor lor, arătând cum unii militari ai Moscovei au folosit motociclete în timpul unui asalt asupra pozițiilor ucrainene. Înregistrarea video arată cum artileria rusă a bombardat întâi pozițiile ucrainene, iar apoi un grup de asalt pe motociclete s-a îndreptat cu viteză mare înspre ele pentru a le lua cu asalt.
UPDATE Ucrainenii afirmă că în Crimeea a fost distrus un elicopter Ka-27 al Marinei Ruse. „Minus un Ka-27 rusesc în Crimeea. Căuta ceva. A găsit”, a scris pe Facebook Dmytro Pletenchuk, purtător de cuvânt al forțelor navale ucrainene. Informația a fost transmisă și de ministerul ucrainean al apărării. Acesta remarcă faptul că de mult nu a mai fost distrus un elicopter inamic, fără a da amănunte despre cum s-a întâmplat.
UPDATE Statele Unite ale Americii au avertizat marţi că vor considera China responsabilă dacă Rusia va ocupa alte teritorii în Ucraina, după ce Beijingul şi-a reînnoit promisiunile de cooperare cu Moscova în timpul unei vizite a ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, informează miercuri AFP, potrivit Agerpres. Kurt Campbell, înalt responsabil diplomatic american, a afirmat că a menţine pacea şi stabilitatea în Europa este „misiunea cea mai importantă din punct de vedere istoric” pentru SUA. Potrivit diplomatului american, cuceririle teritoriale ale Rusiei ar putea „altera echilibrul de putere în Europa, de o manieră de-a dreptul inacceptabilă”, după doi ani de război în Ucraina şi în condiţiile în care ajutorul american pentru Kiev rămâne blocat în Congres de luni de zile. „I-am spus direct Chinei că, dacă va continua (să sprijine Rusia), aceasta va avea un impact asupra relaţiei dintre SUA şi China. Nu vom rămâne cu braţele încrucişate ca şi cum 'totul e ok'. Aceasta este împotriva intereselor noastre”, a avertizat Campbell.
UPDATE De la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, trupele ruse au deteriorat sau distrus 1.046 de monumente ale patrimoniului cultural al Ucrainei, anunță Ministerul Culturii din Ucraina.
UPDATE Rusia a lovit azi-noapte două instalații energetice din sudul Ucrainei, continuând strategia sa de a lovi în rețeaua națională, a transmis armata ucraineană, potrivit AFP. În noaptea de marți spre miercuri spre joi, Rusia „a atacat sudul Ucrainei cu valuri de drone de atac”, a precizat comandamentul de sud al armatei ucrainene într-un comunicat. În special, Rusia a tras trei rachete care au vizat „infrastructuri esențiale de transport și logistică" în regiunea sudică Odesa, a precizat sursa citată. „O infrastructură energetică a fost avariată” și „doi angajați ai unei companii de transport au fost răniți”, a precizat armata, fără a da alte detalii. „Suntem în curs de evaluare a pagubelor suferite de centrala electrică”, a declarat primarul din Odessa, Gennady Troukhanov.
UPDATE Ucraina a investigat 27 de proceduri penale pentru execuția prizonierilor de război ucraineni comisă de ocupanții ruși. În total, soldații ruși au executat deja 54 de apărători ucraineni, spune Yurii Bielousov, șeful Departamentului pentru Combaterea Criminalității din cadrul Procuraturii Generale a Ucrainei.
UPDATE Forțele rusești nu au reușit să obțină un punct de sprijin în satul Robotîne de pe linia frontului din regiunea Zaporojie, au transmis miercuri Forțele de Sud ale Ucrainei, negând afirmațiile anterioare ale unui oficial regional. Satul Robotîne, care se află la aproximativ 15 kilometri sud de Orihiv și la 70 de kilometri sud-est de Zaporojie, a fost eliberat de Ucraina în timpul contraofensivei sale din vara anului 2023 și de atunci se află pe linia frontului. În ultimele săptămâni s-a înregistrat o escaladare a ostilităților în acest sector, iar armata ucraineană a declarat că situația este „în evoluție”, dar nu critică, scrie Kyiv Independent.
UPDATE Diplomatul american Kurt Volker, fost reprezentant special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, a declarat că un ajutor suplimentar pentru Kiev din partea Washingtonului, în valoare de 61 de miliarde de dolari, va fi aprobat în luna aprilie a acestui an.