/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 823: Lovituri în Belgorod. Crește numărul deceselor în urma atacului din Harkov

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 777: Ploaie de drone, ajutor de urgență și asalt cu motociclete. Zelenski îi răspunde lui Trump

10 aprilie 2024, ora 21:01

Armata rusă a lansat noaptea, din Crimeea, 17 drone Shahed, două rachete de croazieră Iskander-K și o rachetă balistică Iskander-M asupra Ucrainei. Potrivit forțelor aeriene ucrainene, 14 drone de atac Shahed au fost doborâte în regiunile Nikolaev și Odesa, afirmă sursa citată, care nu precizează ce s-a întâmplat cu rachetele Iskander, dar spune că aseară, în jurul orei 20:00, „au fost distruse două rachete ghidate X-59, pe care inamicul le-a folosit pentru a ataca Odesa”.

Între timp, Departamentul de Stat al SUA a dat aprobarea pentru vânzarea de urgență către Ucraina a echipamentului militar în valoare de 138 de milioane de dolari. Este vorba despre furnizarea de piese de schimb critice și piese de rezervă pentru sistemele de rachete Hawk. Conform Reuters, SUA au anunțat acest pas, declarând că Ucraina are nevoie urgentă de asistență tehnică pentru a menține funcționarea sistemului de rachete. „Ucrainei îi este urgent necesar să-și crească capacitățile pentru a se proteja împotriva atacurilor rusești cu rachete și a capacităților aeriene ale forțelor rusești”, se menționează în memorandum.

UPDATE Guvernul elveţian a confirmat miercuri că va găzdui la jumătatea lunii iunie o conferinţă la nivel înalt care va dura două zile şi va avea drept scop obţinerea păcii în Ucraina, deşi Rusia a transmis clar până în prezent că nu va participa, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră. „Există în prezent suficient sprijin internaţional pentru o conferinţă la nivel înalt de lansare a procesului de pace”, a afirmat miercuri într-o declaraţie Consiliul Federal (guvernul elveţian). Acesta a mai precizat că reuniunea se va desfăşura pe 15 şi 16 iunie la hotelul de lux Bürgenstock.

UPDATE Președintele american Joe Biden este așteptat să participe la Conferința la nivel înalt privind pacea în Ucraina, care va avea loc în Elveția la mijlocul lunii iunie, potrivit presei elvețiene. Data conferinței nu a fost încă stabilită, dar mai multe instituții media au sugerat în această săptămână 16 și 17 iunie. Invitațiile nu au fost încă trimise, dar cotidianul NZZ a aflat, din „mai multe surse de încredere”, că președintele american ar urma să participe. Ziarul subliniază, totuși, că, de obicei, confirmarea nu vine decât în scurt timp. Deocamdată, autoritățile elvețiene au rămas rezervate în privința detaliilor și a pregătirilor. Amintim că, pe 15 ianuarie, în timp ce Zelenski se afla acolo în vizită, Elveția a anunțat că a acceptat să organizeze această conferință.

UPDATE Țările nordice și baltice susțin un rol sporit al NATO în acordarea de asistență Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia și sprijină aspirația acestei țări de a adera la UE, a declarat miercuri ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, într-o conferință de presă. „Susținem un rol sporit al NATO în furnizarea de asistență legată de securitate pentru Ucraina și în coordonarea sprijinului și echipamentelor militare”, a declarat Billstrom după o reuniune a miniștrilor de externe nordici și baltici și a altor oficiali. El a adăugat că cele opt națiuni nordice și baltice, la reuniunea de pe insula suedeză Gotland, au convenit să reunească un grup de experți care să ajute la sprijinirea eforturilor Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană. „Acest lucru va oferi o oportunitate de a facilita calea Ucrainei spre aderarea în familia europeană”, a declarat Billstrom.

UPDATE China a spus miercuri că respinge orice „critici sau presiuni” privind legăturile sale cu Rusia, după ce Statele Unite au avertizat că vor considera Beijingul responsabil dacă Rusia va continua să facă progrese în Ucraina. „China și Rusia au dreptul la o cooperare economică și comercială normală”, a declarat Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a doua zi după vizita șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, la Beijing. „Nu ar trebui să existe nicio interferență sau limită în acest tip de cooperare", a spus ea, adăugând că țara ei „nu acceptă nicio critică sau presiune” în acest sens.

UPDATE Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord-cadru de cooperare în sectorul apărării și al producției de armament, au declarat oficialii de la Kiev, acesta fiind parte a unui efort de a ridica industria de armament internă a Ucrainei prin colaborarea cu aliații. Documentul a fost semnat în cadrul unei conferințe a industriei militare de la Kiev, la care au participat aproximativ 30 de companii britanice din domeniul apărării, care au venit în vizită pentru a discuta despre potențiale societăți mixte cu producătorii ucraineni de armament.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat marți publicațiilor din trustul Axel Springer, inclusiv Politico, că nu are nevoie de idei „primitive” din partea fostului președinte Trump privind modalitățile de rezolvare a războiului cu Rusia. Volodimir Zelenski a declarat că este deschis să asculte propunerile lui Donald Trump pentru încheierea războiului, dar, a spus el, „dacă înțelegerea este că trebuie doar să renunțăm la teritoriile noastre și aceasta este ideea din spatele ei, atunci este o idee foarte primitivă”. „Am nevoie de argumente foarte puternice. Nu am nevoie de o idee fantastică. Am nevoie de o idee reală, pentru că viețile oamenilor sunt în joc”, a adăugat Zelenski. Liderul ucrainean a mai spus că orice acord care va ceda teritorii Moscovei în schimbul încetării ostilităților ar deschide calea pentru alte războaie de cucerire rusești în viitor. O pace negociată, a spus el, trebuia să nu-i lase despotului rus „niciun spațiu de manevră pentru a-și duce la îndeplinire planurile”.

UPDATE O instanță rusă a respins apelul formulat de Google împotriva unei amenzi de 4,6 miliarde de ruble (49,4 milioane de dolari), aplicată pentru că nu a reușit să șteargă ceea ce Rusia consideră a fi informații false despre războiul din Ucraina. „Tribunalul orașului Moscova a lăsat decizia Tribunalului districtual Tagansky... neschimbată, iar apelul reclamantului fără satisfacție”, a transmis miercuri serviciul de presă al instanțelor din Moscova. Agențiile de presă rusești au scris anterior că amenda a fost aplicată și pentru că Google nu a reușit să elimine conținutul extremist și distribuirea a ceea ce Rusia numește propagandă LGBT.

UPDATE O nouă înregistrare video distribuită de forțele de invazie rusești a surprins un atac neobișnuit al trupelor lor, arătând cum unii militari ai Moscovei au folosit motociclete în timpul unui asalt asupra pozițiilor ucrainene. Înregistrarea video arată cum artileria rusă a bombardat întâi pozițiile ucrainene, iar apoi un grup de asalt pe motociclete s-a îndreptat cu viteză mare înspre ele pentru a le lua cu asalt.

UPDATE Ucrainenii afirmă că în Crimeea a fost distrus un elicopter Ka-27 al Marinei Ruse. „Minus un Ka-27 rusesc în Crimeea. Căuta ceva. A găsit”, a scris pe Facebook Dmytro Pletenchuk, purtător de cuvânt al forțelor navale ucrainene. Informația a fost transmisă și de ministerul ucrainean al apărării. Acesta remarcă faptul că de mult nu a mai fost distrus un elicopter inamic, fără a da amănunte despre cum s-a întâmplat.

UPDATE Statele Unite ale Americii au avertizat marţi că vor considera China responsabilă dacă Rusia va ocupa alte teritorii în Ucraina, după ce Beijingul şi-a reînnoit promisiunile de cooperare cu Moscova în timpul unei vizite a ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, informează miercuri AFP, potrivit Agerpres. Kurt Campbell, înalt responsabil diplomatic american, a afirmat că a menţine pacea şi stabilitatea în Europa este „misiunea cea mai importantă din punct de vedere istoric” pentru SUA. Potrivit diplomatului american, cuceririle teritoriale ale Rusiei ar putea „altera echilibrul de putere în Europa, de o manieră de-a dreptul inacceptabilă”, după doi ani de război în Ucraina şi în condiţiile în care ajutorul american pentru Kiev rămâne blocat în Congres de luni de zile. „I-am spus direct Chinei că, dacă va continua (să sprijine Rusia), aceasta va avea un impact asupra relaţiei dintre SUA şi China. Nu vom rămâne cu braţele încrucişate ca şi cum 'totul e ok'. Aceasta este împotriva intereselor noastre”, a avertizat Campbell.

UPDATE De la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, trupele ruse au deteriorat sau distrus 1.046 de monumente ale patrimoniului cultural al Ucrainei, anunță Ministerul Culturii din Ucraina.

UPDATE Rusia a lovit azi-noapte două instalații energetice din sudul Ucrainei, continuând strategia sa de a lovi în rețeaua națională, a transmis armata ucraineană, potrivit AFP. În noaptea de marți spre miercuri spre joi, Rusia „a atacat sudul Ucrainei cu valuri de drone de atac”, a precizat comandamentul de sud al armatei ucrainene într-un comunicat. În special, Rusia a tras trei rachete care au vizat „infrastructuri esențiale de transport și logistică" în regiunea sudică Odesa, a precizat sursa citată. „O infrastructură energetică a fost avariată” și „doi angajați ai unei companii de transport au fost răniți”, a precizat armata, fără a da alte detalii. „Suntem în curs de evaluare a pagubelor suferite de centrala electrică”, a declarat primarul din Odessa, Gennady Troukhanov.

UPDATE Ucraina a investigat 27 de proceduri penale pentru execuția prizonierilor de război ucraineni comisă de ocupanții ruși. În total, soldații ruși au executat deja 54 de apărători ucraineni, spune Yurii Bielousov, șeful Departamentului pentru Combaterea Criminalității din cadrul Procuraturii Generale a Ucrainei.

UPDATE Forțele rusești nu au reușit să obțină un punct de sprijin în satul Robotîne de pe linia frontului din regiunea Zaporojie, au transmis miercuri Forțele de Sud ale Ucrainei, negând afirmațiile anterioare ale unui oficial regional. Satul Robotîne, care se află la aproximativ 15 kilometri sud de Orihiv și la 70 de kilometri sud-est de Zaporojie, a fost eliberat de Ucraina în timpul contraofensivei sale din vara anului 2023 și de atunci se află pe linia frontului. În ultimele săptămâni s-a înregistrat o escaladare a ostilităților în acest sector, iar armata ucraineană a declarat că situația este „în evoluție”, dar nu critică, scrie Kyiv Independent.

UPDATE Diplomatul american Kurt Volker, fost reprezentant special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, a declarat că un ajutor suplimentar pentru Kiev din partea Washingtonului, în valoare de 61 de miliarde de dolari, va fi aprobat în luna aprilie a acestui an.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 776: Lupte infernale și summit global de pace! Centrala nucleară Zaporojie, din nou atacată
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 775: Atac masiv, pericol atomic și alerta Londrei! Kievul dezvăluie când Rusia va lansa noua ofensivă
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/VIDEO/ ULTIMA ORĂ! AAC dezminte zvonurile conform cărora o aeronavă de mici dimensiuni s-ar fi prăbușit
/VIDEO/ ULTIMA ORĂ! AAC dezminte zvonurile conform cărora o aeronavă de mici dimensiuni s-ar fi prăbușit
/VIDEO/ Acord de unitate la Chișinău! 12 partide politice au semnat Pactul pentru Europa. Angajamentele asumate
/VIDEO/ Acord de unitate la Chișinău! 12 partide politice au semnat Pactul pentru Europa. Angajamentele asumate
/VIDEO/ Vladimir Voronin, sărbătorit la 83 de ani. Cum a găsit TV8 sediul Comuniștilor de ziua fostului președinte de Stat
/VIDEO/ Vladimir Voronin, sărbătorit la 83 de ani. Cum a găsit TV8 sediul Comuniștilor de ziua fostului președinte de Stat

Hamas anunță că a luat prizonieri în urma unei ambuscade. Ce spune Israelul

missing
26 mai 2024, ora 11:31

Aripa armată a Hamas afirmă că sâmbătă a avut loc o ambuscadă în tabăra Jabalia din Fâşia Gaza, iar „toți membrii” forțelor israeliene care se aflau într-un tunel „au fost ucişi, răniţi sau luaţi prizonieri”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Totodată, soldaților israelieni le-a fost confiscat echipamentul militar înainte de „a arunca în aer tunelul”, a declarat purtătorul de cuvânt al aripii armate a Hamas, Abu Obaida. Gruparea a publicat, de asemenea, imagini în care afirmă că apare un soldat israelian capturat.

 AFP precizează că nu a putut autentifica imediat aceste imagini. Afirmațiile Hamas sunt respinse de armata israeliană, care a transmis că „nu a existat niciun incident în care un soldat a fost răpit”. Israelul nu a făcut precizări în legătură cu posibilii militari ucişi sau răniţi.

Războiul dintre Israel și Hamas a izbucnit în urma atacului grupării palestiniene asupra unor comunități israeliene pe 7 octombrie 2023, când 1.200 de persoane au fost ucise și peste 250 răpite, conform bilanțului israelian. 

Forțele de apărare israeliene au lansat apoi o operațiune militară în Fâșia Gaza împotriva Hamas, în cele peste șapte luni de conflict fiind ucși peste 35.000 de oameni, potrivit autorităților sanitare din Gaza. Fotografie cu caracter ilustrativ: Hepta

Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram