Cel mai important organism de anchetă al Rusiei a anunțat că a lansat o anchetă penală asupra unor înalți oficiali din Statele Unite și din țările membre NATO, suspectați de „finanțarea terorismului”.
Comitetul de Investigații al Rusiei, care investighează infracțiunile majore, a declarat că a „stabilit” că banii proveniți de la organizații comerciale au fost folosiți pentru „eliminarea unor personalități politice și publice proeminente” din interiorul și din afara Rusiei în ultimii ani, precum și pentru „a provoca daune economice” țării, scrie Moscow Times.
Deși Comitetul de anchetă nu a precizat care sunt atacurile teroriste pe care le suspectează că au fost finanțate de organizații occidentale, anunțul vine în contextul în care înalți oficiali ruși accentuează afirmațiile potrivit cărora Ucraina și Occidentul ar fi fost implicate în atacul mortal de luna trecută de la Crocus City Hall.
Cel mai înalt organism de aplicare a legii a numit compania energetică ucraineană Burisma Holdings drept una dintre organizațiile implicate.
Hunter Biden, fiul președintelui american Joe Biden, a fost membru al consiliului de administrație al Burisma între 2014 și 2019.
Rolul său a alimentat acuzațiile republicanilor împotriva familiei Biden privind presupusa corupție și a culminat cu o anchetă de destituire în curs de desfășurare în Congresul SUA.
Hunter Biden a negat orice abatere, iar un fost informator al FBI a fost arestat în februarie sub suspiciunea că a fabricat acuzații împotriva familiei președintelui.
Între timp, Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că examinează „sursele şi mişcările de fonduri în valoare de câteva milioane de dolari americani şi implicarea unor colaboratori ai autorităţilor şi organizaţiilor publice şi comerciale din ţări occidentale”.
Comitetul mai spune că ancheta încearcă să stabilească „legăturile autorilor direcți ai actelor teroriste cu patronii, organizațiile și sponsorii lor străini”.
Organismul de aplicare a legii nu a menționat niciunul dintre oficialii din SUA și din țările membre NATO pe care îi investiga.
De cealaltă parte, atât Kievul, cât și Occidentul neagă orice implicare în masacrul de luna trecută de la sala de concerte de lângă Moscova și acuză Rusia că a exploatat tragedia, soldată cu cel puțin 145 de morți, din motive de propagandă.